Risottoballen

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: risottoballen (snack, 40 stuks).

Beeld Studio V

Het is de mooiste tijd van het jaar. Versier de hal met bogen van hulst. Iemand gaf de vorige Kerst zijn hart aan jou, maar dit jaar geeft hij het aan een speciaal iemand. En alles wat ik wil voor Kerstmis ben jij. Parampahpampam. Kerstliedjes komen elk jaar terug. Het kinderkerstdiner op school ook.

Elk kind neemt iets mee, iedereen moet ervan kunnen eten, het moet mee te nemen zijn, warm maar ook lauw lekker zijn. En het liefst geen worstjes in bladerdeeg, want die neemt iedereen al mee. Wat dacht u van gefrituurde risottoballen? Als de kinderen ze niet willen, eet u ze lekker zelf op.

Bereiden

Zet de oven op 180 graden. Snipper ui en knoflook en fruit ze in een scheut olijfolie in een pan (die in de oven mag) tot ze doorzichtig zijn. Voeg de rijst toe: roer goed. Voeg na een minuut 200 ml van de bouillon toe, roer weer goed, doe dan de rest van de bouillon erbij. Zet de pan een kwartier onafgedekt in de oven. Bak de champignons en tijm in wat olijfolie. Roer ze na een kwartier door de rijst en zet nog een kwartier in de oven. Roer dan de parmezaan en de boter erdoor. Proef op zout en peper.

Laat de risotto afkoelen. Leg bakpapier op een plank die in de vriezer past. Rol met natte handen balletjes ter grootte van een bitterbal en leg ze op de plank. Zet die een nacht in de vriezer.

Kluts de eieren met zout en peper in een kom. Doe in een andere kom het paneermeel. Plons elk bevroren balletje in het ei en meteen daarna in het paneermeel. Doe dit met alle balletjes.

Beeld Studio V
Beeld Tallina van den Hoed

Je kunt ze nu weer in de vriezer doen voor later gebruik of de ballen frituren: 4 minuten in olie van 180 graden (of 2 x 4 minuten airfryen met een beetje olie) is prima. Meng de mayonaise met de truffelolie en wat peper en dip de ballen daarin. Lekker hoor.

Afdekken, snel naar school, misschien onderweg er al eentje pikken? Veel plezier!

En voor volgende keer, vrijdag 22 december, voor het echte kerstdiner? Bestel alvast een mooie roodbaars - met schubben! - bij de viswinkel.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- Olijfolie
- 350 g ronde risottorijst
- 1,2 l (paddestoelen)bouillon
- 500 g champignons in stukjes
- Tijm
- 75 g geraspte parmezaan
- Klontje boter
- Zout en peper
- 3 eieren
- 200 g paneermeel
- Frituurolie
- 4 volle eetl. mayonaise
- 1 eetl. truffelolie

Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.