RISK

Oh, en nu hoeven we politiek en sport zeker niet gescheiden te houden! We zijn nog geen drie weken verder en iedereen blijft thuis. Edith, Margriet, zelfs Pieter van Vollenhoven. Alleen maar omdat er in dat Holland Handicap House geen leuke feestjes zijn zeker? Lekker makkelijk. En die dialoog dan?


Ach, de Betrouwbare Mannetjes begrijpen het wel. Die paralympiërs weten toch al hoe het is om de dupe te zijn. En het volk staat er achter. Er schijnt zelfs een vrij massale boycot onder de televisiekijkers op touw te worden gezet. Er was ook geen andere keus. De eerste yuko en waza-ari zijn al uitgedeeld. Tacticus Vladimir Poetin, tsaar van de Dojo. De Russische beer versus de tandenloze Europese kleuter. Pure machtspolitiek. Kunnen wij hier niet. Dat vermaledijde Europa ook altijd. Zijn ze een keer niet veel te machtig, zijn ze weer veel te slap.


U durft het misschien niet toe te geven, maar wij zullen maar eerlijk zijn. We genieten met volle teugen. Natuurlijk willen we liever geen oorlog en het is allemaal heel ellendig en zo, maar het is potdikkeme spannend. En iedereen heeft er zin in. Nieuwsuur stapelt de ene juweel op de andere, RTL Nieuws heeft een geweldige verslaggever, en Pauw & Witteman blijken opeens prima in staat een onderhoudende tafel samen te stellen. Het is een verademing. Of had u liever nu al iedere avond naar een grijze fractievoorzitter gekeken en het de hele week over de ondergang van Acda en Demmínk gehad? Nee toch?


Zo'n Krimcrisis is heerlijk bekend terrein. Geen moeilijk gedoe meer met salafisten, soennieten, sjiieten en wat dies meer zij, maar gewoon: een klassieke Rus die werelddominantie nastreeft vanuit een Moskovitisch paleis met hoogpolig tapijt, bulderend van het lachen om die slappe, goedbedoelende kneuzen uit het Westen. En dus komt ook de amateur geopoliticus uitstekend aan zijn trekken. Oorlog is voetbal en er zijn 16 miljoen voorzitters van de Raad van Europa: we moeten maar hopen dat onze grote broer inspringt, want van ons moeten we het niet hebben! Met onze deëscalatie. Sudeten-Duitsland, wat ik je brom! Nee hoor, we hebben niks in te brengen tegen de realpolitiker pur sang Vladimir Poetin. Wist u trouwens dat hij een begenadigd judoka is?


Het is dik verdiend hoor, al die lof voor de sluwe KGB'er in het rode skipak, hartstikke chapeau en alles en wij snappen ook wel dat het interessant overkomt om het geheel als een eenvoudig potje Risk te analyseren. Maar misschien kunt u het Westen nog even het voordeel van de twijfel gunnen voordat u een ronde overslaat om legers bij te bouwen. Of zoals je dat dezer dagen hoort te zeggen: liever een straf voor passiviteit dan blind erin, neergekegeld worden en een ippon aan je broek.


Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:


Nu maar hopen dat Veldhuis en Kemper consequent zijn.


Veel plezier van uw nieuwe mening.


Twitter @Betmannetjes


Melle Runderkamp en Simon Hendriksen leveren wekelijks een handzame mening waar u gerust mee kunt aankomen bij voetbalvereniging, koffieautomaat of schoonouders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.