Ritzen geadviseerd OV-kaart mbo'ers in '98 af te schaffen

De OV-jaarkaart voor mbo-studenten moet per 1 november 1998 worden afgeschaft, zo adviseert een commissie aan minister Ritzen van Onderwijs....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Het advies is afkomstig van een commissie die in opdracht van Ritzen heeft gezocht naar een mogelijkheid om te bezuinigingen op de studiefinanciering van mbo-studenten. Ritzen wil jaarlijks 100 tot 125 miljoen gulden bezuinigen op het middelbaar beroepsonderwijs.

Volgens de commissie hebben veel mbo-studenten de OV-kaart niet echt nodig hebben, omdat ze vaak gaan studeren in de stad waar ze met hun ouders wonen. De studenten die wel een flink stuk moeten reizen om naar school te gaan, moeten een reisvergoeding krijgen van hun school. Ritzen zal daarvoor een deel van de bezuiniging teruggeven aan de mbo-opleidingen.

Afschaffing van de OV-kaart voor mbo-studenten levert 174 miljoen gulden op. De minister van Onderwijs beslist in september over het advies van de commissie.

Studenten betalen 93 gulden per maand voor de OV-kaart. Als in 1998 de kaart wordt afgeschaft, zal dit bedrag nog steeds worden afgetrokken van de studiebeurs. 'Het is pure diefstal', volgens voorzitter Grimbergen van de Landelijke Studenten Vakbond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden