nieuws

RIVM: 19 van de 20 mensen die met corona in het ziekenhuis belandden waren niet of onvolledig gevaccineerd

Van de coronapatiënten die tussen april en augustus in Nederland in het ziekenhuis belandden, was minder dan één op de twintig volledig ingeënt. Dat is andermaal een bevestiging dat vaccins ziekenhuisopnames enorm goed tegengaan.

Medewerkers op de Covid-afdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum. Beeld ANP
Medewerkers op de Covid-afdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum.Beeld ANP

Ook ziet het RIVM, dat de cijfers vrijdagmiddag naar buiten bracht, geen afname in effectiviteit van de vaccins door de tijd heen. De vier in ons land gebruikte vaccins beschermen bij infectie met de besmettelijkere deltavariant blijkbaar net zo goed tegen ziekenhuis- en ic-opname als bij eerdere varianten.

Door de bank genomen voorkomt vaccinatie in Nederland 95 procent van de ziekenhuisopnames, en 97 procent van de ic-opnames, blijkt uit de nieuwe analyse. Het risico om in het ziekenhuis te belanden is voor iemand die volledig is gevaccineerd, ongeveer 20 keer lager dan voor iemand die niet is ingeënt. De kans op ic-opname is voor gevaccineerden zelfs 33 keer zo klein.

Moderna valt tegen

Uit de Nederlandse statistieken blijkt dat het meest gebruikte vaccin in ons land, dat van Pfizer, voor zo’n 98 procent beschermt tegen ziekenhuisopname. Opvallend genoeg is dat een stuk beter dan het verwante vaccin van Moderna, waarmee ongeveer één miljoen mensen zijn ingeënt. Dat vaccin beschermt voor 65 tot 87 procent tegen ziekenhuisopname, afhankelijk van de leeftijd.

Dat zal komen doordat Moderna in ons land vooral werd ingezet bij mensen met verhoogd medisch risico, zegt RIVM-hoofdepidemioloog Susan van den Hof. ‘Dat zijn mensen die niet altijd goed reageren op vaccinatie’.

De vaccins van AstraZeneca en van Janssen blijken ook zeer goed te beschermen tegen ernstige ziekte. Het in Leiden ontwikkelde vaccin van Janssen voorkomt bij 50-minners 87 procent van de ziekenhuisopnames en bij 50-plussers zelfs 93 procent.

Bij het vaccin van AstraZeneca zijn die cijfers zelfs nog wat gunstiger: zo voorkomt de inenting bij 50-minners 98 procent van de ziekenhuisopnames. Dat is pikant, omdat het vaccin inmiddels niet meer wordt voorgeschreven aan mensen onder de 50, nadat het in opspraak raakte wegens zeer zeldzame trombosegevallen.

Ongevaccineerd

In totaal werden afgelopen lente en zomer 15.222 Nederlanders met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Van hen was slechts 4,6 procent volledig gevaccineerd. Haast 90 procent van de ziekenhuispatiënten was ongevaccineerd; nog eens 7,4 procent was onvolledig gevaccineerd.

Opvallend genoeg zagen Britse wetenschappers vorige week nog wél een duidelijke vermindering van werkzaamheid van vooral het Pfizervaccin, tegen de deltavariant van het virus. Maar de Britse experts keken naar infecties, en niet zozeer naar ziekenhuisopnames. ‘En hun cijfers laten ook zien dat de bescherming tegen ziekenhuisopname nog steeds erg goed is’, aldus Van den Hof.

Wat ook kan meespelen, is dat het RIVM zich slechts op kleine aantallen patiënten kon baseren: een ic-patiënt meer of minder kan dan al enorm uitmaken. ‘Het is denkbaar dat er wel subtiel minder bescherming tegen de deltavariant is, maar dat we die nu niet opmerken’, zegt Van den Hof. ‘Daarom moeten we dit blijven volgen.’

.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden