Risico's van het vak

Nederland neemt met Duitsland over een week het commando over van de ISAF-vredesmacht in Afghanistan. De vakbonden hebben een punt als ze stellen dat het ministerie van Defensie en de legerleiding sommige gevaren iets te laconiek afdoen als incidenten...

Risico's vallen natuurlijk nooit uit te sluiten, maar eventuele gevaren moeten ook niet worden overdreven, wordt van hogerhand bezworen.

De vakbonden van militair personeel gaven dit weekeinde te kennen dit spel van sussen en bezweren niet langer te willen meespelen. Aanleiding was een nieuwe raketbeschieting van een kampement waar Nederlanders gelegerd zijn. 'Misschien moeten we Kabul de boel laten,' zei een vakbondsman.

Eerste reactie: een militair is een militair - hij moet niet zeuren als hij in de vuurlinie komt te liggen. Dat hoort bij het vak, zeker als je een taak aanvaardt in een land als Afghanistan, waar de oorlog is beëindigd maar de vrede nog niet echt is begonnen. Het is alsof een reddingsbrigade bij zwaar weer de boot op het strand houdt uit vrees voor de hoge golven.

Van de Nederlandse militair mag meer manhaftigheid worden verwacht dan zijn vakbond hem toedicht. Maar toch hebben de bonden een punt als ze stellen dat het ministerie van Defensie en de legerleiding sommige gevaren iets te laconiek afdoen als incidenten. De Duitse partners hebben meer oog voor de weerbarstigheid van de Afghaanse werkelijkheid. Nu zijn de Duitsers van oudsher wat zwaarder op de hand, maar het zou geen kwaad kunnen als in Den Haag een nieuwe veiligheidsanalyse wordt gemaakt.

Zeker is dat de Nederlandse militairen robuuster zijn bewapend dan indertijd in Srebrenica. Er is de afgelopen tijd zelfs extra bewapening toegezegd. Ook is de bevelsstructuur ditmaal veel duidelijker. Weliswaar gaat het bij ISAF om een door de Verenigde Naties gemandateerde operatie, maar de bevelslijnen lopen niet via het labyrinth van de VN-bureaucratie, maar rechtstreeks naar de nationale hoofdsteden. Het belangrijkste is echter dat volgens de legerleiding inmiddels afspraken met de Amerikanen zijn gemaakt om ISAF te evacueren, mocht de situatie uit de hand lopen.

Er zijn dus de nodige veiligheidsvoorzieningen getroffen. Maar inmiddels dreigt er een oorlog in Irak, en het is nodig om de mogelijke gevolgen daarvan voor de troepen in Afghanistan in ogenschouw te nemen. Je moet niet weglopen voor de risico's, maar je moet wel proberen ze op hun juiste waarde te schatten teneinde er zo goed mogelijk op voorbereid te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden