Ritzens prestatiebeurs heeft grote gevolgen voor nieuwe student

De prestatiebeurs, die minister Ritzen van Onderwijs wil invoeren ter vervanging van de nog maar twee jaar oude tempobeurs, heeft grote gevolgen voor de studenten die in september aan hun studie beginnen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Een kort overzicht van de prestatiebeurs zoals die nu in het wetsontwerp staat:

* Studenten aan universiteit en hogeschool krijgen voortaan een studielening in plaats van een studiebeurs. Pas als zij aan de eisen van de prestatiebeurs hebben voldaan, wordt een groot deel van die lening omgezet in een gift.

* De prestatiebeurs is opgebouwd uit drie onderdelen. Het totale bedrag is net zo hoog als nu. De basisbeurs is voor uitwonenden 560 gulden per maand, voor thuiswonenden 225 gulden. De aanvullende beurs blijft afhankelijk van het ouderlijk inkomen en is maximaal 317 gulden. Het derde deel van de beurs moet altijd terugbetaald worden, of een student aan de prestatienormen voldoet of niet. Deze lening bedraagt maximaal 334 gulden.

* De vraag of iemand aan de eisen van de prestatiebeurs heeft voldaan, wordt op twee tijdstippen tijdens de studie gemeten: na het eerste jaar en aan het eind van de studie.

* In het eerste jaar moet de student 50 procent van de propaedeusepunten halen. Lukt dat niet, dan moet hij na zijn studie een jaar studiefinanciering terugbetalen. In 1997 wordt de eis aangescherpt: dan moeten eerstejaars 70 procent van de studiepunten halen.

* Een student moet binnen zes jaar afstuderen. Als dit lukt, worden hem de basisbeurs en de aanvullende beurs (als hij die heeft) kwijtgescholden. Maar hij kan nooit meer dan vier jaar beurs terugkrijgen. De officële opleidingsduur is vier jaar. Als de student er niet in slaagt binnen zes jaar een diploma te halen, moet hij alles terugbetalen.

* Als een student bereid is om alles te lenen, mag hij zeven jaar over zijn studie doen. Maar wie na die tijd nog niet is afgestudeerd, mag niet verder studeren, ook al is hij bereid ook voor die latere jaren een lening af te sluiten.

* Iemand die eenmaal is begonnen met studeren, mag de studie niet onderbreken. Als hij er een jaar tussenuit gaat moet hij toch binnen zes jaar na aanvang van de studie zijn diploma halen.

* Afgestudeerden hoeven hun lening pas terug te betalen wanneer ze genoeg geld verdienen. Is dat na vijftien jaar nog niet gelukt, dan wordt de schuld kwijtgescholden.

* Voor degenen die nu al studeren, blijft de tempobeurs van kracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden