nieuws

Rita Verdonk hoopt als ‘running mate’ van Richard de Mos wethouder te worden in Den Haag

Voormalig minister Rita Verdonk keert hoogstwaarschijnlijk terug in de politiek. De oud-VVD’er doet als nummer twee van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Hessel von Piekartz
Oud-minister Rita Verdonk. Beeld ANP
Oud-minister Rita Verdonk.Beeld ANP

Dat heeft de Haagse partij donderdagmiddag bekendgemaakt in een verklaring. Verdonk zal meedoen aan de verkiezingen als ‘running mate’ van lijsttrekker Richard de Mos. Ook is ze binnengehaald als wethouderskandidaat in het geval dat de partij deelneemt aan het college van de stad. Als ze daadwerkelijk wordt verkozen, betekent dat de terugkeer na ruim tien jaar politieke afwezigheid.

Het is een nieuwe stap in het roerige politieke leven van Verdonk. Van 2003 tot 2006 was Verdonk namens de VVD minister voor Vreemdelingenbeleid en Integratie. Haar harde integratiebeleid was voor D66 reden om uit de coalitie te stappen waardoor het kabinet-Balkenende II viel. Daarna was ze nog korte tijd minister van Justitie en minister van Integratie.

In 2006 verloor Verdonk de strijd om het VVD-lijsttrekkerschap nipt van Mark Rutte. Toen ze in 2007 kritiek uitte op de koers van de VVD werd ze uit de partij gezet. Verdonk bleef in de Kamer actief als eenmansfractie en richtte met Trots op Nederland haar eigen partij op. Bij de verkiezingen van 2010 lukte het haar niet een zetel te behalen, waarop ze uit de politiek stapte.

Corruptie-affaire

Verdonk komt binnen bij een partij met een onzekere toekomst. Twee jaar geleden moesten Richard de Mos en Rachid Guernaoui, wethouders namens Hart voor Den Haag/Groep de Mos, aftreden toen bleek dat justitie hen verdenkt van onder meer corruptie. De Rijksrecherche deed een inval in de werkkamers van de partij in het Haagse stadhuis. De affaire leidde tot een bestuurlijke crisis.

De oud-wethouders worden onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Ze zouden nauwe banden onderhouden met de vastgoedwereld en horeca en tegen betaling (horeca)vergunningen hebben geregeld. Zowel De Mos als Guernaoui spreken de aantijgingen tegen. Het duurt mogelijk nog tot het einde van het jaar tot de zaak voor de rechter verschijnt. Als het tegen die tijd tot een veroordeling komt, moet Verdonk een van de mensen worden die de ‘kar gaat trekken’, zo laat De Mos weten aan Omroep West.

Richard de Mos, zelf oud-Kamerlid voor de PVV, had Verdonk vier jaar geleden al eens gevraagd voor zijn partij. Ze sloeg het aanbod toen af, mede omdat ze nog in Nootdorp woonde. Nu ze anderhalf jaar in de hofstad woont, wil ze zich wel aansluiten bij de fractie van De Mos. De kans dat Verdonk als nummer twee op de lijst ook daadwerkelijk in de raad komt is groot. Momenteel heeft Hart voor Den Haag/Groep de Mos negen zetels. Ondanks het corruptieschandaal lijkt de partij zelfs meer zetels binnen te halen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden