RIVM moet VS beschermen tegen pokken

Na de kindertijd raakt geheimtaal uit de mode, maar daar zou je bijna aan gaan twijfelen na het lezen van een fax die een Amerikaanse onderzoeker verstuurde aan een Bilthovense collega....

Rik Nijland

Hij brengt daarin de belangstelling over van zijn land om bij het RIVM veertig miljoen doses van het pokkenvaccin te bestellen. Om achter de hand te hebben in het geval van een aanslag met biologische wapens.

Een buitengewoon serieus onderwerp, maar eerst even de huiselijkheden: 'Het was erg leuk je te ontmoeten tijdens de bijeenkomst van de WHO afgelopen maand in Genève', schrijft hij zijn Nederlandse collega. 'Ik hoop van harte dat je niet dat nare griepvirus hebt opgedaan dat ik de laatste dag daar onder leden had.'

Dat klinkt vooral gezellig. Of moeten we er meer achter zoeken? Want op het grensvlak van de werelden van James Bond en Albert Schweitzer moet je ook weer niet al te naïef zijn. Zo heeft het RIVM alle personen en instellingsnamen weggelakt voordat men de fax aan de Volkskrant doorstuurde. Een terrorist mocht eens boze gedachten krijgen.

Het verzoek om een pokkenvaccin komt niet uit de lucht vallen. De Amerikanen vragen zich al enige tijd af of zij wel klaar zijn om een terroristische aanslag met biologische wapens te pareren.

In een betoog van onderzoeker dr.D. Henderson in februari in het wetenschappelijke tijdschrift Science passeerde onder meer het dodelijke pokkenvirus als wapen de revue. De ziekte is al sinds 1980 wereldwijd uitgebannen, en de vaccinvoorraden zijn goeddeels vernietigd. Onder strikte veiligheidsvoorwaarden worden nog twee voorraden van het virus zelf aangehouden, een in de VS en een in Rusland. Maar, zo sneerde Anderson, met die Russen weet je het maar nooit. Zijn de raketten die tijdens de Koude Oorlog met het pokkenvirus werden uitgerust wel vernietigd? En is het voor de onderbetaalde Russische wetenschappers geen koud en lucratief kunstje het virus aan Bin Laden of Khadaffi over te dragen?

Zelf hebben de Amerikanen niet de faciliteiten voor het maken van nieuw vaccin. Vandaar dat nu informeel een beroep wordt gedaan op het RIVM. Dat is nog in het bezit van het basismateriaal en beschikt over een productieruimte waar met behulp van niercellen van konijnen het vaccin te maken is.

Of het zover komt, is onduidelijk. Het RIVM is vereerd, dat wel, en er wordt overleg gevoerd met de VS, verklapt de woordvoerster. Maar dat is geheim.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden