Ritzen schaft boete voor ontslag bij hogescholen af

De boetes die hogescholen krijgen voor personeel dat ze ontslaan, worden afgeschaft. In ruil daarvoor verplichten de hogescholen zich om een op de drie vacatures op te vullen met een ontslagen leraar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen minister Ritzen van Onderwijs en de HBO-Raad, de koepelorganisatie van hogescholen. Het akkoord wordt vandaag bekend gemaakt en voorgelegd aan de hogescholen en de vakbonden.

De hogescholen overschrijden ieder jaar hun budget voor ontslagen personeel (wachtgelders) met ruim vijftig miljoen gulden. Per jaar wordt meer dan 200 miljoen gulden aan uitkeringen van ontslagen leraren betaald.

Om dat bedrag omlaag te brengen, bedacht Ritzen vorig jaar een boetesysteem. Iedere hogeschool die iemand zou ontslaan, kon een boete verwachten. Dat stuitte bij de HBO-Raad op verzet. Hogescholen die in een reorganisatie zaten, werden erdoor gedupeerd.

Ook de Tweede Kamer liet Ritzen weten weinig in de maatregel te zien. Ritzen hield er lang aan vast, omdat er voor hem geen aanvaardbaar alternatief was om het aantal werkloze leraren omlaag te brengen.

Voortaan worden alle wachtgelders administratief op één hoop geveegd en de tekorten op het budget verdeeld onder alle hogescholen. Hogescholen met weinig wachtgelders betalen nu mee aan hogescholen die kampen met veel ontslagen leraren. Ritzen is van dit systeem geen voorstander, omdat zo hogescholen die veel leraren ontslaan niet worden gestimuleerd ze binnenshuis te houden.

De onderhandelaars zijn overeengekomen dit systeem te verlaten. Hogescholen gaan de uitkering van het personeel dat ze in de toekomst ontslaan voor een deel zelf betalen.

Daarmee wordt het onaantrekkelijk leraren te ontslaan. Ook komt er een commissie die ontslagen op noodzaak beoordeelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden