Risicospreiding legt Volker geen windeieren

Bouwconcern Volker Wessels Stevin heeft over het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 75,2 miljoen, 12 procent hoger dan een jaar eerder....

Van onze verslaggever

De nieuwe strategie van het concern om bij grote bouw- en infrastructurele projecten samen te werken met overheden en andere bedrijven, droeg volgens Volker in de eerste helft van 2000 al in belangrijke mate bij aan de nettowinst. 'It takes two to tango', zei topman H. Hazewinkel van bouwconcern Volker Wessels Stevin vrijdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Volker wil in de toekomst met de samenwerkingsstrategie doorgaan. De voornaamste reden is dat het risco bij de uitvoering wordt gespreid. Of het nu overheden, energiebedrijven, woningbouwverenigingen of telecombedrijven zijn, Volker Wessels heeft geen bepaalde voorkeur en wil met iedereen graag optrekken.

Alleen het vinden van de juiste partners blijkt een probleem. 'Wij willen heel graag dansen maar niet iedereen heeft hetzelfde ritme.'

Door samen te werken denkt het bedrijf zijn positie binnen de bouw- en projectwereld te vergroten en beter te profiteren van nieuwe markten, zoals de lucratieve telecommarkt.

Dat de omzet minder snel groeide dan de winst, past bij de bedrijfsfilosofie. 'Wij nemen alleen projecten aan waarvan we weten dat we een redelijke betaling krijgen voor de inspanning die we leveren.'

De divisie Bouw en Vastgoed droeg voor 58,7 miljoen bij aan het resultaat van het eerste semester. Vorig jaar was dat nog 44,4 miljoen gulden. Het aandeel uit de gezamenlijke ontwikkeling van projecten met derden nam in deze divisie verder toe.

Bij de tweede grote divisie, infrastructuur, steeg de omzet met 9 procent. De resultaten in het eerste halfjaar waren iets minder dan verwacht. Belangrijker voor de toekomst zijn de verworven opdrachten voor de HSL-Zuid en de Betuwelijn. Volker zit nog in een van de drie consortia die kans maken op een belangrijk deel van de bovenbouw van de hogesnelheidslijn. De overheid beslist binnen een paar maanden over dit miljardencontract.

Omzet en winst worden door het bouwconcern grotendeels in eigen land behaald. In Duitsland vertoonde de markt in het eerste halfjaar nog niet het gewenste herstel. Hazewinkel wijt dat voor een deel aan de concurrentie 'Vraag en aanbod zijn er na de val van de Muur nog niet natuurlijk op elkaar afgestemd.' Mede omdat Volkers een opdracht heeft gekregen voor verbouw van een Berlijnse televisietoren, overheerst het optimisme over de tweede helft van het jaar. De orderportefeuille steeg in een jaar met 1,76 miljard tot 6,17 miljard gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden