NIEUWSCORONACIJFERS

RIVM meldt 6.499 nieuwe gevallen, nu 1.190 covid-patiënten in het ziekenhuis

De groei van het aantal nieuw gemelde besmettingen zet door en de druk op de zorg neemt toe. Het RIVM meldt vandaag 6.499 nieuwe besmettingen. Gisteren waren dit er 5.971 en vorige week zaterdag 3.967.

Buisjes met coronatests Beeld ANP
Buisjes met coronatestsBeeld ANP

In de afgelopen week zijn er 36.391 besmettingen gemeld, 56 procent meer dan de week daarvoor. Welk deel van de deze week afgenomen testen positief is wordt dinsdag door het RIVM bekend gemaakt. Vorige week testte bijna 1 op de 10 geteste personen positief.

De druk op de reguliere zorg blijft toenemen. Vooral in de randstad is het nodig om patiënten naar andere regio’s te verplaatsen om de drukte te spreiden. Er liggen nu 1.190 patiënten vanwege covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen, 51 meer dan op vrijdag. Van deze patiënten liggen er 235 op de intensive care, 4 minder dan een dag eerder, en 955 op een reguliere verpleegafdeling, een toename van 55. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het LCPS verwacht dat het aantal patiënten zal blijven stijgen en er dinsdag zo’n 1.250 patiënten opgenomen zullen zijn. De afgelopen 24 uur zijn er 19 patiënten verplaatst naar een andere regio. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ‘De druk op de ziekenhuizen blijft toenemen. Patiënten worden vanuit de Randstad verplaatst naar ziekenhuizen overal elders in het land.’ Het LCPS meldt dat de kleine daling van het aantal ic-patiënten in lijn is met de prognose, het aantal klinische patiënten stijgt iets sneller dan verwacht.

De Stichting NICE, die direct bij de ziekenhuizen informatie opvraagt, rapporteert de laatste week gemiddeld 135 opnamen per dag. Dit is ver boven de signaalwaarde voor ziekenhuisopnamen per dag op het coronadashboard van 40. De afgelopen twee dagen zijn er minstens 16 patiënten in het ziekenhuis overleden, deze cijfers worden mogelijk nog aangevuld.

In Amsterdam werden vandaag 630 besmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de crisis. Ook in Rotterdam (391) en Utrecht (221) werden honderden nieuwe gevallen gerapporteerd. Omgerekend naar inwonertal zagen de gemeenten Terschelling (5) en Rucphen (22) de meeste besmettingen. Schiermonnikoog is de enige gemeente waar tot nu toe geen besmettingen zijn gemeld. In alle veiligheidsregio’s is het aantal positief geteste personen hoger dan de signaalwaarde van 7 besmettingen per 100 duizend inwoners per dag. Rond Amsterdam zijn er vandaag 68 besmettingen per 100 duizend inwoners gemeld, bijna het tienvoudige van de signaalwaarde.

Het RIVM meldt 23 sterfgevallen, 10 meer dan een dag eerder. Dit zijn allemaal personen die in de afgelopen twee weken stierven. Hiermee loopt het officiële sterftecijfer vanwege covid-19 op naar 6.567. Dit zijn alleen overledenen waar het virus met een test is vastgesteld, het werkelijke sterftecijfer zal hoger zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden