Live

Rio dag 3 - Heemskerk: 'Dacht dat ik beter was, veel beter'

De Nederlandse volleybalsters waren dichtbij een stunt tegen de Verenigde Staten, regerend wereldkampioen. De hockeysters en handbalsters wonnen wel hun wedstrijden. De grootste teleurstelling was voor Femke Heemskerk, die zichzelf niet was. Lees hieronder het liveblog van de derde dag van de Spelen terug.

emke Heemskerk tijdens de series 200m vrije slag Beeld anp
emke Heemskerk tijdens de series 200m vrije slagBeeld anp

'Ik kwam totaal niet in mijn slag. Hoe dat komt, dat weet ik ook niet zo goed'', zei Femke Heemskerk na haar teleurstellende 200 meter vrije slag. De nummer twee van het laatste EK had op het nippertje de series overleefd, met een tijd die liefst 3 seconden boven haar persoonlijk record ligt. 'Het ging heel stroef, maar ik was vastberaden om het supergoed te doen in de halve finales. Ik was in de veronderstelling dat ik daarin veel harder zou gaan. Maar dit was 'm dus niet.'

Heemskerk was de langzaamste van het veld en bleef met 1.57,82 zelfs nog boven haar tijd uit de series. 'Ik had gedacht dat ik beter was dan dit, véél beter eigenlijk.'

De keuze om te gaan trainen onder Philippe Lucas, berucht om zijn lange en loodzware trainingen, lijkt een misser geweest. 'Achteraf is dat makkelijk praten', aldus Heemskerk, die na het teleurstellend verlopen WK van vorig jaar naar Frankrijk verhuisde. 'Het heeft me veel gebracht, maar in deze wedstrijd niet. Je weet nooit wat er was gebeurd als ik dit niét had gedaan.'

Heemskerk stond altijd bekend om haar soepele, technische stijl. In Rio verbaast iedereen zich echter over de manier waarop de Nederlandse door het water ploetert. 'Ik kan nu wel allerlei analyses gaan maken, maar dat is voor later. Ik heb hier nog meer races te zwemmen, op de 100 en de 4x200 vrij. Die ga ik echt niet laten lopen.'

Quote

Ik had gedacht dat ik beter was dan dit, véél beter eigenlijk

Femke Heemskerk

Teloorgang van Femke Heemskerk

Wat is er met de schitterende zwemtechniek van Femke Heemskerk gebeurd? De wereld van de internationale coaches vroeg het zich maandag af, toen de Nederlandse crawlspecialiste in de vijfde en laatste serie door het water zwoegde en ploegde.(+)

Novak Djokovic is ook uitgeschakeld in het dubbelspel op de Olympische Spelen in Rio. De beste tennisser van de wereld uit Servië verloor samen met zijn landgenoot Nenad Zimonjic in de tweede ronde van de Brazilianen Marcelo Melo en Bruno Soares: 4-6 4-6.

Djokovic liet zich zondag in de eerste ronde van het enkelspel al verrassen door Juan Martín del Potro. De Argentijn stuntte in twee zware sets tegen de Serviër: 7-6 (4) 7-6 (2).

De Hongaarse Katinka Hosszu pakte op de 100 meter rugslag haar tweede gouden medaille. Zaterdag zwom Hosszu al een wereldrecord op de 400 meter wisselslag.

Partijdigheid bij de Olympische Spelen beperkt zich doorgaans tot het aanmoedigen van de eigen partij, maar de Brazilianen hebben daar lak aan. De eigen interim-president Michel Temer had de primeur tijdens de openingsceremonie, inmiddels moeten ook buitenlandse sporters het ontgelden. En niet alleen als ze het opnemen tegen Brazilianen.

'Zika, zika, zika', roepen Brazilianen als de Amerikaanse voetbalkeepster aan de bal komt. Hope Solo moest het ontgelden, omdat ze voor het toernooi haar zorgen had uitgesproken over het zika-besmettingsgevaar in Brazilië. Russische zwemsters werden uitgejouwd vanwege de dopingperikelen, terwijl de Chinese gewichtheffer Long Qingquan, kort voordat hij drie keer zijn eigen lichaamsgewicht boven zijn hoofd tilde en goud won, de naam van zijn Noord-Koreaanse rivaal gescandeerd hoorde worden.

Andrada, woordvoerder van de Braziliaanse organisatie, had wel een verklaring voor het gedrag van zijn landgenoten. 'Brazilianen zijn zeer gepassioneerd, zeer luid'.

De Amerikaanse keepster Hope Solo redt tegen Frankrijk. Beeld anp
De Amerikaanse keepster Hope Solo redt tegen Frankrijk.Beeld anp

Het was hopen op een wederopstanding van Femke Heemskerk, die ternauwernood de halve finales van de 200 meters vrij haalde. IJdele hoop. Heemskerk zakte volledig door het ijs, ze zwom de langzaamste tijd in de halve finale.

Keuzes, keuzes. De Argentijnse televisie had het er maar moeilijk mee. Moesten ze de dapper strijdende handbalsters tegen Nederland uitzenden, Del Potro die in de tennisdubbel tegen Nadal voor weer een stuntje ging, of toch de Argentijnse hockeysters die kans maken op goud in Rio? Ze wisselden naar hartelust tussen de sportvelden, en als ze het echt even niet meer wisten, dan was er altijd nog het triple splitscreen:

De triple splitscreen op de Argentijnse televisie. Beeld Pieter Hotse Smit
De triple splitscreen op de Argentijnse televisie.Beeld Pieter Hotse Smit

Het is de handbalsters in de tweede wedstrijd op de Olympische Spelen wel gelukt te winnen. Argentinië verweerde zich dapper, maar moest toch het onderspit delven (26-18).

Turner Yuri van Gelder kon de verleidingen van Rio de Janeiro niet weerstaan. Hij is naar huis gestuurd na alcoholgebruik.

Uit het persbericht van NOC*NSF: 'Van Gelder is in de nacht van zaterdag op zondag, nadat hij zich had geplaatst voor de finale op het onderdeel ringen, weggegaan uit het Olympisch Dorp en tegen de afspraak in pas in de vroege ochtenduren teruggekeerd. De turner heeft toegegeven dat hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol heeft geconsumeerd.' Van Gelder was maandagnacht niet bereikbaar voor commentaar.

Chef de Mission Maurits Hendriks reageerde wel: 'Het is een zeer moeilijke beslissing geweest voor ons om te nemen. Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij deelname aan de Olympische Spelen.'

Yuri van Gelder Beeld anp
Yuri van GelderBeeld anp

De handbalsters staan nog wel op voorsprong, maar om nou te zeggen dat het er goed uit ziet. Nee. Het valt flinik tegen wat we zien. Veel frustraties op het veld, dat resulteert in veel tijdstraffen.

De marge is terug naar twee punten.

Handbalkeepster Tess Wester gaat op de foto met fans Beeld anp
Handbalkeepster Tess Wester gaat op de foto met fansBeeld anp

Zeilster Marit Bouwmeester leidt na twee races alsnog in het klassement van de Laser Radial-klasse op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De winnares van het zilver vier jaar geleden in Londen stond maandag na een zesde en vierde plaats aanvankelijk tweede.

De jury besloot koploopster Xu Lijia echter te diskwalificeren. De Chinese verloor haar derde plaats in de tweede race en werd teruggezet naar positie nummer 38.

Bouwmeester voert het klassement nu aan met tien punten. De Deense Anne-Marie Rindom volgt met dertien punten. De Ierse Annalise Murphy, Belgische Evi Van Acker en Australische Ashley Stoddaert volgen met veertien punten.

Even leek het erop dat de handbalsters over de Argentijnen heen zouden walsen. De marge werd snel 7-0, inmiddels staat het 13-9 voor Nederland. Het is rust.

Een flistende start dus, maar ook vertwijfeling achterin. Stof tot nadenken, we zijn benieuwd wat de tweede helft brengt.

Handbalsters vieren de overwinning op Argentinië Beeld anp
Handbalsters vieren de overwinning op ArgentiniëBeeld anp

In mum van tijd stonden de handbalsters met 7-0 voor. Ongeveer net zo snel werd de marge daarna teruggebracht naar twee. Nederland oogt kwetsbaar en zal niet blij zijn met deze wisselvalligheid.

De beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben in het olympisch toernooi hun tweede zege binnen. Vanzelf ging het niet. Het Nederlandse duo versloeg de Duitsers Markus Böckermann en Lars Flüggen met veel moeite. Dat vergde drie sets: 21-19 17-21 16-14. De partij duurde meer dan een uur.

De voormalige wereldkampioenen liggen door dit resultaat op de gewenste koers. Die moet op de Copacabana eindigden op het podium.

Bent u ook aan het kijken? U kunt de tv best aanzetten. Want het ziet er flitsend uit bij de Nederlandse handbalsters: 7-0 na 13 minuten spelen, de Argentijnen hebben niks te vertellen.

Goed nieuws voor de Nederlanders: de Brazilianen in de zaal, welke zaal dan ook, zijn op voorhand altijd tegen Argentinië.

Tijd voor de tweede wedstrijd van de Nederlandse handbalsters, die debuteren op de Olympische Spelen. Enigszins teleurstellend werden ze overrompeld door de Fransen in de openingswedstrijd van het olympisch toernooi. Maar we hebben goede hoop voor de ploeg, die ineens nationale bekendheid kreeg na de WK-finale eind vorig jaar.

Tegenstander is Argentinië, op papier de zwakste tegenstander uit de poule. Zelfvertrouwen tanken is het devies. En nuchter blijven. Dat moet wel lukken volgens Angela Malestein, de hoekschutter uit de Duitse competitie: 'Het blijft handbal, het blijft in een sporthal, met een bal, met zeven tegen zeven', aldus de vrouw met de bijna magische linkerarm voorafgaand aan het toernooi.

Let u vooral op keeper Tess Wester. Er wordt nog wel eens grappig gedaan over handbalkeepers; ze zouden alleen op goed geluk keepen. Wester niet hoor, die plukt onmogelijke ballen met haar katachtige reflexen uit de hoeken.

De eerste gouden rugbymedaille is voor de Australische vrouwen. Rugby sevens, heet de variant die gespeeld wordt op de Olympische Spelen. Een snelle afgeleide van het originele spel.

Lang droomden ook de Nederlandse rugbysters van een plek op de Spelen, er werd zelfs een topsportprogramma voor opgetuigd door NOC*NSF.

Persbureau Reuters is onder de indruk van onze Sjef van den Berg, of beter, de 'Evil-eyed' Dutchman, zoals de Engelsen de Nederlandse boogschutter noemen. Het Britse bureau is onder de indruk, omdat Van den Berg zich ondanks buikkrampen en een gesprongen bloedvaatje in zijn oog, wist te voegen bij de beste zestien. De lofzang volgde nadat hij de pers in geuren en kleuren te woord had gestaan over zijn ongerief: ‘Ik werd heel erg ziek en moest overgeven, waardoor het bloedvaatje knapte’.

En, zo blijkt, de bijnaam ‘Evil Eyed’ Dutchman heeft Van den Berg aan zichzelf te danken: ‘Door mijn bril was het niemand opgevallen, maar vandaag had ik mijn bril niet nodig en werd mijn ‘evil eye’ zichtbaar voor iedereen’.

Dinsdag gaat het boogschieten verder. Bij de landen teams was grootmacht Zuid-Korea bij de mannen en vrouwen weer eens de beste.

Sjef van den Berg, de Evil-eyed Dutchmen Beeld anp
Sjef van den Berg, de Evil-eyed DutchmenBeeld anp

Nieuws uit de turnhal: Japan heeft een einde gemaakt aan acht jaar Chinese turndominantie op de Olympische Spelen. De Chinesen wonnen op drie van de afgelopen vier spelen goud, maar kwamen in Rio niet verder dan brons. Ook Rusland (zilver) kon niet tippen aan de 274.094 punten van Japan.

De Nederlandse mannen konden zich niet bij de top acht van de wereld scharen. De vrouwenploeg lukte dat zeer verrassend wel.

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hebben ook hun tweede groepswedstrijd van het olympisch beachvolleybaltoernooi winnend afgesloten. Het Nederlandse duo versloeg het Costa-Ricaanse koppel Karen Cope Charles/Natalia Alfaro zonder al te veel moeite in twee sets: 21-16 21-16. De eenzijdige partij duurde 38 minuten.

In hun openingsduel tegen de Venezolaansen Olaya Perez en Norisbeth Agudo stonden Meppelink en Van Iersel ook geen set af. Ze mogen woensdag met Taliqua Clancy/Louise Bawden uit Australië gaan uitmaken wie eerste wordt in de poule.

De hockeysters hebben ook de tweede wedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen. Tegen Zuid-Korea werd overtuigender (4-0) gewonnen dan vorig jaar tijdens de finale van de World League, toen Nederland met twee late doelpunten de stugge Koreanen op de knieën kreeg. In Rio was Kelly Jonker met drie doelpunten de uitblinker.

Nederland kreeg nog geen doelpunt tegen, Spanje werd zondag met 5-0 verslagen. Nederlandse staat nu eerste in de poule met zes punten. Duitsland staat tweede met vier punten. Nieuw-Zeeland heeft drie punten, maar ook een wedstrijd minder gespeeld.

Woensdag spelen ze tegen China.

Jonker was twee keer trefzeker voor Nederland Beeld REUTERS
Jonker was twee keer trefzeker voor NederlandBeeld REUTERS

Voortvarend begin van het laatste kwart: 4-0 voor de hockeyvrouwen, Dirkse-Van den Heuvel is de doelpuntenmaakster.

Meppelink en Van Iersel winnen ondertussen de eerste set tegen de Costa Ricaanse vrouwen Cope en Alfaro (21-16).

Wedstrijd tussen Nederland en Zuid-Korea lijkt beslist. Hockeysters komen op 3-0 voorsprong. Opnieuw maakte Kelly Jonker het doelpunt. Het is haar derde vanavond.

En het is feest voor gastland Brazilië: de eerste gouden medaille is binnen. En wel dankzij judoka Rafaela Silva, die uitkomt in de categorie tot 57 kilogram. En het is een gouden medaille met een extra gouden randje: Silva groeide op in een favela in Rio.

Er zaten zaterdagmiddag minder mensen op de tribune voor de wedstrijd van Kiki Bertens tegen Sara Errani dan er nu aan journalisten bij Usain Bolt aanschuiven voor zijn persconferentie. En voor wie dit niet gelooft: zie onderstaande foto.

Handboogschutter Sjef van den Berg heeft zijn partij opnieuw gewonnen en is verzekerd van een plek bij de laatste zestien. Hij komt vrijdag pas weer in actie. Gelukkig maar, kan hij zijn ontstoken oog wat rust geven.

Een verrassing en wel een heel grote bij het beachvolleybal. Het Braziliaanse duo Allison Cerutti en Bruno Oscar Schmidt, vorig jaar nog wereldkampioen in Den Haag, verliest van het Oostenrijkse duo Doppler en Horst.

De toeschouwers van het beachvolleybalstadion aan de Copacabana wisten niet wat ze zagen toen de Oostenrijkers de eerste set brutaal naar zich toe trokken. Cerutti en Schmidt  wonnen vervolgens overtuigend de tweede set en er leek geen vuiltje aan de lucht voor de torenhoge favorieten voor de gouden medaille. Maar in de beslissende tiebreak wonnen de Oostenrijkers alsnog; 15-13.

Er is nog geen livestream beschikbaar, maar dat maakt Kelly Jonker niets uit. De hockeyster heeft zojuist gescoord en dat maakt dat de hockeysters tegen Zuid-Korea voorstaan met 1-0.

De Nederlandse volleybalsters zijn strijdend ten onder gegaan tegen de Verenigde Staten. Een bij vlagen schitterend spelende ploeg, die in de openingswedstrijd al verraste met een spectaculaire overwinning tegen China, dwong de nummer 1 van de wereld tot een vijfsetter. Nederland leidde gedurende de wedstrijd met 1-0 en 2-1 in sets maar kwam in de beslissende vijfde echter tekort tegen de ervaren Amerikanen: 15-8.

Ondertussen is handboogschutter Sjef van den Berg door naar de laatste 32. Om 22.10 uur moet Van den Berg weer.

Nederland verliest de vierde set. Een challenge van bondscoach Guidetti mocht niet baten. De Amerikanen pakken de set met 25-20. Hiermee wordt het 2-2 in de wedstrijd. Hoe groot is de veerkracht van de Nederlandse volleybalsters in de beslissende vijfde set?

Sinds vanmiddag ligt tafeltennisster Li Jiao, Nederlands grootste troef, uit het individuele toernooi op de Spelen. Ze kon haar tegenstandster niet verrassen. Had Jiao maar naar het filmpje hiernaast gekeken...

Na twee races staat zeiler Marit Bouwmeester tweede in het klassement.

Turncommentator Al Trautwig van de Amerikaanse zender NBC heeft maandag zijn verontschuldigingen aangeboden voor zijn opmerking dat de adoptieouders van de Amerikaanse turnster Simone Biles niet echt haar ouders zijn.

‘Ik betreur dat ik niet duidelijker was tijdens de uitzending’, zei Trautwig in een verklaring. ‘Ik verergerde de fout op Twitter. Laat ik duidelijk stellen: Ron en Nellie zijn Simone's ouders. ’Trautwig noemde Ron en Nellie, die in 2001 Simone en haar jongere zus Adria adopteerden omdat hun biologische moeder worstelde met een drugs- en alcoholverslaving, 'grootouders’.

Ook op Twitter refereerde de NBC-commentator naar Ron en Nellie als de grootouders van turnster Simone Biles. Toen een Twitteraar Trautwig erop attendeerde dat ze weldegelijk haar ouders zijn en ook zo moest noemen, antwoordde hij: ‘Ze kunnen vader en moeder zijn, maar ze zijn NIET haar ouders.’

Biles (19) was een klasse apart tijdens de kwalificaties voor de turnfinales. De Amerikaanse wereldkampioene leidde de VS naar de finale van de landenwedstrijd en kwalificeerde zich ook voor vrijwel alle individuele toestelfinales.

Tegenslag voor Nederland: Maret Balkestein-Grothues komt bij het smashen hard neer op haar enkel. Met tranen in de ogen en een van pijn vertrokken gezicht moet zij naar de kant. Voor haar zit de wedstrijd erop.

De Nederlandse volleybalsters moeten zonder hun aanvoerster verder. Vooralsnog lijkt Oranje, dat 2-1 leidt in sets, niet van slag en biedt ook in de vierde set knap tegenstand tegen de Amerikanen: 17-17.

Sporters komen na of tijdens hun verblijf in het olympisch dorp soms met opmerkingen als: 'En plots zag ik Koby Bryant rondlopen. Dat is toch wel indrukwekkend.' (zwemster Hinkelien Schreuder) Of: 'Ja, er willen sporters met mij een selfie maken,' (Dafne Schippers) Of ze spreken met ontzag over een ontmoeting met koning Willem Alexander. (Marianne Vos, Selena Piek)

En ook Bauke Mollema is onder de indruk in het olympisch dorp, zo blijkt. Maar in zijn geval is die verbazing er een met negatieve lading. De wielrenner twittert een foto van de rij voor de McDonald's. 'De langste rij in het olympisch dorp staat elke dag bij deze ongezonde vreetschuur. Bizar! Niets met sport te maken.'

En geef hem eens ongelijk. Als wielrenner weet Mollema als geen ander het verschil van een paar kilo lichaamsgewicht meer of minder meesjouwen.

De Nederlandse volleybalsters blijven het geweldig doen tegen de nummer één van de wereld VS en winnen de derde set: 25-21. Nederland leidt nu met 2-1 in sets. Volgt er na de spectaculaire winst op China opnieuw een sensatie?

Na een dag staat Dorian van Rijsselberghe tweede in het klassement. Op de website Zeil voor goud reageerde Van Rijsselberghe op zijn eerste drie races van het olympische toernooi.

'Het ging goed, twijfelachtig goed. Even warmdraaien een slechte start, een goede start, een aanvaring er gebeurde heel veel vandaag. Maar uiteindelijk goed afgesloten met een eerste plaats. Het zijn allemaal van die olympische dingen. Het is hard tegen hard daar buiten op het water. Niemand die wat cadeau geeft. Zo is het. Het is allemaal keihard rond die baan rammen, killers zijn het. Morgen verder, we zijn aan het genieten het is een prachtige wedstrijd man.'

En voor iedereen die jaloers thuis zit achter de tv met een biertje in de hand en denkt: ik heb niet zo'n gespierd lichaam, ik ben niet zo snel, ik word geen kampioen: zie het gedichtje rechts.

Of sluit aan bij de groepswhatsapp van Thomas Hogeling, in de tweet hieronder, en filosofeer mee over sporten om over vier jaar in Tokyo in uit te komen.

Ruiter Theo van de Vendel heeft drie ribben gebroken bij zijn valpartij met zijn paard Zidane. Het paard kwam tijdens het onderdeel cross country niet in het midden van het springelement uit en stootte bij de sprong tegen de verticale staander. Van den Vendel kwam half onder zijn paard terecht.

Het blok van de Amerikaanse volleybalsters werkt goed in de tweede set. Voeg daarbij wat slordigheden aan Nederlandse kant. Dus wint de Verenigde Staten de tweede set: 25-18. De stand is nu 1-1 tussen Nederland en de nummer 1 van de wereld.

Niet iedereen weet de beelden van het zeilen in de olympische baai in Rio te waarderen. Ziggo-presentator Jack van Gelder op Twitter: 'Er zijn echte tv sporten. Zeilen is dat zeker niet.'

Misschien helpt het als Marit Bouwmeester de presentator ook eens in de armen vliegt, de presentator vond de actie van handbalster Estavana Polman tijdens de WK in december tenslotte ook niet bepaald vervelend.

De Nederlandse volleybalsters zijn uitstekend aan de wedstrijd tegen de VS begonnen. Nadat eerder deze week al van de nummer drie van de wereld China werd gewonnen, leiden de volleybalsters nu met 1-0 tegen de nummer één van de wereld. In de eerste set werd het: 25-18.

Dorian van Rijsselberghe heeft zijn eerste dag in Rio goed afgesloten. In de derde heat finishte de Nederlandse windsurfer als eerste. In de eerste race was hij als vijfde geëindigd, terwijl hij in heat 2 derde werd. Hij staat tweede in het klassement. Zondag volgt de medal race

De tenniswedstrijd tussen Potro en Sousa is na twee games om wel een heel bijzondere reden stilgelegd: Braziliaanse en Argentijnse fans raakten slaags op de tribune.

Boos scandeerde een deel van de Braziliaanse voetbalfans gisteren de naam van de Braziliaanse voetbalster Marta elke keer als Neymar de bal beroerde. Een teken dat de supporters hun geduld hebben verloren met de Braziliaanse spits na opnieuw een teleurstelling van de Seleçcao op het olympisch voetbaltoernooi.

In Rio kwam Neymar, die als dispensatiespeler werd opgeroepen om de vijfvoudige wereldkampioen aan de eerste olympische titel te helpen, met Brazilië tot nu toe niet verder dan bloedeloze gelijke spelen tegen Zuid-Afrika en Irak.

Maar ook Neymars club Barcelona, die hem toestond aan de Spelen mee te doen, lijkt niet helemaal scherp. In een promotiefilmpje voor het Trofeu Joan Gamper, het eigen jaarlijkse voetbaltoernooi, waarmee de Catalanen hun ploeg en nieuwe aanwinsten aan de fans presenteren, wordt vandaag Neymar uitgebreid genoemd en getoond. Alsof de Braziliaan samen met zijn collega-aanvallers Lionel Messi en Luis Suárez woensdagavond in Camp Nou zou aantreden om te voetballen tegen de Italiaanse club Sampdoria.

Niets is minder waar natuurlijk. Neymar wacht in Rio een alles of niets wedstrijd tegen Denemarken. Mocht ook die wedstrijd niet gewonnen worden, dreigen naast uitschakeling ook de laatste Braziliaanse supporters het met Neymar gehad te hebben.

Tenslotte zijn het teleurstellende WK twee jaar geleden in eigen land en de feestelijke escapades van Neymar terwijl de Brazilianen afgelopen juni opnieuw tekortschoten op de Copa América beslist niet vergeten.

Neymar in actie voor Braziliaanse olympische ploeg Beeld epa
Neymar in actie voor Braziliaanse olympische ploegBeeld epa

Sifan Hassan is vol vraagtekens in Rio gearriveerd, waar ze vrijdag haar eerste olympische optreden beleeft. De middenafstandloopster zou normaal gesproken medaillekandidaat zijn op de 1500 meter, maar een dijbeenblessure heeft haar voorbereiding ernstig verstoord. 'Ik heb gewoon drie maanden gemist. Ik weet niet waar ik sta', vertelde ze maandag, met naast zich coach Honoré Hoedt.

'Vanaf 2013 hebben we iedere keer de perfecte opbouw gehad naar een groot toernooi. Nu is dat anders', zei Hoedt, zonder daar meteen negatieve consequenties aan te verbinden. 'Ik weet ook dat ze er sterker van wordt. De vraag is alleen of dat nu is of later. Je wordt pas echt een groot atleet als je om kunt gaan met tegenslag. Dat kan ze.'

Hassan hoorde het gelaten aan. 'Het gaat beter dan op de EK, maar ik ben niet zo goed als een jaar geleden bij de WK in Peking.' In de Chinese hoofdstad veroverde ze brons op de 1500 meter.

Op de 4x100 vrij grepen de Nederlandse estafettezwemsters twee dagen geleden naast een medaille, Femke Heemskerk zwemt vanavond de halve finale op de 200 meter vrij, maar wist zich in de serie ternauwernood te plaatsen, Marrit Steenbergen strandt zojuist in de serie van de 200 meter wissel. Erg positief lijkt het allemaal niet en Maarten van der Weijden, olympisch kampioen open water in 2008 in Peking, vraagt zich af: wat is er gebeurd na de EK dit jaar en de WK van vorig jaar? Toen het goed ging met het Nederlandse zwemmen.

Katinka Hosszu heeft zojuist een olympisch record gezwommen op de 200 meter wissel, zij komt tot 2.07,45.

Marit Steenbergen is uitgeschakeld op de 200 meter wisselslag. De Nederlandse zwemster kwam een halve seconde te kort om door te gaan naar de halve finales.

De Spelen zijn niet alleen een sportfeest maar ook een ontmoetingsplek van diverse culturen. Weinig beelden laten dat zo duidelijk zien als de beachvolleybal-wedstrijd op het strand van Copacabana tussen het Egyptische duo Nada Meawad en Doaa Elghobashy en de Duitse speelsters Kira Walkenhorst en Laura Ludwig.

Waar de Duitse beachvolleybalsters in de gebruikelijke bikini’s en zonnebrillen speelden, kozen de Egyptische speelsters voor lange mouwen en een hoofddoek. De sprong bij het net tussen Doaa Elghobashy en Kira Walkenhorst toont het enorme culturele verschil. De Duitse vrouwen wonnen overigens de wedstrijd: 2-0.

Marrit Steenbergen is zojuist als vijfde geëindigd in haar serie op de 200 meter wisselslag. De beste zestien van de heats gaan door, in totaal zijn er vijf heats. Hierbij haar race opgedeeld in vier tweets.

Windsurfster Lilian de Geus finisht als derde binnen in haar eerste race. Zij staat, net als Van Rijsselberghe, drie keer op haar plank vandaag.

De internationale wielerunie UCI heeft maandag de keuze voor het parcours van de olympische wegwedstrijd verdedigd. Volgens de UCI was het parcours uitvoerig getest tijdens trainingen en het testevenement. 'We doen ons uiterste best om veilige, uitdagende parcours uit te stippelen, maar jammer genoeg gebeuren er soms valpartijen, aldus de UCI.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Femke Heemskerk heeft zich op het nippertje geplaatst voor de halve finale op de 200 vrij. Ze plaatste zich als vijftiende in 1.57,68. Een jaar geleden werd Heemskerk op deze afstand achtste op de WK.

Dorian van Rijsselberghe is in zijn eerste olympische heat als vijfde geëindigd. Dat is een prima begin voor de windsurfer.

Dorian van Rijsselberghe is zojuist begonnen aan zijn eerste wedstrijd op het olympische water. Vier jaar geleden won de kaalgeschoren surfer met overmacht het goud, hij was destijds zo dominant dat hij bij de afsluitende race, de medalrace, alleen nog hoefde te starten.

Een herhaling van die situatie hoeven we nu niet te verwachten, zei de regerend olympisch kampioen vooraf. Daarvoor is het niveau in het windsurfen tegenwoordig te hoog en zijn de omstandigheden in Rio te lastig.

Van Rijsselberghe profileert zich regelmatig als een clown, maar zodra hij op het water staat is hij serieus, zo vertelde hij onlangs in een interview met de Volkskrant. (+) De zeilwedstrijd duurt nog tot en met aanstaande zondag.

Robin Neumann plaatst zich niet voor de halve finale. De zwemster kwam op de 200 meter vrij tot 1.59,23, ruim boven haar pr van 1.57,8. Ze werd hiermee achtste.

De mannen vier-zonder hebben zich geplaatst voor de halve finale. Harold Langen, Peter van Schie, Vincent van der Want en Govert Viergever werden derde in hun serie.

Vanuit het ziekenhuis in Rio de Janeiro heeft Annemiek van Vleuten telefonisch een reactie gegeven aan Omroep Gelderland. 'Fysiek is het oké, maar in mijn hoofd, mentaal ben ik zwak. Ik kan normaal goed relativeren; er komt hierna wel een wedstrijd, maar de Olympische Spelen zijn maar eens in de 4 jaar', zegt de 33-jarige wielrenster.

'Ik was er nu zo dichtbij, ik ben onwijs teleurgesteld. Ik weet niet wat ik met mezelf moet en hoe ik dit moet verwerken.' Van Vleuten lag gistermiddag alleen op kop in het laatste deel van de olympische wegwedstrijd, totdat ze in een bocht hard onderuit ging.

'Ik had de beste vorm van de dag, maar niet de medaille. Dat is heel zuur en moeilijk om te accepteren. Ik kan alleen terugdenken aan hoe goed ik reed en daar trots op zijn.'

Van Vleuten heeft drie breukjes in haar wervelkolom en een hersenschudding en moet nog even in het ziekenhuis blijven ter controle. Over haar val zegt ze: 'Ik was misschien niet meer helemaal helder, omdat ik al best moe was. Maar volgens mij was ik er wel goed bij met mijn hoofd.'

Het volledige geluidsfragment is hier te beluisteren: http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2114651/Van-Vleuten-na-de-crash-Ik-was-er-nu-zo-dichtbij-ik-ben-onwijs-teleurgesteld-audio

De Italiaanse wielrenner Vincenzo Nibali, die in de finale van de olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro ten val kwam, is maandag succesvol geopereerd aan zijn gebroken sleutelbeen. Nibali kwam op 12 kilometer van de meet ten val in een afdaling. De Italiaan, eerder dit jaar winnaar van de Giro, reed toen op kop met Rafal Majka en de Colombiaan Sergio Henao.

Ook de Australische renner Richie Porte, een van de torenhoge favorieten voor goud voor de olympische tijdrit, brak zaterdag bij een val zijn schouderblad. Na uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis van Barra constateerden artsen dat Porte niet onder het mes hoeft.

Zowel Nibali als Porte hebben zich noodgedwongen moeten afmelden voor de olympische tijdrit komende woensdag. Wel van de partij is Tom Dumoulin die zijn pols brak tijdens de Tour de France. Dumoulin loopt in Rio rond met een brace om zijn arm.

Nibali werd maandag succesvol geopereerd Beeld belga
Nibali werd maandag succesvol geopereerdBeeld belga

'We' lijken patent te hebben op vallen deze Spelen. Gisteren was daar Annemiek van Vleuten met haar zware crash tijdens de wegrit van de vrouwen. Zaterdag zat Wout Poels onder de schaafwonden na zijn val tijdens de wegwedstrijd en vandaag valt eventingruiter Theo van de Vendel samen met zijn paard. De ruiter mag nog van geluk spreken, gezien de beelden hieronder.

Maaike Head en Ilse Paulis hebben zich makkelijk geplaatst voor de halve finale van de lichte dubbeltwee. Het Nederlandse roeiduo won de tweede serie. Nummer twee Nieuw-Zeeland kwam pas vijf seconden later binnen.

Head en Paulis behoren in Rio tot de medaillekandidaten. Eerder dit seizoen wonnen ze de wereldbeker in Poznan en pakten ze goud op het EK.

Het is de roeisters Karien Robbers en Alette Jorritsma niet gelukt de halve finales te halen. Het Nederlandse duo eindigde in de serie vrouwen twee-zonder als vijfde, terwijl een plek bij de eerste drie nodig was om door te gaan.

Helemaal over is het nog niet. In de herkansing kunnen zij zich alsnog plaatsen voor de halve finale.

Als de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps een land was, stond hij momenteel op plek 41 van het gouden medailleoverzicht aller tijden van de Zomerspelen. Net voor Oostenrijk, op gelijke hoogte met Argentinië.

Zondagavond pakte hij zijn negentiende goud, zijn drieëntwintigste olympische medaille in totaal, met de Amerikaanse estafetteploeg op de 4x100 vrij. Een hogere klassering voor 'het land Phelps' lonkt. Later in de week komt hij individueel nog uit op de 100 en 200 vlinder, de 200 wissel en eventueel op twee estafettenummers.

De Namibische bokser Jonas Junias Jonas is door de Braziliaanse politie opgepakt op verdenking van aanranding. De 22-jarige bokser, tijdens de opening van de Spelen nog vlaggendrager van het Afrikaanse land, zou een kamermeisje in het olympisch dorp geld hebben aangeboden voor seks en zich vervolgens aan haar hebben opgedrongen. Junias Jonas zit voorlopig vast en lijkt zijn partij donderdag tegen de Fransman Hassan Anzille te gaan missen.

Het incident rond Junias Jonas doet sterk denken aan dat waarbij de Marokkaanse bokser Hassan Saada (22) enkele dagen geleden betrokken was. Saada werd voorafgaand aan de start van de Spelen door de Braziliaanse politie gearresteerd omdat hij zich seksueel zou hebben vergrepen aan twee schoonmaaksters in het olympisch dorp. Saada zit nog altijd vast.

Tijdens de openingsceremonie was Jonas Junias Jonas vlaggendrager voor Namibië. Beeld afp
Tijdens de openingsceremonie was Jonas Junias Jonas vlaggendrager voor Namibië.Beeld afp

Na Sanne Verhagen zit het olympische toernooi er ook op voor Dex Elmont. De Nederlandse judoka verloor in de tweede ronde van Miklos Ungvari. Zes seconden voor het einde gooide de Hongaar Elmont op zijn rug: ippon. Einde judotoernooi voor Elmont in de klasse tot 73 kilogram.

De verjaardag van Ria van Vleuten, de moeder van Annemiek, had gisteren een groot feest moeten worden. In plaats daarvan eindigde de dag in mineur. Terwijl de moeder van Annemiek en de familie met een stuk taart op schoot voor de tv zitten, gaat de Nederlandse wielrenster hard onderuit. 'Iemand zei nog: het zou wel een leuk verjaardagscadeau zijn als Annemiek goud zou winnen', zegt moeder Ria tegen RTL Nieuws.

's Ochtends heeft Annemiek nog met haar moeder gebeld. 'Dit zou ‘m wel eens kunnen worden', had ze haar moeder toevertrouwd.

Tijdens de wedstrijd is de spanning om te snijden. Met nog elf kilometer te gaan lijkt Annemiek op weg naar een gouden medaille. Maar dan slaat het noodlot toe. 'Ik dacht dat ze dood was. Ze lag er zo raar bij. En we hoorden maar niet hoe het met haar ging.'

Ria gaat verder: 'Er heerste echt een grafstemming hier. Iedereen was doodstil.' Terwijl het gevecht om de olympische titel doorgaat, willen ze in huize Van Vleuten maar één ding weten: hoe gaat het met Annemiek? Pas nadat Anna van der Breggen over de finish is, hoort de familie via de commentator op televisie hoe het Annemiek is. 'We hebben hier nog wel geklapt voor Anna. We dachten, het is ieder geval een Nederlander die wint.'

Van Vleuten liep een zware hersenschudding en drie facturen in de wervelkolom op. 'Nog steeds zie ik het beeld van de val voor me. Het zal nog wel even duren voordat dat weg is', aldus de moeder.

Saillant detail: Op de verjaardag van Ria een jaar geleden was haar dochter ook betrokken bij een ongeval. De wielrenster werd tijdens een training aangereden door een auto en liep drie gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een klaplong op. Ria: 'Ze heeft al zoveel ellende meegemaakt in haar leven. Ik heb ontzettend veel bewondering voor haar.'

Tijdens de demarrage zag het er nog goed uit voor Van Vleuten. Beeld photo_news
Tijdens de demarrage zag het er nog goed uit voor Van Vleuten.Beeld photo_news

's Werelds bekendste lifeguard kijkt ook naar Nederlandse wielrensters, zo blijkt:

Li Jiao is er niet in geslaagd de achtste finales te bereiken van het olympisch tafeltennistoernooi. De 43-jarige Nederlandse verloor van de Oostenrijkse Liu Jia, negen jaar jonger maar in Rio bezig aan haar vijfde Spelen: 1-4.

Li Jiao verloor daarmee haar laatste individuele partij van haar carrière. De Spelen van Rio betekenen het einde van haar loopbaan. In 2008 haalde Li Jiao nog de achtste finales en in 2012 de kwartfinales. In Rio kreeg Li Jiao, nummer 43 van de wereld, in de eerste ronde een bye, terwijl ze in de tweede ronde won van de Thaise Suthasini Sawettabut (4-2).

Li Jiao komt vrijdag nog wel met Nederland uit in de landenwedstrijd. Dan wacht Oostenrijk en mogelijk weer een confrontatie tegen Lui Jia.

Sanne Verhagen heeft het maandag in de achtste finales van het olympisch judotoernooi in Rio de Janeiro niet gered. De 23-jarige Brabantse moest in de klasse tot 57 kilogram haar meerdere erkennen in Sumiya Dorjsuren uit Mongolië. Verhagen verloor op een strafje van de nummer één van de wereldranglijst.

Praten met de pers. Het is niet de favoriete verplichting van menig topsporter. Dat geldt natuurlijk niet voor de Churandy Martina. De goedlachse sprinter waardeert het werk van de verslaggevers en beloont ze met een foto.

'Mijn vrienden van de pers. Mensen die hard werken om de wereld te laten weten waar wij mee bezig zijn', schrijft de Europees Kampioen op de 100 meter.

Martina voor de vliegreis naar Rio. Beeld anp
Martina voor de vliegreis naar Rio.Beeld anp

De eerste wedstrijden van maandag zijn al geweest, maar er staat nog veel op het programma in Rio. De Nederlandse sporters die vandaag nog aan de beurt zijn en het (Nederlandse) tijdstip waarop ze in actie komen ziet u hieronder in een overzicht.

17.30 -18.00 uur
Roeien, series lichte vrouwendubbeltwee
18.05 uur
Windsurfer Dorian van Rijsselberghe
18.00 – 18.30 uur
Roeien, series vier zonder stuurman
18.05 – 18.35 uur
Zwemmen, Robin Neumann en Femke Heemskerk op de 200 meter vrij (evt. vanaf 03.00 uur halve finales)
18.15 uur
Zeilen, Marit Bouwmeester
18.15 uur
Windsurfster Lilian de Geus
18.56 – 19.10 uur
Zwemmen, Marrit Steenbergen op de 200 meter wissel (evt vanaf 03.00 uur halve finales)
20.00 uur
Volleybal, Nederland tegen de regerend wereldkampioen: de Verenigde Staten
21.30 uur – 21.40 uur
Handboogschutter Sjef van den Berg in de eerste ronde van de knock-outfase
22.00 – 22.30 uur
Hockeysters tegen Zuid-Korea
22.30 uur
Madelein Meppelink en Marleen van Iersel in de tweede poulewedstrijd van het beachvolleybal
23.30 uur
Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen
00.50 uur
Handbalsters tegen Argentinië

Voor het oog van de leek is het amper zichtbaar, maar in China komt het keihard binnen: op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wappert de verkeerde vlag. De ingrediënten van de vlag kloppen. Een rood oppervlak met één grote en vier kleine gele sterren in de linker bovenhoek, maar de sterren staan verkeerd gepositioneerd ten opzichte van elkaar. De kleine sterren moeten 36 graden geroteerd zijn in de richting van de grote ster, niet parallel aan elkaar, zoals in Rio. Dit weten ‘zelfs basisschoolleerlingen’, beklaagt de Chinese presentator Cui Yongyuan zich tegenover zijn 9 miljoen volgers op Weibo. Ook elders op de Chinese sociale media vallen mensen over de fout.

Een woordvoerder van het organiserend comité heeft laten weten dat de vlaggen snel vervangen zullen worden. Daarnaast ontkent de woordvoerder eerdere berichtgeving dat de vlag in China is geproduceerd.

Het is niet voor het eerst dat een vlag op de Olympische Spelen voor onrust zorgt. In 2012 weigerde het Noord-Koreaanse damesvoetbalteam een wedstrijd tegen Colombia te spelen, toen de vlag van Zuid-Korea bij hun namen op de schermen verscheen.

Chinese fans in Rio met een correcte vlag. Beeld epa
Chinese fans in Rio met een correcte vlag.Beeld epa
Weblog Shanghaiist zette de goede en de slechte vlag naast elkaar. Beeld Shanghaiist
Weblog Shanghaiist zette de goede en de slechte vlag naast elkaar.Beeld Shanghaiist

Ook Dex Elmont heeft zich geplaatst voor de volgende ronde. De judoka versloeg in de eerste ronde Minali Sharipov uit Oezbekistan. Hij judode in de gewichtsklasse tot 73 kilo een degelijke wedstrijd en wint op een waza-ari. Zo beginnen de Nederlanders goed aan het olympische judotoernooi.

Dex Elmont tegen Minali Sharipov. Beeld anp
Dex Elmont tegen Minali Sharipov.Beeld anp

Roel Braas en Mithcel Steenman winnen in de herkansing op de twee zonder stuurman. De roeiers zijn door naar de finale.

Steenman en Braas hadden zaterdag grote moeite met de golfslag en de deining op de woelige Lagoa Rodrigo de Freitas. Het duo, dat aan een sterk seizoen bezig is, eindigde in de serie ontgoocheld op de vierde en laatste plaats. Hun herkansing stond voor zondag op het programma, maar door de stevige wind moest de organisatie alle races van de tweede wedstrijddag schrappen.

Roel Braas en Mitchel Steenman in Rio. Beeld epa
Roel Braas en Mitchel Steenman in Rio.Beeld epa

Sanne Verhagen is haar olympische avontuur goed begonnen. De judoka won in de eerste ronde van de Senegalese Hortense Diedhiou. De Brabantse debutante op de Spelen versloeg haar tegenstander na een houdgreep.

Verhagen scheurde in oktober vorig jaar haar hamstring nog volledig af tijdens de European Open in Lissabon. In eerste instantie was de verwachting dat ze de Spelen zou missen. Omdat het herstel voorspoediger verliep dan gedacht, is ze nu toch aanwezig in Rio.
Vanaf 16.00 uur zijn de kwartfinales in de gewichtsklasse tot 57 kilo.

In de tweede ronde wacht haar een zware klus. Dan staat ze tegenover de nummer 1 van de wereldranglijst, de Mongolische Sumiya Dorjsuren.

Sanne Verhagen in de eerste ronde. Beeld anp
Sanne Verhagen in de eerste ronde.Beeld anp

Na hun vrouwelijk teamgenoten moeten ook de roeiers van de Holland Acht in de herkansing. De roeiploeg van hoofdcoach Mark Emke kwam inde serie als tweede over de finish. Alleen winnaar Groot-Brittannië verdiende een finaleplaats.

De Holland Acht geldt als een medaillekandidaat. In mei pakte het team nog goud bij de wereldbeker in Luzern. Vorig jaar was brons op het WK de beste prestatie van het vlaggenschip.

Annemiek van Vleuten ligt nog steeds in het ziekenhuis na haar zware valpartij van gisteren. Ze hoopt dat ze het ziekenhuis snel kan verlaten, maar ze wacht nog op onderzoek. Ze lag gisteren op kop en leek op weg naar goud, maar ze ging hard onderuit in de laatste afdaling. Ze hield daar en zware hersenschudding en drie breukjes in haar wervelkolom aan over. de fysieke pijn wordt overstemd door het gevoel dat ze olympisch kampioen had kunnen worden. 'Deze kans je krijg je maar eens in de vier jaar. Dat maakt het niet makkelijk'.

Na de teleurstellende wegwedstrijd van zaterdag zochten de Nederlandse wielrenners wat ontspanning. Bauke Mollema, Wout Poels en Steven Kruijswijk benutten hun vrije uurtjes met het aanschouwen van andere sporten. Zo was het drietal te vinden langs het hockeyveld en in het beachvolleybalstadion. Uiteraard waren ze ook getuige van de gouden zege van collega Anna van der Breggen. Het lijkt erop dat Tom Dumoulin het uitje heeft laten schieten.

De Nederlandse vrouwen dubbelvier heeft zich maandag overtuigend geplaatst voor de finale. Het roeiende viertal zegevierde in de herkansing. Carline Bouw, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Nicole Beukers eindigden zaterdag in hun serie nog op de derde plaats.

De olympische wedstrijdorganisatie moest zondag alle races annuleren vanwege de harde wind. Het programma voor maandag is daardoor behoorlijk druk.

De Nederlandse vrouwen acht moet in de herkansing. In de serie eindigde het team van coach Josy Verdonkschot als tweede. Alleen de winnaar kreeg een ticket voor de finale. Vier jaar geleden behaalde de vrouwen acht met brons de enige Nederlandse roeimedaille.

Carline Bouw, Inge Janssen, Nicole Beukers en Chantal Achterberg op het water in Rio. Beeld epa
Carline Bouw, Inge Janssen, Nicole Beukers en Chantal Achterberg op het water in Rio.Beeld epa

Bradley Wiggins heeft zijn zinnen weer op medailles gezet deze zomer. De inmiddels 36-jarige wielrenner heeft zich de afgelopen jaren weer omgebouwd tot baanwielrenner. Na grote successen op de weg (eindzege in de Tour en gouden medaille op de olympische tijdrit in Londen) richt de Brit zich weer op rondjes rijden in een overdekte wielerhal. Ook op dit terrein was hij in het verleden al zeer succesvol. Op zijn palmares prijken zes olympische medailles behaald op de baan, drie daarvan zijn goudkleurig.

De transformatie van weg- naar baanwielrenner is geen gemakkelijke. Op de onderstaande foto is te zien welke offers Wiggins de afgelopen jaren heeft moeten brengen. Zo kwam hij in anderhalf jaar tijd elf kilo aan om zijn lichaam meer geschikt voor de baan te maken.

Wiggins leidt zijn ploeg tijdens een training in Rio. Beeld getty
Wiggins leidt zijn ploeg tijdens een training in Rio.Beeld getty

Nog even op een rijtje wat er vandaag onder meer op het programma staat van de Nederlandse olympiërs. Eerst gaat judoka Dex Elmont op medaillejacht, net als Sanne Verhagen. Zij worden gevolgd door tafeltennisster Li Jiao. Aan het begin van de avond surft regerend olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe en in diezelfde sport komt ook Lilian de Geus in actie.

Dex Elmont stapt rond 15 uur op de judomat. Beeld PRO SHOTS
Dex Elmont stapt rond 15 uur op de judomat.Beeld PRO SHOTS

Als tennisser Novak Djokovic in het olympisch dorp een balletje slaat, wordt hij omringd door honderden sporters. Rafael Nadal verschuilt zich achter zijn pet bij het betreden van het restaurant. Een selfie met Serena Williams is de trend in Rio, elke olympische deelnemer wil met de nummer 1 van de wereld op de foto.

De fans zitten de grote tennissterren in Rio op de nek, schrijft onze verslaggever Robert Misset. (+)

Serena Williams in Rio. Beeld photo_news
Serena Williams in Rio.Beeld photo_news

Wat zijn toch die stippen op het lichaam van de grootste olympiër aller tijden? Zondag was te zien dat zwemmer Michael Phelps op zijn bovenlichaam grote paarse stippen had. Het is het resultaat van 'cupping', een Chinese therapie die schijnt bij te dragen aan snel spierherstel.

Bij de behandeling krijgt de atleet hete kleine bekertjes van glas op het lichaam gedrukt, die vervolgens vacuüm worden gezogen. Een pijnlijk gevoel. Als de therapeut de bekertjes weer van het lichaam haalt, ontspannen de spieren. Dit moet de herstelperiode van de atleet verkorten.

De techniek is niet onomstreden. Meerdere experts trekken de effectiviteit in twijfel. Desondanks maken de Amerikaanse zwemmers en turners gebruik van cupping. Dat is niet zonder resultaat. Phelps haalde afgelopen nacht zijn negentiende gouden medaille op de estafette.

Phelps na zijn negentiende gouden medaille. Beeld afp
Phelps na zijn negentiende gouden medaille.Beeld afp
Michael Phelps en zijn stippen. Beeld epa
Michael Phelps en zijn stippen.Beeld epa

Dichter bij de kern van beachvolleybal kun je niet komen: op de Copacabana, een van de stranden waar de sport is geboren. Hier komen de Spelen thuis in Rio, op het strand waar volleybal het leven zelf verbeeldt. 'Hier krijgt onze sport het respect dat ze verdient', zegt beachvolleyballer Alexander Brouwer in dit verhaal van onze verslaggever Robèrt Misset.

De Italiaan Daniele Garrozzo won gisteren een gouden medaille bij het schermen, onderdeel floret. En zo vier je dat. De camera's hadden moeite de Italiaan te volgen.

Grapje via twitter: dit zou wel eens de meest nutteloze baan ter wereld kunnen zijn. Reddingsbrigademedewerker aan een zwembad vol olympische zwemmers. Het ziet er in elk geval niet uit alsof deze mevrouw veel plezier heeft in haar werk.

Novak Djokovic wint de afgelopen jaren zo ongeveer alles wat er te winnen valt. Maar uitgerekend op de olympische baan in Rio gaat het dan toch mis: hij verliest in twee zware sets van Juan Martín del Potro (7-6 (4) 7-6 (2)).

De Argentijn zat Djokovic vier jaar geleden ook al dwars in de strijd om het brons. De olympische titel is de enige grote prijs die nog ontbreekt op de erelijst van Djokovic. Het verlies van vannnacht deed hem dan ook veel, de Servier ging in tranen van de baan. 'Je moet er mee omgaan. Het is niet de eerste keer dat ik een tenniswedstrijd verlies. Maar dit zijn de Olympische Spelen, dat is toch een ander verhaal', aldus Djokovic tegen persbureau AP. Djokovic heeft nog een kans op eremetaal. Hij speelt met Nenad Zimonjic in het dubbelspel.

Novak Djokovic verlaat teleurgesteld de tennisbaan. Beeld photo_news
Novak Djokovic verlaat teleurgesteld de tennisbaan.Beeld photo_news

We mogen, schrijft onze verslaggever John Volkers vanuit Rio, best spreken van het einde van een tijdperk, met het verlies van de damesestafetteploeg op de 4 keer 100 meter vrije slag (u begrijpt, we hebben het over zwemmen). Inge Dekker: 'De laatste keer in deze samenstelling? Nou, dat kan goed zo zijn. Ik weet niet wat Ranomi gaat doen. Ik weet niet wat Femke gaat doen. Ik weet zelf niet eens wat ik ga doen. Maar om dit nog eens vier jaar te doen, nou nee. Dit wordt dan, na de 50 meter vrije slag later deze week, mijn olympische afscheid.'

Lees hier het hele verhaal.

Als je de beelden zo ziet, lijkt het een wondertje dat Annemiek van Vleuten bij haar val in de afdaling tijdens de wegwedstrijd van het wielrennen wegkwam met scheurtjes in haar wervelkolom en een hersenschudding. Ze moet nog wel 24 uur op de intensive care van een ziekenhuis in Rio blijven. Hieronder de beelden die een toeschouwer maakte (pas op, het ziet er helemaal niet lekker uit). Van Vleuten moet overigens lang wachten op hulp.

Annemiek van Vleuten (rechts) tijdens de wegrace bij de vrouwen van gisteren. Beeld photo_news
Annemiek van Vleuten (rechts) tijdens de wegrace bij de vrouwen van gisteren.Beeld photo_news

We hebben er een: een olympische oma. Het grootste deel van Groot-Brittannië lag op een oor toen Adam Peaty bij de 100 meter schoolslag de eerste zwemmedaille voor de Britten in 25 jaar won, maar de 74-jarige Mavis Williams was nog wakker. De oma van Peaty heeft zichzelf #olympicnan gedoopt, en twittert enthousiast over haar kleinzoon.

Haar dochter, Peaty's moeder, maakte haar wegwijs op twitter, tot tevredenheid van Williams. 'Je komt niet meer zoveel het huis uit als wanneer je jong bent', zei ze tegen persbureau AP, 'dit houdt mijn hersenen aan het werk.' Doel, behalve het naar succes twitteren van haar kleinzoon: meer volgers krijgen dan haar dochter.

Peaty won overigens goud en deed dat in een nieuw wereldrecord.

We zullen het nog vaker doen vandaag, maar even vast een overzicht van wat u te wachten staat voor wat betreft de Nederlanders die vandaag in actie komen.

- De Nederlandse volleybalsters willen maandag hun spectaculaire start op de Olympische Spelen een goed vervolg geven. Na de overwinning van 3-2 op China zijn de Verenigde Staten de volgende opponent voor het team van bondscoach Giovanni Guidetti. De wedstrijd tegen de regerend wereldkampioen in stadion Maracanazinho begint om 20.00 uur Nederlandse tijd.

- Na de vroege uitschakeling van Jeroen Mooren zaterdag komen maandag de volgende twee Nederlandse judoka's in actie: Dex Elmont neemt het in de klasse tot 73 kilogram op tegen de Oezbeek Mirali Sharipov, bij de vrouwen treft Sanne Verhagen in de klasse tot 57 kilogram de Senegalese Hortance Diedhiou.

- In het zwembad komen Femke Heemskerk en Robin Neumann in actie tijdens de series van de 200 meter vrije slag, Marrit Steenbergen zwemt de 200 wissel. Maandagavond zijn van beide onderdelen de halve finales.

- De handbalsters willen zich tegen Argentinië revancheren voor hun valse start op de Spelen, toen de vicewereldkampioen verloor van Frankrijk. De hockeyvrouwen wonnen hun eerste wedstrijd eenvoudig van Spanje en treffen nu Zuid-Korea.

- Het zeiltoernooi begint in de Marina da Glória van Rio met de eerste wedstrijden voor de windsurfers en laserzeilers. Namens Nederland komt onder anderen titelverdediger Dorian van Rijsselberghe in actie.

Keepster Tess Wester van de handbalploeg. Beeld Klaas Jan van der Weij
Keepster Tess Wester van de handbalploeg.Beeld Klaas Jan van der Weij
Laura Dijkema, Robin de Kruijf en Maret Balkestein-Grothues in de volleybalwedstrijd tegen China. Beeld getty
Laura Dijkema, Robin de Kruijf en Maret Balkestein-Grothues in de volleybalwedstrijd tegen China.Beeld getty

Lekker dagje in het zwemmen voor de Verenigde Staten was het. Katie Ledecky zwom een nieuw wereldrecord op de 400 meter vrije slag, en verbeterde zichzelf daarmee. De tijd waarmee ze dat deed was indrukwekkend: 2 seconden sneller was ze. En dus goud.

Ook Michael Phelps deed van zich horen: hij won zijn 19de gouden en 23ste medaille met de Amerikaanse estafetteploeg. Het zijn zijn vijfde Spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden