Ritzen stelt strengere eisen aan toelating tot studies

Scholieren zonder het juiste vakkenpakket, de juiste vooropleiding of voldoende kennis van de Nederlandse taal mogen vanaf volgend jaar niet meer meeloten voor studies met een beperkte toelating, zoals geneeskunde....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Tot nog toe mochten mensen die niet de verplichte vakken voor een bepaalde studie hadden gevolgd, wel meeloten. Na de inloting konden ze dan alsnog proberen om het verplichte vak in te halen. Vaak bleek pas in de loop van het studiejaar dat ze daar niet in slaagden. De plaats die deze studenten op de faculteit bezetten, ging dan verloren.

Minister Ritzen loopt met zijn voorstel vooruit op voorstellen van de commissie-Drenth. Deze komt in maart met een plan hoe het huidige lotingssysteem verbeterd of afgeschaft kan worden. Afgelopen zomer kwam het lotingssysteem onaangenaam in het nieuws doordat een briljante vwo-scholiere, Meike Vernooy, werd uitgeloot voor een studie geneeskunde. Dit terwijl Vernooy al geruime tijd onderzoekswerk deed voor de universiteit.

De Tweede Kamer reageerde gisteren verdeeld op het voorstel van Ritzen om een groep studenten van loting uit te sluiten. De PvdA en de VVD vinden het een goed idee. 'Je moet selecteren voor bepaalde studies, en dat moet zo eerlijk mogelijk gebeuren. Het is reëel dat mensen die zich jaren hebben voorbereid op de studie, voorrang krijgen', zei het PvdA-kamerlid Van Gelder.

Het VVD-kamerlid De Vries noemde het plan 'een begin'. Van haar mag de loting worden afgeschaft. De Vries ziet liever dat studenten geselecteerd worden op basis van hun eindexamencijfers en een toelatingsgesprek.

D66 is tegen het voorstel. 'Ik vind het geen goede zaak', stelt kamerlid Jorritsma. 'Kinderen die pas laat ontdekken dat ze een bepaalde studie willen volgen, en dus niet het juist vakkenpakket hebben gekozen, moeten ook een kans krijgen.' De Landelijke Studentenvakbond sluit zich daarbij aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden