Nieuwsgedragsonderzoek

RIVM: meer mensen hebben moeite om 1,5 meter afstand te bewaren

Door de versoepeling van de coronamaatregelen hebben meer mensen moeite om zich aan de 1,5-metermaatregel te houden. Dat blijkt uit gedragsonderzoek dat het RIVM en de GGD hebben uitgevoerd. De gedragsregels omtrent handen wassen en geen handen schudden worden het best opgevolgd.

Reizigers op station Utrecht Centraal Beeld ANP
Reizigers op station Utrecht CentraalBeeld ANP

In de vierde ronde van het gedragsonderzoek (17 tot en met 21 juni) blijkt het aantal mensen dat zich aan de 1,5-meterregel houdt te zijn afgenomen tot 60 procent. Dat is 10 procent minder dan in de eerste ronde (van 17 tot en met 24 april). Het gebruik van papieren zakdoekjes nam af van 74 tot 65 procent.

Het percentage deelnemers dat aangeeft zich te houden aan de hygiëneregels, zoals handen wassen en hoesten of niezen in de elleboog, bleef redelijk stabiel. Handen worden er nog steeds nauwelijks geschud; aan die gedragsregel houdt meer dan 95 procent van de mensen zich.

Voor veel maatregelen, zoals ‘vermijd drukte’ en ‘thuisblijven bij verkoudheid’, is het draagvlak nog steeds groot. Maar de regels om een niet-medisch mondkapje in het openbaar vervoer te dragen en om zoveel mogelijk thuis te werken, kunnen op minder draagvlak rekenen: 65 respectievelijk 67 procent.

Ineens is het een soort wet: houd anderhalve meter afstand, en het virus zal niet tot u komen. Maar heeft de economisch zo hinderlijke maatregel wel zin? Hoe een oude medische vuistregel uitgroeide tot een heuse doctrine.

Is Nederland tijdens drie maanden coronacrisis socialer geworden? Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, betwijfelt het. ‘De hulp die burgers elkaar nu bieden, is geen compensatie voor het bouwwerk dat door corona is weggeslagen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden