Nieuwsverloop epidemie

RIVM: de epidemie krimpt, maar maatregelen blijven nodig

Sinds twee weken raken er niet steeds meer, maar geleidelijk minder mensen besmet met het virus. Dat zou de ziekte op termijn kunnen uitdoven in Nederland.

Jaap van Dissel van het RIVM praatte woensdag de Tweede Kamer bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Beeld ANP
Jaap van Dissel van het RIVM praatte woensdag de Tweede Kamer bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus.Beeld ANP

Dit blijkt uit cijfers die RIVM-wetenschapper Jaap van Dissel woensdagochtend toonde aan de Kamercommissie voor Volksgezondheid.

Het reproductiegetal van het virus – een maat voor hoeveel nieuwe mensen er per geïnfecteerde besmet raken – moet ergens rond 16 maart onder de 1 zijn gezakt. Dit is het punt waaronder er niet steeds meer, maar juist minder mensen besmet raken.

‘Dat is weliswaar gunstig, maar betekent niet dat er morgen geen maatregelen meer nodig zouden zijn’, benadrukte Van Dissel. ‘Kort gezegd: hou vol.’ Overigens valt uit de grafieken niet op te maken welke maatregel welk effect heeft gehad.

Piekbelasting

Afgelopen weekeinde werd opeens duidelijk dat de te verwachten piekbelasting van de intensive cares waarschijnlijk enkele honderden patiënten hoger uitvalt dan verwacht: zo’n 2.500 op het hoogtepunt, ergens tussen half april en eind mei. Die bijstelling komt vooral doordat het aantal waargenomen ic-opnames zo snel oploopt, blijkt uit de grafieken die Van Dissel toonde. Dat duwt de verwachte belasting in de toekomst verder omhoog dan gedacht.

De RIVM-man toonde zich geïrriteerd over een NOS-bericht van afgelopen weekeinde, waarin stond dat de bijstelling kwam doordat het RIVM het aantal dagen dat een patiënt op de ic ligt te laag zou hebben ingeschat. ‘Die bijstelling was al van weken geleden. Dat er dan een gesprek plaatsvindt en gebracht wordt alsof zich dat afgelopen weekeinde afspeelde, kan ik ook niet helpen.’

Tien dagen

Het RIVM ging er aanvankelijk inderdaad vanuit dat een patiënt gemiddeld tien dagen op de intensive care ligt, erkent Van Dissel. ‘We begonnen met de getallen die we van de WHO overnamen en die internationale onderzoekscentra als realistisch uitgangspunt namen’, aldus Van Dissel.

Dat patiënten met covid-19 in China toen al veel langer op de intensive care bleken te liggen, doet daar niets aan af: China heeft immers een ander zorgsysteem en een andere bevolkingssamenstelling. ‘We kunnen dat niet zomaar overnemen.’

Toen op 19 maart duidelijk werd dat ook in westerse landen covid-19-patiënten langer op de ic liggen dan verwacht, stelde het RIVM zijn modellen direct bij, aldus Van Dissel.

Daling in aantal doden en ziekenhuisopnames
Het aantal geregistreerde doden en nieuwe ziekenhuisopnames door het coronavirus is woensdag een stuk lager dan een dag eerder. Het RIVM ziet al enkele dagen tekenen van verbetering, al kunnen opnames en doden nog flink stijgen.

‘Je ziet ze denken: daar is de ic-dokter, daar komt mijn vonnis’
De Volkskrant mocht een dag meekijken op de intensive care van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. ‘De beslissing om iets niet te doen, kun je maar één keer maken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden