Ritzen wil studenten toch keuze geven tussen OV-kaarten

Studenten mogen als het aan minister Ritzen ligt toch kiezen tussen de OV-weekendkaart of -weekkaart. Ze moeten dan wel voldoen aan bepaalde voorwaarden en er meer voor betalen....

Van onze verslaggever

Jan 't Hart

DEN HAAG

Maandag is het nieuwe plan besproken in een vertrouwelijk overleg op het ministerie van Financiën. De ministers Zalm van Financiën, Jorritsma (Verkeer) en Ritzen (Onderwijs) spraken met de woordvoerders van de coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 over de stagnatie in de onderhandelingen over de nieuwe OV-kaart. De partijen blijven van mening verschillen.

Ritzen onderhandelt met de vervoersbedrijven over een nieuw contract over de OV-kaart van studenten. Het voorstel dat op tafel ligt, behelst dat uitwonende studenten verplicht een weekendkaart krijgen en thuiswonende studenten een weekkaart. In het nieuwste voorstel kunnen studenten kiezen, mits ze kunnen aantonen door de opgelegde kaart in problemen te komen - zoals uitwonende studenten die ver van hun studieplek wonen of vakken volgen op meer universiteiten.

Ritzen kan meer bieden dan de 400 miljoen gulden die in het regeerakkoord is opgenomen, namelijk 535 miljoen gulden. De vervoersbedrijven vragen nog zo'n vijftig miljoen gulden meer. In de onderwijsbegroting is 65 miljoen gulden vrijgemaakt en 70 miljoen gulden wordt verdiend met zogeheten 'gedragseffecten'. Ritzen denkt dat meer studenten thuis blijven wonen, omdat ze dan een weekkaart kunnen krijgen. Hij is dan minder kwijt aan studiebeurzen.

De oppositiepartijen willen dat Ritzen op zijn minst de huidige kaart in stand houdt. Die kost 700 miljoen gulden. De coalitiepartijen zijn verdeeld. D66 wil het huidige contract met een jaar verlengen en de kwestie later regelen, de VVD wil de kaart afschaffen en de vervoersbedrijven rechtstreeks met de studenten laten onderhandelen. De PvdA steunt de verplichte kaarten, mits een oplossing wordt gevonden voor de groepen studenten die daarmee in problemen komen.

Zalm en Jorritsma hebben Ritzen laten weten er niet over te piekeren hem financieel te hulp te schieten. Ook over het voorstel het contract te verlengen en de kwestie in de nieuwe formatie volgend jaar te regelen, kon niet op applaus rekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden