Rivalen India en Pakistan herstellen betrekkingen

Na ruim anderhalf jaar van spanningen gaan de twee kernmachten India en Pakistan weer met elkaar in bespreking, zo werd gisteren bekendgemaakt....

Van onze correspondente Sacha Kester

De Indiase premier Atal Bihari Vajpayee kondigde aan weer een ambassadeur naar Islamabad te sturen en het Indiase luchtruim weer open te stellen voor commercieel Pakistaans luchtverkeer. 'We willen de relatie met Pakistan verbeteren en zijn bereid elke kans aan te grijpen om dit te realiseren', aldus Vajpayee. De premier sloot echter bij voorbaat uit dat een derde partij aan de besprekingen mag deelnemen.

Pakistan zei later op de dag de diplomatieke relaties eveneens te willen herstellen en bovendien een dialoog aan te willen gaan met India. 'De eerste gesprekken worden binnenkort gehouden', zei de Pakistaanse minister voor informatie, Sheikh Rashid Ahmed. 'Het proces kan nu heel snel in beweging komen.'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, reageerde tijdens zijn reis in Albanië opgetogen. 'Dit is veelbelovend in een tijd dat mensen zich begonnen af te vragen of we terug waren op het hellende vlak van een potentieel conflict - een conflict waar we vorig jaar allemaal voor vreesden', aldus Powell.

De twee nucleaire rivalen stonden vorig jaar op de rand van oorlog omdat India buurland Pakistan ervan beschuldigde verantwoordelijk te zijn voor een aanslag op het parlement in december 2001. Islamabad ontkent iedere betrokkenheid.

Maandenlang hebben er meer dan een miljoen manschappen langs de grens gestaan en de internationale gemeenschap vreesde dat een escalatie tot een kernoorlog zou leiden. Pas nadat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië meerdere diplomatieke missies naar de regio gestuurd hadden, namen de spanningen af.

De afgelopen weken werd er voorzichtig toenadering gezocht. Premier Vajpayee, die vorige maand als eerste Indiase premier in zestien jaar een bezoek bracht aan de betwiste deelstaat Kashmir, zei daar 'dat een dialoog de enige uitweg is'. De Pakistaanse president, generaal Pervez Musharraf, reageerde sceptisch maar zei dat het aanbod wel degelijk verbetering voor de toekomst beloofde.

Eerder deze week had de Pakistaanse premier Zafarullah Khan Jamali zijn Indiase collega gebeld. Dit was het eerste contact op hoog niveau tussen de buurlanden in bijna twee jaar tijd. De twee partijen nemen waarschijnlijk de tijd en zullen eerst maatregelen treffen om vertrouwen op te bouwen voordat ze de dialoog hervatten.

De hoofdoorzaak van de spanningen is de deelstaat Kashmir, waarvan een deel in India en een deel in Pakistan ligt, maar waar beide landen aanspraak op maken. Delhi en Islamabad hebben sinds de onafhankelijkheid in 1947 al twee oorlogen om het gebied uitgevochten. India zegt dat Pakistan militante separatisten steunt en eist dat Islamabad ervoor zorgt dat ze geen aanslagen meer uitvoeren. Pakistan ontkent enige zeggenschap over deze groeperingen te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden