Live

Rio dag 16- De olympische vlam in Rio de Janeiro is gedoofd, op naar Tokio 2020

Het was de laatste dag van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, de sluitingsceremonie is voorbij. Eerder op de dag gebeurde nog genoeg. Boksster Nouchka Fontijn stond in de finale van het bokstoernooi, ze verloor van Claressa Shields. Marathonloper Abdi Nageeye en mountainbiker Rudi van Houts kwamen eveneens in actie, maar zij gaan zonder medailles naar huis. De Amerikaanse basketballers sloten de Spelen af door Servië weg te poetsen. Lees al het nieuws over Rio dag 16 terug in dit liveblog.

Sluitingsceremonie in het Maracanã.Beeld epa

Het is carnaval in Rio de Janeiro, in het Maracanã om precies te zijn. Vuurwerk verlicht de avond in Rio, de sporters verlaten dansend het stadion, en wij verlaten u. De Olympische Spelen van Rio de Janeiro 2016 zitten erop. Een goede nacht en tot in Tokio 2020.

Shinzo Abe als Super Mario in Rio de Janeiro.Beeld photo_news

Er was veel wantrouwen vooraf, maar eigenlijk waren de Spelen in Rio de Janeiro best geslaagd. Maar wat is Brazilië er echt mee opgeschoten? (+) 'Nu is het carnaval over, het masker moet af.'

En de olympische vlam is uit. Hij werd gedoofd door de regen. Kunstmatige regen, welteverstaan. Dat is een hard gelag voor de organisatie. Het grootste gedeelte van de sluitingsceremonie was het namelijk natuurlijke regen die viel, op de niet gewenste momenten.

Thomas Bach heeft de Olympische Spelen in Rio de Janeiro officieel beëindigd. De voorzitter van het IOC sluit zijn toespraak niet af met de gebruikelijke superlatieven voor het gastland. Hij eindigt met de kraakheldere woorden: 'Bye, bye Rio'.

Dit neemt niet weg dat Bach gisteren nog repte over 'iconische Spelen', vooral vanwege de unieke prestaties van Michael Phelps en Usain Bolt. Hij weigerde toen verder in te gaan op organisatorische problemen, zoals berovingen en de vele verkeersopstoppingen in Rio tijdens de Spelen.

Met de toespraak van Bach zijn de laatste woorden van deze Spelen uitgesproken. Nu volgt er nog een kort ceremonieel, waarna de olympische vlam wordt gedoofd.

De olympische vlam wordt gedoofd door (kunstmatige) regen.Beeld afp

Topsportland Nederland presteerde behoorlijk in Rio. Toch moet NOC*NSF kritisch in de spiegel kijken, schrijft Willem Vissers in het commentaar van de Volkskrant. 'De beschouwer kan zich oprecht afvragen of al dat geld geen betere bestemming verdient dan matig bezochte sportwedstrijden.'

President Obama is hoogstwaarschijnlijk ook aan het kijken naar de sluitingsceremonie. Hij twittert namelijk dat hij 'niet trotser kan zijn' op de Amerikaanse olympische ploeg. En volgens Obama droeg de Amerikaanse vlaggendraagster, Simone Biles, de vlag hoog vanavond. Knap, want Biles meet slechts 1 meter 45.

Het beleven van vreugde, daarvoor hoefde je zondagavond alleen maar af te stemmen op NPO 1, schrijft Frank Heinen in zijn tv-recensie. Want daar zei Mart Smeets, tijdens de Olympische Spelen in Rio gedag tegen de NOS en z'n geliefde basketbal. Kalm, bijna berustend commentaar was het, waarin bij momenten de pure pret om iets onverwacht moois opflakkerde. (+)

De olympische vlag is overgedragen van Rio de Janeiro naar Tokio. De hoofdstad van Japan krijgt nu de vloer in het Maracanã, om een voorproefje te geven van de Spelen aldaar in 2020. Premier Abe van Japan komt op in Super Mario-pak - Nintendo is Japans. Hij draagt een rode bal met zich mee, een verwijzing naar de rode bol in de Japanse vlag. Abe komt omhoog uit een karakteristieke groen buis uit het spel Super Mario Bros, wat symboliseert dat hij van de andere kant van de wereld komt.

Shinzo AbeBeeld afp

Dat de Spelen afgelopen zijn, is goed te merken op het vliegveld van Rio. Duizenden coaches, atleten en andere mensen die op een of andere manier betrokken waren bij de Spelen verlaten Brazilië. Onder hen ook veel Amerikanen. En die schrijven massaal een boodschap op het 'bedankbord' op het vliegveld. 'Sorry voor Ryan Lochte.'

Hiermee refereren ze aan de Amerikaanse zwemmer die eerst zei het slachtoffer te zijn geweest van een beroving, maar achteraf bleek dat hij met drie collega-zwemmers een tankstation had gemolesteerd. Dat verhaal zorgde voor ophef in Brazilië, en uiteindelijk ook in de rest van de wereld.

Wevers, Skelton, Phelps, Bolt, er was oneindig veel sprankeling, schrijft Willem Vissers in zijn column (+). Maar toen kwam dus Neymar, uit de sport die geen hoofdrol vervult op de Spelen, onder meer omdat het voetbal een veredeld jeugdtoernooi is. Neymar, de verwende kerel uit het voetbal, alsmede de kwetsbare jongen. Geblesseerd geraakt tijdens het WK in 2014. Bespot in het begin van het toernooi, omdat Brazilië 0-0 speelde tegen Zuid-Afrika en Irak, omdat opportunisme zowel vriend als vijand is van de sport, en omdat hij was wezen stappen in Rio. Niet speciaal tot NOC*NSF zei hij: 'Ik maak zelf uit wanneer ik uitga.'

Hij nam de beslissende strafschop tegen de Duitsers, in een kolkend, biddend Maracanã. Zijn aanloop verbeeldde het hele universum van de sport; verwachting, spanning, twijfel, lonkende glorie. Aanloop, zuivere trap, doelpunt, ontlading, voor de mooiste tranen van de Spelen, van volk en voetballer. Misschien was het een foute beslissing om de Olympische Spelen aan Rio de Janeiro toe te wijzen, maar op de voorlaatste dag kregen de Brazilianen hun cadeau.

Neymar na het winnen van de gouden voetbalmedaille in Rio.Beeld photo_news

De sluitingsceremonie van de Spelen werd even onderbroken voor de uitreiking van de laatste medailles, die voor de marathon, voordat het vuur wordt gedoofd. De Keniaan Eliud Kipchoge kreeg het goud omhangen. Ethiopiër Feyisa Lilesa won het zilver. Het brons was voor de Amerikaan Galen Rupp. Overigens was wel goed te zien aan de mannen dat ze eerder vandaag ruim veertig kilometer hadden grend. Het trio kwam redelijk stram het olympisch stadion binnenwandelen.

Niet al zijn beslissingen werden met applaus begroet en de medailleoogst kon beter. Maurits Hendriks, de chef de mission van Nederland, blikt terug. 'Het is niet gemakkelijk geweest.' (+)

De sluitingsceremonie biedt een inkijkje in de geschiedenis van Brazilië, met veel dans en muziek. De regen komt met bakken uit de hemel, het deert weinigen. Sporters en supporters dansen op de tribune. Niet iedereen blijft hangen voor het waterballet, een aantal hockeyers is volgens de NOS al vertrokken uit het olympisch stadion in Rio de Janeiro.

Vuurwerk boven het Maracanã stadion in Rio de Janeiro tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen.Beeld afp

En de eerste selfies vanuit het olympisch stadion stromen binnen. Zoals een van de Britse roeister Helen Glover, die goud won in de twee-zonder.

De Nederlandse ploeg blonk ditmaal vooral uit in kleine welvaartssporten, uitzonderingen als turnster Sanne Wevers en sprintster Dafne Schippers daargelaten. Met name de vrouwen leverden topprestaties. In het naar sekse gescheiden medailleklassement staan de Nederlandse vrouwen 7de, de mannen 23ste.

De vrouwen hebben de Spelen dus gered voor Nederland. En juist van vrouwen die sporten moest de grondlegger van de olympische beweging weinig hebben. Ruim een eeuw geleden zei baron Pierre de Coubertin dat de Olympische Spelen een mannenaangelegenheid dienden te zijn, voor de 'plechtige en periodieke verheerlijking van mannelijke atletische vaardigheid'. Hun beloning: 'Vrouwelijk applaus.' Lees hier een artikel over het succes van de Nederlandse vrouwen in Rio (+).

Marit Bouwmeester wordt in het Holland Heineken House gehuldigd voor haar gouden medaille bij het zeilen in de klasse Laser Radial tijdens de Olympische Spelen in Rio.Beeld anp

Na de vlaggendragers, de overige sporters. Een duidelijke strook oranje kleurt nu het Maracanã. Het regent, maar de sporters op het veld lijken zich kostelijk te vermaken.

Nederlandse sporters lopen stadion Maracanã binnen.Beeld reuters

Met zeven gouden medailles staat het gastland Brazilië weliswaar onder Nederland in de medaillespiegel, maar van die gouden medailles was het ene goud nog mooier dan het andere. Het begon met het goud voor judoka Rafaela Silva, kind van de gevaarlijkste favela van Rio: Cidade de Deus. Daarna volgde nog het zo gewenste atletiekgoud voor polsstokhoogspringer Thiago Braz, ook nog eens met een olympisch record. Gisteren ontplofte het Maracana toen Neymar voetbalgigant Brazilië naar de allereerste olympische titel ooit schoot. En vanavond was het de volleybalploeg die het gastland nog een schitterende gouden medaille schonk.

En wie mag dan de vlag dragen? Dat is de man die deze Spelen de meeste medailles voor Brazilië scoorde, namelijk drie (twee zilver, een brons): kanoër Isaquias Queiroz.

Sluitingsceremonie in het Maracanã in Rio de Janeiro.Beeld reuters

Rio de Janeiro was zeventien dagen lang het middelpunt van de olympische sport. Een terugblik in zeventien momenten (+).

Epke Zonderland ligt.Beeld photo_news

Het is misschien ietwat pijnlijk voor Nederland, maar hockeyster Kate Richardson-Walsh mag de vlag dragen voor Nederland. Zij maakte deel uit van het team dat Nederland versloeg in de olympische hockeyfinale en daarmee de Britten het eerste hockeygoud ooit bezorgde. En dat is groot in Groot-Brittanië, blijkt uit de keuze voor Richardson-Walsh.

Hij was al groot in Frankrijk voor de Spelen van Rio, letterlijk en figuurlijk. Judoka Teddy Riner. En na Rio is hij nog groter. Riner won als zwaargewicht al goud in Londen in 2012 en vier jaar later stond hij weer op het hoogste podium. Knap, zeer knap, in een gewichtsklasse waarin alleen maar zware vechtbeesten zijn te vinden. En, voor Frankrijk waarschijnlijk ook belangrijk, met de vlag in de handen van Riner steekt die al snel boven de rest uit.

Teddy RinerBeeld photo_news

Alleen Sanne Wevers kon haar op balk van de perfecte score afhouden: vijf gouden medailles op het turntoernooi. Maar dat verandert niets aan de status van Simone Biles als turnkoningin van deze Spelen, met vier gouden medailles. In de VS en ver buiten dat land verbaasde ze mensen met haar turnkwaliteiten. En ze is pas 19 jaar, dus de kans is groot dat ze in Tokio opnieuw de vlag draagt.

Simone Biles (L), Sanne Wevers en Lauren Hernandez.Beeld epa

Sanne Wevers draagt de vlag voor Nederland. De turnster won verrassend goud op balk, het eerste turngoud ooit voor een Nederlandse vrouw. Ze is eveneens de eerste turnster die de vlag mag dragen. 'Wevers heeft top gepresteerd in een heel zwaar veld. Het was een prestatie met een grote internationale uitstraling', zei chef de mission Maurits Hendriks over de keuze voor Wevers.

De vlaggendragers in het Maracanã.Beeld photo_news

Tevreden zal het grote sportland Australië niet zijn met 'slechts' acht keer goud deze Spelen: net zoveel als Nederland. Maar tevreden zijn ze wel met Kim Crow, en zij mag daarom de Australische vlag dragen. De roeister won al brons op de skiff in Londen in 2012, het prestigieuze solonummer in het roeien. In Rio was het goud voor de 31-jarige Crow, die inmiddels Brennan heet sinds haar huwelijk. Ze leidde de wedstrijd vanaf de eerste meter tot de laatste, een zeldzaamheid in de skifffinale.

Voor Zuid-Afrika loopt Caster Semenya nu het stadion binnen met de vlag. Ze won gisteren gisteren goud op de 800 meter, en dat was controversieel. Althans, bij sommige van haar collega-atletes. Ze werd nauwelijks gefeliciteerd.

Medici nemen aan dat bij haar sprake is hyperandrogenisme: zij produceert meer mannelijke hormonen dan gebruikelijk is bij vrouwen. Dat verklaart niet alleen haar mannelijke voorkomen, maar mogelijk ook een deel van haar prestaties. De atletiek zit met dergelijke atletes in de maag.

Lees hier (+) het verhaal van atletiekverslaggever Mark van Driel.

Caster SemenyaBeeld getty

Alle vlaggendragers komen in een keer het Maracanä binnengelopen. Die eer gaat vaak naar atleten die tijdens deze Spelen iets bijzonders hebben gedaan, of simpelweg het succesvolste zijn geweest. We lichten er een paar uit voor u.

Een kinderkoor brengt het volkslied van Brazilië ten gehore. Midden op het veld van het Maracanã stadion is de blauw, geel en groene vlag te zien van Brazilië.

Sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.Beeld getty

Na het begin van de openingsceremonie in Rio de Janeiro, waarin Alberto Santos-Dumont - de Braziliaanse luchtvaartpionier - werd geëerd, was er een applausje voor de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comitë Thomas Bach. Nu is het woord aan zanger Martinho da Vila.

IOC-voorzitter Thomnas Bach (onder, zesde van links).Beeld getty

De sport op de Olympische Spelen zit er met de gouden medaille van het Dream Team op. Nederland eindigt als elfde in het medailleklassement met acht keer goud, zeven keer zilver en viermaal brons. Of we daarmee tevreden zijn? We houden er gemengde gevoelens aan over. Voor de liefhebber is er vannacht de sluitingsceremonie, met voor Nederland turnster Sanne Wevers als vlagdraagster. Het slot kunt u vanaf 1.00 uur volgen in dit liveblog.

Sanne WeversBeeld EPA

De negen Australische olympische atleten die vrijdag werden opgepakt omdat ze zonder kaartjes het basketbalstadion van de Olympische Spelen betraden, hebben zondag hun paspoorten teruggekregen. Hierdoor halen ze toch de teamvlucht naar huis, die morgen vertrekt.

Eerder bestond de vrees dat ze niet tijdig hun paspoorten zouden terugkrijgen, vanwege een feestdag in Rio op maandag.

Het negental heeft een gezamenlijke boete van omgerekend 25.000 euro betaald. De gestrafte olympiërs zullen de sluitingsceremonie op zondagavond nog bijwonen.

Het zat de Australische sporters niet mee tijdens de Spelen in Rio. De kwaliteit van hun onderkomen viel zwaar tegen, in hun hotel brak een brandje uit en ze werden slachtoffer van diefstal en beroving. Daarnaast viel de medailleoogst tegen.

De bankspelers hebben pret, het tempo ligt niet al te hoog en scoren wordt niet meer bij de fleet gedaan. Hoewel, de Amerikanen vinden het wel best, waardoor de Serven nog een aantal punten pakken, maar het verschil is duidelijk. Het wordt uiteindelijk 96-66 in het vierde kwart en een wedstrijd was het eigenlijk nooit. Smeets: 'Het is niet anders.'

Het is een eenzijdige finale. Lachend en ballorig lopen de Amerikaanse basketballers naar de bank. Na het derde kwart staat het 79-43 voor Amerika. Het moge duidelijk zijn wie het goud binnen haalt. Servië wordt in de woorden van commentator Mart Smeets ‘weggepoetst’.

Kevin DurantBeeld REUTERS

Kevin Durant dunkt even volle bak. Het staat 45-25 voor Amerika. Mart Smeets over de sprong van de aanvaller: 'Hij viel vanaf de vierde verdieping naar beneden.'

Even later, bij de ruststand 52-29: 'Ze moeten veel suiker bij de Serviërs in de thee doen, anders komt het niet meer goed.'

Aanvoerder Kevin DurantBeeld AFP

Ondertussen maken de overgebleven Nederlandse sporters zich op voor de sluitingsceremonie. Die begint om 01.00, Nederlandse tijd. Maar eerst: alle medaillewinnaars nog even op de kiek.

De basketbalfinale tussen Amerika en Servië is het sluitstuk van alle sporten de afgelopen twee weken in Rio. Daar is turner Epke Zonderland ook getuige van. Hij viel in zijn finale van de rekstok en kon zijn titel dus niet prolongeren, maar is de afgelopen dagen gewoon in het olympisch dorp gebleven. De 30-jarige turner ziet Amerika langzaam uitbouwen naar een degelijke voorsprong: 23 - 15.

De opleving van de bokssport in Nederland zorgt voor interesse uit het buitenland. Hennie van Bemmel (63) heeft een mooie aanbieding gekregen uit Duitsland om de komende jaren als bokscoach aan de slag te gaan. 'Ik kan als hoofdcoach bij het olympisch steunpunt in Münster in dienst treden', zegt de gedreven bondscoach van de Nederlandse boksbond weten.

'Maar liever blijf ik in Nederland actief. Sportkoepel NOC*NSF wil dat ook. Ik hoop dat we voor de komende jaren een goed plan kunnen opstellen, want dat blijf ik zeker.'

Van Bemmel verklaarde nog geen twee jaar geleden dat Nederland met minimaal twee boksers zou meedoen aan Rio 2016. 'Nogal wat mensen dachten toen dat ik niet meer spoorde, omdat we sinds Barcelona 1992 er niet meer bij waren. Maar we hebben het gered, met drie boksers zelfs, en één medaille voor Nouchka Fontijn. We hebben onze grote mond waargemaakt. Nu moeten we doorpakken, want thuis zitten er nog genoeg andere talenten.'

Van Bemmel, die met deeltijdpensioen is en relatief veel tijd kan vrijmaken voor zijn grote bokspassie, zou richting Tokio 2020 ook graag wat jonge coaches opleiden. 'Zodat ik zelf uiteindelijk overbodig word.'

De Amerikaanse basketballers zijn begonnen aan de finale tegen Servië. Aanvoerder Kevin Durant en zijn mannen hopen voor de derde keer achtereen het basketbalgoud binnen te slepen.

Ondertussen voorziet Mart Smeets voor het laatst een sportwedstrijd van commentaar voor de NOS.

Een op zijn minst opmerkelijk moment bij het worstelen. De strijd om het brons bij het freestyle worstelen ontaardde in een Mongolische striptease. Deze was niet uit vreugde, maar uit woede over een scheidsrechterlijke beslissing.

De Mongolische worstelaar Ganzorigiin Mandakhnaran lag op overwinningskoers tegen Ikhtiyor Navruzov uit Oezbekistan en vierde dat al tijdens de partij. Dat leidde tot een strafpunt, wat de stand op 7-7 bracht. Hierop ging de bronzen medaille naar de Oezbeekse worstelaar, omdat die het laatste punt scoorde.

Toen zijn beide coaches uit protest op de mat zich van hun kleding ontdeden, kwam er luid gejuich van de tribune. De jury was minder gecharmeerd: er volgde een nieuw, ietwat overbodig strafpunt.

Beeld epa

Het Braziliaanse mannenvolleybalteam heeft goud gewonnen op de Olympische Spelen. Het gastland won de finale in het luidruchtige Maracanâzinho in drie spannende sets (25-22 28-26 26-24) van Italië. In de poulefase was Italië nog met 3-1 te sterk voor de Brazilianen.

Volleybal is een belangrijke sport in Brazilië. Het stadion was dan ook uitverkocht. Onder de aanwezigen de Braziliaanse voetbalsuperster Neymar.

Beeld getty
Beeld epa

Ondertussen werd de mountainbikewedstrijd natuurlijk ook gewoon uitgereden. De vijfvoudig wereldkampioen Nino Schurter voldeed aan zijn favorietenrol en heeft de ontbrekende olympische titel aan zijn imposante erelijst toegevoegd.

De 30-jarige Zwitser die het brons won in Peking (2008) en zilver in Londen (2012), was in Rio eindelijk de beste op het olympische onderdeel cross-country.

Schurter schudde in de voorlaatste ronde de Tsjechische titelverdediger Jaroslav Kulhavy af en soleerde naar de titel. De Tsjech finishte op 50 seconden en pakte het zilver. Spanning was er alleen nog in de strijd om het brons. De Spanjaard Carlos Coloma Nicolas reed in de slotronde weg bij de Fransman Maxime Marotte en werd derde.

Wereldkampioen op de weg Peter Sagan, die de wegwedstrijd in Rio liet schieten om deel te nemen aan de mountainbikerace, maakte indruk met zijn start vanaf de laatste positie. De Slowaak rukte snel op naar de kopgroep maar verdween even snel weer uit beeld na een lekke band. Hij finishte ver in de achterhoede.

Mountainbiker Nino Schurter wint goudBeeld REUTERS

Niet de blauwe (azul) kleur, maar de rode (vermelho) wordt door de scheidsrechter omgeroepen. De kleur van het tenue van de Amerikaanse olympisch en wereldkampioene Claressa Shields. Fontijn verliest de boksfinale, maar mag trots zijn op haar zilveren medaille. Zij is de eerste Nederlandse bokster op de Spelen en wordt direct tweede.

Fontijn bokst wederom in het blauw, net als tegen de Britse Marshall en de Chinese Qian. Het is dus hopen dat na de finale weer het woordje Azul klinkt.

Azul betekent blauw in het Portugees en dat woordje klinkt haar als muziek in de oren. De definitieve uitslag van de partijen bij het olympisch toernooi in Rio wordt altijd eerst in de taal van het gastland door de speaker verkondigd, om te beginnen met de kleur van de hoek waarin de winnaar staat.

‘Laat het azul zijn, laat het azul zijn’, omschreef de Europees kampioene na afloop van de partij tegen Qian haar gedachten die vlak voor de bekendmaking van de uitslag door haar heen flitsten. ‘Ik weet inmiddels dat het hier blauw betekent. Alsjeblieft, alsjeblieft, azul, zei ik tegen mezelf. En ik hoorde azul! Geweldig, ik heb nu al zilver, maar het feit dat ik de olympische finale heb gehaald, doet me toch nog het meeste.’

Fontijn is begonnen aan haar boksfinale tegen favoriete Claressa Shields.

Tegen Shields in de finale van het WK boksen, vertelde Fontijn al eerder aan de Volkskrant, is als een puzzel. Fontijn weet in ieder geval zeker wat ze niet moet doen.

'Shields had zich in de hoek gedraaid, wat normaal goed is: als een bokser in de hoek staat moet je eropaf stormen. Zij doet dat bewust, ontwijkt je en neemt het over.' Fontijn was in de val gelokt. 'Ik dacht: oh, shit, wat hadden we (met haar trainer Abdul Fkiri, red.) nou afgesproken. Ik zou haar lekker haar ding laten doen, maar liep roekeloos in de val.'

Nouchka Fontijn na de gewonnen halve finale tegen de Chinese Li Qian.Beeld EPA

In de olympische boksfinale treft Nouchka Fontijn een bekende tegenstander, wereldkampioene Claressa Maria Shields. Eerder dit jaar verloor ze WK-finale van de Amerikaanse nummer één van de wereld.

De afgestudeerde fysiotherapeute bewaart ondanks de nederlaag goede herinneringen aan die partij. Het was een tactische strijd op niveau, zei ze eerder dit jaar tegen de Volkskrant. 'Er stonden echt twee boksers tegenover elkaar.'

Ze ziet uit naar de kans om revanche te nemen op haar WK-nederlaag tegen de Amerikaanse titelfavoriet. Mislukt dat, dan is ze toch verzekerd van zilver.

Nouchka Fontijn wint van de Chinese Li QianBeeld AFP

De Braziliaanse politie heeft de paspoorten van drie officials van het olympisch comité van Ierland in beslag genomen. Dat heeft de Irish Times onthuld. Ook werden de computers en mobiele telefoons van de betreffende personen meegenomen voor onderzoek.

De drie worden dinsdag verhoord. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij illegale handel in toegangskaarten voor de Olympische Spelen. In dat kader werd eerder al het Ierse IOC-lid Patrick Hickey opgepakt. Hij verblijft in een cel in Rio.

Hij komt niet op borgtocht vrij. Dat bepaalde de Braziliaanse rechtbank vrijdag al. Hickey, die wordt verdacht van ticketfraude, is overgebracht naar de zwaarbewaakte Bangu-gevangenis in Rio de Janeiro terwijl de politie de zaak onderzoekt.

Terwijl de olympische mountainbikerace zondag net op gang kwam, stond Rudi van Houts al bij de Nederlandse box. Ontgoocheld, ook Rio bracht de 32-jarige Brabander geen geluk. Na een lekke band en een val gaf hij al in de eerste ronde op. 'De Spelen en ik, op een of andere manier wil het niet.'

Van Houts begon aan zijn derde en laatste Spelen met een top acht-ambitie. 'We hebben hier zo lang naartoe gewerkt. Hij wilde zo graag dat olympische diploma', vertelde bondscoach Tim Heemskerk, die aanvankelijk ook niet wist wat er aan de hand was. 'Ik stond onder aan de afdaling te tellen. Ik snapte maar niet waar hij bleef. Tot ik omhoog keek en hem nog zag klimmen. Toen wist ik dat er iets mis was.'

'Ik reed na de eerste materiaalpost lek, ben doorgegaan maar in de afdaling ook nog over de kop gegaan. Toen was het over', was de uitleg van Van Houts.

De enige Nederlander die meedoet aan de mountainbikewedstrijd is afgestapt na een harde val. Hij rijdt lek en heeft een defect aan het schakelmechanisme.

Twee coureurs rijden aan de leiding: Jaroslav Kulhavy uit Tsjechië en Nino Schurter uit Zwitserland. De Spanjaard Carlos Coloma zit daar vlak achter met acht seconden.

Peter Sagan stond een tijdje stil, maar heeft een nieuwe voorband gekregen en is weer terug in de race.

Rudi van Houts op archiefbeeld.Beeld anp

Hij begon zo goed, maar door een lekke band moet Peter Sagan dan toch flink prijs geven.

De mountainbikers zijn onderweg, met een opvallende naam: de wereldkampioen op de weg Peter Sagan. En de Slowaak is voortvarend vertrokken. Hij begon achteraan, maar rijdt nu al op de derde positie.

De Nederlander Rudi van Houts ligt 31ste op het parcours.

De weken na de Spelen zullen bol staan van evaluaties. Over de 'loservluchten' bijvoorbeeld, maar ook over de positie van Maurits Hendriks.

Of Maurits Hendriks over vier jaar bij de Olympische Spelen in Tokio opnieuw chef de mission is van de Nederlandse sporters, weet hij nog niet. Hij liet zondag op de laatste dag van de Spelen in Rio de Janeiro doorschemeren dat, als het aan hem ligt, hij langer doorgaat.

’Ik durf te stellen dat, wanneer je kijkt naar Londen, Sotsji en Rio de Janeiro, we echt progressie hebben gemaakt’, aldus Hendriks, die drie Spelen (2012, 2014 en 2016) de baas van de Nederlandse sporters was.

‘Als je kijkt naar de laatste zes jaar, presteren we in meer sporten. Daar hebben we op ingezet. Het feit dat we in meer sporten medailles winnen, is belangrijk. Uiteraard wordt ook mijn functioneren geëvalueerd. Ik ga nu geen uitspraak doen over wat mijn toekomst is.’

Nederland verlaat Rio met één medaille minder dan vier jaar terug in Londen, maar wel met meer gouden dan toen. Toch was vooraf, met de grootste Nederlandse afvaardiging ooit, meer verwacht. Hendriks: ‘We willen meedoen voor de top tien. Wij zijn niet het enige land dat een harde strijd moet leveren. Er zijn nogal wat landen onder ons die met enige regelmaat ver boven ons stonden.’

Bij de komende Winterspelen in Pyeongchang is Jeroen Bijl, manager topsport bij NOC*NSF, chef de mission. ‘Ik vind dat Zomerspelen en Winterspelen niet te combineren zijn’, aldus Hendriks, die in 2020 in Tokio aan zijn derde Zomerspelen als chef de mission zou kunnen beginnen. ‘Het bestuur gaat daarover. Zij zullen na gaan denken over een chef de mission voor Tokio.’

Er volgt een evaluatie over het besluit om Nederlandse sporters die bij de Olympische Spelen zijn uitgeschakeld eerder naar huis te sturen. Dat vertelde chef de mission Maurits Hendriks zondag bij zijn terugblik.

’Veel sporters hebben dat beleefd als grote opoffering voor TeamNL. Ik heb me gerealiseerd dat het heel slecht voelt. De impact is groot geweest, het wringt met de olympische gedachte. We moeten er heel goed naar kijken’, aldus Hendriks. Dinsdag vertrok een vliegtuig met uitgeschakelde Oranjesporters terug naar Nederland.

Die vlucht werd al snel de 'losersvlucht' genoemd. Hendriks noemde ook een aantal redenen om het experiment wel een vervolg te geven. ‘Ik lig bewust aan de minder stille kant. Ik heb de laatste drie nachten geen oog dichtgedaan. Het is een zooi, dat past niet’, zo doelde de baas van de Nederlandse ploeg op de sporters die al klaar zijn in Rio en een feestje vieren.

‘We mogen het prestatieklimaat niet verliezen. Ik vind eigenlijk dat het IOC hierin het voortouw moet nemen. En vergeet niet: wij zijn niet de enige geweest. De 16e zijn ongeveer 3000 sporters vertrokken.’

In Rio heeft Hendriks veel geleerd van de rel rond turner Yuri van Gelder en de onrust over de vroege terugvlucht. ‘In beide gevallen hadden we duidelijker moeten communiceren met Nederlandse fans. De beleving in Nederland over bijvoorbeeld de vlucht is een hele andere geweest. Ik vind het een dilemma. We zullen er echt naar moeten kijken.’

Maurits HendriksBeeld ANP

Erg knap. Nageeye presteert het om elfde te worden. Dat is dus het een na beste resultaat voor Nederland op de olympische marathon ooit. Kamiel Maase werd in 2000 in Sidney dertiende en in 1980 won Gerard Nijboer het zilver op de Spelen in Moskou.

Nageeye, geboren in Somalië, maakte in de race over 42,195 kilometer lang deel uit van de omvangrijke kopgroep. Nageeye kwam over de finish na 2.13.01, ruim 4 minuten achter de Keniaanse winnaar Eliud Kipchoge.

De 27-jarige Nederlander kwalificeerde zich vorig jaar in Amsterdam met een persoonlijk record van 2.10.24 (achtste plaats) voor de olympische marathon. Nageeye bereidde zich in de Zwitserse bergen voor op de race door Rio, die traditioneel op de laatste dag van de Spelen wordt gelopen.

Hij was de enige Nederlandse deelnemer, getooid met oranje shirt en petje, en bleef lang in het spoor van de toplopers. Nageeye verloor halverwege de race even de aansluiting, maar knokte zich terug. Toen Kipchoge na zo'n 27 kilometer het tempo echter opschroefde, moest Nageeye net als bijna alle anderen lossen.

Ondertussen wint de 31-jarige Keniaan Eliud Kipchoge het goud in een tijd van 2:08:44. Zijn spurt weg van Ethiopiër Lilesa was voldoende. Daarachter veranderde op het podium niets meer. Lilesa wordt tweede en de Amerikaan Rupp derde.

We vroegen het ons zojuist nog af. Kan Abdi Nageeye nog wat opschuiven. En inderdaad. De Nederlander ligt 14e. Dat is op dit moment de derde beste Nederlandse prestatie ooit.

Met nog 8 kilometer te gaan is er slechts een kopgroep van twee lopers over. De Amerikaan Galen Rupp kan niet aanhaken bij de Keniaan Kipchoge en de Ethiopiër Lilesa. Maar kort daarna neemt Kipchoge, de grote favoriet, ook afstand van Lilesa.

Lukt het Nederlander Nageeeye nog om wat op te schuiven? Hij loopt op 20ste positie.

Nageeye loopt nu als 21ste met een achterstand van 31 seconden. De kopgroep is inmiddels uitgedund tot 7 lopers op een lint. De Nederlander heeft dus definitief moeten afhaken. De Kenianen en Ethiopiërs schroeven het tempo omhoog.

Maurits Hendriks heeft het in Rio de Janeiro zwaar gehad met de zaak rond turner Yuri van Gelder. De turner Van Gelder werd bij de Olympische Spelen door NOC*NSF naar huis gestuurd omdat hij zich zou hebben misdragen door op stap te gaan, alcohol te drinken en pas in de vroege uurtjes terug te keren.

‘Ik sta achter de basis van de beslissing. 241 Nederlandse sporters hebben zich heel goed gehouden aan de normen en waarden die we met elkaar hebben afgesproken’, keek de chef de mission terug. ‘Ik heb er daarom ook geen moment over getwijfeld. Tegelijkertijd is dit het laatste wat je wilt doen. Het is een van de moeilijkste beslissingen die ik heb moeten nemen.’ Hendriks heeft na het incident geen contact meer met Van Gelder gehad.

‘Ik heb hem de laatste weken niet persoonlijk gesproken, ik hoop dat dat weer in Nederland gebeurt’, aldus de voormalig hockeycoach, die zei dat NOC*NSF Van Gelder wil gaan begeleiden. ‘Het is voor hem een traumatische ervaring. Dan is het van belang dat die begeleiding er is. Als hij daar behoefte aan heeft. Dat is aan Yuri zelf.’

Van Gelder deed zondag op festival Lowlands een ringenoefening. Dat hij door veel mensen in Nederland wordt omarmd, vindt Hendriks prima. ‘Misschien helpt hem dat om ermee om te gaan, om het een plaatsje te geven.’

Voorin de kopgroep volgt een tempoversnelling, met name door Keniaan Eliud Kipchoge. Nageeye is weer wat verder achterop geraakt, maar lijkt ook zijn eigen race te rennen.

Nageeye is vier kilometer later weer aangesloten in de kopgroep van ongeveer 30 lopers. Hij had een achterstand op de kopgroep van 8 seconden, maar heeft zich dus hersteld.

Maurits Hendriks vindt dat Nederland te weinig medailles heeft behaald bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 'We zijn teleurgesteld over het aantal', zei de chef de mission van de Oranjeploeg. 'Maar we zijn bovenal trots op de medailles die we wel hebben gewonnen. We handhaven onze positie op de wereldranglijst. Zowel qua goud als het totaal aantal medailles. De Nederlandse topsport doet mee in de volle breedte.'

Nederland staat nu op achttien plakken, acht gouden, zes zilveren en vier bronzen. Daar komt zondag nog een gouden of zilveren voor boksster Nouchka Fontijn bij. Vier jaar terug in Londen kwam Oranje tot twintig plakken (zes goud, zes zilver en acht brons).

Hendriks gaf een compliment aan de wielrenners, die in Rio uitstekend werk leverden. 'Het wielrennen heeft met vijf medailles maximaal gepresteerd. Dit is de prestatie van een heel stabiel topsportprogramma. De KNWU is de succesvolste sportbond van Nederland bij deze Spelen.'

De technisch directeur baalde van het feit dat veel Nederlandse sporters in Rio net naast het podium belandden. 'De tien vierde plaatsen zijn een hard gelag. Handbal, volleybal, hockey, Ellen van Dijk op de fiets. Er zit veel verschil tussen. Voor de hockeymannen is het een teleurstelling, handbal en volleybal zorgden juist voor veel bewondering. Het is wel een bevestiging dat we in breedte in heel veel sporten meedoen. We hebben in twaalf verschillende sporten medailles gewonnen, In Londen waren dat er nog elf.'

Na de eerste acht kilometers ontstond een kopgroep van pakweg 40 lopers, met onder anderen Nederlander Abdi Nageeye. Inmiddels, na ruim 18 kilometer, is de kopgroep flink uitgedund en heeft Nageeye moeten lossen. Hij is zo'n 30 meter achterop geraakt. Wel lijkt de van oorsprong Somalische atleet zich te kunnen herstellen.

Sanne Wevers draagt de Nederlandse vlag tijdens sluitingsceremonie van de Spelen. Dat maakte chef de mission Maurits Hendriks bekend. De 24-jarige turnster won verrassend en knap de gouden medaille op het toestel de balk en is de eerste turner die de vlag mag drager. De sluitingsceremonie is zondagavond om 20.00 uur in Rio. In Nederland is het dan 01.00 uur in de nacht.

'Wevers heeft top gepresteerd in een heel zwaar veld. Het was een prestatie met een grote internationale uitstraling', aldus Hendriks. Bij de openingsceremonie droeg springruiter Jeroen Dubbeldam de Nederlands vlag.

Nog geen twee jaar geleden beschreef Sanne Wevers haar tweelingzus Lieke als het natuurlijke turntalent. Zij, Sanne, was de harde werker. Moest op jonge leeftijd altijd meer trainen voor hetzelfde resultaat. Op de balk in Rio bracht dat arbeidsethos Wevers (24) naar het goud. Lees hier het gehele verhaal.

En bekijk hier de fotoserie van de gouden turnoefening van Wevers.

Een groot deel van de lopers heeft de benen ingesmeerd met vaseline, om te voorkomen dat ze last krijgen van het opspattende water. Ook hebben een aantal sporters gekozen voor schoenen met een grover profiel, om zo meer grip te houden op het gladde wegdek, dit meldt NOS-commentator Leon Haan.

Er ligt heel veel water op het wegdek in Rio.

Vaste prik op de slotdag van de Olympische Spelen: de marathon.

De mannen staan te wachten. Sommigen werpen nog een paar laatste kushandjes richting camera, voor wie deze aan de andere kant maar wil ontvangen. In die groep mannen ook de Nederlander Abdi Nageeye, de man van Somalische afkomst.

Het parcours gaat door het centrum van de start, richting de baai en vervolgens drie keer een ronde van tien kilometer alvorens de lopers richting finish gaan.

Het regent in Rio, tegelijkertijd is het redelijk warm. Al was het vorige week een stuk warmer, aldus Jip Vastenburg. Dit is hieronder in het blog ook terug te lezen. Vastenburg zal samen met Andrea Deelstra langs het parcours de bidon van Nageeye aangeven. Zo helpt het Nederlands team elkaar.

Sportmarketeer Frank van den Wall Bake doet een opmerkelijke ontdekking:

Gekeken naar het zeilen (windsurfen is onderdeel van het zeilen en wordt ook wel plankzeilen genoemd), staat Nederland bijzonder goed in het medailleklassement. Van de tien olympische zeilklassen waren er slechts acht waarin Nederlanders meededen, desondanks staat Nederland wel op plaats vier van de wereld met alle resultaten in het zeilen bij elkaar opgeteld.

Gekeken naar het aantal gouden medailles is Nederland de nummer twee van de wereld. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe en Laser-zeilster Marit Bouwmeester wonnen allebei goud. Niet onaardig, voor een klein land.

Aan de andere kant: wel een land met veel water. Bovendien heeft het Watersportverbond een serieuze aanpak. Zowel Bouwmeester als Van Rijsselberghe waren de afgelopen jaren veelvuldig op het Braziliaanse water te vinden om zich zo zo goed mogelijk voor te bereiden.

Marit Bouwmeester na haar winst in Rio.Beeld anp

Het duurt nog ruim een half uur voordat Abdi Nageeye in actie komt op de olympische marathon, maar aan een goede entourage alvast geen gebrek. Niemand minder dan Andrea Deelstra en Jip Vastenburg staan langs het parcours in Rio klaar met bidons.

Nageeye treft het sowieso al: de temperatuur in Rio is een stuk aangenamer voor een marathon dan een week geleden. Toen was het, zoals Vastenburg zegt, bloedheet in de zon. Nu regent het in Rio en is de temperatuur 'lekker'.

Het levert haar geen medaille op, maar toch een mooie erkenning voor 2013-voudig volleybalinternational Lonneke Sloetjes. Volgens volleybalbond FIVB is zij de beste diagonaal van het toernooi.

Lonneke Sloetjes na de wedstrijd om het brons tegen Amerika.Beeld photo_news

Een ding kunnen we Yuri van Gelder sowieso nageven: hij maakt zelfs dat muziekjournalisten over hem schrijven.

Yuri van Gelder in Rio.Beeld anp

De veelbesproken turner Yuri van Gelder staat op dit moment op het podium in Lowlands om zijn olympische oefening alsnog te voltooien.

En voor wie wil meekijken: het kan nu nog live via periscope via onderstaande tweet.

De oefening is klaar. Namens de organisatie krijgt Van Gelder na afloop een erepenning overhandigd. 'De Llord of the rings-erepenning'. Hij zwaait naar het publiek en grijpt vervolgens de microfoon om het publiek te bedanken. 'Geniet van deze dag en maak er een mooi feest van.'

Van Gelder zegt niets over de reden waarom hij uiteindelijk op Lowlands staat en niet in Rio is, hij houdt zijn mond over de afgelopen weken. Er is veel kopij verschenen sinds zijn verbanning uit het olympisch dorp. Teruglezen wat er zoal werd geschreven kan via dit overzicht.

Neymar, de man die Brazilië het felbegeerde goud bezorgde door vannacht een strafschop tegen Duitsland te benutten, leverde vervolgens wel direct zijn aanvoerdersband in.

Na de voetbalfinale op de Spelen zegt hij klaar te zijn met die functie. 'Het was een eer voor mij en ik heb alles gegeven.'

Dat de 24-jarige voetballer zijn mondje mee heeft was eerder al duidelijk, toen hij de pers de mond snoerde na hun kritiek op zijn leefgedrag. 'Wat zou jij doen als je mijn leeftijd had en zo succesvol was als ik?' Tot zover zijn antwoord op zijn stapavonden. Nu, na het voetbalsucces, zei hij: 'We hebben laten zien wat we kunnen. Alle mensen die ons in het begin van het toernooi bekritiseerd hebben zullen hun woorden moeten terugnemen.'

Neymar met gouden medaille.Beeld photo_news
Neymar.Beeld photo_news

Ooit, in een ver verleden, was Volkskrantfotograaf Klaas Jan van der Weij fysiotherapeut. Erg succesvol was dat niet.

Het was in de tijd dat het in was patiënten een zogenaamde packing te geven die een minuut of twintig moest blijven zitten. Voor fysiotherapeuten een mooi moment om even een bakkie koffie te doen, of ondertussen een andere patiënt te behandelen. Zo ook voor Van der Weij. Tot hij eens per ongeluk een patiënt uren liet liggen.

Voor de patiënten en lezers van de Volkskrant is het maar goed dat Van der Weij uiteindelijk besloot een carrièreswitch te maken. Hij is de beste sportfotograaf van Nederland en dat is hij al jaren. Ooit won hij de World Press Photo met een zwartwitfoto van de uitgeputte wielrenner Greg Lemond.

In 2014, won hij de allereerste NSP sportfoto van het jaar nadat Nederlandse sportfotografen was gevraagd hun vijf beste sportfoto's in te sturen. Maar voor wie destijds nog twijfelde over zijn status: Van der Weij legde ook nog beslag op tweede en vierde plaats. Het jaar erna hebben ze hem maar opgenomen in de jury van de prijs.

Nu is hij in Rio de Janeiro, zijn tweede grote evenement deze zomer, want eerder reisde hij al mee met het circus van de Tour de France. Via deze link is een overzicht te zien van de foto's die hij in Rio zoal maakte. Wie wielerfoto's prefereert op deze druilerige zondag kan op deze link klikken.

De foto waarmee Klaas Jan van der Weij in 2014 de NSP-prijs won.Beeld Klaas Jan van der Weij

Golfer Joost Luiten is al even klaar met zijn olympische toernooi - dat overigens voor hem niet tot groot succes leidde. Maar hij heeft op de laatste dag van de Spelen nog wel iets te melden:

'I think rule 40 from the olympics are not from this time anymore! Without there sponsors the athletes wouldn't even make it to the olympics!', twittert hij zojuist.

Die zogenaamde rule 40 is al langer omstreden. Deze regel schrijft voor dat sporters vanaf 27 juli tot en met aanstaande woensdag hun banden moeten verbreken met sponsors die geen officiële partner zijn van het IOC.

Alleen officiële partners mogen volgens het olympische charter van het IOC tussen 27 juli en 24 augustus gebruik maken van 'termen gerelateerd aan de Olympische Spelen'.

Een voorbeeld: Een sponsor van Luiten mag in deze periode niks naar buiten brengen met daarin het woord '2016' of 'victory'. Succeswensen of retweeten mag ook niet.

De regel is bedoeld om de officiële sponsors van het IOC te beschermen en alleenrecht te bieden.

Joost Luiten tijdens de Olympische Spelen.Beeld anp

De laatste dag van de Olympische Spelen is nog niet voorbij, sterker nog, gezien het tijdsverschil van vijf uur is deze in Rio nog maar net begonnen, maar dat is voor het ANP niet te vroeg om alvast naar cijfers te vragen.

Zaterdag (lokale tijd) zei Han Peters, ambassadeur in Brazilië, dat er zeventig incidenten zijn gemeld bij de zogenaamde pop-up ambassade in het Holland Heineken House in Rio.

Het ging in de meeste gevallen om verlies of diefstal, drie keer was sprake van een overval. Met dertig van de aangiften kon de ambassadevertegenwoordiging geen daadwerkelijke hulp verlenen.

Toeschouwers tijdens de voetbalwedstrijd tussen Brazilië en Duitsland.Beeld getty

Zwemkampioen Ryan Lochte - hij is goed voor vijf gouden olympische medailles - gaat niet een keer door het stof, hij doet het meermaals.

Eerder liet hij al via Instagram een brief zien waarin hij zijn verontschuldigingen aanbood voor zijn gedrag in Rio. Samen met drie ploeggenoten zei hij vorige week te zijn overvallen in de Braziliaanse stad, terwijl de sporters eigenlijk probeerden hun wangedrag in een benzinestation te verdoezelen.

Het leverde logischerwijs de nodige commentaar op. Rio kampt al met negatieve publiciteit over de veiligheid en dergelijke leugens werden daardoor niet gewaardeerd.

Maar zaterdagnacht (Nederlandse tijd) legde Lochte ook een exclusieve videoverklaring af bij National Journal, dat gepubliceerd is op Globo.com. Hij was onvolwassen en onnauwkeurig, liet de zwemmer weten. En hij boodt zijn excuses aan aan het Braziliaanse volk. 'Brazilië verdient het niet, het land organiseerde een fantastische Olympische Spelen', zei de Amerikaan.

Lochte beweerde echter nog steeds dat hij niet had gelogen. Wel had hij 'overdreven'. Er werden immers geweren op hem gericht door bewakers tijdens het wachten voor een vergoeding voor de aangerichte schade door Lochte en zijn kompanen.

Of de excuustour van Lochte hierna voortgezet wordt is vooralsnog onbekend. Of en welke straffen de zwemmer krijgt is ook nog niet duidelijk.

Beeld ap
Ryan Lochte.Beeld photo_news

Vandaag is een dag om op terug te blikken, zo blijkt. Maarten van der Weijden, olympisch kampioen open water in Peking in 2008 twittert over zijn grootste overwinning.

En waterpolocoach Robin van Galen staat met dezelfde eerste vier woorden stil bij zijn prestatie met de waterpolovrouwen van eveneens acht jaar geleden.

De twee hebben meer overeenkomsten: in beide gevallen werd het succes vooraf niet zomaar verwacht. Voor Van der Weijden veranderde zijn leven vervolgens compleet, zo schrijft hij. Zonder dat succes zou hij waarschijnlijk nooit een boek geschreven hebben over de actute leukemie die hij in 2001 geconstateerd kreeg. Het boek verscheen direct in de top tien van best verkochte boeken.

Wellicht stuurt bokster Nouchka Fontijn over acht jaar wel eenzelfde soort terugblik op haar Spelen de lucht in. Als Twitter dan nog bestaat.

Maarten van der Weijden in een omhelzing met Pieter van den Hoogenband na de wedstrijd open water.Beeld anp
Nouchka Fontijn na haar winst op de Chinese Qian Li.Beeld getty

Elfde staat Nederland momenteel op de medaillespiegel. Vlak achter Italië, dat evenveel gouden medailles heeft. Goud voor Nouchka Fontijn zou dus helemaal niet slecht uitkomen. Al moeten we er wel bij zeggen: dit wordt niet gemakkelijk.

De boksster neemt het om 19.00 uur op in de finale van de klasse tot 75 kilogram tegen Claressa Shields. En dat is niet zomaar iemand, zij is de huidige nummer een van de wereld en de olympisch kampioen van 2012.

Maar niets is onmogelijk, een juiste stoot kan een wereld van verschil betekenen. En waarom zou die niet gegeven worden door de Nederlandse die eigenlijk heel verlegen is, tenzij ze in de boksring staat?

Dafne Schippers mag dan wel bijna naar huis, in Brazilië voelt ze zich wel thuis. Een uitstapje naar de jungle levert in de kortste tijd een nieuwe vriend op. Een die na een korte kennismaking ongeveer net zo snel weer naar een andere kant verdwijnt als Schippers op haar 100 of 200 meter.

Zie onderstaande tweet van de zilveren medaillewinnares op de 200 meter.

Het duurt nog even voordat de laatste wedstrijden beginnen in Rio, maar vannacht is er ook genoeg gebeurd.

Zo wonnen de Servische waterpoloërs de finale van de Kroaten, schoot Neymar Brazilië naar goud wist Mo Farah zijn palmares uit te breiden met olympisch goud op de 5.000 meter. En dat laatste is extra bijzonder want Farah won eerder al eens de 10.000 meter.

Teruglezen wat gisteren en vannacht allemaal gebeurde? Dat kan in dit liveblog dat wij de hele dag en nacht bijhielden.

Mo Farah na zijn gouden medaille op de 5.000 meter.Beeld getty

Niemand kon Caster Semenya afhouden van de zege op de 800 meter, zelfs de twee atletes niet die volgens sommige experts aan dezelfde aandoening lijden als de 25-jarige Zuid-Afrikaanse: hyperandrogenisme. Zij produceert meer testosteron dan gebruikelijk bij vrouwen. Dat hormoon stimuleert de spiergroei.

Semenya ziet er mannelijker uit dan een groot deel van haar concurrenten. En dat speelt mee bij winst:

Nadat Semenya in Rio na haar olympische 800 meter haar spierballen had getoond en haar schouders met een speels gebaar had 'afgestoft', kwamen alleen de twee Afrikaanse vrouwen haar feliciteren. Ze moest zelf op zoek gaan naar de andere verliezers om ze te bedanken voor de wedstrijd.

Lees hier het artikel dat Volkskrantverslaggever Mark van Driel over haar schreef.

Caster Semenya na de winst op de 800 meter in Rio.Beeld ap

Het programma van vandaag is er niet een waar u uw wekker voor hoeft te zetten. De laatste wedstrijden op de Olympische Spelen zijn voor 1.00 uur 's nachts afgelopen, dan staat de sluitingsceremonie op de planning (die waar een groot aantal Nederlandse sporters niet bij aanwezig is.)

Maar dat betekent niet dat het onnodig is om eerder op de dag de televisie aan te zetten. Hieronder een overzicht van de tijdstippen waarop er Nederlanders in actie komen in Rio.

19.00 uur finale boksen met Nouchka Fontijn
14.30 uur de olympische marathon met Abdi Nageeye
19.30 uur de mountainbikewedstrijd met Rudi van Houts

De sluitingsceremonie begint, zoals hierboven reeds gemeld, om 1.00 uur. Dit vindt plaats in het Maracana-stadion. Tijdens de opening droeg springruiter Jeroen Dubbeldam de vlag voor Nederland. Wie dit nu zal doen is onbekend.

Rudi van Houts.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden