RIVM: minstens 24 doden door Q-koorts

Zeker 24 mensen zijn in de afgelopen jaren overleden aan Q-koorts. Dat zei Roel Coutinho van het RIVM vanavond in Nieuwsuur. Van hen is zeker dat Q-koorts de doodsoorzaak was.

ANP/redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

'Het zullen er meer zijn, misschien twee, drie keer zo veel', aldus Coutinho.

Het laatste officiële dodental stond op 19. Sinds de uitbraak in 2007 zijn ongeveer 4000 mensen ziek geworden, maar ook dat aantal zou volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu veel hoger liggen.

Tientallen Q-koortspatiënten meldden zich de afgelopen dagen bij de Stichting Q-koortsclaim. Die wil de financiële schade die patiënten hebben geleden, op besmettende boeren verhalen. Volgens letselschadeadvocaat Luc Rohof stond de telefoon niet stil na berichtgeving over oprichting van de stichting.

'We krijgen aanmeldingen en reacties uit alle windstreken. Mensen zijn blij dat er eindelijk actie wordt ondernomen', aldus de advocaat, die de stichting 10 februari heeft opgericht met zijn collega Ivo Sindram. Dat gebeurde op initiatief van rechtsbijstandverzekeraar DAS. Van die verzekeraar hadden 20 patiënten zich al gemeld.

Schuldvraag
Van de eerste 15 patiënten wier gegevens zijn bekeken, zouden er vier precies kunnen aanwijzen door welk bedrijf ze besmet zijn geraakt. 'Dan kun je de boer vrij eenvoudig aansprakelijk stellen", zegt Rohof. 'De schuldvraag doet er dan niet toe. Als de boer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft, moet die over de brug komen." Rohof weet nu al dat dat niet zal gebeuren. 'Daarvoor zijn de belangen te groot. Dus we zullen ervoor naar de rechter moeten."

Voorzitter Jeannette van de Ven van de agrarische organisatie LTO Geitenhouderij begrijpt dat patiënten compensatie willen. Toch raadt ze een gang naar de rechter af. 'Je kunt je afvragen of je je energie in een rechtszaak wil steken, zeker als patiënt. Jammer dat we nu niet meer één gezamenlijke vijand hebben in de overheid, maar ook tegenover elkaar komen te staan."

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in grote hoeveelheden vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. Een op de vijf geïnfecteerden krijgt ernstige klachten, zoals een longontsteking.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden