Live

Rio dag 7 - Kromowidjojo: 'Blij dat ik in finale zit'

Dag zeven van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft Nederland nieuw goud gebracht. Roeiers Ilse Paulis en Maaike Head wonnen in de lichte dubbeltwee. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is ook al zeker van goud, ook al moet de medaillerace nog gevaren worden. Dafne Schippers overleefde soeverein de series in de 100 meter. Lees hieronder alles over dag zeven op de Spelen van Rio terug.

Beeld anp

Kromowidjojo kon een glimlach zojuist niet onderdrukken na haar race in de halve finale op de 50 meter vrij. 'Het ging degelijk', zei ze. 'Er wordt hard gezwommen. Het ligt allemaal dicht bij elkaar, en het wordt genieten en heel hard zwemmen. Ik ben blij dat ik in de finale zit. Het wordt morgen een andere race, ik ga het gevecht aan. We zullen zien. Ik kijk hier al jaren naar uit en heb er heel veel zin in.'

Voor Inge Dekker eindigde vanavond het olympisch toernooi, en haar olympische carrière. Het is überhaupt bijzonder dat ze de Spelen wist te halen, na een zware operatie eerder dit jaar na de diagnose baarmoederhalskanker. 'Het was toch mooi om hier te staan. En dit was wel m'n laatste olympische race', sprak de zwemster.

Beeld epa

Ranomi Kromowidjojo heeft zich geplaatst voor de finale van de 50 meter vrij. De olympisch kampioene eindigde als derde in haar halve finale. Voor Inge Dekker is de halve finale het eindstation. Ze eindigde als achtste en laatste in haar halve finale. Kromowidjojo plaatst zich met de derde tijd voor de finale.

Zuid-Korea heeft zojuist in het handbaltoernooi verloren van Frankrijk. En daarmee zijn de Nederlandse handbalsters zeker van de kwartfinale. En dat weten de vrouwen zelf ook. Ze zaten de wedstrijd vanuit het olympisch dorp te volgen, getuige onderstaande tweet. De tegenstander is ook al bekend: Rusland.

Het is waarschijnlijk de bizarste medaille op het zwemtoernooi van deze Spelen, en hij is voor Anthony Ervin. Ervin? Ja, inderdaad, Ervin. De man die op de Spelen van Sydney in 2000 goud pakte op de 50 meter vrij. En nu weer. Hij is een generatiegenoot van Pieter van den Hoogenband, verwees hem zelfs naar brons in Sydney, en troeft nu zwemmers af die geboren zijn, kort voordat hij zijn eerste goud pakte.

Ervin is 35 jaar en trainde na Sydney liefst acht jaar niet. Hij geraakte aan de drank, drugs, overleefde auto-ongelukken en dacht zelfs even aan zelfmoord. In het zwemmen vond hij zijn verlossing, met vanavond als nieuw hoogtepunt. De Amerikaan won op deze Spelen ook al goud op de 100 meter vrije slag estafette.

Anthony Ervin. Beeld ap

Schippers stond snel voor de camera van de NOS. 'Ik probeerde een klein beetje energie te sparen', zegt ze over haar optreden in de serie, met stralend gezicht. 'Ja, ik heb er echt heel veel zin. Ik werk hier al zo lang naartoe. Het voelt heel fijn als je eindelijk mag. Het zegt genoeg als ik zo straal. Dan zit ik goed in mijn vel. Ik kwam het stadion binnen en toen was het: ja, dit is het. Ik heb dat ook wel een beetje nodig, die spanning.'

Baan negen, de blik strak vooruit, een korte zwaai naar het publiek. Dafne Schippers is begonnen aan de Olympische Spelen. Alsof het een trainingsronde was, zo soepel overleefde Schippers de series in de 100 meter. Ze rent als eerste over de streep. Haar tijd? 11,16.

Beeld afp

Katie Ledecky mogen we de zwemkoningin noemen van de Olympische Spelen in Rio. Op de 800 meter vrije slag was ze oppermachtig. Ze zwom een nieuw wereldrecord en pakte haar vierde gouden medaille dit toernooi. Haar eerdere goud scoorde ze op de 200, 200 meter estafette en de 400 meter vrij.

Ze verpulverde het oude wereldrecors (8.06.68) met bijna twee seconden: 8.04.79. Het verschil met de nummer twee was twaalf (!) seconden. Ledecky is de tweede vrouw die de 200 meter, 400 meter en 800 meter vrij wint.

Haar grote concurrente, Katinka Hosszu, werd zojuist verslagen en bleef steken op slechts drie goud.

Beeld ap

Het is duidelijk als er een nieuwe generatie is opgestaan wanneer jeugdfoto's opduiken van atleten die op de foto gaan met hun held. En ze uiteindelijk verslaan. Zie hieronder Joseph Schooling, die zojuist Michael Phelps versloeg op de 100 meter vlinder, in 2008.

Schooling in 2008 op de foto met Phelps. Beeld photo_news

Michael Phelps vertrekt niet met vijf gouden medailles uit Rio. De Singaporees Joseph Schooling grijpt goud op de 100 meter vlinder. Daarachter een bizar tafereel: drie zilveren medailles, want drie zwemmers achter Schooling, onder wie Phelps, zwemmen exact dezelfde tijd: 51,14 (Le Clos, Phelps en Cseh).

Onoverwinnelijk is Phelps dus niet.

Beeld ap
Schooling duikt het water in op de 100 meter vlinder. Beeld reuters

De Amerikaanse Dirado heeft voor een stunt gezorgd op de 200 meter wisselslag. Ze versloeg de ongenaakbare Hongaarse Katinka Hosszu, die al drie keer goud greep op deze Spelen, in de laatste meters. Hosszu lag bijna de gehele race voor, maar leek in de laatse 50 meter haar snelheid kwijt.

Dirado kan het niet geloven. Ze slaat haar handen voor haar mond.

Dirado (rechts) lag in de halve finale nog achter tegen Hosszu (links). Beeld getty

Liemarvin Bonevacia is goed begonnen aan het olympisch toernooi. Hij eindigde in zijn serie op de 400 meter in 45,49 en noteerde daarmee de derde tijd. Daarmee plaatst hij zich direct voor de halve finale.

Rafael Nadal heeft weer een olympische titel binnen. Ditmaal in het dubbelspel, althans. Met zijn partner Marc Lopez won hij in drie sets van het Roemeense duo Florin Mergea en Horia Tecau. En dat deed Nadal wat. Hij was tot tranen toe geroerd. Hoewel het niet zijn eerste olympische medaille was. In 2008 in Peking won hij het enkeltoernooi.

Morgen hoopt Nadal, die veel blessureleed kende de afgelopen jaren, de finale van het enkelspel te bereiken ten koste van de Argentijn Juan Martín Del Potro.

Beeld afp
Beeld afp

Anouk Vetter is bij het derde onderdeel van de zevenkamp als vierde geëindigd. Bij het kogelstoten kwam de regerend Europees kampioene tot 14,78 meter. In de tussenstand klom ze daarmee van de zestiende naar de twaalfde plaats.

Nadine Broersen stootte de kogel 14,04 meter ver en werd daarmee elfde. In het klassement staat ze dertiende, kort achter Vetter: 2842 punten om 2779. Nadine Visser noteerde 12,84 meter als beste poging en moest met de 24e plaats genoegen nemen en zakte in de stand van de 21e naar de 25e plaats.

Later werken de meerkampsters het vierde onderdeel af, de 200 meter.

Anouk Vetter. Beeld getty

Michael Phelps is de onbetwiste zwemkoning van de Spelen met zijn vier gouden medailles. De Amerikaan staat nu op 22 medailles in totaal, en er kan nog eentje bijkomen op de 100 meter vlinder. Iedereen wil inmiddels iets van de man die al een tijdje de succesvolste olympiër aller tijden is. Vooral zijn bekendere landgenoten. De basketballers van het Dream Team zochten hem al op in de catacomben. En nu is het acteur Matthew McConaughay die graag een foto met Phelps deelt op Twitter.

De tijd van Maureen Koster in haar 1.500 meter-serie was niet voldoende voor een plek in de volgende ronde. De Nederlandse werd achtste in haar serie, terwijl de eerste zes doorgingen. Ze was daardoor afhankelijk van de tijden in de andere series.

Tot de laatste ronde hield Sifan Hassan iedereen voor de gek in haar serie op de 1.500 meter. Ze liep voortdurend achteraan. Maar in de laatste ronde haalde de Nederlandse iedereen, dankzij een machtige eindsprint.

Dat was volledig bewust overigens. 'Ik dacht: die laatste 200 ga ik gewoon vol. Ik had geen zin vooraan te duwen en te trekken. Dat is heel gevaarlijk. Dus ik dacht: ik word sowieso zesde, die gaan door. Het voelde echt goed. De halve finale wordt moeilijker. Misschien wordt het een mooi moment voor mij hier, maar we weten het niet.'

Ze liep de 1.500 meter in 4.06.64.

Hassan (rechts) in haar serie. Beeld epa
Sifan Hassan Beeld anp

Het Nederlandse beachvolleybalduo Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst versloegen zonder al te veel moeite hun Mexicaanse tegenstanders en hebben de kwartfinale bereikt.

Mocht ook het koppel Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen zaterdag hun partij in de achtste finale winnen, dan wacht er een Nederlands onderonsje in de kwartfinale. Beide Nederlandse koppels staan in dat geval maandag tegenover elkaar in het stadion op de Copacabana.

Het is Maureen Koster niet gelukt om bij de eerste zes te eindigen in haar serie op de 1.500 meter. De Nederlandse bleef goed bij, tot de laatste ronde. Toen kon ze niet mee met de eindsprint van haar concurrentes, en uiteindelijk eindigde ze als voorlaatste op de achtste plek. De eerste zes gaan door naar de volgende ronde. Koster moet nu hopen dat haar tijd goed genoeg was.

Koster, links, tijdens de 1.500 meter. Beeld afp

De Brazilianen presenteren zich deze Spelen als fervent fluiters. Zo ook nu, bij het tennis. Iedere keer als de Spaanse fans pogen hun sporters aan te moedigen, klinkt er gejoel.

De Braziliaanse wielrenner Kleber da Silva Ramos is voorlopig geschorst wegens een positieve dopingtest. De heeft de internationale federatie UCI zojuist bekendgemaakt. De 30-jarige lokale favoriet kreeg in de aanloop naar de Spelen onaangekondigd bezoek van een controleur. In het eerste afgenomen monster zijn sporen gevonden van een verboden prestatiebevorderend middel. In afwachting van de contra-expertise is niet onthuld om welk preparaat het gaat.

Kleber deed in Rio de Janeiro mee aan de wegwedstrijd maar haalde de finish niet. De Belg Greg van Avermaet veroverde de olympische titel op dit onderdeel.

Baanwielrenner Jeffrey Hoogland treft morgen de Fransman Gregory Baugé in de strijd om een plaats in de kwartfinale van het sprinttoernooi. De 23-jarige Nijverdaller ging vrijdag in de eerste ronde door dankzij winst op een andere Fransman, François Pervis, de wereldkampioen van 2014.

Hoogland overtuigde en spoelde met zijn optreden de teleurstelling over de mislukte teamsprint een dag eerder weg. 'Het was moeilijk vannacht. Er spookte van alles door mijn hoofd. Vanochtend heb ik het goede gevoel weer teruggekregen Dit was goed zo.

De Nederlandse tafeltennissters zijn vrijdag uitgeschakeld. Oostenrijk was in de eerste ronde met 3-1 te sterk in Rio de Janeiro. In haar singlepartij wist Li Jiao wederom niet van Liu Jia te winnen. De Oostenrijkse was maandag in de derde ronde van het enkelspel ook al sterker. Li Jie was de enige Nederlandse die haar wedstrijd met winst afsloot.

Met dat verlies kwam er tevens een einde aan de internationale carrière van Li Jiao, net als haar tegenstandster geboren in China. Lees hier het grote afscheidsinterview terug met de 43-jarige Jiao: 'Op de Spelen eindigen is prachtig'. (+)

Li Jiao in actie Beeld anp

Marit Bouwmeester bezet na acht races in de Laser Radial de tweede plaats op de Olympische Spelen. De Friese zeilster heeft in het klassement alleen de Deense Anne-Marie Rindom voor zich. Deze presteerde vrijdag iets beter.

Bij de mannen in deze eenpersoonsboot handhaafde Rutger van Schaardenburg zich tussen de medaillekandidaten. Hij werd 22e en vierde, maar ook alle concurrenten noteerden sterk wisselende resultaten. Voorlopig is de Nederlandse troef vijfde. De Kroaat Tonci Stipanovic bleef leider maar leverde veel in ten opzichte van de Braziliaan Robert Scheidt.

Bradley Wiggins is met de winst op de ploegenachtervolging de grootste Britse olympiër ooit. Hij won in totaal nu acht medailles: vijf goud, een keer zilver en twee keer brons.

In een bloedstollende finale werden de Australiërs in de laatste kilometer verslagen. De Britten imponeerden met een wereldrecord.

De verhuizing terug naar de baan, na een succesvolle wegcarrière, bleek een uitstekende keuze van de karakteristieke Brit, die in 2004 in Athene zijn succesvolste Spelen kende met drie medailles. Op de ploegachtervolging won hij in 2008 met de Britten al goud.

Wiggins werd op de baan ook al zes keer wereldkampioen. In 2012 trakteerde hij zijn landgenoten op de eerste Britse Tourzege. In datzelfde jaar werd hij in eigen land ook nog olympisch kampioen tijdrijden op de weg.

Wiggins, de rockster

Vorig jaar ging Bradley Wiggins op jacht naar het werelduurrecord. Hij zette het record op 54,526. Lees hier het profiel van toen terug: Bradley Wiggins, een rockster op jacht naar het uurrecord.

Bradley Wiggins met een voorzichtig vuistje Beeld ANP

De Argentijn Juan Martin del Potro is terug. Net als vier jaar geleden boekte hij op een Olympische Spelen zijn meest aansprekende resultaat sinds zijn rentree. In Londen (2012) kwam hij terug na een polsoperatie en werd derde, in Rio komt hij terug na een polsoperatie en staat in de halve finale.

Zijn prestatie is extra knap, omdat de pijn in zijn linkerpols (drie operaties, de laatste halverwege 2015) nog altijd niet weg lijkt. Zijn backhand slaat hij tijdens het olympisch toernooi zelden dubbelhandig. Net als in eerdere wedstrijden sloeg hij in de kwartfinale tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut (7-5, 7-6) in 90 procent van de gevallen zijn minder sterke slice backhand.

De rechterpols (een operatie, in 2010) lijkt het wel te houden; de forehand van ‘Delpo’ is ouderwets effectief en misschien wel de beste in het tenniscircuit op dit moment. Die zal hij nodig hebben, want ook Rafael Nadal is terug na veel blessureleed. De Spanjaard die de 20-jarige Del Potro eerder in een halve finale versloeg op weg naar nog altijd zijn beste prestatie uit zijn carrière: winst op de US Open in 2009.

Del Potro lijkt zeer gedreven zijn comeback compleet te maken met een olympische titel. Net als na zijn eerste wedstrijd tegen nummer een van de wereld Novak Djokovic brak hij, voor een dolenthousiast Argentijns publiek, in tranen uit.

De beleving van Del Potro – en Djokovic, die na zijn verlies in de eerste ook in tranen uitbrak – laat zien hoe hoog het olympische toernooi in aanzien staat. En zo kan het dat drie van de zeven actieve Grand Slam-winnaars in de halve finale staan; Andy Murray voegde zich vrijdag bij Nadal en Del Potro. De verrassing Kei Nishikori, een Japanner, completeert het

De Argentijnse televisie: 'Del Potro geconfronteerd met Nadal in de jacht op een finaleplaats' Beeld Pieter Hotse Smit

Uschi Freitag heeft zich zonder problemen geplaatst voor de halve finales van het olympisch toernooi op de 3 meterplank. Ze is de eerste Nederlandse schoonspringster op de Spelen sinds 1992.

De Nederlandse volleybalsters hadden geen moeite met Puerto Rico. Het werd 3-0. De blijdschap was groot bij de Nederlandse vrouwen, die het moesten doen met de geblesseerde Maret Balkestein-Grothues. De aanvoerster van het Nederlands team heeft nog teveel last van een enkelblessure die ze opliep in de tweede groepswedstrijd tegen de Verenigde Staten.

Het was al de derde zege van de ploeg, die indruk maakt dit olympische toernooi. Oranje jaagt op een goede klassering in poule B om in de volgende ronde een sterke tegenstander zoals gastland Brazilië te ontlopen. In de strijd om de topposities in de groep is vrijwel alles nog mogelijk.

De Nederlandse volleybalsters. Beeld afp

Knappe sprintzege van Jeffrey Hoogland in de sprint. Hij versloeg de Fransman Francois Pervis in een direct duel. Een bijzondere prestatie, want de Fransman was al een keer wereldkampioen op dit onderdeel.

Hoogland gaat dus door naar de achtste finales. Theo Bos haalde het hoofdtoernooi niet. Hij strandde in de kwalificaties.

De volleybalsters hebben ook de tweede set binnen, 25-22.

De volleybalsters zijn inmiddels ook weer bezig. De Nederlanders hebben de eerste set met gemak gewonnen. Puerto Rico krijgt een 25-14 om de oren.

Een Nederlands record bleek voor Elis Ligtlee en Laurine van Riessen niet genoeg om verder te gaan in de teamsprint op de baan. Het Nederlandse duo delft het onderspit tegen Australië met Anna Meares en Stephanie Morton, 32,636 tegen 32,792. Ligtlee en Van Riessen waren wel sneller dan in de kwalificaties, toen zetten ze een tijd van 33,189 neer. Dat was de vijfde tijd.

Baanrenner Jeffrey Hoogland heeft zich vrijdag bij de Olympische Spelen in Rio als achtste geplaatst voor de eerste ronde van het onderdeel sprint. Hoogland, met hoge verwachtingen naar Brazilië afgereisd, realiseerde over 200 meter met vliegende start een tijd van 9,837. De Britse titelverdediger Jason Kenny was de snelste: 9,551. Hoogland neemt het in de eerste ronde op tegen de Fransman François Pervis.

Voor Theo Bos hield het olympisch sprinttoernooi al op na de kwalificaties. De nummer twee van de Olympische Spelen in Athene 2004 kwam duidelijk tekort: 10,140, de 21e tijd.

De snelste achttien renners van de 27 deelnemers komen terug voor het hoofdtoernooi. De eerste ronde is om 22.30 uur Nederlandse tijd.

Dorian van Rijsselberghe prolongeert zijn olympische titel. Lees meer.

Geen windsurfer won ooit twee keer op rij goud en Van Rijsselberghe kan dit nu zomaar doen. Hij ligt nu op derde positie en heeft nog twee punten nodig op zijn concurrent Dempsey, die achter hem ligt.

Dorian van Rijsselberghe. Beeld pro shots

Laatst zei Dorian van Rijsselberghe in een uitgebreid interview met de Volkskrant dat hij geen scenario zoals in Londen verwachtte. Destijds lag hij de meeste van de olympische races vanaf start tot finish vooraan. 'Een droomscenario natuurlijk, nu is dat niet reëel', aldus Van Rijsselberghe. Daarvoor zijn de omstandigheden in Rio te lastig, wist hij. Bovendien hebben veel concurrenten zijn kunstje gekopieerd en zijn ze op de olympische locatie gaan trainen.

Maar deze kampioen kan wat dit betreft zomaar ongelijk krijgen, want Van Rijsselberghe staat er, zoals hieronder in het blog te lezen valt, heel goed voor. Het interview met Van Rijsselberghe teruglezen? Dat kan hier.

Het is klaar voor Sjef van den Berg. De boogschutter verliest de strijd om het brons van de Amerikaans Brady Ellison met 2-6. Het roept herinneringen op aan het boogschuttoernooi van Londen in 2012. Toen viel Nederland ook net naast het podium met Rick van der Ven.

Sjef van den Berg staat op het punt om zijn bronzen strijd te beginnen.

Een feitje tussendoor, nu de Spelen voor de judoka's afgelopen is: het is de slechtste prestatie van de Nederlandse judoploeg sinds de Spelen van 1988 in Seoul. Alleen Anicka van Emden won brons, de rest van de ploeg, met daarin onder meer de nummer een van de wereldranglijst Kim Polling, wist geen medaille te behalen. Dat zal een zware evaluatie worden bij de Judobond na terugkomst uit Rio.

Problemen bij het baanwielrennen. De teamsprintsters van Nederland hebben met 33,189 een forse achterstand op China. Dat reed met 32.305 een nieuw wereldrecord.

En ondertussen op het olympische water gaat het een stuk beter met Nederland dan het over het algemeen op het vasteland gaat.

Dorian van Rijsselberghe, de regerend olympisch kampioen, pakte gisteren al de leiding in het windsurfklassement, inclusief een aardige voorsprong op concurrent Nick Dempsey. Nu vergroot Van Rijsselberghe die voorsprong nog eens. Vier jaar geleden in Londen hoefde de man van Texel alleen maar te starten op de afsluitende medalrace, daarna kon hij zijn zeil neerleggen en champagne drinken. Nu lijkt het diezelfde kant op te gaan.

Met nog een race te gaan heeft Van Rijsselberghe 18 punten voorsprong op de Brit Dempsey. Als dit zo doorgaat, is de uitslag een replica van vier jaar geleden in Weymouth. Daar werd Dempsey ook tweede, achter Van Rijsselberghe. Met een voorsprong van 19 punten is de surfer uit Texel niet meer te achterhalen door zijn rivalen.

En ondertussen zijn ook de Nederlandse tafeltennissters bezig met hun olympische wedstrijd. De vrouwen spelen vandaag tegen Oostenrijk en voor Britt Eerland betekent dit haar debuut op de Spelen. Li Jiao begon voortvarend, met 6-0, maar daarna maakte ze het spannend. Uiteindelijk won de Nederlandse in 12-10 de eerste set. De tweede partij was echter voor de opponente van Li Jiao, Liu Jia. De Oostenrijkse won met 5-11 en maakt de tussenstand nu 5-11.

Geen goud of zilver voor Sjef van den Berg. De boogschutter begon sterk aan zijn halve finale, maar halverwege de wedstrijd stort hij dramatisch in. Een 3-1 voorsprong werd al snel een 5-3 achterstand. In de laatste schiet de Nederlander slechts een zes, waarna het zo goed als voorbij was.

Van den Berg mag nu nog strijden om het brons, net als zijn maatje Rick van der Ven vier jaar geleden in Londen. Laten we hopen op een betere uitkomst dan destijds. Van de Ven verloor nipt en greep naast het eremetaal.

Sjef van den Berg in Rio. Beeld epa

Sjef van den Berg heeft zijn medaillejacht hervat. De boogschutter moet in de halve finale zien af te rekenen met de Fransman Valladont. De Nederlander begint goed en pakt een vroege voorsprong.

Het werd nog erg spannend tussen Nederland en Amerika in de strijd om het brons, maar de Nederlandse dressuurruiters zijn vierde.

Dat bij paardensport de kwaliteit van het paard niet altijd de belangrijkste factor is, maar dat de zenuwen van de ruiter nog een grote rol kunnen spelen, werd vandaag duidelijk. Na het optreden van de Nederlanders, die veel risico namen door hun wens voor brons, leek de dressuurcompetitie in Rio een uitgemaakte zaak. Helemaal toen Allison Brock, de Amerikaanse nummer vier, zelfs al beter presteerde dan Edward Gal, de Nederlandse nummer drie. De gedachte bij velen: Duitsland een, Groot-Brittannië twee en de Verenigde Staten drie.

Maar toen volgden twee teleurstellende optredens van de Amerikanen en kwam het aan op debutante Laura Graves. Zij scoorde met haar paard Verdades ruim 80 procent en stelde het brons veilig.

Silva tegen Meyer: een gevecht tussen beren, anders ie het niet te omschrijven. Met de Braziliaan als de grootste: 2,03 meter tegen 1,86 meter. Gewichtsverschil: 160 kilo tegen 122 kilo. De logge zwaargewichten waren aan elkaar gewaagd, beiden met sterk verdedigingswerk.

In een arena vol Braziliaanse fans hield de Nederlander zijn tegenstander knap in bedwang. Een straf voor passiviteit was uiteindelijk bepalend. Twee voor Meyer, één voor Da Silva. Miniem verschil, dus einde toernooi voor Meyer.

Het olympische judotoernooi is hiermee afgelopen voor Nederland. Brons voor Anicka van Emden was de enige medaille in de sport die voor de Nederlanders op de afgelopen Spelen meer eremetaal opleverde.

Roy Meyer tegen de enorme Rafael Silva. Beeld afp

Anicka van Emden

Het brons van judoka Anicka van Emden was de enige judomedaille voor Nederland. Wie is deze olympische debutante, die zo'n indruk maakte deze Spelen?

Jammerlijke verliespartij voor de Nederlandse Tessie Savelkouls. Beide judoka's kende een moeizame start, Savelkouls kon haar rechterhand niet goed plaatsen. Snel achter elkaar scoorde de Koreaanse Minjeong twee yuko's met knappe schouderworpen. Een houdgreep met de benen eindige in een ipon. Einde toernooi voor Savelkouls, de Koreaanse gaat door voor brons.

Tessie Savelkouls verliest in de kwartfinale. Beeld afp

Goede zaken voor Dorian van Rijsselberghe. De windsurfer wint ook de tiende heat en bouwt zijn voorsprong op de concurrentie uit. Zijn rivaal Nick Dempsey eindigde als vijfde. De regerend olympisch kampioen ligt op koers voor titelprolongatie.

Straks stappen Roy Meyer en Tessie Savelkouls weer op de mat. De judoka's proberen via de herkansingen een bronzen medaille te grijpen. De Nederlandse zwaargewichten verloren beiden in de kwartfinale.

Roy Meyer tijdens zijn verloren kwartfinale. Beeld ap

In het olympische tennistoernooi heeft topfavoriet Andy Murray zich geplaatst voor de halve finale. De Brit had het lastig tegen de Amerikaan Steve Johnson. De beslissing viel in de tie-break in de derde set.

Het is een zwaar toernooi voor de tennisser die vaak ook nog dubbelspel moeten spelen. Zo komt Murray vandaag nog in actie met Heather Watson voor het gemengd dubbel.

Sjef van der Berg is naar de halve finale. De boogschutter verslaat zijn Zuid-Koreaanse opponent in een spannende wedstrijd met 5-4. Hij is nog de enige overgebleven Nederlander in het toernooi. Rick van de Ven en Mitch Dielemans zijn al uitgeschakeld.

Van den Berg kwam een set achter en knokte zich naar een voorsprong. In de vierde set maakte zijn tegenstander gelijk.

Met de maximale score in de vijfde en laatste set (30-29) verzekerde de 21-jarige Van den Berg zich van de winst. De wedstrijden om de medailles zijn later op vrijdag.

Golfer Joost Luiten heeft vrijdag tijdens de tweede ronde zijn positie in het olympisch golftoernooi licht verbeterd. De Nederlander noteerde zeventig slagen, één onder het baangemiddelde. Het leverde hem voorlopig een plek bij de eerste dertig op.

Hij staat tien slagen achter op de Australiër Marcus Fraser, die zijn koppositie handhaafde. Het ging in zijn tweede rondgang langs de achttien holes weliswaar iets minder voortvarend dan donderdag, toen hij 63 slagen noteerde, maar de score van 69 was voldoende om bovenaan te blijven. Hij staat op tien onder par en heeft één slag voorsprong op de Belg Thomas Pieters, die met een ronde van 66 oprukte naar plaats twee. De Zweedse topper Henrik Stenson is derde met -8.

Luiten begon met een birdie, noteerde op hole vier zijn eerste bogey en liet daarop meteen zijn tweede birdie volgen. Op hole elf en twaalf leverde hij weer een slag in met bogeys, maar de finish was sterk met birdies op zestien en achttien. (ANP)

Joost Luiten in actie op het gras in Rio. Beeld photo_news

En we meldden eerder al dat de Nederlandse vrouwen de mannen sinds vanmiddag voorbij zijn in het totaal aantal gouden medailles op de Zomerspelen. 40 om 39.

Journalist Michel Abbink, vermaard om zijn feitenkennis, benadrukt de dominantie van vrouwen nog wat meer met onderstaande tweet. Sinds de Zomerspelen van 2000 in Sydney zijn er 31 gouden medailles door Nederland gehaald in totaal, waarvan er 22 naar vrouwen gingen en slechts 9 naar mannen. Misschien kunnen we na vandaag stellen dat er wel een tandje bij mag bij de mannen? Die discipline waar de laatste dagen al zoveel over is geschreven, die is bij sommige mannen soms tenslotte ver te zoeken.

Paulis en Head op de hoogste treden van het podium. Beeld reuters

Sjef van der Berg is begonnen aan zijn kwartfinale van het boogschutten. Hij verliest de eerste twee sets van Zuid-Koreaan Seunghyun Lee. De 21-jarige Van den Berg is nog de enige Nederlander in het toernooi. Rick van der Ven, vier jaar geleden op de Spelen in Londen vierde, en Mitch Dielemans zijn al uitgeschakeld.

Sjef van den Berg. Beeld photo_news

De hockeyers lijden een nederlaag tegen Duitsland. Ondanks meerdere strafcorners en aanvallend spel wist de ploeg van Max Caldas de gelijkmaker niet te maken. Het bleef 2-1 in het vierde kwart.

Door de nederlaag eindigt Nederland als tweede in de poule en dreigt al in de kwartfinale een confrontatie met Australië, ook een van de kanshebbers op een medaille in Rio. Zondag staan de kwartfinales op het programma.

Ook Gerard Dielessen, directeur van NOC*NSF, laat zich uit over de kwestie. Er zijn alleen maar verliezers, liet hij al weten. En hij zegt tegen AD-journaliste Bonne Kerstens: 'Drank is niet de directe aanleiding om Yuri weg te sturen. Het gaat om de disrespectvolle manier van met elkaar omgaan.' Het hele turnteam van Van Gelder schijnt zich 'buitengewoon' te hebben geërgerd aan zijn gedrag.

Maar we kijken ondertussen verder dan mogelijk brons voor de Nederlandse dressuurploeg. Maandag staat namelijk de individuele wedstrijd op het programma en dan geldt het motto: nieuwe ronde, nieuwe kansen. De twee beste Nederlanders van vandaag, Diederik van Silfhout en Hans Peter Minderhoud, zijn inmiddels verzekerd van een startbewijs. Voor Edward Gal wordt het lastig.

Het ziet er niet goed uit voor de Nederlandse dressuurruiters. Twee dagen geleden het afbreken van de proef door Adelinde Cornelissen doordat haar paard Parzival niet in orde was na een insectenbeet. Gevolg: geen wegstreepresultaat voor Nederland, het team moest het met drie ruiters doen en kon zich geen fout meer permitteren.

En vandaag is er de jacht op het brons. Voor succes moest Nederland, dat na de wedstrijden van woensdag en donderdag vierde staat in het tussenklassement, ongeveer een procent per combinatie hoger halen dan de concurrenten uit de Verenigde Staten. Maar echt overtuigen konden de Nederlandse ruiters vanmiddag niet. De Amerikanen zijn op dit moment aan de beurt, afgewisseld door de nummer een uit het tussenklassement: Duitsland en de Britten, die tweede staan.

De Amerikanen doen het goed. Zij beschikken nog wel over een vierde ruiter en zelfs de nummer 4, Allison Brock, scoort al hoger dan Edward Gal, die de laagste score van Nederland haalde.

Nederland doet wat terug. Seve van Ass glijdt een harde voorzet binnen en zorgt voor de aansluitingstreffer, 2-1. De hockeyers hebben nog één kwart om meer uit de wedstrijd te halen.

Robert van der Horst gaat hard onderuit tegen Duitsland. Beeld anp

Het goud van roeisters Maaike Head en Ilse Paulis heeft meer waarde dan de meeste mensen weten. Door de overwinning van de twee zijn de Nederlandse vrouwen succesvoller dan de Nederlandse mannen ooit waren op de Zomerspelen, dat is te lezen op de website sportgeschiedenis.nl.

Head en Paulis wonnen het veertigste 'vrouwengoud'. De mannen blijven vooralsnog hangen op 39. Dat kan natuurlijk nog veranderen, met nog ruim een week te gaan in Rio. Maar dat wordt niet eenvoudig met onder meer de hockeysters, de volleybalsters, Dafne Schippers en Sifan Hassan die de komende week nog in actie komen.

Paulis en Head met hun eremetaal. Beeld getty

De organisatie blijft worstelen met de kwaliteit van het water in meerder olympische baden. De schoonspringers mochten vrijdag niet trainen omdat het water te groen is. Met man en macht wordt er nu aan gewerkt om de originele blauwe kleur terug te krijgen.

Ook in het zwembad voor waterpolo en synchroonzwemmen begint het water een vreemd kleurtje te krijgen. Ook dat baart de organisatie in Rio grote zorgen. Het groene water zou te maken hebben met ondeskundig gebruik van chemicaliën.

Groen water in het olympische bad. Beeld epa

En vlak na de hervatting van de wedstrijd verdubbelt Duitsland de voorsprong naar 2-0. Het ziet er niet goed uit voor de hockeyers.

Halverwege de wedstrijd staan de hockeyers nog altijd achter tegen Duitsland. In het eerste kwart hadden onze oosterburen de overhand, maar in het tweede kwart kwamen de Nederlanders beter in de wedstrijd. Een strafcorner van Seve van Ass belandde op de paal.

Harde wind in de olympische baai. Het zeilen is een half uur uitgesteld. Vanavond komen meerdere Nederlandse watersporters in actie. Titelverdediger Dorian van Rijsselberghe stapt op de surfplank en Marit Bouwmeester moet ook het water op.

De Hockeyers kijken tegen een vroege achterstand aan tegen Duitsland.

Titelverdediger Ranomi Kromowidjojo is ook zojuist gefinished. Zij is gedeeld derde met 24.57, genoeg voor een plek in de halve finale. Rond 3.59 uur vannacht, Nederlandse tijd, zullen de twee Nederlandse zwemmers starten.

Een goed resultaat voor Inge Dekker, de vrouw die bepaald geen vlekkeloze voorbereiding kende nadat bij haar baarmoederhalskanker werd geconstateerd. Maar nu is ze in Rio, en de 50 vrij ging goed. Ze wint haar serie in 24.77.

De handbalsters houden ondanks het tweede gelijkspel op rij uitzicht op een plek in de kwartfinale. Nederland heeft na vier wedstrijden vier punten en staat op de vierde plek in de groep. Als Zuid-Korea later op vrijdag van Frankrijk verliest, is het team van bondscoach Henk Groener zeker van een plek bij de laatste acht.

Danick Snelder na haar late gelijkmaker. Beeld afp

Ondertussen is voor windsurfer en regerend olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe zijn laatste wedstrijddag voor de afsluitende medalrace van aankomende zondag begonnen. De man van Texel staat momenteel bovenaan in het klassement. Voor wie het wil vandaag volgen: u bent helaas te laat. Een retourtje Rio duurt te lang en de wedstrijd wordt niet uitgezonden. De surfers varen niet op de zogenaamde 'tv-baan', maar ver op zee.

Nederland sleept een gelijkspel uit het vuur. In de laatste seconde komen de handbalsters op 29-29. Danick Snelder is de gevierde vrouw met een fraai doelpunt op aangeven van Lois Abbingh.

De Nederlandse hockeysters hebben niet kunnen winnen van Nieuw-Zeeland. Het vierde groepsduel van Oranje eindigde in 1-1 na een late tegentreffer, de eerste die de ploeg van bondscoach Alyson Annan moest incasseren op het olympische hockeytoernooi.

Nederland was al zeker van een plek in de kwartfinale en stevent ondanks het gelijkspel af op winst in poule A. Zaterdag speelt Oranje nog tegen Duitsland dat na vier van de vijf duels tweede staat in de groep met zeven punten.
In de kwartfinale dreigt voor Oranje een confrontatie met aartsrivaal Argentinië. Bij winst in de poule komt Nederland in de kwartfinale uit tegen de nummer vier uit poule B. Argentinië staat in die groep na vier duels met slechts drie punten stevig op de vierde plek. In de finale van de Champions Trophy werd Nederland eerder deze zomer nog verslagen door de Argentijnse hockeysters.

Beeld afp

Een kleine achterstand voor de handbalsters. Drie minuten voor tijd leiden de Zweden met 28-27.

De Nederlandse handbalsters. Beeld anp

Het gaat nog altijd gelijk op in de handbalwedstrijd tussen Nederland en Zweden. Halverwege de tweede helft leiden de Nederlanders met 23-22. De ploeg van Henk Groener begint steeds beter te spelen.

Met de gouden medaille om haar nek trok roeister Maaike Head in Rio een duidelijke conclusie. 'Ik had hier met niemand anders willen staan dan met haar', verwees de 32-jarige routinier van Skadi lachend naar haar bijna tien jaar jongere teamgenoot Ilse Paulis (Nereus). 'We hebben veel respect voor elkaar en ook veel vertrouwen in elkaar. Bovendien maken we veel lol met elkaar. Dat is het geheim achter ons succes.'

Na de olympische triomf in de lichte dubbeltwee vergaten beide roeisters, die pas vorig jaar bij elkaar in de boot stapten, niet om hun coaches Josy Verdonkschot en Nienke van Zijp in alle jubelverhalen te betrekken. 'Zij vormen een briljant duo. Josy had 3,5 jaar geleden voor mij een plan richting Rio en dat hebben we samen stap voor stap uitgevoerd', legde Head uit. 'Zijn stelligheid, zijn technische visie en zijn positieve aanpak zijn voor ons goud waard geweest.' (ANP)

Ilse Paulis en Maaike Head met hun eremetaal. Beeld ap

De handbalsters vechten zich terug. Na vier minuten in de tweede helft staat het 17-17.

Handbalkeeper Tess Wester. Beeld anp

De reactie van dressuurruiter Edward Gal na afloop van de Grand Prix Special: 'Gegokt en verloren', zei Gal na afloop. 'We hadden afgesproken dat ik risico zou nemen om hier met de ploeg voor brons te kunnen gaan, maar helaas zaten er wat fouten in deze proef. Ik voelde Voice een paar keer wegschieten. Het ging beter dan eerder deze week in de Grand Prix, maar we hadden te veel foutjes en daardoor ging de score naar beneden. Hans Peter Minderhoud en Diederik van Silfhout zullen ook risico's moeten nemen. En het is afwachten wat de andere landen gaan doen, die kunnen ook foutjes maken. Het zit dicht bij elkaar.'

De Nederlandse ploeg hoopt op een derde plek, maar staat vooralsnog vierde, achter Duitsland, de onbetwiste nummer een, Engeland en de Verenigde Staten. Die drie landen komen later vandaag in actie. Van Silfhout en Minderhoud zijn zojuist klaar.

Minderhoud komt tot 75.504% met zijn paard Johnson.

De handbalsters staan halverwege 16-13 achter tegen Zweden.

Tessie Savelkouls kan goud of zilver ook vergeten bij de vrouwen +78kg. De judoka verliest en mag nog in de herkansing strijden voor brons.

Roy Meyer heeft geen kans meer op zilver of goud. De judoka verloor in de kwartfinale. Hij kan via de herkansing nog wel de bronzen plak veroveren.

Roy Meyer Beeld AFP

Dressuurruiter Diederik van Silfhout en zijn paard Arlando zijn zojuist klaar met hun grand prix special. Zij komen tot 76,092%. 'Veel meer dan dit kon echt niet', zei Van Silfhout direct na afloop.

Inmiddels zijn de handbalsters begonnen aan hun derde groepswedstrijd. Na een kwartier gaat het nog gelijk op tegen Zweden. De ploeg verloor eerder van Frankrijk en speelde gelijk tegen Zuid-Korea. Bondscoach Henk Groener gaat ervan uit dat één overwinning genoeg is voor een plaats bij de laatste acht.

De man die zo vaak 's werelds beste ruiter wordt genoemd, Edward Gal, heeft zojuist gereden. Maar Gal beschikt niet over 's werelds beste paard. In Rio komt hij samen met Voice tot 73,77%, een score waar hij niet tevreden over is.

Kogelstootster Melissa Boekelman is de finale misgelopen. De 27-jarige atlete stootte vrijdag in de kwalificaties naar een afstand van 17,69 meter en daarmee hoorde ze niet bij de beste twaalf. Boekelman eindigde als vijftiende, ze kwam zeven centimeter tekort voor een finaleplaats.

De roeiers van de Vier grijpen naast een medaille. Joris Pijs, Tim Heijbrock, Jort van Gennep en Bjorn van den Ende worden vijfde. Het goud is voor Groot-Brittannië gevolgd door Australië en Italië.

De Nederlandse ruiters strijden vandaag met het team om het brons. Na twee dagen en het optreden van vier combinaties staat Nederland vierde in het tussenklassement. Duitsland gaat ongenaakbaar aan de leiding, Engeland staat tweede en Amerika staat op de derde plaats. Om brons te halen moeten de Nederlandse dressuurruiters per combinatie minstens een score van een procent hoger halen dan de Amerikanen.

Gal in Rio. Beeld photo_news

De Holland Vier maakt zich op voor de finale. De roeiers gelden niet als favoriet, maar mogelijk zit er een bronzen medaille in.

Eefje Muskens en Selena Piek ook hun tweede wedstrijd gewonnen. De twee badmintonsters waren in drie sets te sterk voor Gutta en Ponnappa uit India; 21-16, 16-21 en 21-17. De twee zijn door hun overwinning zeker van de kwartfinale.

Het Nederlandse duo won eergister al hun eerste groepswedstrijd tegen Thailand. Zaterdag treffen ze de mondiale nummer één, het duo Misaki Matsutomo/Ayaka Takahashi uit Japan.

Selena Piek en Eefje Muskens. Beeld getty

Judoka Roy Meyer heeft zich gekwalicifeerd voor de kwartfinale. De Nederlander verslaat zijn tegenstander opnieuw door een houdgreep. Dat lukte hem in zijn eerste partij ook al.

Melissa Boekelman komt zeven centimeter te kort om zich te plaatsen voor de finale van het kogelstoten. De Nederlandse stootte 17.69 meter, dat bleek net niet voldoende.

Yuri van Gelder kan de olympische ringenfinale definitief uit zijn hoofd zetten. De rechtbank in Arnhem oordeelde vanmiddag dat NOC*NSF de turner terecht naar huis heeft gestuurd.

Lees het volledige nieuwsbericht hier.

Maaike Head en Ilse Paulis hebben de gouden medaille veroverd in de lichte dubbeltwee. Het koningskoppel bouwde de race zorgvuldig op en sloeg in het laatste gedeelte het beslissende gat. Head en Paulis finishte na 7.04,73. Canada eindigde als tweede (7.05,88), het brons was voor China (7.06,49).

Het is het eerste roeigoud voor Nederland sinds 2008, toen Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk in het zelfde nummer zegevierden op de Spelen van Peking.

Roy Meyer is door naar de volgende ronde. De Nederlandse judoka kende weinig moeite met zijn Afrikaanse opponent Ngokaba.

Binnen een minuut was het duel al beslist. Meyer scoorde al na dertig seconden een waza-ari en nam de Congolees vervolgens in de houdgreep. Klus geklaard.

Eefje Musken en Selena Piek hebben de eerste set gewonnen. De badmintonsters waren met 21-16 te sterk voor hun tegenstanders uit India. Het Nederlandse duo won eergister al hun eerste groepswedstrijd tegen Thailand. Zaterdag treffen ze de mondiale nummer één, het duo Misaki Matsutomo/Ayaka Takahashi uit Japan.

Het olympische toernooi van Roy Meyer staat op het punt van beginnen. De judoka komt uit in de klasse boven de honderd kilogram. Zijn eigen gewicht? De Bredanaar weegt 122 kg.

Meyer neemt het op tegen de Congolees Ngokaba.

Na Broersen en Vetter heeft ook de derde Nederlandse, Nadine Visser, de 100 meter horden gelopen. Ze finisht in 13.02 seconden. Zo starten de Nederlandse atleten goed.

Ook voor Anouk Vetter is de meerkamp begonnen. De Europees kampioene won haar race op de 100 meter horden in 13.47 seconden.

Nadine Broersen is goed begonnen aan het olympische toernooi op de meerkamp. De Nederlandse atlete finishte als tweede na 13.56 seconden.

Welke onderdelen horen er nog meer bij de meerkamp? Dat zijn: hoogspringen, kogelstoten, 200 meter, verspringen, speerwerpen en 800 meter. De laatste drie disciplines worden morgen afgewerkt.

Doen er nog meer Nederlanders mee? Zeker weten. Naast Broersen komen ook Anouk Vetter en Nadine Visser in actie op de meerkamp.

Roeisters Maaike Head en Ilse Paulis gaan zo beginnen aan de finale in de lichte dubbeltwee. In de halve finales noteerden zij de snelste tijd. Lukt het de Nederlanders goud te veroveren?

De vraag: wat als Michael Phelps een land zou zijn? is de afgelopen dagen al vaker gesteld. Op de eeuwige medaillespiegel zou de Amerikaanse zwemmer in de top 40 staan.

Met zijn winst op de 200 meter wisselslag vannacht veroverde hij alweer zijn vierde gouden medaille in Rio. 'Land Phelps' zou daarom in de top 10 staan in het medailleklassement deze Olympische Spelen.
Met zijn vierde gouden medaille deze Spelen, ditmaal op op de 200 meter wisselslag

Sjef van den Berg heeft zich gekwalicifeerd voor de kwartfinales. De Nederlandse handboogschutter gaf een 5-1 voorsprong weg, maar won een shoot-out. de kwartfinale van het boogschieten bereikt.

Ondertussen is Joost Luiten begonnen aan de tweede dag van het golftoernooi. Luiten is met een birdie prima van start gegaan. Dat mocht ook wel trouwens, hij heeft wat goed te maken ten opzichte van gisteren. Toen kende hij met +3 een dramatische start.

Uitspraak in zaak-Van Gelder volgt om 15.30 uur. Er komt een vonnis zonder motivering omdat dat het snelt gaat.

Het kort geding van Yuri van Gelder is een bescheiden internethit. 23 duizend kijkers telt de livestream van Omroep Brabant maar liefst. Daarmee is het de best bekeken in Europa op dit moment. Veruit.

Handboogschutter Sjef van den Berg begint zo dadelijk aan zijn achtste finalewedstrijd tegen de Chileen Ricardo Soto. Mocht hij winnen dan schiet hij vanavond om de prijzen.

Yuri van Gelder aan het woord. Zijn verslag van de avond: 'Na het NOS-interview ontmoette ik mijn gasten in het Holland Heineken House. Vanaf daar hebben we de taxi gepakt naar het appartement waar mijn gasten verbleven. Daar hebben we nagepraat, een boterhammetje gegeten, een cola'tje gedronken.'

Daarna is hij langs de club gereden waar zijn vriendin en medeturner Jeffrey Wammes waren. Hij is de club niet echt binnen geweest, 'tot aan de kassa'. Van Gelder over het ophalen: 'Voelde ook een beetje als mijn verantwoordelijkheid om dat te doen.'

Waarom hij zijn coach niet meer had geantwoord per Whatsapp? Van Gelder zegt diens berichten na 23:30 uur niet meer had gezien. Zijn app stond roodgloeiend, aldus zijn advocaat. 'Half Nederland stuurde hem een berichtje.'

Over de gemiste training die volgende dag gepland stond: 'De dag na de wedstrijd doe ik praktisch nooit iets.'

Van Gelder in de rechtbank. Beeld anp

Vanmiddag komen de zwaargewichten in actie op de tatami, de judomat. Kleerkasten zijn dat, mannen die boven de 100 kilogram wegen. De Nederlandse afgezant: Roy Meyer, de Bredanaar van 122 kilogram.

Op zijn weg naar de finale kan Meyer zomaar de Fransman Teddy Riner tegenkomen, de onbetwiste koning onder de zware judoka's. Riner is niet alleen een recordhoudend kampioen, hij is ook een cultheld. En een stripheld. Inderdaad, de judoka heeft zijn eigen bande dessinée, stripboek.

Een olympische superheld. De Fransen hebben er één – wie wordt het voor Nederland?

Turner Yuri van Gelder was twee keer binnen 48 uur spoorloos, een keer daarvan zelfs tijdens meerdere nachtelijke uren. Aldus advocaat Harro Knijff van NOC*NSF.

De eerste keer was vorige week vrijdag. Dat was de avond voor hij moest turnen. Van Gelder ging toen zonder dat vooraf te laten weten zijn vriendin van het vliegveld ophalen.

De tweede keer was een dag later, toen kwam Van Gelder pas om 5.08 uur terug in het appartement. De volgende dag zou hij, op de vraag of het wel verstandig was om te gaan stappen, tegen zijn huisgenoten hebben gezegd dat hij daar ,,schijt" aan had.

Op basis van al deze zaken is volgens de advocaat mede het besluit genomen om de turner uit het team te zetten en hem terug naar Nederland te sturen. Er was een vertrouwensbreuk ontstaan.

Advocaat Knijff: Nadat Van Gelder een aantal 'gesponsorde Desperados' zou hebben gedronken, vroeg het team hem de volgende dag of dat wel verstandig was geweest. Het antwoord van Yuri: 'Ik heb er schijt aan.'

Volgens de advocaat van NOC*NSF appte de coach van Van Gelder zaterdagavond: drinken en rond 12 uur thuis, je zit nog in het toernooi. De turner zou hebben geantwoord: komt goed, wordt een uurtje later.

Yuri van Gelder is de nachtclub in Rio niet binnengegaan. Hij heeft er alleen collega-turner Jeffrey Wammes opgehaald, die wél binnen was. Aldus de verklaring die Van Gelders advocaat zojuist gaf in de rechtbank in Arnhem.

Het is geen geheim dat behalve Van Gelder ook Wammes wel van een feestje houdt. Wammes, die in 2011 openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit, sprak openhartig over zijn uitgaans- en seksleven in gesprek met tv-maker Tommy Parker. Hij bezoekt regelmatig feesten waar veel drugs worden gebruikt. Zelf doet hij daar niet aan mee, verzekerde Wammes. 'Ik hou het dan bij alcohol.'

Het woord is nu aan Harro Knijff, advocaat van NOC*NSF.

Cor Hellingman, advocaat van Yuri van Gelder, heeft zojuist verteld wat er in de nacht van zaterdag op zondag is gebeurd.

Van Gelder zou volgens hem vijf á zes biertjes in het tijdsbestek van 13.00 tot 01.00 uur ’s nachts hebben gedronken. Daarna ging Van Gelder naar de nachtclub. Daar dronk hij geen alcohol. Volgens Hellingman is hij daar niet naar binnen gegaan, maar kwam hij Jeffrey Wammes ophalen.

De twee turners waren om 05:08 uur terug in het Olympisch dorp. Van Gelder was niet dronken en heeft niemand lastig gevallen, aldus Hellingman.

Nog even terug naar de krankzinnige race op de 100 meter vrije slag voor vrouwen waarbij de zwemsters Penelope Oleksiak (Canada) en Simone Manuel (VS) exact gelijk aantikten en beiden de gouden medaille kregen omgehangen. Manuel is met haar prestatie de eerste donkere zwemster ooit die goud heeft gewonnen op de Spelen

Exact veertig jaar geleden was de Nederlandse Enith Brigitha, geboren op Curaçao, de eerste gekleurde zwemster die een medaille won op de Spelen. Brigitha pakte brons op de 100 en 200 meter vrije slag tijdens de Spelen van Montreal. Nadien lukte het alleen de Afro-Amerikaanse Maritza Correia om in de prijzen te vallen in een olympisch bad. Correia maakte deel uit van de zilveren Amerikaanse estafetteploeg op de 4x100 vrije slag op de Spelen van Athene in 2004.

Anthony Nesty
Over het uitblijven van donkere zwemmers is in de loop der tijden heel wat geschreven. Theoriën die zich baseerden op wetenschappelijke parameters en zelfs op economische of sociale factoren. Feit is dat tot 1988 geen enkele donkere zwemmer succes had in een olympisch bad. Surinamer Anthony Nesty verbaasde tijdens de Spelen van Seoul de wereld en werd in een klap een volksheld in zijn vaderland met zijn gouden medaille op de 100 meter vlinderslag

Tijdens de Spelen van 2000 in Sydney won Anthony Ervin, die zowel een Afro-Amerikaanse al een Indiaanse achtergrond had, goud op de 50 meter vrij en zilver op de 4x100 vrije slag met de Amerikaanse estafetteploeg. Nog succesvoller was landgenoot Cullen Jones die zowel op de Spelen van Peking en Londen goud won op de 4x100 vrije slag en vier jaar geleden goud op de 100x wisselslag en zilver op de 50 meter vrij.

Inspireren
Maar nu is er dan eindelijk het olympische succes van een zwarte vrouw: Simone Manuel. Glunderend zei ze na haar gouden race te hopen dat ze anderen kan inspireren: ‘Ik hoop dat er meer zwarten volgen en ik op een dag niet meer "Simone, de zwarte zwemster" ben, want dat klinkt alsof ik niet in staat geacht word om goud te winnen of records te breken. Maar ik werk even hard als de anderen en wil ook winnen. Ik draag het gewicht van de zwarte gemeenschap op mijn schouders en dat is lastig. Hopelijk verdwijnt dat in de toekomst.’

De zaak-Van Gelder is te volgen via een livestream van de NOS.

De rechtbank in Arnhem verwacht vanmiddag rond 15.00 uur uitspraak te doen in het kort geding van Yuri van Gelder. Dat heeft de persrechter gezegd. De turner eist in het geding dat hij alsnog maandag mag meedoen aan de toestelfinale (ringen) van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

U weet dat u oud begint te worden als u het volgend feit tot u neemt: de Olympische Spelen kennen hun eerste gouden medaillewinnaar die deze eeuw is geboren. Inderdaad, zestien jaar is ze pas, de Canadese zwemster Penelope 'Penny' Oleksiak. Geboren op 13 juni 2000 te Toronto.

En nu dus in het bezit van een gouden medaille, nadat ze vannacht gedeeld eerste werd op de 100 meter vrije slag. Als eerste geborene van het nieuwe millennium. Een mooi gegeven. Alle krediet naar zelfverklaard 'sportzeloot' Michel Abbink, die het op Twitter noteerde.

We moeten nog even geduld hebben. De zaak-Van Gelder begint een kwartier later, op verzoek van zijn advocaat. Verwachte start 11.30 uur nu.

Alles voor een quotje. Een verslaggever van Omroep Brabant zocht Yuri van Gelder op bij het huis van hem of een familielid. Drie woorden weet hij te ontfutselen uit de mond van Van Gelder, alvorens die met zijn vader in de auto stapt op weg naar de rechtbank. 'Ik ben benieuwd', aldus het enfant terrible van de Nederlandse turnsport.

Observatie van de verslaggever: Van Gelder oogt ontspannen. 'Hij liep relaxed met een energiedrankje in zijn handen. Hij heeft natuurlijk ook niets meer te verliezen.'

Met zijn advocaat is Van Gelder onder grote belangstelling van de media aangekomen bij de rechtbank in Arnhem. Daar eist de turner in een kort geding dat hij alsnog maandag mag meedoen aan de toestelfinale (ringen) van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Van Gelder wilde nauwelijks wat kwijt. Het enige wat de turner zei is dat hij hoopt op een goeie beslissing van de rechtbank. Vanuit het publiek werd geroepen: ‘Yuri zet hem op.’

Of de uitspraak nog van invloed is op de daadwerkelijke deelname van Van Gelder aanstaande maandag, is de vraag. De internationale turnfederatie FIG liet al weten dat het ‘op basis van onze regels uitgesloten is dat hij nog terug kan keren’.

Er is ook al een vervanger aangewezen, namelijk de Fransman Danny Pinheiro Rodrigues. De zaak dient om 11.15 uur en de kans is groot dat er vrijdagmiddag nog uitspraak wordt gedaan.

Het is zo'n kwestie waar iedereen een mening over heeft. Van twitteraars tot de koffieautomaatautoriteit. Ook minister Edith Schippers van Sport heeft zich uitgelaten over Van Gelder-gate.

In zeer korte bewoording, dat wel, en van een uitgesproken mening kunnen we niet reppen. Schippers noemde de zaak 'een groot persoonlijk drama '. Meer wilde ze er niet over zeggen, het oordeel is aan de rechter.

Het was meer balen dan juichen de eerste 6 dagen voor de Nederlanders in Rio. Er werd meer verloren dan gewonnen. Met name bij het zwemmen en op de judomat vielen de prestaties van de Nederlanders tegen.

Dat terwijl de doelstelling van Maurits Hendriks deze Olympische Spelen ambitieus is. De chef de mission van Team NL rekent op een top tien klassering in de medaillespiegel.

Na bijna een week fietsen, judoën, roeien, volleyballen, handballen, boksen en ga zo maar door staat Nederland op een achttiende plek. Er werden tot nu toe één gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles veroverd.

Maar niet getreurd. Met Dafne Schippers, Sifan Hassan, Epke Zonderland, de BMX’ers en de hockeymannen en –vrouwen heeft Nederland nog een aantal troeven achter de hand.

De medaillespiegel:

De medaillespiegel Beeld NOS


Niet alleen de sporters moeten op de toppen van hun kunnen presteren tijdens de Olympische Spelen. Ook voor commentatoren zijn de Spelen hét moment om zich te laten gelden. In alle hectiek kun je je dan wel eens vergissen, net als deze Canadese commentator vannacht tijdens de finale 200 meter wisselslag.

Terwijl Michel Phelps onbedreigd op de gouden medaille afgaat, is de commentator ervan overtuigd dat zijn grote concurrent Ryan Lochte een straatlengte voorligt. Pas als op televisie verschijnt dat niet Lochte maar Phelps de race heeft gewonnen, valt de commentator even stil. Om vervolgens zijn excuses aan te bieden.

Een bomvol programma vandaag, op de zevende dag van de Spelen. Te beginnen met handboogschutter Sjef van den Berg, die om 14:00 uur begint aan de achtste finale op het onderdeel recurve. Doet hij het goed, dan mag hij lang aan de bak. Vanavond is de finale.

Wie ook vroeg op de dag beginnen zijn de badmintonners. Het gemengde koppel Selena Piek en Jacco Arends, dat gisteren de partij tegen Japan verloor, nemen het op tegen het als tweede geplaatste Zuid-Korea. Een taaie klus. Piek kan warmdraaien bij het vrouwen dubbelspel, wanneer ze samen met Eefje Muskens de eerste poulewedstrijd speelt tegen India.

Vanaf een uurtje of half drie beginnen de bij uitstek olympische sporten: atletiek. Eindelijk. Een volle agenda, met onder anderen Sifan Hassan en Maureen Koster op de series 1500 meter, Susan Kuijken en Jip Vastenburgen op de 10 kilometer, en Nadine Broersen, Anouk Vetter en Nadine Visser in actie bij de meerkamp. Dafne Schippers loopt de series van de 100 meter sprint; vannacht is de finale.

En dan: paardrijden. Dressuur, beter gezegd. Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en Diederik van Silfhout strijden in de landenwedstrijd om een medaille. Zonder Adelinde Cornelissen, die moest opgeven nadat haar paard Parzival ziek werd.

Onderwijl gaan Ilse Paulis en Maaike Head in de lichte dubbeltwee roeien voor goud. Het tweetal was ijzersterk in de halve finale, de vooruitzichten zijn goed. Bij de mannen strijdt de vier-zonder later op de dag om de medailles.

Om 16:00 uur spelen de hockeyster tegen Nieuw-Zeeland. Om 18:30 uur volgen de mannen, die in hun laatste pouleduel met Duitsland strijden om de eerste plek in de groep. Waarschijnlijker is dat u dan naar zwemmen aan het kijken bent, want titelverdedigerster Ranomi Kromowidjojo komt in actie op de 50 meter vrije slag.

Dan hopen Roy Meyer en Tessie Savelkouls in de zwaargewichtklassen de Nederlandse eer in het judo hoog te houden, beginnen de tafeltennissters met het landentoernooi en spelen de volleybalsters tegen Puerto Rico. Tot slot: op de wielerbaan komen sprinters in actie.

De casus-Yuri van Gelder laat de meningen in Nederland verdeeld. De een spreekt van een te zware straf ('de olympische ploeg wordt geleid als een jongensinternaat'), de ander vindt de keuze van chef de mission Maurits Hendriks om Van Gelder op het vliegtuig te zetten meer dan terecht.

Zelfs John Rep, Goudhaantje in zijn gloriejaren als voetballer, mengde zich op Facebook in het debat. 'Als ze dat vroeger bij ons hadden gedaan, hadden wij nooit twee WK-finales gespeeld.' Geen toeval dat Rep dit zegt. Van Gelder vertoont 'oud' gedrag in een moderne wereld, analyseert sportverslaggever Willem Vissers (+). 'Ouderwetse' zaken als roken en drinken botsen met de pure business die topsport is geworden.

Van Gelder wil maandag meedoen aan de ringfinale. Beeld anp

Goede kans dat de twee Nederlandse beachvolleybalduo's elkaar al treffen in de kwartfinale. De loting heeft groepswinnaar Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen gekoppeld aan een Canadees tweetal dat derde werd in hun poule. Reinder Nummerdor/Christiaan Varenhorst, het andere Nederlandse team, treffen een Mexicaans duo in de tweede ronde.

Winnen beide Nederlandse duo's hun wedstrijd, dan staan ze tegenover elkaar in de kwartfinale. Niet ideaal. Maar, zou wijlen Johan Cruijff zeggen, elk nadeel heb z’n voordeel. In ieder geval een Nederlands team in de halve finale. Dan moeten de vier mannen overigens wel morgen hun partijen winnen.

Reinder Nummerdor. Beeld reuters

Ook dag zes van de Olympische Spelen hielden we nauwgezet voor u bij. Natuurlijk, de uitslagen en de medailles, maar ook de leuke feitjes, tweets, trivia en ander sportnieuws. U kunt het hier teruglezen.

De Arnhemse rechtbank, waar vandaag het kort geding wordt behandeld dat turner Yuri van Gelder heeft aangespannen tegen NOC*NSF, verwacht een groots mediacircus. De rechtbank heeft geturfd: zeker elf cameraploegen, tientallen journalisten van de geschreven pers en verslaggevers uit binnen- en buitenland hebben zich aangemeld, zo bericht Omroep Gelderland.

Daarop is een extra zaal geopend om al die mensen onderdak te bieden. Om 11:15 uur is het zover; dan buigt de rechter zich over de klacht van Van Gelder. De inzet: de ringfinale aanstaande maandag. Van Gelder wil terug naar Rio om daar mee te doen aan de eindstrijd.

Van Gelder wil via de rechter afdwingen dat hij maandag mee kan doen aan de ringfinale. Beeld anp

Twee zwemsters met exact dezelfde tijd die beiden goud winnen, bokser Peter Müllenberg die dacht te hebben gewonnen (maar verloor), de eerste gouden plak voor Fiji ooit – goede kans dat u vannacht lag te slapen toen dit gebeurde in Rio. Daarom, een overzicht van de belangrijkste sportmomenten van afgelopen nacht.

Zowel Simone Manuel (links) als Penny Oleksiak wonnen goud op de 100 meter vrij. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden