NieuwsLockdown

RIVM: Nederlander in lockdown rookt meer, beweegt minder

De meeste Nederlanders (53 procent) zijn sinds de lockdown minder gaan bewegen. Van de rokers is ruim een kwart (28 procent) meer gaan roken. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM, die hoofdwetenschapper Jaap van Dissel donderdag bekendmaakte tijdens een presentatie voor Tweede Kamerleden.

Maarten Keulemans
Een groep hangjongeren in Druten wordt aangesproken nadat ze te dicht op elkaar waren gezien.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een groep hangjongeren in Druten wordt aangesproken nadat ze te dicht op elkaar waren gezien.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Ongeveer een op de drie Nederlanders meldt bovendien meer angsten, somberheid, stress en gevoelens van eenzaamheid sinds de beperkingen ingingen. Een op de vijf Nederlanders zegt meer slaapproblemen te hebben, blijkt uit het onderzoek dat het RIVM samen met de GGD’s uitvoerde onder zo’n 90 duizend deelnemers. ‘Dat zijn allemaal negatieve gezondheidseffecten die gebeuren onder de maatregelen’, aldus Van Dissel.

Opvallend is ook hoe men zich aan de beperkingen houdt. Nagenoeg alle Nederlanders (99,5 procent) hebben er geen probleem mee om geen handen meer te schudden. Maar trouw meer dan tien keer per dag de handen wassen, lukt nog niet de helft (42 procent). Driekwart zegt er geen probleem mee te hebben om in de arm te niezen en papieren zakdoekjes te gebruiken.

Anderhalve meter

Ook het afstand houden valt nog niet mee. Van de bevraagde Nederlanders geeft tot tweederde aan dat het niet altijd lukt om op anderhalve meter afstand van zijn medemens te blijven. Gevraagd naar wat men op termijn het lastigste zou vinden om vol te houden, is de top drie: thuis blijven, anderhalve meter afstand houden, en niet op bezoek mogen bij 70-plussers.

Ook uit ander RIVM-onderzoek blijkt dat men het de laatste weken moeilijker vindt om de coronamaatregelen vol te houden. Begin april zei driekwart nog geen moeite te hebben alle maatregelen na te leven. Inmiddels is dat nog maar 60 procent.

Steun en vertrouwen is er overigens wel volop, blijkt uit de cijfers. Nogal altijd zegt haast negen op de tien volmondig ‘ja’ op de vraag of men zich aan de maatregelen houdt. Vertrouwen heeft 80 procent in de maatregelen, een percentage dat al sinds eind maart ongewijzigd is.

Rutte laat de teugels vieren, op hoop van zegen: ‘Bij alles geldt een winstwaarschuwing’

Aarzelend en niet zonder twijfels laat het kabinet de teugels vieren in de bestrijding van het coronavirus. In verschillende mate profiteren de kappers, de verpleeghuizen, de horeca en de culturele sector. Maar premier Rutte houdt zijn voet bij de rem: als het virus te veel terrein wint, zullen de regels weer worden aangescherpt.

Dementerende weer naar zorgboerderij, zodat mantelzorger ‘het motorke even kan opladen’

Een paar weken houden de mantelzorgers het wel vol, maar dan merk je dat dementerende cliënten de zorgboerderij echt nodig hebben. Ze zijn hun ritme kwijt, worden onhandelbaar of erger, en de mantelzorger die moet ook even zijn ‘motorke’ kunnen opladen.

De wijkverpleegkundige komt alleen nog goed ingepakt langs

Corona verandert de verpleging aan huis. Hoe neem je afscheid op anderhalve meter? Hoe help je iemand zich wassen? Hoe beschermt de wijkverpleegkundige zich tegen besmetting door cliënten en hoe zorgt ze dat ze geen cliënt besmet? Rosanne Kropman liep mee met Buurtzorg in Bovenkarspel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden