Rioolwateranalyse spreekt trends tegen

Volkskrantlezer J. P. Van den Brink betwijfelt of ons onderzoek naar restanten van illegale drugs in rioolwater nauwkeurig en betrouwbaar is (O&D, 31 juli). Dit omdat hij/zij in zijn/haar omgeving veel methamfetaminegebruik constateert, terwijl in het rioolwater van de drie Nederlandse steden uit het onderzoek geen noemenswaardig gebruik van deze drug valt waar te nemen.


Wij zijn dit onderzoek begonnen om een gestandaardiseerde methode te ontwikkelen voor het bemonsteren, analyseren en rapporteren van drugs in afvalwater. Gestandaardiseerd wil in dit geval zeggen dat de rioolwatergegevens overal op dezelfde manier worden verzameld, zodat we alle resultaten in Europa betrouwbaar en nauwkeurig kunnen vergelijken. Het rioolwateronderzoek dient nu juist precies om individuele observaties en beschouwingen niet deel te laten worden van officiële drugscijfers. Maar al te vaak denken mensen een trend waar te nemen in het drugswereldje, waarvoor dan vervolgens geen enkele onderbouwing bestaat.


Rioolwateranalyses geven die onderbouwing dus wel, en geven - mits op de juiste manier verzameld - een behoorlijk betrouwbaar beeld van het gebruik in de totale groep van mensen die op het betreffende rioolsysteem is aangesloten.


Het Jaarbericht 2011 van het Trimbos Instituut stelt dat methamfetamine in Nederland nauwelijks voorkomt. Er zijn voldoende alternatieven die minder heftig werken en beter aansluiten bij de behoeften van de Nederlandse speedgebruiker. Het kan heel goed zijn dat in bepaalde groepen in Amsterdam relatief veel methamfetamine wordt geslikt, gesnoven of gerookt, maar dat dit in totaal zo weinig is dat we in het rioolwater geen noemenswaardige concentratie terugzien en dat dus voor alle inwoners van Amsterdam samen geldt dat er per persoon veel minder methamfetamine wordt gebruikt dan bijvoorbeeld amfetamine, cocaïne of ecstasy.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden