CijfersCoronavirus in Nederland

RIVM: meer gemelde ziekenhuisopnames dan een dag eerder, minder nieuwe patiënten in Noord-Brabant

De instroom van nieuwe patiënten in Noord-Brabant is duidelijk op een lager niveau gekomen in vergelijking met een week eerder, zo is af te lezen uit de gedetailleerde grafieken die het RIVM dagelijks openbaart. De drukte in de ziekenhuizen in Zuid-Holland en Gelderland is dan ook hoger dan in Noord-Brabant.

Bezoekers worden bij de ingang van het Flevoziekenhuis opgevangen.Beeld BSR Agency

De geregistreerde instroom van nieuwe patiënten in het ziekenhuis liet donderdag ondanks deze gunstige ontwikkeling een stijging zien. Het aantal nieuw geregistreerde patiënten steeg volgens het RIVM met 625 personen, waar woensdag nog 447 nieuwe patiënten werden geregistreerd. Deze stijging komt vooral doordat vanuit de provincie Limburg veel oude opnames in het ziekenhuis alsnog zijn doorgegeven aan het RIVM, waardoor het getal een vertekend beeld geeft. De helft van de 625 nieuwe meldingen gaat over opnames van 29 maart of ouder. De oudste opnames die nu aan het totaal zijn toegevoegd, dateren zelfs nog van 11 maart.

Het goed beoordelen van de ontwikkelingen in de ziekenhuizen is ingewikkeld, aangezien de cijfers soms met vertraging van enkele dagen wordt doorgegeven. Op basis van de nu verstrekte informatie door het RIVM lijkt er ook nationale schaal sprake van stabilisatie en mogelijk zelfs een lichte daling van de toestroom van nieuwe patiënten.

Voor de ziekenhuizen zijn de problemen hiermee nog niet voorbij, want veel patiënten hebben langdurige zorg nodig, zodat elke extra patiënt ook extra werk oplevert. Bij de intensive care is er daardoor sprake van meer patiënten, er is weinig uitstroom. Op de intensive care liggen nu 1.186 personen, zo meldt de stichting NICE. Er komen snel meer ic-bedden bij, maar een bed alleen is niet genoeg, zo beargumenteerde Gerton Heyne, voorzitter van de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden, vandaag. 2400 bedden is misschien nog net mogelijk qua personeel, maar 3.000 gaat zeker niet lukken.

Er zijn 1083 nieuwe besmettingen gemeld, iets meer dan de 1.019 van gisteren.

Het aantal doden was met 166 hoger dan een dag eerder. In totaal zijn er nu 1.339 mensen overleden aan de gevolgen van besmetting met het coronavirus.

Coronavirus in cijfers

Elke dag publiceren het RIVM, de ziekenhuizen, wereldgezondheidsorganisatie WHO en allerlei landen cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar welke cijfers zijn belangrijk? En hoe moeten we ernaar kijken? We hebben hier een handig overzicht gemaakt.

En Nederland telt ruim 60 doden door het coronavirus op de 1 miljoen, aanzienlijk meer dan in bijvoorbeeld China en Duitsland. Nederland heeft na Italië en Spanje een van de hoogste sterftecijfers in de wereld. Hoe komt dat? En kun je de die cijfers wel zomaar vergelijken? Die vragen beantwoorden we in dit verhaal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden