Live

Rio dag 6 - Geen medaille voor Kromowidjojo: 'Dit was zo'n rare finale'

Na het wielersucces van gisteren, een nieuwe dag op de Olympische Spelen. Voor Henk Grol en Marhinde Verkerk was het judotoernooi al voor de herkansingronden afgelopen. De Nederlandse roeisters pakten knap zilver in dubbelvier. Turnsters Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers kwamen uit in de meerkampfinale die werd gewonnen door de Amerikaanse turnkoningin Simone Biles. Bokser Peter Müllenberg werd uitgeschakeld en diep in de nacht eindigde Ranomi Kromowidjojo in een bizarre finale van de 100 meter vrije slag, die liefst twee olympisch kampioenen opleverde, net buiten het podium. Lees hieronder alles terug over de zesde dag van de Spelen in Rio.

Ranomi Kromowidjojo Beeld anp

Kort na de finale staat Kromowidjojo al voor de camera van de NOS. 'Zo'n rare finale dit', stamelde de zwemster. 'Mijn eigen race ging goed. Het was niet de snelste tijd ooit, maar verreweg de snelste van het seizoen. Campbell was de topfavoriet, en daar lig ik ineens voor. Dat zijn de Spelen. Als ik naar mezelf kijk, dan zat ik negen honderdste van een seconde van een medaille af. Ik was veel beter dan gisteren.'

Voor Kromowidjojo is het olympisch zwemtoernooi nog niet ten einde. Ze komt nog in actie op de 50 meter vrij, op papier haar sterkste nummer. ‘Alles kan gebeuren in die vijftig', zei ze. 'Cate (Campbell, red.) is niet in topvorm. Maar ik moet eerst maar een rondje verder komen. Hopen op die finaleplek en dan écht gas erop.'

Beeld anp
Beeld anp

Simone Manuel, 20 jaar oud, is de eerste zwarte zwemster die olympisch goud wint.

Beeld photo_news

Het is Ranomi Kromowidjojo niet gelukt een medaille te veroveren op de 100 meter vrije slag, het nummer waar ze vier jaar geleden nog olympisch kampioen op werd. 'Kromo' eindigde zojuist als vijfde. De strijd om goud was een bizar schouwspel. De gedoodverfde favoriet Campbell viel in de laatste meters stil en daarvan profiteerden de Amerikaanse Manuel en de Canadese Oleksiak. De zwemsters tikten in exact dezelfde tijd aan (52.70), waarmee er twee olymisch kampioenen op de 100 meter vrije slag zijn.

Het brons was voor de Zweedse Sarah Sjöström.

Beeld anp
Beeld getty

Britten staan normaal gesproken te boek als kalm en neutraal, zeker wat betreft de BBC, de statige omroep. Maar na het zien van de oppermachtige Phelps laten zelfs de Britten even hun gereserveerdheid varen. 'Er zijn niet genoeg superlatieven om Phelps te beschrijven', twittert de BBC. En er is zelfs een uitroepteken ergens te vinden.

Phelps na zijn zege op de 200 meter wissel, die zelf ook weet dat hij voor de vierde opeenvolgende Spelen op dit nummer wint. Beeld getty

Het duel der titanen heeft zijn laatste hoofdstuk gehad. Michael Phelps versloeg op de 200 meter wisselslag zojuist zijn grootste rivaal in zijn loopbaan én landgenoot Ryan Lochte. Het is de 22ste gouden medaille voor Phelps en de vierde opeenvolgende dat hij dit nummer wint. Lochte eindigt buiten de medailleplaatsen op plek vijf.

Het zilver is voor de Japanner Hagino, de Chinees Shun pakt brons. Het gat tussen Phelps en de rest is liefst twee seconden.

Phelps in het water tijdens de series van de 100 meter vlinderslag. Beeld afp

Turner Yuri van Gelder is op nadrukkelijk verzoek van zijn eigen trainer Bram van Bokhoven uit het olympisch dorp gezet en naar huis gestuurd. 'Yuri heeft het die avond bont gemaakt, te bont. Hij heeft fouten gemaakt die hij niet had moeten maken. Hij is ingegaan tegen alles waar wij als turnbond voor staan', zegt Van Bokhoven in een interview met De Telegraaf vandaag.

Volgens Van Bokhoven past het gedrag van de ringenspecialist niet tot de normen en waarden van topturners met ambitie. 'Het is een optelsom geweest. Het ongeoorloofd stappen, het drinken van alcohol, het laat thuis komen, het missen van een training - en dat allemaal, terwijl hij nog een finale voor de boeg heeft. Dat is voor mij heel zwaarwegend. Dat betekent dat je er niet het maximale uit gaat halen. In een olympische finale!'

Van Bokhoven (links) is al een tijd coach van Van Gelder. Deze foto stamt uit 2007. Beeld anp

Kromowidjojo heeft Heemskerk en Verschuren achter zich, voor Michael Phelps juicht straks een heel American footballstadion. Baltimore Ravens, een American footballclub uit de competitie NFL, toont Phelps zijn race op de 200 meter wisselslag op grote schermen in het stadion tijdens een oefenduel van de Ravens. Wel blijven het Amerikanen: voor Phelps zijn race wordt ruimte gemaakt tijdens een reclameblok. De zwemmer is afkomstig uit Baltimore en heeft ook als bijnaam The Baltimore Bullet.

Phelps is sowieso populair in zijn thuisland en ook bij zijn collega-sporters. De Amerikaanse basketballers waren even van hun cruiseschip afgestapt om Phelps live aan het werk te zien tijdens een van zijn gouden races.

De zwemfinales zijn amper begonnen, of Amerika heeft alweer de eerste gouden medaille binnen. Ryan Murphy wint de 200 meter rugslag, nadat hij eerder ook al de beste was op de 100 meter rugslag. De rugslag is al jaren gekaapt door de Amerikanen. De laatste niet-Amerikaanse kampioen op de 200 meter rugslag was op de Spelen in 1992. Murphy is de zesde zwemmer die de 100 én 200 meter rugslag weet te winnen.

Ryan Murphy viert het winnen van de 200 meter rugslag. Beeld afp

Kromowidjojo is niet het enige zwemkanon dat vanavond in actie komt. Bij de mannen mag Michael Phelps op de 200 meter wisselslag (04.00 uur) proberen zijn 22ste gouden medaille te veroveren. De Amerikaan won zijn eerste goud op de Spelen van Athene in 2004. En door de jaren heen is hij best veranderd, toont onderstaande tweet. Of niet, eigenlijk.

Over ruim een uur (4.18 uur) duikt Ranomi Kromowidjojo het water in voor de finale 100 meter vrij. Ze heeft in ieder geval twee fans op de tribune: collega-zwemmers Femke Heemskerk en Sebastiaan Verschuren. Heemskerk en Verschuren zwommen zelf een teleurstellend toernooi.

Beeld reuters

De Braziliaanse politie heeft twee vermeende sympathisanten van terreurgroep Islamitische Staat (IS) opgepakt. Het duo was mogelijk betrokken bij plannen een aanslag te plegen tijdens de Spelen.

De politie arresteerde eerder al twaalf personen op verdenking van samenwerking met aanhangers van de terreurgroep. Drie andere verdachten zijn verhoord en inmiddels weer op vrije voeten. De verdachten die vandaag zijn opgepakt zijn Brazilianen. Hun namen zijn niet bekendgemaakt.

De Braziliaanse regering zei eerder te vrezen dat de Olympische Spelen een verhoogd risico op aanslagen met zich meebrengen. Aan het internationale sportevenement doen landen mee die tegen IS strijden.

Soldaten patrouilleren voor de basketbalarena in Rio. Beeld afp

Zojuist stond een balende Peter Müllenberg voor de camera van de NOS. Met de nadruk op balen, want dat woord rolde meerdere keren over de lippen van de Tukker. Müllenberg verloor van de Azerbeidzjaan Mammadov, waarmee zijn Spelen ten einde zijn. 'Zijn lengte, dat was vooral lastig. Hij klemde veel, dat was een beetje zijn spelletje', zei Müllenberg over zijn tegenstander. 'Ik probeerde eruit te komen, maar dat was lastig. Na de wedstrijd dacht ik dat ik hem had, dat het genoeg was na ronde twee en drie. Dus, balen.'

Beeld anp
Beeld anp

Zometeen nemen ze het tegen elkaar op in de finale van de 200 meter wisselslag, maar nu zijn ze nog vrienden: Ryan Lochte en Michael Phelps. Voor de 32-jarige Lochte zijn het z'n laatste Spelen en is dus alles een laatste keer. Ook het bordje pasta in het ijsbad voor de wedstrijd met concullega Phelps. 'Voor de laatste keer', plaatst Lochte bij onderstaande foto op Twitter. Het wordt zijn laatste olympische zwemwedstrijd.

Iedereen wil iets van Simone Biles, de Amerikaanse turnster die vanavond goud won in de meerkampfinale en nu al de onbetwiste turnkampioen van de Spelen is. Dus ook mensen die normaliter eigenlijk helemaal niets met de Zomerspelen te maken hebben. Snowboarder Shaun White was blijkbaar aanwezig bij de turnfinale vandaag, en plaatste op Twitter een selfie met Biles.

Rio 2016 zijn de 'moeilijkste Spelen' ooit en het aantal toeschouwers dat naar de stadions komt is een 'teleurstelling'. Dit zei vicepresident John Coates van het Internationaal Olympisch Comité in een interview met de BBC.

Hij gaf toe dat de lege plekken in de stadions een bron van frustratie zijn. 'Dit zijn de moeilijkste spelen waar we ooit mee te maken hebben gehad. Ik zou graag grotere mensenmassa's zien', aldus Coates. Volgens de organisatoren is 84 procent van de kaarten verkocht maar bij veel evenementen zijn grote lege plekken te zien op de tribunes, zelfs bij grote publiekstrekkers als het turnen.

In Londen was het vier jaar geleden heel anders. Veel onderdelen waren ruim van tevoren uitverkocht. 'We hebben begrepen dat de organisatoren kaarten verdelen onder armere mensen en schoolkinderen, maar we zien ze nog steeds niet bij de evenementen', zei Coates over Rio. Dat is een teleurstelling maar het sportieve niveau voldoet volgens hem zeker aan de verwachtingen. Spijt over Rio is er niet maar het is wel een 'grotere uitdaging' geworden dan het IOC had verwacht.

Beeld reuters
Lege tribunes bij het kanovaren; meer fotografen dan toeschouwers. Beeld ap

Het olympisch atletiektoernooi heeft een dag voor de start zijn eerste dopingschandaal. De Bulgaarse Silvia Danekova heeft positief getest op epo, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. De 33-jarige doet mee aan de 3000 meter steeplechase en werd eind juli, enkele dagen na aankomst in Brazilië, betrapt.

De bronnen zeggen dat ze voorwaardelijk is geschorst tot de uitslag van de tweede test. Het Bulgaars olympisch comité zegt tegen lokale Bulgaarse media dat er ‘helaas een positieve test is’, maar noemde geen namen. ‘We wachten op de tweede test.’ Danekova, die meedeed aan de Olympische Spelen van Londen maar niet verder kwam dan de voorronde, was niet beschikbaar voor vragen van Reuters.

De afgelopen tien jaar zijn meerdere atleten uit Bulgarije betrapt op doping. Zoals sprinters Tezdzhan Naimova en Inna Eftimova, middenlangeafstand-renners Daniela Yordanova, Vanya Stambolova en Teodora Kolarova, en hoogspringers Venelina Veneva and hammer thrower Andrian Andreev. Het Bulgaarse gewichtheffersteam is uitgesloten van de spelen vanwege herhaaldelijk dopinggebruik.

Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist kunnen de Spelen als toeschouwer gaan volgen. De beachvolleybalsters verloren zojuist ook hun derde en laatste groepsduel. Ditmaal was het Zwitserse koppel Nadine Zumkehr en Joana Heidrich in drie sets te sterk.

Het Nederlandse duo moest de slotpartij in poule E met 2-0 winnen om nog een kans te maken als derde door te gaan. Het begin was goed, resulterend in winst van de eerste set met 21-17. Het bleek niet meer dan een stuiptrekking. In het vervolg ging van alles mis en kwamen Van Gestel en Van der Vlist er niet meer aan te pas: 11-21 8-15.

Beeld reuters

Bij het commentaar over de affaire Yuri van Gelder moeten een aantal kritische kanttekeningen worden geplaatst, schrijft Frits Suer, oud-perschef van NOC*NSF, in een opiniestuk. 'Eén opmerking onderschrijf ik wel, namelijk die over het woord Team NL. Die benaming is inderdaad belachelijk.'

Beeld epa

Bokser Peter Müllenberg ligt uit het olympisch toernooi. De Azerbeidzjaan Mammadov krijgt van de jury unaniem de zege, nadat hij met name in de eerste twee van de drie ronden een aantal keren goed scoorde tegen de Nederlander. Müllenberg beet in de derde ronde van zich af, maar het was uiteindelijk niet genoeg tegen de verdedigende Mammadov.

Beeld reuters
Peter Müllenberg. Beeld afp

Het was een ware rugbyshow, zojuist bij de mannen sevens. Fiji verpulverde Groot-Brittannië in de olympische finale met 43-7 en daarmee veroverde het land het allereerste goud in de historie. Bij rust was de voorsprong al gigantisch: 29-0. Osea Kolinisau was topscorer met negen punten. Hij maakte een try en benutte twee conversies.

Zuid-Afrika won eerder brons in een vergelijkbaar grote overwinning op Japan: 54-14.

Beeld afp

De Nederlandse bokser Peter Müllenberg stapt de ring binnen voor zijn wedstrijd tegen de Azerbeidzjaan Mammadov, die een kop groter is dan hem. Müllenberg won zijn eerste wedstrijd tegen de Iraniër Rouzbahani.

Een belangrijke concurrent van de hockeysters, Argentinië, heeft verloren van Australië. De nummer twee van de wereld (Nederland staat eerste) verloor met 1-0. Gisteren werd ook al verloren van de Verenigde Staten. Vier jaar geleden versloeg Nederland Argentinië in de olympische finale.

De Argentijnse strafcornerspecialist Noel Barrionuevo miste een strafbal. Argentinië staat in poule B nog altijd vierde met drie punten.

Peter Buwalda wil weten of Yuri's straf terecht is. 'We weten niets', schrijft hij in zijn column. 'Waar zijn bedje stond, bijvoorbeeld. (Ik zeg expres 'bedje', ik heb de Lord of the Rings wel eens ontmoet, en hij is schrikbarend klein, kleiner dan Prince, maar wel een stukje breder.) Hamvraag: had de Lord een slapie? (Denk aan Epke Zonderland, wat helemaal zo gek niet zou zijn, overigens, die twee op één kamer, de oude Heraclitus had ze graag lepeltje-lepeltje gelegd, qua eenheid der tegendelen.)

Henk Grol kondigde na zijn uitschakeling aan sowieso niet naar de Spelen van Tokio te gaan. De kans is groot dat u hem dan treft op een exotische locatie met een hengel in zijn hand, ergens op zee. Want naast judo heeft Grol nog een grote hobby: zeevissen. En dan trekt hij het liefst de flinke knapen uit het water die alleen te vinden zijn voor bijvoorbeeld de kust van Florida. Lees hier een interview met Grol over zeevissen, uit de pen van een van uw bloggers van dienst.

Henk Grol. Beeld anp

Theo Bos keerde in december definitief terug als baanwielrenner en deed dat met één belangrijk doel: een medaille halen met de Nederlandse teamsprinters, en als het even kon de gouden. De Hierdenaar verzekerde zich in juli van een plaats in het team, maar vanavond kwam zijn droom niet uit. Bos, Nils van 't Hoenderdaal en Jeffrey Hoogland verloren in de eerste ronde van Australië en eindigden als zesde.

'Dit moet ik wel even verwerken', zei Bos. 'Mijn focus lag volledig op de teamsprint. Ik dacht: als ik nog iets wil, als ik nog olympisch kampioen wil worden, dan moet het op dit onderdeel gebeuren.' In de kwalificatie, toen Matthijs Büchli reed in plaats van Van 't Hoogerland, eindigde Nederland als zesde. Tegen Australië kwam het Nederlandse drietal kracht tekort. 'We waren allemaal niet snel genoeg', zei Bos.

Bos en Buchli in actie op de teamsprint. Beeld afp

Een slecht teken voor de Nederlandse ploeg? Er hangen donkere wolken boven het olympisch park. Vooralsnog gaat het niet echt lekker vanavond, met de vallende baanwielrenners. Aan Kromowidjojo vannacht de taak alles wat met donkere wolken te maken heeft naar het clichékerkhof te verwijzen.

‘Vloeroefeningen zijn bijna altijd stampende series van salto's en andersoortige sprongen. Tot de Nederlandse Eythora Thorsdottir de turnhal binnenkomt en de vloer betreedt. Zij beweegt, raadgegeven door haar coach en choreograaf Patrick Kiens, als een ballerina over het plankier. Gratie heeft een gezicht in de turnhal’, schreef turnverslaggever John Volkers al.

Dat is geen chauvinistisch geklets, ook over de grens is men onder de indruk van de gracieuze Nederlandse met de IJslandse naam. De Amerikaanse Elle schreef vandaag een stuk met de titel: ‘We moeten het over Eythora Thorsdottir hebben.’

Uit het artikel: ‘In een tijdperk waarin de choreografie tijdens een vloeroefening vooral een mogelijkheid is om op adem te komen voor de oefeningen steekt Thorsdottir net zoveel moeite in haar dans als in haar salto’s.’

Kijkt u maar even mee.

Overigens ook een prachtige prestatie van de Nederlandse turnster Thorsdottir. Ze wordt negende in de meerkampfinale. Hiermee verbetert ze de prestatie van Céline van Gerner tijdens de Spelen van Londen in 2012. Van Gerner werd destijds twaalfde in de meerkampfinale.

Nu is Thorsdottir de beste Nederlandse turnster op de Spelen ooit. En wat maakte ze een indruk op haar favoriete onderdeel vloer. Mooie scores ook op brug en balk en een sterk slot op sprong met een score van 14,833.

Ook Wevers heeft degelijk geturnd. Jammer van de val op de balk. Ze herstelde op vloer en sprong en voltooide haar finale met een solide oefening op de brug: 14.600. Wevers wordt uiteindelijk twintigste in de finale.

Simone Biles is nu officieel gekroond als turnkoningin van de Spelen. Ze grijpt individueel goud in de meerkampfinale. Het is haar tweede goud deze Spelen na de winst van de teamfinale. Biles komt ook nog in actie in de balkfinale.

Simone Biles. Beeld reuters
Beeld getty

Hoewel de Nederlandse ploeg al geen super tussentijd neerzette, viel die helemaal in duigen door een val Joost van der Burg. Daardoor weet Nederland geen klassering neer te zetten.

De baansprinters Van ’t Hoenderdaal, Hoogland en Bos verloren zojuist van Australië. Nu komt Nederland nogmaals op de baan in de ploegenachtervolging. Tim Veldt, Wim Stroetinga, Jan-Willem van Schip en Joost van der Burg moeten het doen.

Baanwielrenner Theo Bos tijdens de training Beeld ANP

Goed nieuws na alle dopingschandalen van de afgelopen maanden. Na een kleine week Olympische Spelen heeft nog geen enkele atleet in Rio een positieve dopingtest afgeleverd. Het IOC heeft tot nu toe 2.097 dopingtests uitgevoerd. Concreet gaat het om 1.775 urinestalen, 121 bloedtests en 201 controles van biologische paspoorten.

Het olympisch comité heeft aangekondigd dat tijdens deze Spelen zo'n 5.500 dopingtests zullen plaatsvinden. ‘De bedoeling is om op deze manier transparant te zijn en ook elke positieve dopingtest meteen openbaar te maken’, aldus IOC-woordvoerder Marc Adams.

Einde medaille kansen voor Nederland. Weer komen de sprinters te kort op hun tegenstanders. 0.386 seconden is het verschil. Theo Bos kan het tij niet keren als afmaker.

Zometeen beginnen de baansprinters aan de race tegen Australië. Ditmaal start Nils van ’t Hoenderdaal. Dan volgt Jeffrey Hoogland en Theo Bos moet het afmaken. Matthijs Büchli valt er dus voor deze ronde tussen weg. Hoenderdaal neemt zijn plek in, maar als gangmaker, als starter, in plaats van Hoogland.

De Nederlandse badmintonsters Eefje Muskens en Selena Piek hebben hun eerste groepswedstrijd op de Spelen gewonnen. Het Gelderse koppel, elfde op de wereldranglijst, versloeg Puttita Supajirakul en Sapsiree Taerattanachai uit Thailand op sportcomplex Riocentro in twee games: 21-13 22-20.

Met Muskens en Piek heeft de Nederlandse badmintonbond voor het eerst sinds 2004 weer een vrouwendubbel op de Spelen. In Athene strandden Lotte Jonathans en Mia Audina, die individueel zilver pakte, samen in de kwartfinales. Piek doet in Rio de Janeiro met Jacco Arends ook mee in het gemengd dubbel.

Eefje Muskens en Selena Piek Beeld AFP

Thorsdottir op haar mooist: op de vloer. Ze wordt alom geprezen om haar gracieuze voetenwerk en uitstraling. En hier laat Thorsdottir zien hoe een artistieke turner salto’s en schroeven sierlijk eruit kan laten zien. Haar beloning is een score van 14. 533. Een persoonlijk record voor de turnster van pax uit Hoofddorp.

Wevers oogt ook niet ontevreden na haar sprong. Stijlvol uitgevoerd door de 24-jarige turnster. Ze komt uit op 14,066 en dat is haar beste sprong op deze Spelen. Tweelingzus Sanne Wevers is vast trots.

Lieke Wevers Beeld Getty Images

De Keniaanse olympische bond heeft donderdag atletiektrainer John Anzrah weggestuurd van de Olympische Spelen. De coach zou zich hebben voorgedaan als een van zijn atleten, terwijl hij een urinemonster inleverde. Dat heeft Kip Keino, chef de misson van de Keniaanse ploeg in Rio, donderdag naar buiten gebracht.

Het is nog onduidelijk voor welke atleet de trainer zich heeft voorgedaan.Keniaanse atleten raakten de afgelopen jaren veelvuldig in opspraak wegens doping.

Toch haalde het wereldantidopingbureau WADA het land een dag voor het begin van de Olympische Spelen van de lijst van landen die niet voldoen aan de antidopingcode, omdat het Afrikaanse land antidopingwetgeving opstelde en invoerde die in lijn is met de code.

De mannelijke sprinters pakten zojuist al een olympisch record. De Britse vrouwen sprinten nu zelfs in de ploegenachtervolging naar een wereldrecord.

Thorsdottir laat ook bij haar tweede onderdeel haar klasse zien. Lichtvoetig en accuraat uitgevoerde oefening op de balk. Jammer van de nahup van de Nederlandse kampioene met IJslandse wortels die gisteren haar achttiende verjaardag vierde: 14.066.

Wevers weet zich op vloer te revancheren voor haar wat zwakke optreden op de balk. Met veel sprongen en pirouettes in haar choreografie weet ze de juryleden te verleiden tot een mooie score:. 14.133.

Eythora Thorsdottir Beeld Getty Images

Ondertussen probeert judoka Dex Elmont de vroege uitschakeling op de tatami uit zijn hoofd te zetten middels een potje minigolf op het strand.

Wie anders dan de Amerikaanse Simone Biles leidt het klassement van de individuele turnmeerkamp voor vrouwen. De 19-jarige turnster won ook al de team meerkamp met haar land.

Ze is zo klein, 1 meter 45, dat ze snel over het hoofd kan worden gezien. Maar na de Olympische Spelen van Rio zal Simone Biles, de Amerikaanse turnster die vijfmaal goud kan veroveren, een veelbesproken grootheid zijn geworden.

Lees hier het gehele profiel.

De Italiaanse floretschermster Elisa Di Francesca heeft haar zilveren medaille opgedragen aan de terreurslachtoffers van Brussel en Parijs. Na de podiumceremonie haalde de Italiaanse een Europese vlag tevoorschijn. ‘Ik wil onze vlag laten zien met een boodschap’, verklaarde Di Francesca haar actie. ‘Europa bestaat en is verenigd. En alleen zij aan zij kunnen we onze problemen en angsten overwinnen.’

De Italiaanse verwees expliciet naar de aanslagen in Parijs en Brussel. We mogen ons niet in onze huizen verschansen, zoals zij willen dat we doen. We moeten elkaar liefhebben en niet bang zijn van elkaar.’

Op 13 november 2015 vielen 130 doden en honderden gewonden in Parijs. Vier maanden later kwamen 32 mensen om bij een bomaanslag op de luchthaven van Zaventem en de metro in Brussel. Terreurgroep Islamitische Staat eiste de aanslagen op.

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe wint na de achtste heat ook de negende en vergroot zijn voorsprong in het algemeen klassement. Nog drie heats te gaan.

Van Rijsselberghe koestert nu een voorsprong van acht punten op zijn Britse rivaal Nick Dempsey. Deze werd tweede, vijfde en achtste. De Pool Piotr Myszka staat voorlopig derde in het algemeen klassement. Hij heeft na negen van de twaalf kwalificatieraces met aftrek van het slechtste resultaat een achterstand van dertien punten op de Nederlandse favoriet.

Tussenstand RS:X-klasse na dag 3:

1. Dorian van Rijsselberghe (Ned) - 16 punten
2. Nick Dempsey (GB) - 24 punten
3. Piotr Myszka (Pol) - 29 punten

Dorian van Rijsselberghe Beeld Getty Images

De Namibische bokser Jonas Junius kan gewoon meedoen aan de Spelen. Hij is net op tijd vrijgelaten, nadat hij maandag werd opgepakt voor aanranding van een kamermeisje. De 22-jarige bokser, die uitkomt in het lichtgewicht, bokst straks in de voorronde tegen de Fransman Hassan Amzil.

De vlaggendrager namens Namibië tijdens de openingsceremonie zou het kamermeisje hebben vastgepakt en geprobeerd te zoenen. Ook zou hij haar geld hebben geboden om de nacht met hem door te brengen.

Ook de Marokkaanse bokser Hassan Saada, verdacht van aanranding van twee kamermeisjes, is weer op vrije voeten. Hij liep wel zijn wedstrijd mis. 'Dat ze niet meer in de cel zitten, betekent niet dat zij zijn vrijgesproken', zegt woordvoerder Mario Andrada namens de organisatie van Rio 2016.

De turnsters zijn intussen begonnen aan de meerkamp-finale. Hierin ook Lieke Wevers en Eythora Thorsdottir. Wevers begon wat gespannen aan haar eerste onderdeel, de balk. Een val al vroeg in de oefening leverde een lage score van 13.066. Thorsdottir deed het iets beter op de brug en kwam met een haast perfecte landing uit op een score van 14.200.

De Britten daarentegen sprinten naar een olympische recordtijd.

Nieuw-Zeeland is veel en veel sneller. Nederland wordt zesde. Daarmee zijn de sprinters ze door naar de volgende ronde, maar zitten ze wel aan de verkeerde kant van het schema. Nu volgt een betere tegenstander. Dat is Australië. Een zware dobber want Nederland geeft deze ronde liefst 0,6 seconden toe op de Australiërs.

Theo Bos is terug, acht jaar na Peking. Nederland staat klaar voor de sprint tegen Nieuw-Zeeland.

In Nederland hebben we de rel rond turner Yuri van Gelder die werd weggestuurd vanwege zijn feestgedrag in de nacht van Rio en het drinken van alcohol. De Brazilianen maken zich druk om schoonspringster Ingrid Oliveira die haar ploegmaat Giovanna Pedroso uit hun appartement in het olympische dorp zou hebben gegooid. Dat meldt de Braziliaanse krant O Globo.

Oliveira bracht tijdens de Spelen meerdere nachten door met een onbekende minnaar – naar verluidt de Braziliaanse kanoër Pedro Henrique da Silva - en kon haar synchrooncollega Pedroso daarbij niet gebruiken.

Het ruziënde duo kwalificeerde zich wel voor de finale van het schoonspringen vanaf de 10 metertoren, maar werd daarin achtste en laatste. Oliveira verklaarde op internet geen mededelingen te doen over haar privéleven maar wel snel een gesprek te zullen voeren met Pedroso. Verder wil Oliveira de zaak zo snel mogelijk laten rusten aangezien ze volgende week ook individueel meedoet aan het schoonspringen.

De Olympische Spelen in Rio. Het is voor de Nederlander een mooie reden om ongegeneerd te transformeren in nachtbraker. En ook vannacht is daar weer alle reden toe, met de bokspartij van Peter Müllenberg, om 0.15 uur. In de klasse tot 81 kilogram staat hem Teymur Mammadov te wachten, een boksheld uit Azerbadjan. En mocht u het helemaal bont willen maken: even na vieren zwemt Ranomi Kromowidjojo in de finale 100 meter vrije slag.

Hier het gehele overzicht.

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe wint de de achtste heat en pakt ook nog eens de leiding in het algemeen klassement. Hij staat nu een puntje voor op de Brit Nick Dempsey. Straks heat 9 van de in totaal 12 heats.

Het houdt vooralsnog niet over voor de Nederlanders in het olympisch zwembad. Voor zwemmer Joeri Verlinden hebben de Spelen slechts 100 meter geduurd. De 28-jarige Limburger kwam in de series van de 100 meter vlinderslag niet verder dan 52,48 seconden, de 22e tijd. Alleen de zestien snelste zwemmers gingen door naar de halve finales.

Verlinden bereikte vier jaar geleden in Londen nog de olympische finale. De vlinderslagspecialist zette toen in de halve finales met 51,75 een Nederlands record neer. In de eindstrijd met wereldtoppers als Michael Phelps en Chad le Clos tikte de Limburger als zesde aan. Verlinden werd in de jaren daarna geplaagd door fysieke problemen. Hij liep een schouderblessure en polsbreuk op en kreeg last van hartritmestoornissen.

Toch slaagde Verlinden erin zich terug te knokken en zelfs de Spelen in Rio te halen. Ook hij kon zich echter niet positief onderscheiden binnen de geplaagde zwemploeg.

Tijdens de Olympische Spelen wordt niet alleen gesport. Datingapp Tinder meldt dat Rio momenteel de populairste locatie is om een afspraakje te maken. Sinds het begin van Olympische Spelen stegen het aantal matches in Rio met maar liefst 129 procent. Het aantal swipes steeg met 69 procent. Het instagram-account Tinderrio verzamelt foto’s van alle atleten die gebruik maken van Tinder.

Het was nog even spannend op het eind, maar Bertens en Rojer geven de 1-0 voorsprong compleet uit handen en verliezen ook de alternatieve derde set, een super tiebreak. Daarin wordt het uiteindelijk 10-8 voor Williams en Ram. Het Amerikaanse gemengde duo wint met 2-1 in sets.

Bertens en Rojer zijn nu uitgeschakeld op alle olympische fronten en mogen naar huis. Het is een herhaling van de afgelopen editie van Wimbledon, toen het Nederlandse gemengd duo voor het eerst met elkaar samenspeelde. Destijds konden zij ook na de eerste partij direct de koffers pakken.

Het gemengde Amerikaanse duo Williams en Ram bouwt de tiebreak al snel uit naar een flinke voorsprong en wint uiteindelijk met 7-3. Het is 1-1.

Wat nu volgt is een super tiebreak van 10 punten in de derde en allesbeslissende set.

Beide partijen poetsten meerdere malen gamepoints weg, maar nadat de return van Kiki Bertens te hard was, werd het dan toch 6-6 gelijk in de tweede set. Williams en Ram proberen in de tiebreak de 1-1 in sets te maken. Voor Bertens en Rojer betekent winst in de tiebreak partijwinst.


Windsurfer Dorian van Rijsselberghe vierde in de zevende heat. Hij staat nog altijd tweede in het klassement.

De Russen liepen al uit in de derde set en Nummerdor en Varenhorst konden het tij niet meer keren, het werd 15-9. Gevolg: 2-1 verlies in sets. Krasilnikov en Semenov eindigen als groepswinnaars, maar het Nederlandse duo gaat wel door naar de volgende ronde. De eerste twee duels werden gewonnen.

In de achtste finale wacht een poulewinnaar.

Nummerdor en Varenhorst Beeld AP

De Braziliaanse autoriteiten hebben besloten meer militairen de straat op te sturen om de veiligheid tijdens de Olympische Spelen te garanderen. Dat liet Mário Andrada, woordvoerder van Rio2016, vanochtend weten in een persconferentie. De veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt nadat woensdag twee soldaten zijn neergeschoten in een sloppenwijk, en omdat een bus met buitenlandse journalisten is aangevallen.

Het was al het derde incident in Deodoro sinds het begin van de Spelen. Zaterdag vloog een kogel door de perszaal van paardensport, en miste ternauwernood een perswoordvoerder uit Nieuw-Zeeland. Gisteren werd opnieuw een kogel aangetroffen, ditmaal vlakbij de paardenstallen.

Het is spannend voor beachvolleyballers Nummerdor en Varenhorst in de derde en allesbeslissende set. Het staat 11-8 in het voordeel van de Russen Viacheslav Krasilnikov en Konstantin Semenov.

Bertens en Rojer tennissen een sterke partij tegen het Amerikaanse duo Williams en Ram. De eerste set werd al gewonnen na 7-4 in de tiebreak. En ook in de tweede set staan de Nederlanders op voorsprong, met 4-3. Het is nog niet gelukt de Amerikanen te breken.

Joost Luiten maakt voorlopig nog geen indruk op de golfbaan. Hij staat met een score van +2 boven het baangemiddelde op een voorlopig 44ste plaats.

Aandacht op de golfbaan gaat vooral naar de Brit Justin Rose, die de eerste hole in one ooit op de Olympische Spelen heeft geslagen.

De tweede set verliep een stuk beter voor Nummerdor en Varenhorst. Met 21-14 werd gewonnen van de Russen. Het staat 1-1 in sets.

Rafael Nadal heeft de kwartfinale bereikt van het olympische tennistoernooi. De Spaanse gravelspecialist versloeg in de derde ronde de Fransman Gilles Simon in twee sets: 7-6 (5) 6-3.

Na de snelle uitschakeling van Novak Djokovic in de eerste ronde is Nadal de belangrijkste medaillekandidaat in de bovenste helft van het speelschema. In de kwartfinale neemt de nummer drie van de plaatsingslijst het op tegen de winnaar van de strijd tussen de Belg David Goffin en de Braziliaan Thomasz Bellucci.

Het lijkt een foto als vele anderen. Een bekende sporter die handtekeningen uitdeelt aan jonge fans die er ooit van dromen net zo te worden als hun idool. Maar deze foto uit 2004 is er een uit duizenden. Achter de tafel een tevreden kijkende Amerikaanse zwemmer Michael Phelps, die kort ervoor vier gouden medailles had gewonnen op de Spelen van Athene.

Voor de tafel een piepjonge en dolgelukkige Katie Ledecky die ooit hoopt op internationaal succes. De afgelopen dagen spelen zowel Phelps als Ledecky een hoofdrol in het zwembad van Rio en het moet heel raar lopen of de beste Olympiër allertijden en het vrolijke meisje worden uitgeroepen tot zwemkoning en -koningin van de Spelen.

Nummerdor en Varenhorst daarentegen moeten in de achtervolging om de Russen bij te houden. Het Nederlandse beachvolleybalduo verliest met 21-15 van de Russen Viacheslav Krasilnikov en Konstantin Semenov. Wie wint is groepswinnaar.

Knap, hoe Bertens en Rojer de set omdraaien na een 6-5 stand voor de Amerikanen. Ze winnen de eerste set met 7-6. Het werd 7-4 in de tiebreak.

Even speciale aandacht voor de Spaanse windsurfster Marina Alabau, olympisch kampioen in Londen. Zo dadelijk gaat ze weer het water op voor race 7, 8 en 9. Na de eerste zes races staat ze op een zesde plek en maakt nog altijd goed kans op een medaille.

Het gaat ons niet zozeer om haar prestaties als wel het feit dat Alabau afgelopen winter in Rio de Janeiro besmet raakte met het zika-virus. Dat gebeurde tijdens een trainingsstage. Alabau was er een paar dagen ziek van, maar van de gevreesde en afgelopen jaar o zo besproken ziekte heeft Alabau geen enkele last meer.

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst strijden in hun derde en laatste groepsduel om groepswinst met de Russen Viacheslav Krasilnikov en Konstantin Semenov. Beide duo's wonnen de eerste twee wedstrijden.

Even lukte het Amerikaanse koppel Williams/Ram uit te lopen naar 4-3 in de eerste set. Bertens en Rojer maken weer gelijk in eigen game: 4-4.

Kiki Bertens Beeld AP

Ondertussen zijn Kiki Bertens en Jean-Julien Rojer begonnen aan hun duel met het Amerikaanse koppel Venus Williams/Rajeev Ram in de eerste ronde van het gemengd dubbel.

Het Nederlandse koppel komt terug naar een 2-2 stand in de eerste set.

De partij was gistermiddag uit het schema gehaald vanwege slechte weersomanstandigheden.

Grol tegen de NOS: 'Het is gewoon klaar, olympische droom is over. Ik judo 100 procent zeker niet in Tokio. Ik was in topshape vandaag, daar heeft het niet aan gelegen. Misschien ging ik er vandaag iets te rustig in. Ik voel me gewoon klote, heb hier mijn hele leven aan gegeven. De afgelopen vijftien jaar heb ik iedere dag en nacht voor de Spelen geleefd en dat is klaar. Dat ga ik niet weer doen.'

'Ik deed het voor het winnen. Fysiek en geestelijk ben ik nu kapot. Mijn lichaam wil niet meer. Het is op. Ik heb alles op wilskracht moeten doen in mijn carrière, ben niet het grote talent. Heb hard moeten werken. Ik heb mezelf ook heel veel druk opgelegd op grote toernooien om goed te zijn. En dat is vaak ook goed gelukt. Ik heb het in 2012 verneukt doordat ik te veel stress had en te laf was om het te doen.'

'Nu liep het gewoon niet. Op dit moment ben ik daar klaar mee. Het tijdperk Henk Grol is voorbij. Ik heb de laatste maanden veel last van mijn lichaam. Ik heb dit 26 jaar gedaan, niks anders in mijn leven dan dit, judo. Ik ga nooit meer deze marteling doen. De komende vier maanden, waarin ik helemaal niks meer ga doen, ga ik erover nadenken of ik nog een jaar doorga. Maar ik ga zeker niet door tot Tokio.'

Verkerk tegen de NOS: 'Zij maakt een actie, ik maak een actie. De scheidsrechters vonden het uiteindelijk van haar kennelijk genoeg en maakte er een einde aan. Ik heb alles gegeven wat ik in me had. Alles verzuurt, dan gaat het er op een gegeven moment om wie het hardste wil. Nog een armklem, nog een armklem. Actie maken, actie maken, voor blijven.'

'Je wilt natuurlijk gewoon scoren. Maar dat lukte niet en vervolgens gaat zij vanuit een hand voor hangen. Balansverstoring, waardoor scheidsrechters dat zien als een actie. Maar ik moet de beelden nog terug zien, ik weet niet of het onterecht is. Hier doe je het al die jaren voor en nu is het voorbij. Ik wil niet dat het afgelopen is', zegt ze, terwijl ze begint te huilen.

'Ik kan er niets anders van maken. Dit is het spelletje, dan had ik haar moeten gooien. Ik wil gewoon nog door. Ik had een goede voorbereiding, alles is goed. Dit zijn tranen van frustratie en verdriet. Ik kwam hier om een medaille te halen en geloofde er echt in dat het mogelijk was. Dan gebeurt er dit. Dit is verschrikkelijk.'

Beeld anp
Marhinde Verkerk (l) tegen de Cubaanse Yalennis Castillo. Beeld AFP

Voor wat het waard is: Marhinde Verkerk heeft wel de twijfelachtige eer dat er nog nooit een golden score was die zo lang duurde tijdens de Olympische Spelen. Ook oud-judoka Edith Bosch trekt de beslissing van de scheidsrechter in twijfel.

En weer even terug naar Yuri-Gate. Same old, same old: IOC omzeilt vragen over Van Gelder, meldt (turn)verslaggever Vlado Veljanoski van de NOS. Wat het IOC wel zegt: De nationale bond bepaalt zelf wie namens Nederland mag meedoen in Rio.

Henk Grol zegt direct na zijn uitschakeling op de Olympische Spelen in Rio dat hij niet doorgaat tot Tokio 2020. 'Dat trekt mijn lichaam niet', zegt Grol in de mixed zone in Rio.

Marhinde Verkerk is uitgeschakeld op de Olympische Spelen.Na een slopende partij met een golden score van bijna zeven minuten is Verkerk uitgeschakeld. De scheidsrechter besloot dat Verkerk te passief was, wat twijfelachtig is.

Dat maakt dat vandaag weer twee grote kanshebbers op een judomedaille zijn uitgeschakeld.

Er lijkt geen einde te komen aan de partij tussen Verkerk en de Cubaanse Castillo. 5,5 minuut in de golden score inmiddels. Het gebeurt niet vaak dat een partij zo lang duurt.

Maar de Cubaanse tikt niet af, weigert op te geven, ondanks de kracht die nu op haar arm zit.De scheidsrechter maakt er een eind aan. Het is een spannende en slopende partij voor beide vrouwen. Inmiddels ruim 3,5 minuut in de golden score. Normaal gesproken is een wedstrijd vier minuten. Nu duurt de golden score, de overtime, al 4,5 minuut. Kortom: meer dan twee wedstrijden achter elkaar.


De Cubaanse plaatst meerdere aanvallen, daardoor zal Verkerk nu ook met aanvallen moeten komen, mocht het komen tot een beslissing van de scheidsrechter.

Verkerk probeert een armklem.

Marhinde Verkerk is ondertussen bezig aan haar partij tegen de Cubaanse Castillo. De reguliere tijd is voorbij, het is golden score, alle straffen en technieken zijn beslissend.

Het was even ontzettend spannend voor Nederland in de absolute slotfase. Met een 2-1 voorsprong kreeg het nog liefst vijf (!) strafcorners te verduren, terwijl de tijd allang op 0.0 seconden stond in het vierde kwart.

Strafcorners mogen altijd worden afgemaakt. Maar elke keer raakte een speler van India een Nederlander onder de knie. Lijnstopper Sander Baart voorkwam uiteindelijk met zijn stick dat de vijfde en laatste strafcorner over de lijn ging.

Nederland wint door zelf wel twee strafcorners te benutten: 2-1. Van der Weerden is matchwinner.

Beeld reuters

Het is voorbij voor Henk Grol, de man die zei alleen genoegen te nemen met goud is in de tweede ronde van het olympisch toernooi uitgeschakeld na een yuko. Zijn coach Maarten Arens gebaarde nog dat het geen yuko was van Fransman Cyrille Maret, die als tweede geplaatst was, maar het protest had geen zin.

Yuko voor de Fransman, Grol staat achter.

Judoka Henk Grol staat nu in de achtste finales tegen Cyrille Maret. De Fransman won in de eerste ronde met ippon van Ayouba Traore. Maret en Grol kwamen elkaar vier keer eerder tegen. De laatste keer won de Fransman, de andere drie keer ging de winst naar Grol. Maret is als tweede geplaatst voor de Spelen. Grol was niet geplaatst.

En driemaal is weer scheepsrecht. Van der Weerden legt aan en faalt nu niet. 2-1 voor Nederland tegen India met nog ruim 6 minuten te spelen.

Daar is weer een strafcorner voor Nederland. Mink van der Weerden staat weer binnen de lijnen en mag het doen, maar mist, net als Van Ass zojuist. En zijn tweede poging stuit op een heldhaftige uitloper.

Seve van Ass vuurt de strafcorner op het doel van India, maar Sreejesh, de doelman, redt schitterend, gestrekt.

Het was even billenknijpen voor India op het eind in het derde kwart, maar het hield stand. Vokkaliga en Ragonat kregen allebei een gele kaart voor ruw spel, waardoor het land het moest stellen met slechts negen man.

Een stugge tactische hockeypartij is het, Nederland - India. Zoveel is duidelijk. In het derde kwart komt er weliswaar meer ruimte, maar beide partijen weten vooralsnog alleen te scoren middels een strafcorner. 1-1, met nog 15 minuten te spelen.

Strafcorner voor India. Doelman Stockmann haakte de bal. Rupinder weet het net niet te raken, maar daar is alweer de volgende strafcorner voor India. En dan is het wel gelijk. Ragonat is de naam. 1-1. Nederland is zijn voorsprong weer kwijt.

Als kleine jongen verkocht hij de verloren ballen die rijke golfers kwijtraakten op de nabij zijn huis gelegen golfbaan. Met zijn mes en boomstronken maakte hij golfclubs en verzon hij slagen op de velden bij Santa Cruz do Sul, niet ver van Porto Alegre. Decennia later mocht de Braziliaan Adilson da Silva, inmiddels professional, als eerste golfer in 112 jaar afslaan op de tee voor de start van het olympisch toernooi.

Benieuwd naar de prestatie van Da Silva, maar vooral naar die van Joost Luiten. Wat kan Nederlands beste golfer bij afwezigheid van de nummers één tot en met vier van de wereld (de Australiër Jason Day, de Amerikanen Dustin Johnson en Jordan Spieth en de Noord-Ier Rory McIlroy)?

Strafcorner voor Nederland. Mink van der Weerden knalt, maar stuit op de doelman. Maar de rebound is wel raak. Rogier Hofman heeft zijn doelpunt te pakken.

De Nederlandse hockeymannen zijn begonnen aan de tweede helft. Kunnen de olympische debutanten Jorrit Croon en Mirco Pruyser weer beslissend zijn voor hun ploeg? Lees hier het interview met de beide spelers. (+)

Golf dan. Nederland heeft één afgevaardigde gestuurd naar Rio de Janeiro: Joost Luiten. Op de eerste hole is hij zojuist keurig begonnen met een par. Valt er wat te halen? Wie weet. De grote namen ontbreken in ieder geval. Onder het mom van het zika-virus, maar in werkelijkheid halen de toppers hun neus op voor het olympisch toernooi.

Rust. Het hockeyduel tussen Nederland en India (0-0) heeft meer iets weg van een schaakwedstrijd. Het tempo ligt laag en beide ploegen zijn op zoek naar een opening of een fout van de tegenstander. De druk zit er nog niet echt op voor Nederland. De ploeg van coach Caldas weet bijna zeker dat het de kwartfinale wel haalt.

De eerste poulewedstrijd van het gemengde badmintonduo Jacco Arends en Selena Piek is verloren gegaan. Ook in de tweede game was Japan te sterk: 21-19.

Zilver voor de vrouwen in de dubbel vier. Chantal Achterberg, Inge Janssen, Carline Bouw en Nicole Beukers eindigen achter Duitsland als tweede.

Met een sterke eindsprint wisten de Nederlanders de Polen in de laatste 200 meter te pakken. De Polen lagen lang op koers voor het goud, maar dat ging uiteindelijk - niet verrassend - naar de Duitse ploeg. Van de Duitsers wisten de Nederlanders nog nooit te winnen.

De Nederlandse dubbelvier. Beeld epa

De Nederlandse dubbelvier ligt derde, met nog 500 meter te gaan. Polen ligt aan kop, daarachter de Duitsers. Pakken de roeisters een medaille?

En onderwijl wordt er weer geroeid. De finale van de dubbelvier bij de vrouwen begint nu. De Nederlandse ploeg, bestaande uit Chantal Achterberg, Inge Janssen, Carline Bouw en Nicole Beukers, is goed weg na de eerste meters.

Het hele jaar roeit de Nederlandse ploeg al in de prijzen. Ze werden tweede op de EK, haalden brons op de laatste WK. Twee van de Nederlandse vrouwen wonnen vier jaar geleden brons in de Acht. Eén ploeg waar de Nederlandse vrouwen nog nooit van gewonnen hebben: de Duitsers.

Een update vanaf het hockeyveld. Vier minuten onderweg in het tweede kwart, maar het staat nog steeds 0-0 tussen de hockeyers van Nederland en India.

Henk Grol, de judoka die zo ongeveer alles in zijn lijf al eens heeft gescheurd, heeft zijn partij tegen de Canadees Kyle Reyes gewonnen. Hij kwam op voorsprong dankzij een yuko (één punt) en maakte het af met een ippon. Reyes vol op de rug. Een mooi begin voor Grol, die nu een ronde verder is.

Henk Grol. Beeld afp

Het gemengde badmintonduo Arends-Piek is onfortuinlijk uit de startblokken geschoten in hun eerste duel. De eerste game is gewonnen door de Japanners: 21-14.

Ook zojuist begonnen: de Nederlandse hockeyers. Ze spelen hun vierde poulewedstrijd tegen het sterke India. Een serieuze test, na de makkelijke zeges op Ierland (5-0) en Canada (7-0).

Nederland tegen India staat op het affiche, maar eigenlijk is het Argentinië tegen Nederland. Aan de zijlijn bij de Nederlandse hockeyers staat Max Caldas, de Argentijn die al jaren in Nederland woont. En een dug-out verder staat Roelant Oltmans, de bondscoach van India. De hockeyers zijn bezig aan het eerste kwart, het staat nog 0-0.

Ook het badminton gaat van start. Nederland begint met gemengd dubbel. Aan het net: Jacco Arends en Selena Piek. In hun eerste poulewedstrijd staan zij tegenover het Japanse duo Kenta Kazuno en Ayane Kurhara. Eén keer eerder speelden beide duo's tegen elkaar; toen was de zege voor de Nederlanders. De andere tegenstanders in de poule zijn het als tweede geplaatste Zuid-Korea en de op papier zwakke Verenigde Staten.

Nog even over Maaike Head, de vrouw op het voorste zitje in de lichte dubbeltwee. Wat veel mensen niet weten is dat Head bezig is aan haar tweede topsportcarrière. Tot en met 2005 was de inmiddels 32-jarige Head actief als langebaanschaatsster. Ze haalde brons op de ploegenachtervolging bij de WK junioren, kwam uit voor de Regiotop, een bondsselectie, en schaatste diverse interlands.

Uiteindelijk stopte Head, dochter van een Nederlandse moeder en een Britse vader en ging ze geneeskunde studeren in Rotterdam. Aan topsport dacht ze nooit, toen ze in een roeiboot stapte. Na jaren hard trainen was het nu tijd voor feesten, studeren en plezier maken. Maar succes werkt verslavend, dat had ze kunnen weten.

En Head, licht maar uiterst sterk, bleek een talent in de roeiboot. In 2012 deed ze mee aan haar eerste Spelen, iets wat haar bij het schaatsen nooit was gelukt. Samen met Rianne Sigmond werd ze achtste. Inmiddels heeft ze in twee boottypes een wereldrecord op haar naam staan. In Rio behoort ze samen met Ilse Paulis tot de medaillekandidaten.

Maaike Head. Beeld anp

Het Nederlandse roeiduo Maaike Head en Ilse Paulis heeft zich zojuist moeiteloos geplaatst voor de finale van de lichte dubbeltwee. Met een tijd van 13.07,93 kwamen ze als eerste binnen.

Opvallend: na de finish varen zij rustig door, in plaats van vermoeid hun armen en benen te laten rusten. Zegt dit iets over hun fysieke staat? En hebben zij nog veel reserve? Of is dit bluf en proberen ze op die manier de concurrentie bang te maken? We gaan het morgen zien, als ze aantreden voor de finale.

Maaike Head en Ilse Paulis. Beeld ap

Gisteren ging het roeien niet door. Te harde wind. Vandaag zijn de weersomstandigheden gunstiger, en dus kan er geroeid worden. Mét Nederlanders, Bij de vrouwen de dubbelvier in de herkansing, de acht en de lichte dubbeltwee in de series.

Judoka Henk Grol gaat vandaag voor het goud. Kan hij het? Hij kan het, aldus Robin Haase in een peptalk op Twitter. Haase, zelf vroeg uitgeschakeld in het olympisch tennistoernooi, steekt in onderstaande filmpje de judoka een hart onder de riem. 'Henkie, je weet dat ik jou aankan, maar de rest kan jou niet aan.'

Even wat voetbal tussendoor, voordat we ons volledig op de olympische dag storten. Vannacht meldde De Telegraaf dat Ajax spits Bertrand Traoré komend seizoen huurt van Chelsea, als vervanger van de vertrokken Arek Milik. Trainer Peter Bosz heeft vanmiddag bevestigd dat de Amsterdammers azen op Traoré, maar zegt dat de deal nog niet helemaal rond is.

Zijn komst lijkt niettemin een kwestie van tijd. Korte tijd zelfs, want Ajax zou graag over Traoré beschikken in het play-off-duel van de Champions League tegen FK Rostov, aanstaande dinsdag. Nadat Ajax weinig indruk kon maken tegen in de voorronde tegen PAOK, moet Traoré voor meer slagkracht zorgen. Dat moet goed komen, aldus Bosz: 'Ik vind hem namelijk een Ajax-spits.'

Bosz kent Traoré van zijn tijd bij Vitesse. Beeld reuters

Sommige foto's verdienen het om langer bij stil te staan en dat geldt zeker voor onderstaande foto. Want alles in Rio lijkt momenteel om de Spelen te draaien, maar laten we de andere kant van de stad niet vergeten.

De twee werelden in een foto:

Bondscoach René Wolff en (baan)wielrenner Theo Bos gaan wáy back. Hieronder een foto van de Olympische Spelen in 2004 in Athene. Bos, destijds 21 jaar, werd daar tweede op de sprint, voor Wolff. Australiër Ryan Bailey won het goud.

Vanavond om 21.00 uur rijden de Nederlanders hun kwalificatie. Bos is voor de kwalificatie en eerste ronde opgesteld door Wolff.

En nog een gewichtheffer met opmerkelijke bewegingen na zijn oefeningen, al maakte de Armeen Andranik Karapetyan bepaald geen dansje van vreugde. Woensdagnacht brak hij zijn arm bij het optillen van 195 kilo.

Waarschuwing: onderstaand filmpje toont geen fijne beelden.

Een medaille vieren, dat doe je zo. De gewichtheffer Nijat Rahimov gooit zijn handen in de lucht, springt omhoog en dat dit mooie dansje. Mooi om te zien hoe zijn coach meedeelt in de vreugde.

Het lijkt er vandaag eindelijk van te komen! Het is stil op het olympische meer, geen harde wind lijkt de roeiers vandaag in de weg te staan. Maaike Head, de 32-jarige zelfbenoemde oma uit de lichte dubbel twee twittert dat zij om 2.00 uur Nederlandse tijd van start gaat.

Een synchroonduik kan zich soms lenen voor mooie overpeinzingen van toeschouwers. Bij deze sporter, die zijn hand in tegenstelling tot zijn kompaan naar zijn voorhoofd brengt in plaats van naar zijn nek, schrijft een twitteraar:

Wanneer je bezig bent aan je olympische duik, maar plots bedenkt dat je de kinderen nog op moest halen van school:

Het zit de Nederlandse equipe nog niet echt mee op deze Olympische Spelen. Judoka Kim Polling vloog er als topfavoriete in de eerste ronde uit. Femke Heemskerk komt niet eens tot de finales en belichaamt zo de Nederlandse malaise in het zwembad. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Yuri-gate.

Sporthistoricus Jurryt van der Vooren heeft echter opbeurende woorden. Het is vandaag 11 augustus en dat moet geluk brengen. 11 augustus 1928 was Nederlands meest succesvolle dag op de Olympische Spelen ooit. We wonnen die dag in Amsterdam vier gouden, één zilveren en twee bronzen medailles binnen 24 uur, aldus Van der Vooren op Sportgeschiedenis.nl

Bij het zwemmen won Marie Braun goud op de finale van de 100 meter rugslag. De overwinning was nipt: ze tikte twee tiende van een seconde eerder aan dan de Britse King. Opmerkelijk detail: Brauns moeder was de coach van haar dochter.

Het tweede goud kwam van Bep van Klaveren. De bokser won goud in het vedergewicht en is daarmee de enige Nederlandse bokser die goud won op de Spelen. Daar ligt een schone taak voor Nouchka Fontijn en Peter Mullenberg.

Laatstgenoemde komt vandaag in actie in de kwartfinale. De derde gouden plak wonnen we bij de paardensport, onderdeel military. De ruiter Charles Pahud de Mortanges wont, landgenoot Gerard de Kruijff werd tweede. Daar hadden we bijna een volledig Nederlands podium gehad, maar verdedigend olympisch kampioen Van der Voort van Zijp werd vierde.

Dan blijven nog twee bronzen medailles over: de eerste was voor bokser Karel Miljon in het half-zwaargewicht. Zijn verlies in de halve finale was echter dubieus, schrijft Van der Voort. De laatste bronzen medaille kwam uit de dressuur. Het Nederlandse team werd derde.Het is onwaarschijnlijk dat Nederland vandaag zoveel medailles gaat winnen. Op voorhand lijkt Henk Grol onze grootste troef. Hij heeft al zilver en brons in zijn prijzenkast, maar nu gaat hij voor goud.

Een andere judoka Marhinde Verkerk is geen favoriet, maar wel een outsider. En wellicht kunnen roeiers Maaike Head, Ilse Paulis nog stunten. We hopen vannacht nog op Kromowidjojo, maar de kans dat zij wint lijkt klein. Ze plaatste zich als zevende voor de finale op de 100 vrij.

Beeld afp
Ranomi Kromowidjojo naast Simone Manuel (links) tijdens de halve finale 100 meter vrij. Beeld getty

'Ik ben heel erg trots dat ik hier mag staan en dat ik deze gouden..... Ehh, gouden?'

Tja. Als je een heel jaar lang droomt van goud, kan het soms lastig zijn om een andere kleur te noemen. Tom Dumoulin, winnaar van de gouden, eh zilveren, medaillle op de tijdrit van gisteren versprak zich gisteravond tijdens zijn huldiging in het Holland Heineken House.

Ons advies: gewoon blijven doen. Als je het lang genoeg blijft roepen, gaan mensen er misschien vanzelf wel in geloven.

Isinbajeva werd deze zomer boegbeeld van de Russische atletiek. Zij was het gezicht van de campagne om de Russen toch mee te laten doen op de Spelen. Ze vond het onterecht dat alle Russische atleten over een kam werden gescheerd bij het grootschalige Russische dopingschandaal.

Nu wil Isinbajeva zich kandidaat stellen om voorzitter te worden van de Russische atletiekfederatie. De 34-jarige atlete zegt nu als bestuurder haar sport te willen helpen terug te keren op het hoogste niveau.
Isinbajeva won goud op de Spelen van Athene (2004) en Peking (2008).

Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar sport en recht, heeft haar twijfels bij de uitspraken van advocaat Cor Hellingman, vandaag in de Volkskrant. (+)

Volgens Hellingman, de advocaat van Yuri van Gelder, hoeft het geen probleem te zijn dat NOC*NSF de turner al heeft afgemeld voor de olympische finale op ringen.

Hellingman: 'NOC*NSF kent de weg. Er is een ad-hoccommissie bij het IOC. Daar moeten ze dan maar vertellen dat ze die handtekening ongedaan maken. Dat tribunaal zal een beslissing van de rechter volgen.'

Op Twitter schrijft Olfers: 'Tsja, de advocaat denkt r wel wat makkelijk over en of t CAS een kg-uitspraak 123 overneemt?

'Rust roest', zeggen topsporters weleens. En dat zou ook zomaar een uitspraak voor Anna van der Breggen kunnen zijn. De winnares van het goud op de wegwedstrijd en het brons in de tijdrit werd gisteravond nog gehuldigd in het Holland Heineken House, maar blijft niet lang in Rio rondhangen. Zondag komt Van der Breggen namelijk alweer in actie bij de profronde van Etten-Leur.

Ook Annemiek van Vleuten zou in actie komen in Noord-Brabant, maar haar deelname gaat uiteraard niet door. De onfortuinlijke wielrenster die na een val tijdens de wegwedstrijd een hersenschudding en drie fractuurtjes in haar wervelkolom opliep hoopt morgen terug te vliegen uit Rio.

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is zijn grote concurrent voor het goud, de Brit Nick Dempsey, op één punt genaderd in het klassement. Op een rustdag, nota bene.

Dit heeft alles te maken met een jurybesluit van vannacht, zo meldt zijn website. Dinsdag, tijdens de zesde race, viel Dempsey van zijn plank na een aanvaring met een Litouwse windsurfer. De Brit lag op dat moment achtste, maar eindige als veertiende. Hij tekende protest aan, met succes. Dempsey kreeg het gemiddelde van de eerste vijf races (plaats 1,8) als resultaat voor zijn mislukte zesde race.

En dus bouwde de Brit zijn voorsprong op de nummer twee in het klassement, Van Rijsselberghe, uit tot 3,2 punten. Dat is fors, oordeelden zijn tegenstrevers. Ook die tekenden protest aan bij de jury, wederom met succes. Dempsey is nu als achtste geëindigd, de plek die hij bezette op het moment van aanvaring. Fijn voor Van Rijsselberghe: zijn achterstand bedraagt nu nog maar één punt.

Van Rijsselberghe strijdt met Dempsey om het goud. Beeld getty

Yuri van Gelder wil via de rechter alsnog een plek bemachtigen in de turnfinale van maandag. De tijd dringt, want hij moet nog terugvliegen naar Rio. Het kort geding dient pas vrijdag, dat hadden Van Gelder en zijn advocaat liefst eerder gezien.

Dat zat er niet in: 'Wij wilden dit kort geding eerder, maar de advocaat van NOC*NSF was op vakantie. Daarom uitstel verleend', zegt Van Gelders advocaat op BNR nieuwsradio.

Kort geding

'Yuri is min of meer gekidnapt en op het vliegtuig gezet', aldus Van Gelders advocaat Cor Hellingman. 'Ze hebben hem in Rio niet eens de kans gegeven contact met mij op te nemen. Dat is ongehoord.' Van Gelder is naar huis gestuurd, maar de turner geeft niet op.

Sommige topsporters vieren elke olympische medaille als een overwinning, ongeacht de kleur. Niet Tom Dumoulin. Tijdens de prijsuitreiking kijkt hij met een schuin oog naar de borst van Fabian Cancellara, de winnaar van de tijdrit. Daar hangt hij, zijn medaille. Lees hier de reportage.

Dumoulin, Cancellara en Froome. Beeld photo_news

Voor Ranomi Kromowidjojo lijkt prolongatie van haar gouden medaille op de 100 meter vrije slag in Rio ver weg. Er gaan acht vrouwen door naar de finale, de zevende tijd kwam van 'Kromo'.

Waar dat aan lag? 'Dit zijn de Spelen. Er gebeuren rare dingen. De hele week gebeuren er al hele bijzondere dingen met de Nederlanders.'

Er gebeuren dus bijzondere dingen; vrijdag is de finale.

We melden ook nog even de zilveren medaille van Pieter Timmers. Wie? Geen Nederlander, een Belg. Hij werd tweede op het koningsnummer: de 100 meter vrije slag.

Er gebeurde meer vannacht. De handbalster speelden gelijk en de hockeysters wonnen ook hun derde wedstrijd. U lees hier wat er vannacht allemaal gebeurde in Rio.

Ranomi Kromowidjojo. Beeld anp

Voor judoka Henk Grol breekt in Rio de Janeiro eindelijk de dag aan waar hij eigenlijk al vier jaar naar uitkijkt. De 31-jarige krachtpatser gaat donderdag in de klasse tot 100 kilogram voor niets minder dan olympisch goud. Grol moest bij de vorige twee Spelen, in Peking en Londen, genoegen nemen met brons.

Collega-judoka Marhinde Verkerk treft in de klasse tot 78 kilogram met de Cubaanse Yalennis Castillo de nummer twee van de Spelen uit 2008. Verkerk (30) verloor vier jaar geleden in Londen de strijd om het brons.

Zwemster Ranomi Kromowidjojo verdedigt haar status als olympisch kampioene op de 100 meter vrije slag, al lijkt de kans op titelprolongatie klein. De zwemkoningin van Londen 2012 kwalificeerde zich als zevende voor de finale, die pas in de Nederlandse nacht van donderdag op vrijdag wordt gezwommen.

Als het weer het toelaat, komen de roeisters Carline Bouw, Chantal Achterberg, Nicole Beukers en Inge Janssen het meer van Lagoa op voor de finale van de dubbelvier. Zij kunnen de Nederlandse roeiploeg aan de eerste medaille helpen.

Op de wielerbaan staan de teamsprint en ploegachtervolging op het programma.

Bokser Peter Müllenberg wil een plek in de kwartfinales bemachtigen. De Tukker moet dan Teimoer Mammadov uit Azerbeidzjan verslaan.

De turnsters Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers komen in actie in de meerkampfinale, Kiki Bertens en Jean-Julien Rojer hopen na een verregende tennisdag donderdag wel te kunnen aantreden in de eerste ronde van het gemengddubbel. De hockeyers spelen hun vierde groepswedstrijd, tegen India.

Henk Grol won eerder tweemaal brons op de Spelen. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden