nieuwsCORONADODEN
RIVM: 38 coronadoden, maar ook van eerder
Terwijl het kabinet overlegt met experts over de nieuwe corona-maatregelen die op stapel staan, meldt gezondheidsdienst RIVM zaterdag 38 sterfgevallen op één dag – het hoogste aantal sinds 15 mei. Maar klopt dat wel?
Van de 38 overledenen die vandaag gemeld zijn door het RIVM, blijkt namelijk ruim de helft al enkele maanden geleden te zijn overleden. Van de meldingen van vandaag overleden er 16 mensen in maart en april, en 5 in mei en juni. Met 17 recente sterfgevallen laten de sterftecijfers nog steeds een stijgende lijn zien, maar van een ruime verdubbeling in één dag is dus geen sprake.
Veel van de oude meldingen kwamen van de GGD IJsselland. De afgelopen week heeft de GGD IJsselland maar liefst 28 overleden patiënten die stierven tussen maart en juni gemeld. Een woordvoerder van de GGD zegt dat zij op verzoek van het RIVM met terugwerkende kracht overledenen registreren die zijn overleden en positief getest waren op het coronavirus.
‘Het is een administratieve klus. Dit gaat om mensen die zijn overleden mét het coronavirus niet per se aan het coronavirus’. Soms is het sowieso lastig voor de GGD om de cijfers bij te houden. ‘Wij weten heel vaak ook niet wanneer iemand overleden is, omdat er alleen een meldingsplicht voor positief testen en niet voor overlijden. ‘
Harald Wychel van het RIVM zegt hierover: ‘In juni is al gevraagd aan de GGD’s om op basis van de gemeentelijke basisadministraties te kijken of de gegevens op orde zijn. Dit is dus niet iets nieuws.’ Als iemand die positief getest is overlijdt aan iets anders dan covid-19 wordt dit ook bijgehouden. In de rapportage van vorige week ging dit om 86 van de 6.219 tot dan toe gemelde sterfgevallen. Tot en met 21 september is dus iets minder dan 1,5 procent van de geregistreerde overledenen is aan iets anders dan covid-19 gestorven. Aanstaande dinsdag wordt dit cijfer bijgewerkt.
In totaal zijn nu 6.366 mensen in Nederland overleden aan een bevestigde covid-19-infectie. De meeste van hen overleden in maart en april. Begin april werden er zo’n 150 sterfgevallen per dag gemeld. In de afgelopen maanden was het sterftecijfer stabiel laag. Sinds 11 juni is het niet meer voorgekomen dat het RIVM meer dan 10 sterfgevallen op één dag meldde - tot afgelopen donderdag toen het sterftecijfer met 16 steeg. Ook vrijdag werden er 16 sterfgevallen gemeld, en zaterdag dus 38. Het werkelijke aantal sterfgevallen door het coronavirus is hoger, want niet iedereen is getest.
Het aantal positieve testen in Nederland blijft snel stijgen, terwijl door drukte bij de teststraten lang niet iedereen getest kan worden. Boven de 7 besmettingen per 100 duizend inwoners is het virus volgens het ministerie van VWS mogelijk niet goed in de hand te houden. Zaterdag zijn ruim 15 besmettingen per 100 duizend inwoners gerapporteerd.
In 20 van de 25 veiligheidsregio’s is het aantal meldingen al een week lang gemiddeld boven de ‘signaalwaarde’ van 7. Van deze regio’s hebben er 14 het risiconiveau ‘zorgelijk’: hier zijn of worden strengere maatregelen ingevoerd. In Amsterdam (335), Den Haag (197) en Rotterdam (164) werden de meeste gevallen gemeld. In Oostzaan (7) en Zuidplas (30) werden vandaag relatief de meeste mensen positief getest.
Ook de ziekenhuisbezetting blijft stijgen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding. Op dit moment liggen 555 covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 8 meer dan op vrijdag. Er liggen nu 122 patiënten vanwege covid-19 op de intensive care, gisteren waren dit er 116. Daarnaast zijn nog 433 patiënten opgenomen op een verpleegafdeling.
Om de druk op de zorg te ontlasten, moeten patiënten worden verplaatst naar andere regio’s. In de afgelopen 24 uur zijn er 9 klinische en 2 IC-patiënten verplaatst. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ): ‘Van het aantal opgenomen covidpatiënten bevindt zich 68 procent in de regio’s Amsterdam, Leiden/Den Haag, Rotterdam en Brabant. De grootste drukte wordt gezien in de ziekenhuizen, het aantal ic-patiënten is naar verhouding nog beperkt’.
Aanvullingen en verbeteringen
In een eerdere versie stond dat er begin april zo'n 500 coronasterfgevallen per dag werden gemeld. Dat moest 150 zijn en is aangepast.