NieuwsCorona in Nederland

RIVM bezorgd: aantal nieuwe besmettingen de afgelopen week fors toegenomen

Bijna duizend positieve geteste personen meldde het RIVM in één week, bijna het dubbele van vorige week. De dagelijkse besmettingscijfers zijn weer net zo hoog als ze half maart waren, maar toen werd nog bijna niemand getest. Is dit het begin van een tweede golf?

Serena Frijters
Reizigers arriveren met mondkapjes op Schiphol. Vorige week werd bekend dat ten minste 45 vliegtuigen in Nederland zijn geland met één of meer besmettingen aan boord. Beeld EPA
Reizigers arriveren met mondkapjes op Schiphol. Vorige week werd bekend dat ten minste 45 vliegtuigen in Nederland zijn geland met één of meer besmettingen aan boord.Beeld EPA

Afgelopen week zijn er 987 personen gemeld die positief getest zijn op covid-19, bijna twee keer zoveel als in de week ervoor. De meeste besmettingen doen zich thuis voor, maar de laatste weken worden steeds vaker mensen besmet op het werk, op feestjes of in de horeca. Vooral in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeland stijgt het aantal besmettingen.

Het aantal positief geteste personen per dag is nu ongeveer even hoog als halverwege maart. ‘We maken ons hier wel zorgen’, zegt een woordvoerder van het RIVM, ‘dit is een wake-up call.’ Viroloog Marion Koopmans, lid van het Outbreak Management Team, vreest dat haar vakantie niet doorgaat. Ze twittert dat ‘voorbereiden op september’ misschien wel ‘voorbereiden op augustus’ wordt, vanwege de toenemende lokale uitbraken.

Toch staan we er nu veel beter voor dan in maart en april, aldus Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg in Brabant. ‘De testcapaciteit is enorm uitgebreid en we weten meer over het virus.’ Toch is het zaak alert te blijven. ‘De ic-capaciteit wordt uitgebreid, hier in Brabant met 90 bedden, maar dat vergt tijd. Ook zijn we druk met zorg die in de eerste maanden van de crisis is uitgesteld.’

De afgelopen week waren er lokale uitbraken, zogeheten clusters, in onder meer Goes en Hillegom. Het RIVM meldt dat er dinsdagochtend 96 actieve clusters waren in Nederland, waarin gemiddeld vijf mensen besmet zijn geraakt. Volgens de GGD is het aantal clusters inmiddels de honderd voorbij.

Dat is zorgelijk, aldus Sjaak de Gouw, directeur Publieke Gezondheid van de GGD. ‘Dat meer mensen zich laten testen, geeft mij als bestrijder hoop, maar de snelle toename van het aantal uitbraken baart zorgen.’ Het aantal aangevraagde testen nam met 40 procent toe. Het percentage van de testen dat positief bleek, steeg de afgelopen week van 0,6 naar 1 procent. ‘Dat het percentage positieven stijgt, betekent dat het virus ook daadwerkelijk meer rondwaart in Nederland.’

Het reproductiegetal R, dat laat zien hoe snel het virus zich verspreidt, is met 1,29 ruim boven de doelstelling van maximaal 1. Dat betekent dat iedere besmette persoon gemiddeld 1,29 anderen besmet. De kans is groot dat dit nog verder oploopt, want de berekening is nu met cijfers tot 3 juli.

Thuisblijven bij milde klachten is en blijft het devies, en zo snel mogelijk testen. De slogan ‘alleen samen krijgen we corona onder controle’ wordt door De Gouw, Berden en de woordvoerder van het RIVM, soms enigszins besmuikt, genoemd. Kwetsbare personen zijn alleen te beschermen als iedereen alert blijft. Bovendien kán het virus ook gevaarlijk zijn voor mensen die niet in een risicogroep zitten.

De Gouw: ‘Het is een oorlog die we voeren tegen het virus, en die kunnen we alleen winnen als we weten waar de soldaten van de tegenpartij zijn, ook de sluipschutters.’ De sluipschutters zijn de mensen die zelf niet ernstig ziek worden, maar wel anderen kunnen besmetten. Hoe dan ook is het belangrijk om thuis te blijven tot de uitslag van de test er is.

Berden: ‘GGD-medewerkers in Brabant zien soms mensen direct na de test het winkelcentrum inlopen.’ Niet (buitenshuis) gaan werken bij milde klachten is ook belangrijk. ‘Blijf niet doorbikkelen’, zegt de woordvoerder van het RIVM. GGD’er De Gouw vindt het zorgelijk dat werknemers soms onder druk worden gezet om toch naar het werk te komen.

De ziekenhuisopnamen en sterftecijfers blijven vooralsnog vrij stabiel laag. Sinds 14 juli zijn er 19 ziekenhuisopnamen gemeld, 3 meer dan de week daarvoor. Het aantal gemelde sterfgevallen nam deze week toe met 7, vorige week met 8. Het RIVM geeft als verklaring voor het minder hard oplopen van de sterfte- en opnamecijfers aan dat deze altijd enige weken achterlopen op de besmettingen. Daarbij worden nu ook veel meer mensen met milde klachten getest. In maart en april waren de testen vooral gereserveerd voor ernstig zieken. Tot eind mei was bijna de helft van de besmette personen boven de 60, nu worden vooral twintigers, dertigers en veertigers positief getest.

Met medewerking van Sarah Haddou

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden