Live

Rio dag 8 - Coach schimmig over blessure Schippers

Dag acht van de Olympische Spelen verliep teleurstellend voor Dafne Schippers en Ranomi Kromowidjojo. Ze grepen naast de gehoopte medailles. Baanrenster Elis Ligtlee pakte verrassend wel het goud. Nederland heeft een vruchtbare tweede week nodig om de toptien van het medailleklassement te halen.

Coach Bart Bennema en Dafne Schippers tijdens de werendkampioenschappen atletiek in Peking. Beeld anp
Coach Bart Bennema en Dafne Schippers tijdens de werendkampioenschappen atletiek in Peking.Beeld anp

We sluiten dit blog af met de twee Nederlandse vrouwen op wie de ogen vandaag waren gericht, maar die met betraande ogen van teleurstelling het strijdtoneel verlieten: Kromowidjojo en Schippers. Kromowidjojo won geen medaille op de 50 meter vrije slag, Schippers won geen medaille op de 100 meter.

Bij onze zuiderburen wel succes: Nafi Thiam won goud op de zevenkamp.

Wat Dafne Schippers precies mankeert, wilde trainer Bart Bennema zaterdagavond na de 100 meter in Rio de Janeiro niet zeggen. 'Soms gebeurt er tijdens de training iets geks, iets onverwachts. Maar de medische staf heeft goed werk verricht. Op het moment dat het gebeurde, dacht ik: Dafne kan naar huis. Ik was al blij dat ze aan de start verscheen', aldus Bennema.

De coach bleef schimmig over welke blessure Schippers in Brazilië opliep. 'Het gaat om iets dat met sprint te maken heeft. We zeggen het niet omdat we de concurrentie niet wijzer willen maken.'

Schippers had het na haar olympische race over 'fysiek ongemak.' Tijdens de 100 meter was ze wel pijnvrij, zo zei ook Bennema.

De start van Dafne Schippers Beeld anp
De start van Dafne SchippersBeeld anp

Oké, nu is het wel mooi geweest: dit was de 23ste gouden medaille voor Michael Phelps. Hij won in zijn laatste olympische race met de Verenigde Staten op de 4x100 meter wisselslag. Ondertussen werd er een wereldrecord gezwommen op de 100 meter rugslag. Tijdens de 4x100 meter wisselslag welteverstaan.

En dat was het duizendste goud voor de Verenigde Staten. Opnieuw goud voor Simone Manuel bij 4x100 meter wisselslag. Ondertussen wandelt de Amerikaanse zwemequipe binnen, met daarbij ook Michael Phelps, die zijn laatste olympische race ooit zwemt.

‘Ik heb wat fysieke problemen gehad laatste dagen. Vandaag voor het eerst pijnvrij kunnen trainen’, zei Dafne Schippers met tranen in de ogen voor de camera’s van de NOS. Veel wilde ze er niet over zeggen: ‘Dat heeft niet zo veel zin. That’s it.’

‘Ik was heel ontspannen. Het is dan balen dat je baan 9 krijgt. Dan kun je niet mee in de strijd. Ja, dat is wel bepalend. Dan weet je echt niet waar je ligt in het veld. Dat is moeilijk te bepalen.’

Wat die fysieke problemen zijn? ‘Daar mag je naar gissen', zei een geïrriteerde Schippers bij het weglopen.

Quote

Naar die fysieke problemen mag je gissen

Dafne Schippers

Dafne Schippers grijpt naast het podium na een teleurstellende 100 meter sprint. Het goud gaat naar Elaine Thompson (Jamaica), die haar landgenoot Shelly-Anne Fraser-Pryce opvolgt.

Direct na de race stond een zichtbaar aangeslagen Ranomi Kromowidjojo voor de camera's van de NOS. 'Gewoon heel erg kut', zei ze.'Ik heb alles gegeven, geknokt tot laatste meter. Dit is verschrikkelijk.'

'Ik wilde goud. Ik voelde me goed, had lekker geslapen en ben rustig gebleven. In termen van medailles zijn de Spelen mislukt. Je kunt je geen fouten veroorloven. Hard voor geknokt, alles gegeven. Dit is kut', herhaalde Kromowidjojo nogmaals.

Ranomi Kromowidjojo Beeld anp
Ranomi KromowidjojoBeeld anp
Quote

In termen van medailles zijn de Spelen mislukt

Ranomi Kromowidjojo

Geen titelprolongatie voor Ranomi Kromowidjojo in een bloedspannende finale van de 50 meter vrij. Lange tijd leek ze op weg naar de overwinning, maar de titel ging naar de Deense Blume.

Het scheelde twaalfhonderdste van een seconde, daarmee wordt ze zesde.

Goud voor Mo Farah, de gedoodverfde titelverdiger op de 10 kilometer. Vroeg in de wedstrijd viel hij, maar hij krabbelde snel weer op. Farah kon zich goed herpakken en liep in de laatste ronde weg van de zijn concurrenten.

Einde toernooi voor beachvolleybalsters Marleen van Iersel en Madelein Meppelink. In de achtste finales moest het Nederlandse koppel zich in drie sets gewonnen geven tegen het Zwitserse duo Nadine Zumkehr/Joana Heidrich: 2-1 (19-21 21-13 15-10).

Van Iersel en Meppelink kwamen op een koele Braziliaanse avond op de Copacabana pas halverwege de eerste set een beetje los. Via 8-10 kantelde het duel naar 16-13, vooral dankzij een aantal goede verdedigende acties. Het Zwitserse duo vocht knap terug, maar moest toch de eerste set afstaan

Ook in de tweede set kwamen Van Iersel en Meppelink snel op achterstand. Via 3-7 werd het 8-7, maar daarna liepen de Zwitserse vrouwen opnieuw uit. Het Nederlandse duo kwam zowel aanvallend als verdedigend tekort. In de derde set bleef het spel van Van Iersel en Meppelink te wisselvallig om de winst te kunnen pakken, ook al doordat Meppelink last ondervond van een lichte knieblessure.

Madelein Meppelink Beeld anp
Madelein MeppelinkBeeld anp

Na een goede halve finale mag Dafne Schippers zich gaan opmaken voor de finale van het koningsnummer van de atletiek: de 100 meter sprint. Ze werd tweede achter haar grootste concurrente Fraser-Pryce.

Na een gewonnen eerste set valt het spel van Meppelink en Van Iersel een beetje tegen. De Zwitsers waren veel sterker en pakken de tweede set met 21-11.

Geen Liemarvin Bonevacia in de finale van 400 meter. Hij kwam er niet aan te pas in de series.

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hebben de eerste set in de kwartfinale binnen. Het duo begon wat afwachtend tegen de Zwitsers, maar wist uiteindelijk een achterstand om te buigen naar 21-19.

'We zijn heel blij met deze overwinning', aldus Alexander Brouwer zojuist voor de camera van de NOS. Hij won met Robert Meeuwsen zojuist in de achtste finale van het beachvolleybaltoernooi.

Meeuwsen: 'Ja, het was lekker. Mooi serveerwerk van Alex, het wedstrijdplan werkte uitstekend. We bleven rustig en hebben zeer goed gespeeld.'

In de kwartfinale wacht een saillant affiche: een wedstrijd tegen het andere Nederlandse duo, Nummerdor/Varenhorst. 'Een mooi Nederlands onderonsje', zegt Brouwer. 'Wij zijn er klaar voor.' Meeuwsen noemde de wedstrijd wel 'veel meer beladen' dan iedere andere wedstrijd. 'Maar op de Spelen is iedere wedstrijd beladen. En het is mooi voor Nederland: er komt sowieso een Nederlands team in halve finale. En wij gaan zorgen dat wij dat zijn.'

De duo's kennen elkaar niet door en door, zegt Brouwer. 'Maar er zijn wel trucjes voor. Als je bijvoorbeeld eens aan de andere bondscoach terloops vraagt: goh, hoe zou jij met hun tegen ons spelen', zegt hij lachend.

Quote

Er komt sowieso een Nederlands team in de halve finale en wij gaan zorgen dat wij dat zijn

Alexander Brouwer

Monica Puig, de nummer 34 van de wereld, heeft het eerste goud ooit voor haar land Puerto Rico binnengehaald. De 22-jarige tennisster versloeg zaterdag in drie sets de Duitse Angelique Kerber (6-4 4-6 6-1), de nummer twee van de wereld.

Puig volgt Serena Williams verrassend op als olympisch tenniskampioen. Ze kwam nog nooit in de kwartfinale van een grand slam.

Overtuigend gaan Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen naar de kwartfinale. Ze wonnen het duel met de Canadezen Ben Saxton en Chaim Schalk met 2-0. De tweede set werd gewonnen met 21-15.

Brouwer en Meeuwsen waren op alle fronten het betere koppel. Het krachtsverschil was dermate groot dat de twee Nederlanders zich af en toe lieten verleiden tot wat frivoliteiten in het spel. Het publiek vond het prachtig in het goedgevulde stadion.

De kwartfinale wordt bijzonder: daar treffen ze dat andere Nederlandse duo Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst.

Alexander Brouwer (L) en Robert Meeuwsen Beeld anp
Alexander Brouwer (L) en Robert MeeuwsenBeeld anp

Een week geleden begon Nederland nog moeizaam aan de Spelen, maar nu zit de vaart er behoorlijk in wat medailles betreft. Met acht medailles in totaal staat Nederland op plek dertien in de medaillespiegel, en dat is nog exclusief de al zekere medailles voor surfer Dorian van Rijsselberghe en zeilster Marit Bouwmeester. Wat betreft gouden medailles (drie nu) staat Nederland op plek twaalf, ook weer exclusief het goud van Van Rijsselberghe en misschien wel goud voor Bouwmeester. Dat gaat dus prima, met in het achterhoofd dat Dafne Schippers en Ranomi Kromowidjojo vannacht nog in actie komen.

Nederland staat in de goudranglijst boven grote sportlanden als Spanje en Canada. Thuisland Brazilië doet het matig. Het land greep vooralsnog in totaal vier medailles: een goud, een zilver en twee keer brons.

Venus Williams gaat een medaille pakken in Rio, en steekt haar zus Serena de loef af met een olympisch tennisrecord: vijf olympische medailles. Dit lukte alleen de Britse Kathleen McKane in de jaren twintig.

Zaterdag verzekerde Williams zich van een plek in de finale van het gemengd dubbelspel met Rajeev Ram. De weg naar de finale leidde ook langs Kiki Bertens en Jean-Julien Rojer, tegen wie de Amerikanen een matchpoint overleefden.

In 2000 won Venus goud in Sydney, en in totaal drie keer goud in het vrouwendubbel met haar zus. Venus verloor in Rio in de eerste ronde in het enkel- en dubbelspel. Aanvankelijk zou zie niet meedoen in het gemengd dubbelspel, maar is nu dolblij dat ze dit toch heeft gedaan. Nadat ze de finale bereikte tegen het Indiase koppel Sania Mirza en Rohan Bopanna, kon ze niet stoppen met in de lucht springen.

Venus Williams en Rajeev Ram. Beeld ap
Venus Williams en Rajeev Ram.Beeld ap

Laat het maar aan de Amerikaanse krant The New York Times over om zaken overzichtelijk in beeld te brengen. Zie bijvoorbeeld onderstaande tweet, waarin Michael Phelps zijn snelheid op de 200 meter vlinderslag - het nummer waarop hij deze Spelen voor de vierde achtereenvolgende keer goud greep - door de jaren heen in kaart is gebracht.

Na de vierde en mindere sprong waren de voortekenen al daar en schoonspringster Uschi Freitag kon het tij ook niet meer keren. Ze heeft zich niet kunnen kwalificeren voor de finale op de 3 meterplank. De 26-jarige Maastrichtenaarse kwam in de halve finales na vijf sprongen uit op een totaal van 298,95 punten. Daarmee eindigde ze op de veertiende plek. Het was niet genoeg. Alleen de beste twaalf plaatsen zich voor de finale.

Baanrenster Elis Ligtlee pakt het goud. Ze startte vanaf de laatste positie, maar de Nederlandse pakt de winst en het goud. Helemaal aan haarzelf te danken. Ze ging vroeg in de aanval, buitenom, en greep de koppositie. Het was wachten op de tegenstoot van de concurrentie, maar die bleef uit. Ligtlee blijft ze voor. Wat een stunt.

Ligtlee kan het vlak na de race nog niet geloven: 'Ongelooflijk. Het is niet normaal. Au mijn benen. Was al heel blij met die finaleplek. Ik wist dat het vanuit mezelf moest komen. Had ik echt niet durven dromen. Echt bizar. Mijn benen doen alleen maar zeer. Dat is het vooral. Het doet echt zeer.'

null Beeld anp
Beeld anp

Wielrenner Bradley Wiggins, de meest succesvolle Britse atleet allertijden, is zijn gouden medaille kwijt. Wiggins heeft de plak nog geen 24 uur in bezit weten te houden. Dat bleek vanavond bij de BBC, toen de Brit met enkele andere winnende landgenoten te gast was in de uitzending. Iedereen met de medaille om de nek, behalve Wiggins. Desgevraagd antwoordde Sir Bradley Wiggins (ja, hij is geridderd): 'Ik ben 'm kwijtgeraakt.' Hij zal er niet om malen: thuis heeft hij nog vier gouden, een zilveren en twee bronzen plakken liggen.

Wielrenner Bradley Wiggins is de meest gedecoreerde Britse atleet aller tijden, zoals ze dat dan noemen. Lees hier een overzicht.

In Rio stonden zaterdag in de halve finale twee tennissers op de baan die snakken naar succes in het enkelspel. Blessureleed houdt Rafael Nadal al twee jaar weg van de grote prijzen, Juan Martín del Potro won zijn laatste toernooi in 2012. Na een zenuwslopende derde set kan de Argentijn, na brons in Londen (2012), nu voor het goud gaan tegen titelverdediger Andy Murray.

De overwinning (5-7, 6-3, 7-6) tegen de Spanjaard betekent Del Potro’s zoveelste comeback in zes jaar blessureleed en de bijbehorende vier polsoperaties, de laatste vorig jaar juni. Na zijn grootste overwinning uit zijn carrière in 2009, toen hij op 20-jarige leeftijd Roger Federer versloeg in de finale van de US Open, begonnen de problemen.

Voor Nadal, die vrijdag al het olympische dubbeltoernooi won, was het de vraag of hij kon meedoen in Rio. Op Roland Garros moest de winnaar van het olympisch goud in Peking (2008) vanwege een polsblessure opgeven in de derde ronde.

Bij beide spelers leek het blessureleed zaterdag ver weg. Net als in de openingswedstrijd tegen nummer een van de wereld Novak Djokovic slaat Del Potro zijn backhand meestal dubbelhandig. Tegen zwakkere tegenstanders ging hij voor de enkelhandige slice om zijn pols te ontzien, maar met deze zwakkere slag redt hij het niet tegen de echt groten, weet hij. Zijn forehand is machtig als altijd, en ook Nadal raakt ze zaterdag als vanouds.

Vanaf 4-4 in de derde set begint de wedstrijd op en neer te golven en slaan beide spelers de beste punten op elkaars service. Als Nadal weer zwak aan zijn servicegame begint weet Del Potro nu wel te profiteren van de twee onnodige fouten van de Spanjaard. Maar die herstelt zich, en breekt Del Potro direct op love terug als hij de wedstrijd kan uitserveren. Dan is het weer de beurt aan Del Potro, die drie breekkansen krijgt, maar doet er niets mee: Nadal pakt vijf punten op rij. In de tiebreak is Del Potro met 7-5 te sterk, en weer vloeien de tranen van geluk.

Tegen de Argentijnse televisie zegt Del Potro, nog altijd geëmotioneerd door eindelijk weer succes, dat hij het niet kan geloven. ‘Mijn god.’ In tranen verontschuldigt hij zich, bedankt in de camera het publiek en wil weglopen. De interviewer grijpt hem nog even vast en geeft hem een kus.

Juan Martín del Potro Beeld Getty Images
Juan Martín del PotroBeeld Getty Images
Juan Martín del Potro Beeld Getty Images
Juan Martín del PotroBeeld Getty Images
. Beeld Getty Images
.Beeld Getty Images
Rafael Nadal Beeld Getty Images
Rafael NadalBeeld Getty Images

Een succesvolle dag op de Spelen voor politiemannen. De Italiaanse agent Gabriele Rossetti won goud met een perfecte score op het onderdeel kleiduiven skeet. De Duitse politieschutter Christian Reitz pakte na het brons in Peking en zilver in Londen nu goud in de finale van de 25 meter met het snelvuurpistool.

Het valt even tegen, die vierde sprong. Uschi Freitag krijgt slechts 52.50 punten. Voor het eerst duikt ze onder de 60 punten. Ze staat nog wel elfde, aan de goede kant van de streep. De eerste twaalf gaan door naar de finale.

Uschi Freitag Beeld ANP
Uschi FreitagBeeld ANP

Zeilster Marit Bouwmeester is maandag in de olympische medalrace van de Laser Radial al zeker van brons en heeft het goud voor het grijpen. De tweevoudig wereldkampioene uit Friesland meldde zich met de vijfde plek in de negende race aan kop van de ranglijst, mede dankzij het matige optreden van de concurrentie. In de tiende manche verstevigde de nummer twee van Londen 2012 haar eerste plaats met de tweede klassering.

Bouwmeester begint maandag met een voorsprong van acht punten op de Deense Anne-Marie Rindom aan de medalrace, met dubbele punten. Nummer drie Annalise Murphy uit Ierland staat op tien punten. Indien Bouwmeester maandag bij de eerste vier eindigt, is de olympische titel sowieso voor haar.

Nummer vier Evi van Acker uit België heeft een achterstand van negentien punten op de Nederlandse titelkandidaat. Die marge kan ze in de medalrace, met twintig punten voor de nummer tien en twee punten voor de winnaar, niet meer overbruggen. Alleen bij ernstig wangedrag van een zeiler kan de jury tot diskwalificatie en een score van 22 punten besluiten.

'Het voelt nog een beetje raar aan', zei Bouwmeester over haar tweede olympische, nog officieuze podiumplaats. 'Ik zit nog midden in het toernooi. Het is echter heel fijn dat ik mijn gouden kansen in eigen hand heb. Vier jaar geleden bij Londen 2012 begonnen we met vier zeilsters op dezelfde score. Het ziet er nu een stuk relaxter uit, al weet je het met een medalrace nooit. Daarin gebeuren wel vaker gekke dingen.'

Marit Bouwmeester Beeld AP
Marit BouwmeesterBeeld AP

De eerste sprong was al goed voor 63 punten. En ook de tweede van schoonspringster Uschi Freitag is technisch goed uitgevoerd. Nu krijgt de Maastrichtenaarse 60.45 punten, wat haar op een totaal brengt van 123.45 en een zesde plaats in het halve finaleklassement. Ze zakt een plekje.

Laurine van Riessen was genoodzaakt in laatste positie te beginnen in de halve finale keirin. Maar de baanrenster kon het gat naar voren niet goed genoeg vinden en eindigt vierde. Geen finale voor haar.

Eigenlijk was ze gezien, maar door een val krijgt Elis Ligtlee een plek in de finale keirin in de schoot geworpen. De baanrenster komt als tweede over de streep, wat genoeg is. Een concurrent viel, anderen ondervonden hinder daarvan, en Ligtlee dook in het gat. 'Geluk bij een ongeluk', aldus de Nederlandse na afloop van de race.

Voor baanwielrenner Jeffrey Hoogland zijn de Spelen geëindigd in mineur. In het sprinttoernooi kwam hij niet verder dan de elfde plek. Eerder vandaag verloor hij in de achtste finales. Zojuist kwam hij in actie voor de weinig roemvolle strijd om plek negen tot en met twaalf.

Hoogland leek eerder op de dag viervoudig wereldkampioen Grégory Baugé te verrassen met een knappe aanval onderlangs, maar de Fransman betaalde hem met gelijke munt. Ook bij de teamsprint waaraan Hoogland deelnam was het resultaat teleurstellend.

Uschi Freitag, de Nederlandse schoonspringster, krijgt voor haar eerste sprong 63 punten. Daarmee staat ze nu vijfde in de strijd om een plek in de finale. De Maastrichtenaarse werd vorige ronde elfde, wat genoeg was voor een plek in de halve finale.

In zes sprongen kwam ze tot een totaalscore van 317,10 punten. Bij de EK in Londen in mei pakte Freitag nog zilver op de 3-meterplank.

Er wordt ook getennist: Spanje tegen Argentinië. Rafael Nadal en Juan Martin del Potro strijden samen om een plek in de finale van het tennistoernooi. Del Potro, een Argentijn, heeft niet alleen te kampen met de snoeiharde slagen van Nadal, maar ook met vijandige Braziliaanse toeschouwers. Toch lukt het hem de stand te gelijk te trekken met 5-7 in de tweede set.

De winnaar van de alles beslissende derde set treft in de finale titelverdediger en Brit Andy Murray.

Del Potro in de partij tegen Nadal. Beeld afp
Del Potro in de partij tegen Nadal.Beeld afp

Zeilster Marit Bouwmeester is tweede geworden in de tiende race. Een mooi resultaat. Ze stond voorafgaande aan de race eerste in het klassement en loopt nu een beetje uit op haar directe concurrenten. Maandag moet het gebeuren: dan is de laatste en beslissende medal race.

Bouwmeester ligt op pole position voor het goud. Een derde plaats maandag zou haar al verzekeren van het goud. Ze staat nu acht punten voor op de Deense wereldkampioen Anne-Marie Rindom en tien punten op de Ierse Annalise Murphy.

Vier jaar geleden won Bouwmeester in Londen de zilveren medaille. Winst zou bijzonder zijn voor Nederland. De laatste gouden medaille bij het zeilen (de windsurfers niet meegerekend) dateert van 1936. Op de beruchte Spelen in Berlijn won Daan Kagchelland destijds de gouden plak.

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de Russische verspringster Daria Klisjina alsnog verboden om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Klisjina was de enige Russische atlete die toestemming had gekregen om onder neutrale vlag deel te nemen aan het atletiektoernooi in Rio de Janeiro nadat de hele Russische atletiekploeg wegens een dopingschandaal was verbannen.

Lees hier het gehele verhaal.

Zeilster Marit Bouwmeester is op weg naar goud. Ze werd door haar vijfde plaats in de negende race al koploper van het klassement. Nu ligt ze zelfs in race tien, de een na laatste van deze wedstrijd, op de tweede plek. Haar naaste belager, de Ierse Annalise Murphy ligt op de vierde plek. De Deense Anne-Marie Rindom, de wereldkampioene, ligt ver achter.

Tussenstand na race 9:
1. Marit Bouwmeester (Ned) - 45 punten
2. Annalise Murphy (Ier) - punten 50 punten
3. Anne-Marie Rindom (Den) - 52 punten

Niet alleen Marit Bouwmeester doet goede zaken. Finnzeiler Pieter-Jan Postma wint race 8 en stijgt van de vierde naar de vijfde plaats. Een medaille lonkt.

De Friese routinier, bezig aan zijn derde Zomerspelen, verspeelde in de zevende manche nog in de slotfase een hoge klassering, waardoor hij zich in die eerste dagrace met de veertiende plek tevreden moest stellen. Op die plaats was Postma in de eerste wedstrijd van het toernooi ook al geëindigd en die finish blijft derhalve als schrapresultaat staan.

In het klassement leidt de Brit Giles Scott met 22 punten, gevolgd door Vasilij Zbogar uit Slovenië (38 punten) en de Australiër Jake Lilley (47 punten). Postma staat op 53 punten.

In de Finnklasse worden zondag de negende en tiende race gevaren. Op dinsdag is de medalrace.

De Nederlandse hockeysters treffen in de kwartfinale naar alle waarschijnlijkheid grootmacht Argentinië. De Argentijnen verloren driemaal, waardoor ze tegen alle verwachtingen in gaan eindigen als vierde in de poule. 'In het oude format was Argentinië naar huis geweest', constateert bondscoach Alyson Annan enigszins nukkig. Het nieuwe format was bedoeld om kleinere landen een kans te geven. 'De vraag is of dat gewerkt heeft.'

Naomi van As heeft minder moeite met het treffen van de Argentijnen. 'Zij gaan voor oorlog. Ik heb eigenlijk wel zin in zo'n wedstrijd.' Vandaag werd in ieder geval een degelijke winst geboekt op Duitsland: 2-0. Niet altijd even glansrijk spel, maar wel de winst. Van As: 'Het hoeft niet altijd briljant te zijn.'

Joelia Stepanova heeft de wind tegen. Als klokkenluider bracht ze het structurele dopinggebruik in de Russische atletiek aan het licht. Heldin, zou je zeggen, maar in eigen land wordt het haar niet in dank afgenomen. Stepanova is ondergedoken in de Verenigde Staten, uit angst voor represailles.

Nu is de Russische hardloopster het doelwit geworden van hackers. Die zouden hebben geprobeerd haar e-mail en account bij antidopingautoriteit WADA binnen te dringen, vermoedelijk om te achterhalen waar Stepanova verblijft. Het WADA heeft de inbreuk bevestigd.

Stepanova ontbreekt op de Spelen in Rio dankzij haar eigen onthullingen. Aanvankelijk mocht ze, vanwege bewezen diensten als klokkenluider, meestrijden in Rio, maar later bepaalde het IOC dat alle Russen met een dopingverleden niet welkom zijn. Dus ook Stepanova. Anders dan enkele landgenoten ging ze niet in beroep tegen het besluit van het IOC.

Stepanova klapte uit de school over het Russische dopinggebruik. Beeld anp
Stepanova klapte uit de school over het Russische dopinggebruik.Beeld anp

Zeilster Marit Bouwmeester won vier jaar geleden de zilveren medaille. In Rio houdt ze nog altijd zicht op verbetering, op het goud in de Laser Radial-klasse. Na drie dagen stond ze op de tweede plek, maar door een vijfde plaats in de negende race is ze haar tegenvallende Deense concurrente Anne-Marie Rindom voorbij gestreefd. Zij werd slechts 22 in de laatste race.

Tussenstand:
1. Marit Bouwmeester (Ned) - 45 punten
2. Annalise Murphy (Ier) - punten 50 punten
3. Anne-Marie Rindom (Den) - 52 punten

Joost Luiten, de enige Nederlander die meedoet bij het golf, is er nog niet in geslaagd boven de middenmoot uit te stijgen. Drie ronden nu gespeeld, Luiten op een gedeelde dertigste plek van in totaal 59 golfers.

Vandaag eindigde hij de golfwedstrijd in -1. Dat is ook zijn score in het klassement. 'Ik ben mentaal en fysiek niet top, speel niet heel goed en raak daardoor te snel geïrriteerd', tekent Golf.nl op uit de mond van de Nederlander. 'Morgen en zondag moet ik laag kan, dan kan het nog', schreef hij gisteren op zijn website. De vraag is of hij er na vandaag nog steeds in gelooft.

Tegenvallend of niet, het lijkt de fans niet te deren. Luiten mag volop handtekeningen uitdelen na de wedstrijd van vanmiddag.

En het lukt de ploeg van Alyson Annan stand te houden. Ondanks de dominantie was het een vrij pittig duel met de Duitse hockeydames. Toch trok Nederland de overwinning over de streep: 2-0. Door doelpunten van Xan de Waard en Kitty van Male.

Daarmee is Nederland groepswinnaar. Maar het lijkt eerder een nadeel dan een voordeel. Argentinië eindigt in poule B normaal gesproken als vierde en is maandag in de kwartfinale de tegenstander van Oranje.

Vier jaar terug in Londen speelden die twee landen de olympische finale. Nederland won toen met 2-0. Argentinië is momenteel de nummer twee van de wereld. Als de Australische vrouwen later op zaterdag gelijkspelen of winnen van het al uitgeschakelde Japan, is Argentinië definitief vierde.

Bij het mannentoernooi heeft Nederland het ook al niet getroffen. De nummer twee van de wereld (tweede in groep B op de Spelen) neemt het zondag op tegen wereldranglijstaanvoerder Australië (derde in poule A).

De Waard tekende aan voor de 1-0. Beeld afp
De Waard tekende aan voor de 1-0.Beeld afp

Lukt het Andy Murray zijn succes van 2012 te herhalen? In Londen won hij goud en ook nu plaatst hij zich weer voor de finale door Japanner Kei Nishikori in de halve finales met 6-1 en 6-4 te verslaan. Als de Brit erin slaagt, zal hij de eerste zijn die de gouden tennisplak verdedigt.

Wie de tegenstander wordt, maken Spanjaard Rafael Nadal en Argentijn Juan Martin del Porto onderling nog uit. Zondag wacht de finale. Nishikori heeft dan nog kans op brons.

Kitty van Male haalt uit. Een flinke knal, maar de solo van Lidewij Welten mocht er ook zijn. 2-0 is de score tegen de Duitse hockeyvrouwen, vlak voor het einde van het derde kwart.

Het geeft Nederland wat adem. Lang was er slechts de geringe voorsprong van 1-0. De ploeg was zonder meer beter dan Duitsland, maar dicteerde het spel nog niet.

Inmiddels is Nederland begonnen aan het vierde en laatste kwart. Lukt stand te houden?

Ze is regerend Europees kampioene, maar op de Spelen weet Anouk Vetter vooralsnog geen indruk te maken in het klassement van de zevenkamp. Ze werd met 6,10 meter slechts negentiende op het onderdeel verspringen. Daarmee zakt ze nu van de zevende naar de negende plaats.

Nadine Visser zette de beste sprong neer met 6,35 meter. Ze pakte daarmee de zesde plek op het onderdeel en steeg naar de vijftiende plaats in het klassement. Nadine Broersen (6,16 meter) staat na vijf van de zeven onderdelen zeventiende.

De Belgische Nafissatou Thiam sprong het verst (6,58 meter) en nam in de strijd om het goud de koppositie over van regerend olympisch kampioene Jessica Ennis-Hill. De laatste twee onderdelen (speerwerpen en 800 meter) staan later op zaterdag op het programma.

Vetter tijdens het verspringen. Beeld afp
Vetter tijdens het verspringen.Beeld afp

De meest besproken Nederlandse olympiër zit niet in Rio, maar gewoon thuis op de bank. Yuri van Gelder, enfant terrible, 'de Pietje Bell van het turnen', werd naar huis gestuurd. Maar hij geeft nog niet op, zo laat hij via Twitter weten. 'I will return!'

Over de olympische status van het tennis valt te twisten. Maar toch: een selfie met Serena Williams is de trend in Rio, elke olympische deelnemer wil met de nummer 1 van de wereld op de foto, zo vond verslaggever Robert Misset al uit. Turnster Lieke Wevers kiest liever voor een mannelijke voormalig nummer 1. Rafael Nadal dus. In Rio is hij wel weer de beste: Nadal won goud bij het mannen dubbelspel.

Onderwijl zijn de Nederlandse hockeysters begonnen aan kwart twee. Ze staan nog altijd aan de leiding door een doelpunt van Xan de Waard. De ploeg kreeg ook al een kans uit een strafcorner. Meestal is dat een zekerheidje met Maartje Paumen op de cirkel. Maar ditmaal redde de Duitse doelman Reynolds voorbeeldig, bijna helemaal gestrekt.

Ook Solomon Bockarie kan niet imponeren op de 100 meter sprint. Evenals Churandy Martina is hij uitgeschakeld voor de halve finales. Zijn tijd: 10,36 seconden.

Het is Churandy Martina niet gelukt om een plek in de halve finales van de 100 meter te bemachtigen. Meer dan acht atleten zetten inmiddels een snellere tijd neer dan de 10,22 seconden die Martina voor zijn sprint nodig had. De Nederlander kan zich richten op de 200 meter series.

Wie ook een betere tijd neerzette: Usain Bolt. De grote legende heeft zojuist zijn eerste race gelopen en gewonnen in 10,07. Dat is minder snel dan zijn grote concurrent Justin Gatlin, die zijn heat in 10,01 rende. Maar Bolt leek rustig en beheerst. Dit was zeker geen 100 procent.

Intussen zijn de Nederlandse hockeysters begonnen aan de wedstrijd tegen Duitsland. Gisteren deden de mannen het niet goed tegen de oosterburen. Er werd met 2-1 verloren, mede door meerdere gemiste strafcorners. Lukt het de vrouwen wel?

Het begint in ieder geval goed. Binnen vijf minuten staat de 1-0 op het scorebord, dankzij een backhandschot van Xan de Waard. Een prachtig schot. Veel van haar acties liepen dit toernooi spaak, maar nu weet ze dan toch te scoren.

Zojuist wonnen de mannen van de Holland Acht brons. Dat moet gevierd worden, op traditionele wijze. Onder de roeiers twee afgevaardigden van de Wageningse studentenroeivereniging Argo. Dus springen ze in Wageningen in het water. Studententradities.

In de vierde heat komt Churandy Martina als vijfde over de finish. De eerste twee gaan automatisch door na de volgende ronde, Martina moet afwachten of zijn tijd van 10,22 goed genoeg is. Nog vier series te gaan, het wordt nagelbijten voor Martina. Zijn tijd is weinig indrukwekkend.

Martina en Bockarie volgen in latere sprintheats. Maar Justin Gatlin heeft al van zich laten horen. De Amerikaanse medaillekanshebber kwalificeerde zich gemakkelijk voor de halve finales in een tijd van 10,01 seconden. Zijn aartsrivaal Usain Bolt volgt later vanmiddag.

Onderwijl zijn de meerkampsters aan het verspringen. Nadine Broersen en Anouk Vetter namens Nederland. Broersen sprong met haar eerste poging naar 6.15 meter, Vetter naar 6.03.

Maar eerst: de sprinters Churandy Martina en Solomon Bockarie in de series van de 100 meter sprint. Ze mogen zich met de grote jongens meten.

Churandy Martina en Solomon Bockarie. Beeld anp
Churandy Martina en Solomon Bockarie.Beeld anp

Zometeen beginnen meerkampers Anouk Vetter, Nadine Broersen en Nadine Visser aan het vijfde onderdeel van de zevenkamp voor vrouwen. Het verspringen. Gisteren kwamen zij al in actie op de 100 meter horde, het hoogspringen, kogelstoten en 200 meter sprint.

Vetter doet het vooralsnog het best van de Nederlandse vrouwen, met een zevende plaats in het klassement. Broersen is zestiende en Visser 22ste.

Anouk Vetter. Beeld afp
Anouk Vetter.Beeld afp

Brons. De mannen acht is als derde geëindigd in de roeifinale en heeft daarmee een bronzen medaille gewonnen. Even leek het erop dat ze zilver zouden pakken, maar op de laatste meter haalde de Duitse boot de Nederlanders nog in.

Na de eerste kilometer kwam de Nederlandse boot op gang. De roeiers streefden Nieuw-Zeeland voorbij en koersten op de derde plek. Ze openden de jacht op de Duitsers. Met succes aanvankelijk. Enkele tientallen meters voor de finish voeren de Nederlanders op de tweede plaats, maar uiteindelijk bleek Duitsland in de eindsprint te sterk. Winnaar Groot-Brittannië was onbereikbaar.

Negen bronzen plakken worden zometeen om Nederlandse nekken gehangen: Dirk Uittenbogaard, Boaz Meylink, Kaj Hendriks, Boudewijn Roëll, Olivier Siegelaar, Tone Wieten, Mechiel Versluis, Robert Lücken en stuurman Peter Wiersum krijgen een medaille voor hun prestatie.

De mannen acht van Nederland. Beeld epa
De mannen acht van Nederland.Beeld epa

De finale bij de mannen acht is begonnen. De Nederlandse vrouwen eindigden zojuist als zesde, bij de Nederlandse mannen zijn de verwachtingen hoger gespannen. Er wordt openlijk gesproken over eremetaal.

Einde verhaal voor Jeffrey Hoogland. In de herkansing op de sprint komt de baanwielrenner tekort. Hoogland (23) is de regerend Europees kampioen. Bij de WK is de vierde plek in 2015 zijn beste klassering. Theo Bos verloor gister al in de kwalificatie.

Gegokt en verloren. De Nederlandse vrouwen acht ging volle bak van start en kon de eerste 1000 meter goed mee met landen als Canada en Amerika, maar al gauw kwam de boot op achterstand. Amerika, Roemenië en Groot Brittannië pakken achtereenvolgens de medailles. Nederland eindigt op de zesde plek.

Van Riessen is door naar de halve finale op de keirin. De Nederlandse deelde haar race op de wielerbaan in de herkansing goed in en sloot af met een sterke sprint. Er moest een fotofinish aan te pas te komen, maar Van Riessen wist haar opponent met een centimeter af te troeven.

Van Riessen en Ligtlee op de baan. Beeld afp
Van Riessen en Ligtlee op de baan.Beeld afp

Een tragisch bericht. Stefan Henze, coach van de Duitse slalomkanoërs, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Gisteren was hij betrokken bij een auto-ongeluk nabij het olympisch park in Rio. De taxi waarin Henze op dat moment zat, botste vol op een betonnen wegsperring. De Duitse coach en oud-medaillewinnaar is gewond aan het hoofd en verkeert in levensgevaar.

'De situatie is in de afgelopen twaalf uur niet veranderd', zegt de Duitse teamarts. 'Dat betekent dat hij zeer, zeer ernstige verwondingen heeft, en zijn toestand is zeer kritiek.'

De autocrash van Henze is niet het eerste verkeersincident in Rio waar olympiërs bij betrokken zijn. Meerdere olympische bussen zijn niet heelhuids het Braziliaanse verkeer doorgekomen.

Een prachtige manoeuvre gevolgd door een fout. Het breekt Jeffrey Hoogland op bij de sprint op de baan tegen de Fransman Gregory Baugé. De 23-jarige Nederlander verschalkte de Fransman vroeg in de wedstrijd, maar gaf de voorsprong weer makkelijk uit handen door de deur wagenwijd open te zetten. Hij mag nog herkansen.

Jeffrey Hoogland. Beeld photo_news
Jeffrey Hoogland.Beeld photo_news

Vannacht bleek maar weer eens dat politiek soms groter is dan sport op de Olympische Spelen. De Egyptische judoka Islam El Shehaby weigerde na zijn verloren partij de hand te schudden van zijn opponent, de Israëlische Or Sasson.

Het olympisch comité van Egypte heeft nu verkondigd dat het de zaak gaat onderzoeken. El Shehaby is op het matje geroepen om zijn verhaal te doen over de gemiste handdruk. Binnen 48 uur zal het comité een oordeel vellen.

Ook het IOC gaat zich buigen over het gedrag van El Shehaby, die volgens The Jerusalem Post bekendstaat als fel anti-Israëlisch. 'Soms gebeuren dit soort dingen tijdens een toernooi, maar het idee van de Spelen is om bruggen te bouwen tussen landen en naties, niet ze te vernietigen', aldus het IOC.

Elis Ligtlee wint haar heat. De 22-jarige Nederlandse rijdt erg sterk op de wielerbaan. Ze is door naar de halve finale op het onderdeel keirin.

Laurine van Riessen ontsnapt ternauwernood aan een valpartij op de keirin. De baanwielrenster kan haar fiets op een paar millimeter na op de baan houden. Ze lijkt wel last te hebben van haar hand en schudt haar hoofd.

Van Riessen mag in de herkansing proberen een plek in de volgende ronde te veroveren.

Vandaag gaat de zevenkamp weer verder met verspringen. Anouk Vetter gaat zeker proberen te stijgen in de tussenstand. Momenteel bekleedt ze de zevende plaats. De regerend Europees kampioene eindigde vrijdagavond als vierde op de 200 meter. Dat was het vierde onderdeel. Even daarvoor was Vetter ook bij het kogelstoten als vierde geëindigd.

Nadine Broersen en Nadine Visser spelen geen rol van betekenis meer in de zevenkamp. 'Dit is niet het olympisch toernooi dat ik een jaar geleden voor ogen had. Het blijft lastig te accepteren dat dit nu mijn niveau is', aldus een teleurgestelde Broersen.

Visser liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit: 'Ik heb het hoogspringen nog bijna niet kunnen trainen', vertelde ze. 'Jammer, want je kunt er veel punten mee winnen. Kogelstoten heb ik juist veel kunnen doen. Het is frustrerend dat het er dan hier niet uitkomt'.

Anouk Vetter. Beeld afp
Anouk Vetter.Beeld afp

Eefje Muskens en Selena Piek hebben hun laatste groepsduel verloren. De badminstonsters gingen met 21-9 21-11 onderuit tegen groepswinnaar Japan. Het duo was echter al zeker van de kwartfinale. De tegenstander in de volgende ronde wordt later bekend.

Muskens en Piek. Beeld photo_news
Muskens en Piek.Beeld photo_news

Een drugsverslaving, zelmoordpoging en een verkochte medaille. Tijdens de Spelen komen er veel mooie verhalen voorbij over sporters die veel hebben moeten overwinnen om tot hun prestaties te komen. In dat rijtje kan ook de levensloop van Anthony Ervin worden toegevoegd. De 35-jarige zwemmer won vrijdag goud op de 50 meter vrije slag. Zestien jaar eerder was hij ook al de snelste op die afstand. In de tussentijd leidde hij een roerig bestaan.

Een zwempensioen op zijn 23e is een verrassende wending in het leven van de Amerikaanse olympisch kampioen. Zijn gouden medaille verkoopt hij om geld op te halen voor de slachtoffers van de tsunami in 2004. De voormalige zwemmer gaat zich richten op muziek. Hij werkt in een muziekwinkel en speelt zelf gitaar in een bandje. Ervin jaagt het rock ‘n roll bestaan na en is niet vies van flink drugsgebruik. Een diepe depressie is het gevolg. Hij wordt ontslagen bij de tattoowinkel waar hij werkt en met een overdosis pijnstillers probeert hij zijn problemen te ontvluchten. Ervin overleefd op het nippertje.

Als het in 2008 weer wat beter gaat, vraagt een oude vriend of hij zin heeft om kinderen zwemles te geven. Daar wordt hij opnieuw verliefd op de watersport. Al zijn spiermassa is verdwenen en dus besluit Ervin weer te gaan trainen. Hij vecht zich terug naar de Spelen. In Londen 2012 wordt hij vijfde op de 50 meter vrije slag, zijn afstand. Maar hij wil meer. De olympisch kampioen blijft als een bezetene trainen en wordt ondanks zijn leeftijd sterker. In Rio moet hij oogsten en vrijdag is hem dat gelukt. De Amerikaan, inmiddels vader, is opnieuw de snelste en mag zestien jaar na zijn olympische titel opnieuw op de hoogste trede van het podium plaatsnemen.

Anthony Ervin met zijn gouden plak in Rio. Beeld photo_news
Anthony Ervin met zijn gouden plak in Rio.Beeld photo_news
Anthony Ervin. Beeld getty
Anthony Ervin.Beeld getty
Anthony Ervin (links) met goud in Sydney. Rechts Pieter van den Hoogenband. Beeld afp
Anthony Ervin (links) met goud in Sydney. Rechts Pieter van den Hoogenband.Beeld afp

De handen omhoog, je vuisten ballen of jezelf ter aarde laten storten. Er zijn vele manieren om een gouden medaille te vieren. Website Slate categoriseerde ze in dit filmpje.

Roeicoach Mark Emke is niet het type schoolmeester. Toch heeft hij een regel waaraan zijn roeiers zich dienen te houden. Het gezamenlijke kopje koffie, voorafgaand aan de ochtendtraining. Tijdens die twintig minuten gaan de gesprekken over van alles. Over de voetbalwedstrijd of training van gisteren, tot persoonlijke zaken. De Guus Hiddink van het roeien weet vandaag of zijn aanpak heeft gewerkt. Een profiel.

Mark Emke. Beeld anp
Mark Emke.Beeld anp

Michael Phelps (31) verloor vannacht in de finale van de 100 meter vlinderslag van de 10 jaar jongere Joseph Schooling uit Singapore. De twee zwemmers hebben al een lange geschiedenis, blijkt uit een foto die op twitter is verschenen.

Acht jaar geleden, voor de Spelen van Peking, belegde de Amerikaanse zwemploeg een trainingskamp bij een zwemclub in Singapore waar de toen 13-jarige Schooling trainde. Hij schreef aan een werkstuk toen zijn grote held binnenstapte, vertelt hij aan The Guardian. 'Iedereen sprong op en riep: Het is Michael Phelps, het is Michael Phelps. Ik wilde per se een foto met hem.'

Acht jaar later strijden Phelps en Schooling om de olympischte titel. En daar wint Schooling van zijn grote voorbeeld. 'Zonder Michael had ik dit nooit bereikt. Hij is de reden dat ik zwemmer wilde worden.'

Phelps baalde van zijn race 'want niemand houdt van verliezen'. 'Maar ik ben trots op Joe. Tijdens mijn carrière heb ik kinderen proberen te inspireren. Je moet erin geloven dat iedereen kan bereiken wat hij wil', aldus de 27-voudig medaillewinnaar

Ja, Wiggins is de grootste Britse olympiër aller tijden met een karrenvracht aan medailles. Hij is ook nog eens een bijzonder kleurrijk figuur. Vannacht won Wiggins een nieuwe gouden medaille. Tijdens het God Save The Queen stak hij opeens zijn tong uit. Let vooral ook op zijn giechelende ploeggenoten achter hem

Een paar alinea's uit een profiel dat de Volkskrant over hem schreef: Wiggins kan zich met recht de kleurrijkste renner van zijn generatie noemen. Met zijn vroegere lange bakkebaarden en kortgeknipte pony: alsof hij rechtsstreeks was weggelopen uit de tijd van de mods. The Jam-zanger Paul Weller behoort niet voor niets tot zijn grootste helden. Net als de gebroeder Davies van The Kinks, trouwens. En die andere broers, van Oasis.

Na de succesvolle Spelen van 2004 - drie medailles - nam Wiggins een jaar vrij. Hij legde een kelder aan van Belgische bieren. 'Bier was mijn passie', schrijft Wiggins in zijn autobiografie. 'En dat zou geen halfslachtige bezigheid worden.'

Of neem die ene keer dat Wiggins zei dat hij tijdens de proloog van de Giro d'Italia zover mogelijk van de dranghekken was weggebleven, want anders had de lucht van bier en wiet hem doen twijfelen aan het nut van hard fietsen.

null Beeld afp
Beeld afp

Wielrenner Bradley Wiggins is de meest gedecoreerde Britse atleet aller tijden, zoals ze dat dan noemen. Dit betekent: de Brit met de meeste olympische medailles - vijf gouden medailles, een zilveren en twee bronzen. Een overzicht van de imposante carrière van Bradley Wiggins (36), in zijn thuisland geridderd tot Sir Bradley Wiggins. Een carrièreoverzicht.

Wiggins met zijn vijfde gouden plak. Beeld afp
Wiggins met zijn vijfde gouden plak.Beeld afp

Het was al bekend dat dit zijn laatste Spelen zouden zijn, maar Michael Phelps heeft nogmaals benadrukt dat hij er over vier jaar in Tokio niet bij zal zijn. Dat was nodig omdat zijn collega en landgenoot Ryan Lochte twijfel had gezaaid. De zwemmer suggereerde dat Phelps er nog vier jaar aan vast zou plakken.

‘Ryan weet niet waar hij over praat’, reageert de 31-jarige Phelps, die wederom een vruchtbare Spelen beleeft. Hij heeft de afgelopen week zijn medailletotaal op 27 gebracht, waarmee hij veruit de meest succesvolle olympiër aller tijden is. Zaterdag komt de Amerikaan nog in actie op de 4x100 meter wisselslag. Dat wordt zijn laatste wedstrijd van zijn imposante carrière.

'Ik kijk heel erg uit naar zaterdag', aldus Phelps. 'Toen ik hoorde wat Lochte had gezegd, dacht ik: bedankt, verleng mijn loopbaan maar weer met vier jaar', lacht de zwemmer.

Phelps heeft in Rio alle reden tot lachen. Beeld ap
Phelps heeft in Rio alle reden tot lachen.Beeld ap

De Nederlandse handbalsters gaan nog niet naar huis, maar naar de kwartfinales. Tess Wester en haar teamgenoten bezingen (of fluisteren) hun succes.

Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor het heden. Die disclaimer past bij de verrichtingen van de Nederlandse ploeg in de eerste ietwat teleurstellende week van de Spelen.

Tijdens de Olympische Spelen van Londen had Nederland na een week olympische sport zes medailles achter de naam. Hier staat de teller na zeven dagen op een medaille meer. Twaalf jaar geleden, in Athene, waren het er al twaalf. Er zal een vruchtbare tweede week in Brazilië moeten komen, een soort van Hollands kwartiertje, om de driekleur wat vaker in de top te zien.

Lees hier over de tussenbalans na de eerste week.

Henk Grol teleurgesteld na zijn uitschakeling. Beeld anp
Henk Grol teleurgesteld na zijn uitschakeling.Beeld anp

Wordt het dé dag van Dafne Schippers? Dat is is de grote vraag vandaag. In de Nederlandse nacht van zaterdag op zondag loopt ze eerst de halve finales. Anderhalf uur later hoopt de nummer twee van de laatste WK dan te kunnen strijden om de medailles.

Rio krijgt voor het eerst Usain Bolt te zien. De zesvoudig olympisch kampioen loopt de series van de 100 meter, waar ook Churandy Martina en Solomon Bockarie in uitkomen. De zevenkamp voor de meerkampsters wordt zaterdagavond beslist.

Op het meer van Lagoa roeit de Holland Acht de finale en ook de vrouwen acht mag strijden om de medailles. De roeiploeg had al twee keer succes op de Spelen, met goud voor Maaike Head en Ilse Paulis en zilver voor de vrouwen dubbelvier.

Zwemster Ranomi Kromowidjojo verdedigt haar olympische titel in de finale van de 50 meter vrije slag.
De hockeysters sluiten de groepsfase af tegen Duitsland. Oranje is nog ongeslagen in Rio, maar voor de titelverdedigsters dreigt desondanks een duel met grootmacht Argentinië in de kwartfinale.

De beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Marleen van Iersel beginnen de knock-outfase op het strand van de Copacabana met een wedstrijd tegen een Zwitsers koppel.

Ranomi Kromowidjojo. Beeld getty
Ranomi Kromowidjojo.Beeld getty

Dafne Schippers ging vannacht soeverein door in haar serie op de 100 meter. 'Ik heb er echt heel veel zin. Ik werk hier al zo lang naartoe. Het voelt heel fijn als je eindelijk mag. Het zegt genoeg als ik zo straal. Dan zit ik goed in mijn vel. Ik kwam het stadion binnen en toen was het: ja, dit is het. Ik heb dat ook wel een beetje nodig, die spanning.'

Sifan Hassan gaat naar de halve finale 1.500 meter. Tot de laatste ronde hield Sifan Hassan iedereen voor de gek in haar serie op de 1.500 meter. Ze liep voortdurend achteraan. Maar in de laatste ronde haalde de Nederlandse iedereen in, dankzij een machtige eindsprint.

Ranomi Kromowidjojo bereikte vannacht de finale van de 50 meter vrije slag in het zwembad. De olympisch kampioene eindigde als derde in haar halve finale. Voor Inge Dekker was de halve finale het eindstation.

Lees hier wat u vannacht allemaal heeft gemist.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden