NieuwsBesmettingshaarden

RIVM: ‘Het virus verspreidt zich verder in Nederland’

Niet eerder werden er in één week zo veel mensen getest op het coronavirus: 111.764. Dat is niet de enige reden dat de hoeveelheid positieve resultaten oploopt, waarschuwt het RIVM. Het virus breidt zich verder uit en de grootte van de clusters neemt toe. Opvallend veel jongeren blijken besmet.

Een vriendengroep houdt een hardstyle-feestje in een loods. Relatief veel jonge mensen raakten de afgelopen week besmet.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een vriendengroep houdt een hardstyle-feestje in een loods. Relatief veel jonge mensen raakten de afgelopen week besmet.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Voor de vierde dag op rij meldt het RIVM meer dan 200 besmettingen. De afgelopen week zijn er in totaal 1.329 positief geteste personen gemeld bij het RIVM. Vorige week waren dit er nog 987. Vooral in Zuid-Holland en Zeeland worden veel coronabesmettingen aangetroffen. De snelste stijging van het aantal besmettingen is zichtbaar in de gemeenten Waddinxveen, Hillegom en Rotterdam.

Sterfte en opnamen vrij stabiel
Het aantal ziekenhuisopnamen steeg in deze week met 23. Iets meer dan de week hiervoor, toen meldde het RIVM een toename van 19 opnamen. In totaal zijn er nu 11.919 Nederlanders in het ziekenhuis opgenomen (geweest) vanwege covid-19. Ook de sterftecijfers stijgen veel minder hard dan de besmettingen. Afgelopen week zijn er 9 sterfgevallen gemeld, de week daarvoor waren het er 7.

Het aantal ziekenhuispatiënten is nog steeds veel lager dan in maart en april. Gistermiddag lagen er 21 personen vanwege covid-19 op de intensive care, en 70 op een reguliere ziekenhuisafdeling. Dit meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Begin april lagen er, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Nice, bijna 4.000 covid-patiënten in het ziekenhuis, waarvan eenderde op de intensive care.

Tot nu toe overleden er zeker 6.145 personen aan covid-19. Het werkelijke sterftecijfer zal hoger liggen want niet iedereen is, zeker in de eerste maanden van de pandemie, getest.

Meer testen dan ooit
Veel meer mensen hebben zich de afgelopen week laten testen. Met 111.764 testen was de afgelopen week verreweg de drukste week tot nu toe, nog niet eerder werden er meer dan 90 duizend testen in één week afgenomen door de GGD’s. De toename van het aantal besmettingen komt niet alleen door het grotere aantal testen. Een woordvoerder van het RIVM zegt hierover: ‘Het virus verspreidt zich ook echt sneller dan twee weken geleden, dat is te zien aan het deel van de testen dat positief blijkt te zijn’. Het percentage positieve testen was, net als vorige week, 1 procent. Twee weken geleden bleek 0,6 procent van de geteste personen besmet met het virus. In Zeeland en rond Rotterdam en Amsterdam is het percentage beduidend hoger dan in de rest van het land, daar is ruim 2 procent van de testen positief.

Na een positieve test voert de GGD bron- en contactonderzoek uit. Van huisgenoten en ‘overige nauwe contacten’, personen die langer dan een kwartier binnen anderhalve meter waren, wordt gevraagd zich bij klachten zo snel mogelijk te laten testen. Van alle huisgenoten van positief geteste personen was bijna 18 procent zelf ook besmet. Dit blijkt uit cijfers over het bron- en contactonderzoek van de GGD. Van de overige nauwe contacten testte 6,8 procent positief.

Veel jongeren besmet
Steeds meer jongeren testen positief. Ruim een kwart van de positief geteste personen afgelopen week was tussen de 20 en de 29. Tot vorige week maakten zij maar 10 procent uit van de bevestigde besmettingen. Deels komt de verschuiving doordat voorheen vooral ernstig zieken getest werden. Maar het percentage positieve testen in deze groep is ook hoger dan gemiddeld. Van alle mannen tussen de 20 en 24 jaar die zich laten testen blijkt sinds 1 juni 1,8 procent besmet te zijn. Meer dan het dubbele van het landelijk gemiddelde van de afgelopen twee maanden, dat was 0,8 procent.

Nog steeds worden de meeste mensen thuis besmet, maar het aantal besmettingen op andere locaties neemt toe. Het aantal besmettingsclusters – twee of meer besmette personen waarvan duidelijk is dat ze elkaar besmet hebben – neemt toe. ‘Bovendien neemt de grootte van de clusters toe. Steeds meer besmettingen vinden plaats tijdens familiebezoek en op feestjes. Hoewel er deze week geen verdubbeling van het aantal besmettingen is zoals vorige week, blijft het belangrijk om je aan de maatregelen te houden’, aldus een woordvoerder van het RIVM.

Met medewerking van Semina Ajrović

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden