RIVM doet onderzoek naar weekmakers in Scoubidou's

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoeken of sabbelen op Scoubidou-touwtjes gevaar kan opleveren. In de touwtjes zitten stoffen die bij proefdieren aandoeningen aan lever, nieren en testikels veroorzaken....

Van onze verslaggever Michael Persson

Het is de vraag in welke mate kinderen de stoffen binnenkrijgen als ze op de touwtjes zuigen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), opdrachtgever van het onderzoek aan het RIVM, zegt dat de touwtjes bij normaal gebruik niet gevaarlijk zijn. De Consumentenbond raadt voor de zekerheid aan om de touwtjes niet in de mond te stoppen, niets te eten tijdens het spelen, en na gebruik de handen te wassen.

In de touwtjes zitten zogeheten ftalaten. Dat zijn weekmakers, kleine deeltjes die zich als een soort kogellagers tussen de grotere pvc-moleculen nestelen, en het plastic op die manier buigzaam maken. De ftalaten kunnen echter uit het plastic loslaten.

Hoe snel dat gaat, is onduidelijk. Uit voorzorg geldt dat speelgoed voor kinderen tot drie jaar oud hooguit 0,1 procent ftalaten mag bevatten. Voor oudere kinderen, die worden geacht geen speelgoed in hun mond te stoppen, is er geen norm.

Uit een steekproef van TNO, uitgevoerd in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace, blijkt dat de Scoubidou-touwtjes tot 20 procent weekmakers bevatten. Een onderzoek in Duitsland vond percentages boven de 30 procent.

Het RIVM heeft het afgelopen jaar al laboratoriumproeven met nepspeeksel uitgevoerd om de opname van ftalaten te simuleren. Na onderdompeling hierin van een pvc-schijfje ter grootte van een twee-euromuntstuk bleek na een uur 180 microgram ftalaat te zijn losgekomen. De Europese Unie hanteert een bovengrens van 37 microgram per kilo kind.

Daarbij ging het om het ftalaat DINP. De door TNO in de Nederlandse Scoubidou-touwtjes aangetroffen ftalaten zijn echter van het type DEHP. Daarvan zegt het RIVM in zijn rapport zonder omhaal dat dat 'een risico vormt voor kinderen en daarom moet worden gereduceerd'.

Een woordvoerder van Greenpeace noemt het 'godgeklaagd' dat de ftalaten weer opduiken in kinderspeelgoed. De afgelopen jaren zijn er juist convenanten gesloten met onder meer Sony en Adidas om de stoffen uit te bannen.

Onderzoekers in Wageningen en van het bedrijf Cerestar werken al enkele jaren aan alternative weekmakers, op basis van zetmeel. Volgens onderzoeker Robert van Tuil werken die op laboratoriumschaal goed.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden