Nieuws

RIVM: opnamecijfers dalen nog niet genoeg, wel weer minder besmettingen gemeld

De belangrijkste coronacijfers van dinsdag: de dalende trend in de ziekenhuisopnamen zet door, maar het RIVM ziet de gewenste afname nog niet. Ook het aantal gemelde besmettingen daalt, hoewel er ook minder wordt getest.

Bezoekers aan Diergaarde Blijdorp. In de meivakantie werd bijna 10 procent minder besmettingen gemeld dan de week daarvoor. Beeld ANP
Bezoekers aan Diergaarde Blijdorp. In de meivakantie werd bijna 10 procent minder besmettingen gemeld dan de week daarvoor.Beeld ANP

Minder ziekenhuisopnamen, maar daling nog niet naar wens RIVM

In de ziekenhuizen daalt het aantal nieuwe coronapatiënten gestaag, maar het RIVM ziet de gewenste afname nog niet. Het OMT streeft naar een ‘robuuste daling’ van het aantal nieuwe opnamen, meer dan 20 procent op zowel de ic als de gewone ziekenhuisafdelingen. Vergeleken met de piek van 21 april is het aantal ic-opnamen met 14 procent gedaald, de ziekenhuisopnamen met 20 procent. Om te zorgen dat de dagelijkse schommelingen geen vertekend beeld geven kijkt het instituut hierbij naar het zevendaagse voortschrijdende gemiddelde. Hoewel het aantal ziekenhuisopnamen de streefwaarde nog niet haalt, is de teneur bij het RIVM wel gematigd positief. ‘We zien dat het vrij consistent de goede kant opgaat’, zegt RIVM-epidemioloog Susan van den Hof. ‘Als deze trend doorzet, zijn we er volgende week.’

Vooral in de leeftijdsgroepen waar de vaccinatiegraad hoog is, neemt het aantal nieuwe opnamen snel af. De sterkste afname is de afgelopen week te zien bij 60- tot 80-jarigen, met 664 ziekenhuisopnamen deze week en ruim 900 de week daarvoor. Vorige week was in deze groep het aantal opnamen nog vrijwel bijna even hoog als eind december. Bij de alleroudsten was het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis al relatief laag. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis zijn deze week meer coronapatiënten onder de 40 dan boven de 80 opgenomen. Dit komt vooral door een daling bij 80-plussers. Dinsdagmiddag lagen er 2.480 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 133 minder dan de week daarvoor. Van deze patiënten liggen er 748 op de ic, 70 minder dan een week eerder.

Minder besmettingen gemeld, deels door minder testen in meivakantie

De afgelopen week zijn 47 duizend besmettingen gemeld, bijna 10 procent minder dan de week daarvoor. Wel zijn er minder mensen getest. Vorige week zijn er 353 duizend mensen getest, 14 procent minder dan de week daarvoor. De meivakantie zal hier deels debet aan zijn. Van alle testen waar inmiddels de uitslag van bekend is, bleek 12,3 procent positief. Vorige week was dit 11,7 procent. Hieruit blijkt dat een deel van de daling van het aantal gemelde besmettingen wordt veroorzaakt door minder testen.

In de meeste leeftijdsgroepen daalde het aantal meldingen, alleen bij 18- tot 24-jarigen was een stijging te zien van 7 procent. Bij 13- tot 17-jarigen zijn de cijfers ongeveer gelijk aan vorige week. Bij kinderen onder de 13 daalde het aantal positieve testen met 30 procent, maar vooral deze groep werd tijdens de schoolvakantie veel minder vaak getest. Door het testen van hele schoolklassen bij een besmetting is het percentage positieve testen bij kinderen buiten de vakanties relatief laag. De afgelopen week zijn 33 duizend 4- tot 12-jarigen getest, van hen kreeg 9 procent een positieve uitslag. In de week tot en met 2 mei werden bijna 63 duizend kinderen in de basisschoolleeftijd getest, de week daarvoor bijna 92 duizend. Zo’n 6 procent van deze testen was positief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden