Rita's Kaartenparadijs kan niet zonder post

'Het zou een ramp zijn voor de buurt als dit postkantoortje verdwijnt. Er wonen hier ontzettend veel ouderen, vooral zij zullen de dupe worden.' Rita, eigenaresse van Rita's Kaartenparadijs aan de Amsterdamse Van Woustraat, maakt zich niet alleen zorgen over de buurt....

Van onze verslaggever

Gert-Jan van Teeffelen

AMSTERDAM

Achter in haar winkel, die grotendeels is gevuld met wenskaarten en snoep, is een klein postagentschap gevestigd. Bij het kantoortje is, net als bij 1600 andere zelfstandige postagentschappen, een verklaring van Postkantoren BV bezorgd. Daarin staat de berichten in de media over de sluiting van de kleine kantoren 'niet correct' zijn.

Tot 2001 is het bedrijf gebonden aan het vestigingenbeleid dat is overeengekomen met de minister van Verkeer en Waterstaat. Postkantoren zwijgt in alle talen over wat er daarna gaat gebeuren.

Maar uit verslagen van het overleg tussen Postkantoren en de Vereniging van Postagenten (VvP) blijkt dat er voor veel postagentschappen in hun huidige vorm geen toekomst meer is. Als het aan Postkantoren ligt, zal een deel van de agentschappen verdwijnen. De rest zal vervangen worden door 'servicepunten', die onder meer in supermarkten en benzinestations moeten komen.

De lokettist in Rita's Kaartenparadijs weet dat het contract met Postkantoren in het jaar 2000 afloopt. Hij heeft het donkerbruine vermoeden dat het niet verlengd zal worden.

'Of dat een probleem is? Ik weet het niet, het zal wel meevallen, denk ik.'

De meeste klanten denken daar anders over. 'Sluiting zou heel vervelend zijn', zegt Els van der Horst (43). 'Ik maak veel gebruik van dit filiaal. Op het dichtstbijzijnde grote postkantoor moet je altijd uren wachten.' Ook van het echtpaar Paans (74 en 78), bezig met een ommetje, mag het kantoortje 'absoluut niet verdwijnen'.

B. Timmermans (65), werkzaam in een winkel even verderop, gaat behalve voor grote hoeveelheden postzegels regelmatig naar het postagentschap met de inhoud van zijn kassa. 'Er zijn de laatste jaren al twee kantoortjes in de buurt gesloten. Mijn geld moet ik hier in de buurt kunnen storten. Ik ga er niet mee zeulen, want ik wil geen knuppel in mijn nek.'

De kans op een dergelijk voorval lijkt gering in Nieuwer Ter Aa, een piepklein dorp op een paar kilometer afstand van Breukelen. Sinds jaar en dag is er een klein postagentschap gevestigd in Versmarkt Van Sligtenhorst. Eigenaresse Van Sligtenhorst weet nog goed dat de PTT het kantoor begin jaren negentig sloot. 'De mensen waren woest. Er zijn handtekeningen ingezameld en uiteindelijk mochten we toch - zij het met een uiterst beperkt aantal diensten - weer verder.'

'Dit mogen ze ons niet afnemen,' zegt klant bij de uitgang. Nieuwer Ter Aa zonder eigen kantoortje? Dat zou een grote afgang zijn.' Het mini-agentschap in het dorp lijkt wat betreft het dienstenpakket op de 'servicepunten' waarmee Postkantoren BV op vijftien plaatsen in Nederland experimenteert.

Het Shell-station aan de Boulevard in Zeist heeft sinds een paar maanden zo'n servicepunt in huis. Aan de muur achter de balie hangt een rek met onder meer voorverpakte strippenkaarten, postzegels en telefoonkaarten. Geld opnemen kan via de kassa, maar de klant kan slechts kiezen uit drie bedragen: 25, 50 of 100 gulden.

Geld storten is niet mogelijk, advies vragen evenmin. Voor dat laatste is er een speciale telefoon waarmee de klantenservice van onder meer de PTT en de Postbank gebeld kan worden. Naast de koffie-automaat staat een apparaat voor het wegen van brieven en pakjes.

De uitbater van het station wil niet zeggen of het servicepunt aanslaat: 'Daarvoor moet u naar Shell bellen.' Een aantal klanten heeft de veranderingen nog niet eens opgemerkt. 'Een postkantoor, huh? Ik kom hier altijd voor diesel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden