Risico metrolijn was bekend

Het wordt steeds aannemelijker dat de verzakking van panden aan de Amsterdamse Vijzelgracht het gevolg is van een verkeerde interpretatie van meetgegevens.

Dat kan worden geconcludeerd uit het feit dat een meetsysteem wel vochtplekken in de damwanden heeft vastgesteld, maar dat het geen ‘zweetplekken’ bleken te zijn, die bij dit werk wel vaker voorkomen en die tamelijk onschuldig zijn. De projectorganisatie van de Noord-Zuidlijn en de aannemer hebben een informatiestop ingesteld en geven volgende week opening van zaken.

Volgens hoogleraar funderingstechniek Frits van Tol is het monitoringssysteem van de Noord-Zuidlijn niet geschikt om plotselinge lekkages te signaleren. ‘Preventieve maatregelen zijn dan des te belangrijker’, schrijft Van Tol in een advies van begin augustus naar aanleiding van eerdere verzakkingen (19 juni) op de Vijzelgracht.

Volgens het projectbureau zijn alle aanbevelingen van Van Tol uitgevoerd, voordat dinsdag het werk in de bouwput werd hervat. De Delftse hoogleraar beval onder meer aan dat ook bij onverdachte plekken in de damwanden zogeheten Texplormetingen toe te passen. Daarmee wordt met elektrische spanning de diepwand doorgemeten en kunnen lekkages aan het licht worden gebracht.

‘Het nogmaals optreden van een calamiteit is onacceptabel’, schreef Van Tol. ‘De gevolgen zijn dan immers niet te overzien. In ieder geval zal de bouw voor lange tijd stilliggen.’ Ofschoon alle adviezen van Van Tol zijn overgenomen, heeft de door de hoogleraar genoemde ‘calamiteit’ toch plaatsgehad.

‘Zijn rapport heeft een haast profetisch karakter’, zegt Helena van Gelder. Zij en haar familie kregen vrijdag te horen dat zij vandaag alweer terug kunnen in hun woning. Met nog twee gezinnen bewonen zij Vijzelgracht nummer 10. Hun pand stamt uit de 19de eeuw, in tegenstelling tot de twee eeuwen oudere wevershuisjes. Hun huis is enkele jaren geleden geheel gerestaureerd en verstevigd.

Het herstel van de overige huizen zal volgens de eigenaar, restauratiearchitect Wolbert Vroom, enkele jaren in beslag nemen.

In Het Parool erkent Henk van Veldhuizen, tot gisteren directeur van het gemeentelijke projectbureau, dat er momenten zijn geweest waarop hij betwijfelde of de gemeente het project nog wel in de hand had. ‘We hebben dit project onderschat en dat geldt ook voor de budgetten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden