Ritzen hoeft tekort door misser prestatiebeurs niet zelf te betalen

Het tekort van vijfhonderd miljoen gulden dat wordt veroorzaakt door het uitstellen van de prestatiebeurs, hoeft niet door minister Ritzen van Onderwijs zelf worden opgebracht....

Van onze verslaggeefsters

DEN HAAG

De 180 miljoen gulden die het ministerie van Onderwijs in 1995 al tekort komt, betaalt het kabinet uit meevallers op de rijksbegroting. Daarvoor moeten andere zaken wijken. Een deel van dat geld was al beloofd aan de monumentenzorg. Over de rest van het bedrag praat het kabinet de komende dagen verder. Ritzen moet mogelijk wel een deel van het tekort zelf opbrengen.

Premier Kok en minister Ritzen beantwoordden woensdag vragen van de Tweede Kamer. Oppositiepartij CDA vroeg of Ritzen nog politiek gesteund wordt door zijn kabinet. Volgens Kok zou het 'onredelijk' zijn om Ritzen politiek of financieel verantwoordelijk te stellen voor de misser met de prestatiebeurs. Niemand kon voorzien, zei Kok, dat de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel zou stemmen.

Minister Ritzen beloofde binnen enkele weken met een nieuw wetsvoorstel komen. De enige wijziging daarin is waarschijnlijk de aanvangsdatum. De prestatiebeurs zou in september 1995 ingaan, maar dat moet september 1996 worden.

De minister ziet geen reden om nog andere wijzigingen aan te brengen.

Volgens Ritzen had de senaat alleen bezwaren tegen de snelheid van invoering van de prestatiebeurs. 'Ik heb geen inhoudelijke bezwaren gehoord.' Ritzen en Kok verwachten daarom niet dat het wetsvoorstel voor een tweede keer zal sneuvelen in de Eerste Kamer.

Het CDA nam alvast een voorschot op deze discussie. Volgens CDA-kamerlid Lansink zal het CDA nooit voor de beurs stemmen, omdat de partij 'helemaal tegen de filosofie van de prestatiebeurs is'. In de nieuwe Eerste Kamer hebben de coalitiepartijen echter een grotere meerderheid dan in de oude senaat die het wetsvoorstel, met één stem verschil, op zijn laatste zittingsdag verwierp.

Ritzen zal nog bekijken of het mogelijk is het afschaffen van de kinderbijslag apart in te voeren. Jongeren die in het buitenland of aan een particuliere opleiding studeren, krijgen nu nog kinderbijslag. Volgens het wetsvoorstel van de prestatiebeurs wordt die kinderbijslag afgeschaft. De maatregel moet 110 miljoen gulden opbrengen in 1996.

De PvdA en D66 vinden het een goed idee om de kinderbijslag van de prestatiebeurs te scheiden. Als de kinderbijslag dit jaar kan worden afgeschaft, wordt het gat in Ritzens begroting kleiner. Maar de VVD is fel tegen. De partij was eigenlijk altijd tegen afschaffen van de kinderbijslag voor deze groep.

De prestatiebeurs wordt dit jaar in elk geval niet ingevoerd. Volgens dit nieuwe systeem van studiefinanciering krijgen studenten aan het begin van hun studie een lening. Pas als zij voldoende studieresultaten halen, wordt de lening omgezet in een gift. Bovendien zouden studenten dan nog maximaal vier jaar beurs krijgen. Nu is dat vijf jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.