NIEUWS

RIVM: deltavariant voor het najaar dominant in Nederland

De ‘deltavariant’ van het coronavirus is bezig het land over te nemen. Nog deze zomer zullen de meeste besmettingen in Nederland worden veroorzaakt door de extra besmettelijke variant. In de herfst heeft de mutant dan de ‘oudere’ coronaversies zo goed als verdrongen.

Toezichthouders en winkelend publiek in de Kalverstraat.  Beeld ANP
Toezichthouders en winkelend publiek in de Kalverstraat.Beeld ANP

Dat heeft het RIVM dinsdagmiddag bekendgemaakt. Volgens de meest recente steekproeven in de teststraat wordt inmiddels haast een op de tien corona-infecties veroorzaakt door de deltavariant. ‘Er zijn nu meerdere clusters in Nederland, in verschillende settings en leeftijdsgroepen’, aldus het RIVM.

‘De belangrijkste boodschap is: we gaan de herfst in met een variant die nog besmettelijker is’, zegt viroloog Chantal Reusken (RIVM). ‘Nu hebben we het seizoen nog mee. Maar als dat straks niet meer het geval is, staan we iets meer op achterstand.’

De deltavariant, voorheen de ‘Indiase variant’, heeft kleine wijzigingen aan zijn stekels, waardoor hij makkelijker menselijke cellen binnendringt en dus besmettelijker is.

Volgens de laatste cijfers is het deltacoronavirus zo’n 30 tot 35 procent besmettelijker dan de ‘alfavariant’, voorheen de Britse variant, die momenteel in ons land domineert. Die was op zijn beurt ook al zo’n 30 procent besmettelijker dan eerdere virussoorten.

Hoger R-getal

Het grote probleem, zei RIVM-wetenschapper Jaap van Dissel dinsdag tegen Kamerleden, is dat een sneller verspreidend virus het ‘R-getal’ iets omhoog zal stuwen.

Zeker in het najaar, als het luchtwegvirusseizoen weer aanbreekt, kan dat leiden tot problemen. Niet zozeer meer in de vorm van volle ic’s of sterfgevallen bij kwetsbare mensen, maar in de gedaante van veel ‘gewone’ zieken, die bovendien soms langdurige klachten aan corona kunnen overhouden.

Het RIVM roept daarom nog maar weer eens op om te vaccineren, afstand te houden, en bij klachten thuis te blijven en te laten testen. ‘Ook op vakantie en als je gevaccineerd bent.’ Daarnaast zou vaccinatie van kinderen vanaf 12 jaar het R-getal zo’n 0,2 tot 0,4 punten omlaag kunnen duwen, becijfert het RIVM. Dat geeft extra speling.

Bijkomend probleem is dat de vaccins iets minder goed werken tegen de deltavariant. Zo beschermt één prik Pfizer-vaccin voor 36 procent tegen de variant, terwijl dat bij de oudere varianten 47 procent was.

Het goede nieuws is wel dat volledige vaccinatie haast net zo goed tegen de deltavariant beschermt als tegen eerdere varianten. Bovendien beschermen de vaccins haast volledig tegen ziekenhuisopname, bij welke variant dan ook.

Eindexamenvierders

De variant heeft vooral wind mee gekregen van teruggekeerde jongeren uit Spanje en Portugal, onder wie veel eindexamenvierders, blijkt uit de cijfers. Zo wisten de GGD's afgelopen week 221 besmettingen te herleiden naar vakanties. ‘Een groot deel’ daarvan is met de deltavariant, aldus het RIVM.

Nederland is bepaald niet het enige land dat problemen heeft met de deltavariant. In Portugal en het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels haast alle besmettingen van het deltatype. In onder meer België, Duitsland en Italië is het virus in exponentieel tempo de eerdere virussen aan het verdringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden