Ritsma kan nog wel wat winters mee

Halverwege de olympische route naar Salt Lake City heeft Rintje Ritsma aangetoond dat de rol van outsider hem niet past....

Van onze verslaggever Wybren de Boer

Een fabuleuze 1500 meter (1.48,61) en een solide vijf kilometer (6.32,29) vormden Ritsma's visitekaartje, waarmee eens te meer zijn vechtlust en klasse zichtbaar werden. Het optreden op de mijl betekende zijn eerste World Cup-zege sinds maart '99 (Inzell) en op de 5000 meter bleef hij, ogenschijnlijk zonder krachten te verkwisten, in het spoor van Romme. In de combinatie van beide races vond Ritsma het bewijs dat zijn rol als allrounder ook nog allerminst is uitgespeeld.

Dat mag opmerkelijk heten. Zijn (bij absentie van Romme behaalde) Europese titel ten spijt wezen de statistieken vorig seizoen uit dat Ritsma's heerschappij als meerkamper ten einde liep. Bij het WK in Milwaukee werd hij op drie afstanden afgetroefd en aan het eind van de winter moest hij tevens concluderen dat hij op geen enkel nummer progressie had geboekt. Het overbruggen van de kloof met Romme zou Ritsma naar eigen zeggen minimaal twee jaar kosten.

Vanuit die optiek lijkt de Friese veteraan beter op koers te liggen dan verwacht. Weliswaar bieden de cijfers van Berlijn geen garanties, maar opmerkelijk was dat Ritsma zelf durfde concluderen dat het goud nog altijd binnen zijn bereik ligt. 'Dit is de bevestiging die ik zocht en ik had niet gedacht die nu al te krijgen. Ik kom absoluut dichterbij dan de laatste jaren.' Coach Geert Kuiper zag zijn indrukken uit de voorbije maanden bevestigd. 'Deze Ritsma is beter dan de Ritsma die ik de laatste twee jaar heb gezien.'

De verklaring schuilt volgens Kuiper in de geïntensiveerde zomertraining. Waar de liefde voor het autoracen en het surfen in het verleden de zomerse trainingsarbeid nog ondermijnden, heeft de machtsovername door Romme de onttroonde Friese wereldkampioen tot het besef gebracht dat voor een succesvol vervolg van zijn loopbaan een monomane instelling vereist is. Twee maanden eerder dan voorheen - in juni in plaats van augustus -zette Ritsma daarom de helm en het zeil in de kast.

Tussen Ritsma en Romme bestaat bovendien een intense rivaliteit. Romme stoorde zich in zijn kernploegjaren aan het vermeende dédain waarmee Ritsma over zijn rivalen sprak, terwijl Ritsma zich later op zijn beurt stoorde aan Romme's knullige eerste stappen op het commerciële pad. In dat beeld paste ook Romme's opmerking vorig jaar dat Ritsma's tijd passé was. 'Van mij mag hij. Beter kun je een sportman niet motiveren', zei Kuiper.

In Berlijn noteerde Romme zoals verwacht de beste serie (1.49,38 en 6.25,53), maar tot eenzelfde machtsvertoon als vorig seizoen bleek de regerend wereldkampioen (nog) niet in staat. Zijn nadelige marge op de mijl was weliswaar gering - driekwart seconde - maar niettemin groter dan vorig seizoen in vier onderlinge duels. Op de 5000 meter leek Romme zondag zijn krachten te overschatten, met als gevolg dat een te snelle opening gevolgd werd door een moeizaam slotakkoord.

Die gegevens sterkten niet alleen Ritsma's moreel in de aanloop naar het EK en WK allround, maar prikkelden tevens zijn ambities met betrekking tot de Spelen van 2002. Om de enige nog in zijn prijzenkast ontbrekende medaille te veroveren, lijkt een keuze voor één bepaalde afstand onontkoombaar. Bij twee voorgaande Spelen gokte Ritsma steevast op drie paarden en kwam evenzovele keren met lege handen (zonder goud) thuis.

Een keus voor de 1500 meter ligt voor de hand. Op dat nummer reed Ritsma tweemaal een wereldrecord en komen zijn talenten van nature het best tot hun recht, zoals ook bleek in Berlijn. 'Het lijkt logisch', zei Ritsma. In de wetenschap dat geen discipline zo sterk bezet is als de mijl vermoedt coach Kuiper echter dat een olympische jacht op de vijf kilometer meer kans van slagen heeft, ook al dicteert Romme dat nummer inmiddels drie jaar. Kuiper: 'Maar dat verschil is te overbruggen.'

Zondag voelde Kuiper zich gesterkt in die gedachte. Als enige van het internationale peloton bleek Ritsma bij machte Romme's offensieve strategie - winst boeken via een zeer snelle opening en vervolgens de voorsprong consolideren - op gepaste wijze te beantwoorden. Hoewel de Fries in de eerste helft van zijn race tijd moest prijsgeven, bleek hij in het tweede deel in staat onder de rondetijden van Romme te duiken.

En dan liet Ritsma nog niet eens het achterste van zijn tong zien. 'Ik zal nooit zo snel openen als Romme, maar ik kan mijn tactiek nog wel perfectioneren. Ik kan aan het eind zeker nog meer winst pakken. Het wordt weer leuk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden