Rising

Traditie en vernieuwing komen losjes samen.

MIRJAM VAN DER LINDEN

Rising door Aakash Odedra. Met choreografieën van Odedra (Nritta), Akram Khan (In the shadow of man), Russell Maliphant (Cut) en Sidi Larbi Cherkaoui (Constellation).

14/10, Korzo, Den Haag. India Dans Festival t/m 20/10.

Dansclick t/m 6/12.

Het lichaam dat door de ruimte tolt, voetzolen die razendsnel tappen, armen die door de lucht snijden: het is kathak, onbetwist, en dan de pure, abstracte variant. Door de tengere Brits-Indiase danser Aakah Odedra in fast forward gezet, of hij nu kleine zweefsprongetjes maakt of op zijn knieën pirouettes draait. Met het oogstrelende Nritta laat hij zien wat zijn roots zijn, wat hij technisch in huis heeft. Daarna duikt hij in de solo's die drie wereldberoemde choreografen voor hem maakten.

En dan zit je op een heel andere manier geboeid te kijken. Odedra's virtuositeit wordt een middel om iets te vertellen. Daarbij is het concept van Sidi Larbi Cherkaoui, voor wie culturele afkomst altijd een focus is, het minst uitdagend. Akram Khan daarentegen, behalve choreograaf ook kathakdanser, haalt een totaal ander Odedra naar boven. In kathak zijn dieren vaak als inspiratie gebruikt. Khan volgt dat spoor. Met het licht eerst alleen op zijn schouderbladen, probeert Odedra uit zijn eigen lichaam te kruipen. Langzaam transformeert hij in een krijsende vogel die wel zijn armen kan uitslaan en die kniepirouettes kan draaien, maar niet kan vliegen.

Ook Russell Maliphant verandert Odedra's bewegingen. Hij knipt ze als het ware los en creëert er een eigen logica mee. Odedra staat achter en in lichtkegels, waar hij in en uit kan schieten zodat bewegingen kortstondig een opvallende lichtflits worden. Het resultaat is een fascinerend sculpturale choreografie.

Met het soloprogramma Rising opende het India Dans Festival in Korzo, dat tradities en vernieuwing losjes laat samenkomen. Andere hedendaagse choreografen die vanuit hun Indiase roots werken, zijn verzameld in het tourneeprogramma Dansclick.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden