Rio dag 15 - Goud voor Chinese volleybalsters

Het is het slotweekend van de Spelen. De volleybalsters en de handbalsters verloren eerder vandaag hun strijd om het brons. En taekwondoka Oogink strandde na haar strijd om een plaats in de halve finale. Lees alles over Rio dag 15 hieronder terug.

De Chinese volleybalsters vieren het winnen van een set tegen Servië.Beeld photo_news

Het goud is vergeven bij de volleybalsters. China is de nieuwe olympisch kampioen. De Chinese volleybalsters versloegen Servië in vier sets, nadat de eerste set nog verloren ging (19-25, 25-17, 25-22, 25-23).

Het goud voor China geeft het olympisch toernooi van Nederland nog iets meer glans, of maakt de uitschakeling tegen China juist iets pijnlijker voor de vrouwen van coach Guidetti. In de groepsfase versloeg Nederland China en in de halve finale had Nederland alle kans de Chinese volleybalsters te verslaan. Nederland eindigde het toernooi uiteindelijk als vierde, omdat vandaag ook de Amerikaanse vrouwen op de beslissende punten niet weggezet konden worden. 'Een olympische medaille was nog niet realistisch, aldus coach Giovanni Guidetti. Het voelde anders in Rio', schreef volleybalverslaggever Robèrt Misset.

Er wordt niet meer gesport in Rio op dit moment, en dat lijkt ons een goed moment om dit liveblog te sluiten. Op naar morgen, alweer de laatste dag van de Olympische Spelen van Rio.

Beeld epa

De Spelen zijn bijna ten einde, en dat is te merken aan het aantal sporten dat nu nog aan de gang is. Dat is er welgeteld één, en wij hadden graag geschreven dat u voor die ene wedstrijd absoluut wakker had moeten blijven. De Servische volleybalsters spelen momenteel namelijk de olympische volleybalfinale tegen China,. Inderdaad, het land dat een einde maakte aan de gouden droom van Nederland in de halve finale.

Nederland-beul China lijkt op de goede weg. De eerste set ging nog verloren, maar de tweede werd gewonnen en in de derde set is het gat nu acht punten in het voordeel van de Chinese volleybalsters.

Beeld afp

Het slot kan op de deur van het olympisch stadion, voor vanavond. Want de Amerikaanse mannenploeg won zojuist zoals gewoonlijk de 4x400 meter, waarmee het atletiektoernooi op de marathon van morgen na, ten einde is.

Met een tijd van 2.57,30 hielden de Amerikanen Jamaica achter zich. De lopers van de Bahama's werden derde, net voor België dat op drie honderdsten van een seconde het brons miste. Opmerkelijk is vooral ook de samenstelling van dat laatste team. De drie broers Borlee, Jonathan, Dylan en Kevin vormen de ruggengraat; Julien Watrin is de vierde loper.

Allyson Felix is de eerste vrouwelijke atlete in de olympische geschiedens met zes gouden medailles. Met de Amerikaanse ploeg op de 4x400 meter estafette werd ze voor de tweede keer deze Spelen olympisch kampioen.

Felix was de slotloopster in het gouden kwartet, dat verder bestond uit Courtney Okolo, Natasha Hastings en Phyllis Francis. De winnende tijd van de Amerikaanse ploeg was 3.19,06. Jamaica liep naar het zilver in 3.20,34 en Groot-Brittannië behaalde het brons in 3.25,88. Felix maakte vrijdag ook deel uit van het Amerikaanse estafetteteam dat de olympische titel veroverde op de 4x100 meter.

Haar enige individuele olympische titel behaalde de 30-jarige Felix op de 200 meter in Londen 2012. Felix veroverde in Rio ook nog het zilver op de 400 meter.

Natasha Hastings, Phyllis Francis, Allyson Felix en Courtney Okolo (vlnr) na het goud op de 4x400 meter.Beeld ap

Thomas Röhler zorgde voor Duits atletieksucces bij het speerwerpen. Hij gooide als enige de speer over de 90 meter: 90,30.

De Keniaanse wereldkampioen Julius Yego pakte zilver met 88,24. Hij moest door een blessure de laatste twee worpen laten schieten. Het brons ging naar Keshorn Walcott, de olympisch kampioen van 2012 uit Trinidad en Tobago, met 85,38. Het is afwachten of Röhler van de altijd timide Duitsers net zo'n uitbundigde huldiging krijgt als Walcott kreeg in 2012.

Trinidad & Tobago gaf de speerwerper een nieuw huis met flink wat land, meer dan een ton aan prijzengeld en - het mooiste - vernoemde een vuurtoren en vliegtuigmaatschappij naar hem.

Röhler viert zijn gouden worp bij het speerwerpen.Beeld reuters

Eerder vannacht won de Amerikaan Matthew Centrowitz verrassend de 1.500 meter. Hij snelde in 3.50,00 naar de winst voor de Algerijn en regerend olympisch kampioen Taoufik Makhloufi. Het brons ging naar de Nieuw-Zeelander Nicholas Willis.

De Keniaan en torenhoog favoriet Asbel Kiprop haalde het niet. In het gedrang verloor hij zijn ritme, waardoor hij de sprint moest laten aan Centrowitz en consorten. De Keniaan finishte slechts als zesde, nog achter Ayanleh Souleiman uit Djibouti en Abdalaati Iguider uit Marokko.

Centrowitz, links, kan het bijna niet geloven dat hij de 1.500 meter heeft gewonnen.Beeld getty

Hij moest er in de laatste ronde aanval na aanval voor afslaan, maar het is Mo Farah gelukt zijn olympische titel te prolongeren op de 5.000 meter. De winnende tijd van Farah: 13.03,30. De Amerikaan Paul Chelimo rende naar het zilver in 13.03,90 en de Ethiopiër Hagos Gebrhiwet behaalde het brons in 13.04,35.

Met het goud is de 'double-double' voor Farah binnen: goud op de 10 kilometer en 5.000 meter op twee opeenvolgende Spelen.

De prestatie van Farah is bijzonder, maar niet uniek. De Fin Lasse Virén deed hetzelfde op de Spelen van 1972 en 1976.

Beeld afp

Zojuist is Mo Farah gestart aan wat uiteindelijk de prolongatie moet worden van zijn olympische titel op de 5.000 meter. De Brit werd in eigen land een volksheld door op de Spelen van Londen in 2012 olympisch kampioen te worden op de tien kilometer en de 5.000 kilometer. In Rio schreef hij opnieuw de tien kilometer op zijn naam en hij wil zijn toernooi afsluiten met het goud op de 5.000 meter.

Farah op weg naar het goud op de 5.000 meter.Beeld getty
Mo Farah aan de leiding in de series van de 5.000 meter.Beeld afp

Neymar schoot Brazilië met een rake strafschop vannacht naar de eerste olympische voetbaltitel ooit, en deed dat ook nog eens in het Maracanã. Een snellere weg naar het heldendom in Brazilië is er niet. 'Gisteren werden we nog bekritiseerd', zei de 24-jarige aanvaller van Barcelona na de gewonnen finale tegen Duitsland tegen persbureau Reuters. 'We hebben geantwoord met goed voetbal', was de uitsmijter van Neymar.

Bondscoach Rogerio Micale was uiteraard dolgelukkig met het goud. 'We hadden spelers die extreem toegewijd, professioneel en getalenteerd waren. Ik vertrek met het sensationele gevoel dat ik mijn taak heb volbracht', zei Micale.

Neymar.Beeld reuters
Beeld getty

En het goud op de 800 meter gaat inderdaad naar Caster Semenya. Ze kwam geen moment in de problemen, en zette op 150 meter voor de streep de turbo aan. Haar tijd is snel: 1.55,28. Het goud viert ze ingetogen. Ze zwaait even naar het publiek en loopt daarna stoïcijns over het tartan.

Francine Niyonsaba uit Burundi grijpt het zilver met 1.56,49. Het brons is voor de Keniaanse Margaret Wambui (1.56,89).

Semenya snelt naar het goud op de 800 meter.Beeld getty

Over een kwartier gaat de 800 meter bij de vrouwen van start. Alle ogen zijn bij die afstand gericht op Caster Semenya. De Zuid-Afrikaanse wint waarschijnlijk, en dat was lang voor de Spelen al controversieel.

Medici nemen aan dat bij haar sprake is hyperandrogenisme: zij produceert meer mannelijke hormonen dan gebruikelijk is bij vrouwen. Dat verklaart niet alleen haar mannelijke voorkomen, maar mogelijk ook een deel van haar prestaties. De atletiek zit met dergelijke atletes in de maag. Wat te doen? Lees hier een artikel van atletiekverslaggever Mark van Driel over Semenya.

Caster Semanya.Beeld getty

Dolgelukkig zijn ze op de hoogste tree van het podium, de spelers van Brazilië. Een paar minuten nadat de Duitsers met zure gezichten het zilver kregen omhangen, is het de beurt aan Brazilië. Al voor het officiële moment staan de mannen te springen.

Neymar krijgt het grootste applaus. Hij geeft zijn medaille een kus en wijst met zijn vinger naar boven.

Neymar en zijn zoontje.Beeld afp

Het zou toch niet weer gebeuren, moeten veel Brazilianen hebben gedacht toen Duitsland 1-1 maakte in de olympische finale. En al helemaal toen de wedstrijd op strafschoppen uitdraaide. Maar het gebeurde niet weer. De medaille waar heel Brazilië al jaren voor de Spelen in eigen land op hoopte, kwam: olympisch voetbalgoud.

Een Amerikaanse journalist vergelijkt op Twitter de beslissende strafschop van Neymar met het winnende doelpunt van de Canadese ijshockeyer Sidney Crosby in de olympische ijshockeyfinale in 2010 tijdens de Winterspelen van Vancouver. Ook toen werd een aartsrivaal verslagen (de VS), en ook toen won het thuisland goud in de sport die alle andere sporten in het land overstemt.

De emotie bij Neymar direct na het benutten van zijn strafschop zegt eigenlijk alles:

De aanloop is lang, het jongensboek bijna compleet. Neymar schiet en laat Horn kansloos. De doelman duikt naar rechts, Neymar schiet hoog in de linkerhoek raak. Meteen stromen de tranen over de wangen bij de sterspeler. Hij heeft Brazilië goud bezorgd. Er is afgerekend met een trauma, twee jaar na de vernedering tegen Duitsland in de halve finale van het WK in eigen land. Tot ver buiten Rio is het gebulder uit het Maracanã te horen. Neymar blijft nog een tijd met de handen voor zijn gezicht liggen op het veld, terwijl zijn teamgenoten over hem heen duikelen.

Het belangrijkste goud is binnen, de Spelen zijn geslaagd. Het is het eerste goud ooit voor het Braziliaanse voetbalteam, en een betere plek om die medaille te veroveren dan in het Maracanã is er niet.

Beeld reuters

Petersen denkt Weverton te verschalken in de rechterhoek, maar de doelman stopt zijn inzet. Maracanã ontploft. Nog een rake strafschop en Brazilië heeft het gedroomde goud.

Luan blijft ijzig kalm en schiet de 4-4 binnen.

Süle schiet zijn strafschop feilloos in de linkerhoek. Weverton kiest de goede hoek, maar is kansloos.

Alcantara schiet zijn strafschop rustig door het midden, terwijl de Duitse doelman Horn voor een hoek kiest. Het is 3-3.

Brandt schiet ook de vijfde strafschop raak. Het is 3-2 voor Duitsland.

Marquinhos, de verdediger van Paris Saint-Germain, schiet ook raak. Het is 2-2.

Weverton zit er nog even aan, maar kan niet voorkomen dat Gnabry Duitsland op 2-1 zet.

Renato Augusto schiet de eerste strafschop van Brazilië raak, hoog in de linkerhoek.

De eerste die in de joelende heksenketel met de naam Maracanã mag aanleggen is de Duitser Ginter. Hij schiet raak met een goed gemikte strafschop in de linkerhoek. Weverton is kansloos.

Max Meyer (links) schiet op doel.Beeld epa

Brazilië probeerde het wel in de tweede helft van de verlenging, kwam een aantal keren goed door de Duitse defensie, maar het was net niet goed genoeg voor een doelpunt. Aan de andere kant konden de Duitsers niet meer voor gevaar zorgen. Dat betekent dus strafschoppen, voor olympisch goud welteverstaan.

Er zijn nog geen goals gevallen in de verlenging bij Brazilië - Duitsland, na een helft verlengen. Beide teams lijken nu vooral bang te zijn om fouten te maken. De spanning verlamt de spelers op het veld, en ook de fans in het Maracanã. Het onophoudelijke aanvallen is voorbij. Op deze manier koersen de ploegen af op het nemen van strafschoppen voor goud.

De Russische kogelstootster Evgenia Kolodko moet haar zilveren medaille van de Spelen van Londen in 2012 inleveren. Het Internationaal Olympisch Comité bracht vandaag naar buiten dat de atlete alsnog is betrapt op doping. Bij een hertest van een bewaard urinemonster zijn verboden middelen aangetroffen.

Kolodko eindigde in de olympische finale van Londen als derde en won daarmee brons. Ze kreeg het zilver in handen door de dopingschorsing van de Wit-Russin Nadezja Ostaptsjoek, die destijds al werd betrapt.
Bij de hertesten van urinestalen die zijn afgenomen bij de Spelen van Peking 2008 en Londen 2012, waarbij het IOC gebruikmaakt van nieuwe methoden om verboden middelen te ontdekken, zijn 98 atleten alsnog betrapt op dopegebruik.

Eerder deze week raakten de Russische vrouwenestafetteploegen op de 4x100 én 4x400 meter hun medailles van de Spelen van Peking kwijt wegens twee dopinggevallen.

Kolodko.Beeld ap

Het wordt verlengen bij Brazilië - Duitsland in de olympische voetbalfinale. De stand na negentig minuten voetbal? 1-1. Duitsland zal mentaal nu de sterkste zijn, omdat het de goal uit de eerste helft van Neymar wist weg te poetsen in een kolkend Maracanã.

De Servische mannen hebben goud veroverd bij het waterpolotoernooi. In de finale rekende het Servië gedecideerd af met aartsvijand en verdedigend olympisch kampioen Kroatië 11-7. De Servische Europese en wereldkampioenen waren een maatje te groot voor de Kroaten.

Na een gelijkopgaand eerste kwart (3-2) sloegen de Serviërs in de tweede periode een gat van drie punten verschil (6-3), wat ze vervolgens vasthielden. Kroatië verkleinde het verschil in de derde periode nog eenmaal tot twee punten (6-4) maar daarna herstelde Servië de hegemonie in het duel met twee treffers. Het verschil van vier treffers kwam Kroatië niet meer te boven.

Grote man bij Servië was Dusan Mandic met vier treffers, Dusko Pijetlovic en Filip Filipovic waren goed voor elk twee doelpunten. Sandro Sukno was met drie doelpunten de topschutter aan Kroatische zijde. Coach Dejan Savic had voorafgaand aan de Spelen al gezegd: 'We zijn alleen tevreden met de gouden medaille. We hebben al het andere al gewonnen, nu willen we dit.' Vier jaar geleden moest de ploeg in Londen nog genoegen nemen met brons.

Dusan Mandic.Beeld getty

Er is al veel gezegd en geschreven over het olympisch voetbaltoernooi, en vooral over het structurele gebrek aan topspelers op de Spelen, maar Brazilië en Duitsland maken er een boeiende finale van. Aanvallen golven op en neer, spelers gaan voor elkaar door het vuur en af en toe zijn er wat technische hoogstandjes te zien of een flinke kans. Oftewel: alles wat grotendeels ontbrak op het afgelopen EK voetbal in Frankrijk.

Even was het doodstil in het Maracanã. Max Meyer schoot namelijk de 1-1 binnen voor Duitsland in de olympische finale tegen Brazilië. Het Duitse toptalent en de aanvoerder schiet een voorzet vanaf de rechterkant knap, in een keer, in de linkerhoek. Neymar kan weer aan de bak. En er zullen nu ongetwijfeld wat Brazilianen ongeduldig voor hun tv aan het schuifelen zijn, met de nederlaag van twee jaar geleden nog vers in het geheugen.

De Amerikaanse estafettelopers op de 4x100 meter kunnen definitief het brons vergeten. De ploeg werd gisteren meteen al gediskwalificeerd na de estafette, waarbij ze als derde eindigden, vanwege een foute wissel. De Amerikanen gingen nog wel in protest. Maar tevergeefs, blijkt vandaag.

Duitsland en Brazilië hebben afgetrapt voor de tweede helft in het duel om olympisch voetbalgoud. Gisteren veroverden de Duitse vrouwen al de olmpische titel. Hun mannelijke collega's moeten zeker een keer scoren om nog kans te maken op diezelfde hoofdprijs.

Neymar viert zijn goal tegen Duitsland.Beeld ap

Ondertussen zijn Brazilië en Duitsland volop aan het strijden om de olympische voetbaltitel. Na bijna een half uur voetbal is het sterspeler Neymar die zijn land doet juichen. Hij krult een vrije trap schitterend in de linkerkruising. In het publiek laat hij daarmee een filmende Usain Bolt springen.

De Duitsers weten in de eerste helft verder niets meer terug te doen, ook al raken ze nog wel twee keer de lat. Gelopen is het dus nog niet in het Maracanã. Krijgt Brazilië zijn revanche voor de vernedering in de halve finale van het WK in 2014 (7-1)?

Neymar.Beeld reuters

Het is klaar voor taekwondoka Reshmie Oogink. Voor een plaats in de herkansing was de Nederlandse afhankelijk van een goede prestatie van haar eerdere opponente, de Amerikaanse Galloway. Maar zij verloor zojuist haar partij in de halve finale.

Dat betekent dat de Olympische Spelen voor Oogink ten einde zijn.

Reshmie Oogink.Beeld photo_news

De Amerikaanse taekwondoka Galloway staat op dit moment op de mat in de halve finale. Vooralsnog staat het 0-0 en dat is nog geen goed nieuws voor Nederland.

Wie voor 'TeamNL' juicht, juicht namelijk ook een beetje voor Amerika. Althans, voor even. Als Galloway wint, en dus de finale haalt, heeft de Nederlandse Reshmie Oogink die eerder van de Amerikaanse verloor namelijk automatisch recht op een herkansing.

Galloway gaat op voor een zogenaamde 'golden point', en dat is goed nieuws. Van de acht keer dat Galloway in zo'n situatie terechtkwam, won ze ze allemaal. Inclusief die tegen Oogink, eerder deze avond.

Niet alleen het Amerikaanse The Dream Team – de NBA-sterren waar altijd veel aandacht naar uitgaat – kan buigen over een basketbaldominantie op Olympische Spelen om u tegen te zeggen. De vrouwen uit de VS doen het zowaar nog beter. Voor de zesde (!) keer op rij hebben ze olympisch goud gewonnen. Spanje werd met 29 punten verschil gemakkelijk aan de kant gezet in Rio: 101-72.

Voor drie speelsters uit Team USA, Sue Bird, Diana Taurasi en Tamika Catchings, was het de vierde keer dat zij in de gouden ploeg meespeelde.

De Amerikaanse basketbalsters.Beeld afp

De Russische handbalsters zijn olympisch kampioen. Zij wonnen van Frankrijk, dat in de halve finale met een punt verschil won van Nederland. Lang wisten de Fransen bij te blijven, maar aan het einde kreeg Rusland een voorsprong van een punt of 3-4, en gaf die niet meer weg. Het werd 22-19. Het is het eerste handbalgoud voor de Russische vrouwenploeg.

Ondanks het dopingschandaal in Rusland mochten de Russische handbalsters van de internationale handbalbond wél deelnemen aan de Spelen, in tegenstelling tot een aantal van hun landgenoten in andere takken van sport. Veel bonden hanteerden de regel: ooit positief getest op doping? Dan is deelname uitgesloten.

Maar opmerkelijk genoeg zijn de Russische handbalsters vooraf niet getest op doping. Althans, dit zegt een Duitse journalist van Handball Magazine tegen Volkskrant-verslaggever John Volkers.

Rusland heeft alle wedstrijden in Rio gewonnen, ook van Nederland in de groep (38-34). Op het WK in 2013 won de jonge Nederlandse ploeg nog met grote cijfers van de Russinnen 33-21.

Het Russische handbalteam.Beeld afp

We hadden eerder deze week natuurlijk al de Amerikanen en hun 'onacceptabele gedrag' in Rio. Nou, de Australiërs kunnen er ook wat van. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn negen sporters van Down Under aangehouden vanwege het vervalsen van hun accreditaties.

Ze hoopten op die manier de halve finale van het basketbal te kunnen bijwonen, wat ging tussen Australië en Servië. De sporters werden zelfs voorgeleid, een rechter beschuldigde hen ervan 'gebruik te hebben gemaakt van vervalste documenten', en het kostte uiteindelijk 10.000 real (2.750 euro) om te schikken.

Om welke sporters het precies gaat is niet bekend. Het Australisch Olympisch Comité liet in een persbericht weten dat 'ze niemand hebben geprobeerd te bestelen.'Het ging alleen om het aanmoedigen van hun landgenoten. Kortom, 'een klein incident', aldus een woordvoerder.

Of de negen sporters uiteinelijk de halve finale nog hebben kunnen zien vanuit een Braziliaanse cel is onbekend.

Vierde op de Olympische Spelen, de handbalsters zouden vooraf hebben getekend voor die prestatie. Maar met een finale die door de vingers glipte en een moeilijke wedstrijd voor brons, is het gevoel toch anders. ‘Zuur’, zoals bondscoach Henk Groener het noemt. ‘De teleurstelling en het verdriet zijn vanzelfsprekend', zegt hij zaterdag na de verloren wedstrijd om brons tegen Noorwegen. ‘We hebben het hele toernooi gezocht naar de 'flow' waar we tijdens het WK in zaten, maar het was vooral heel hard werken elke keer. We hebben wel laten zien dat we bij de top horen.'

Toen Nederland bij het WK tweede werd, waren er geen verwachtingen. ‘We konden onbevangener spelen, nu zat er meer druk op. Het waren onze eerste Spelen, alles was nieuw. De kwartfinale tegen Brazilië was top van onze kant. We moeten nu doorgaan waarmee we bezig zijn. En we kunnen ons spel op veel punten verbeteren.'

Noorwegen won gemakkelijk van Nederland en won met tien punten verschil. ‘Iedereen zat wel in zak en as’, zegt Groener. ‘Dan moet je je oprichten en daar hebben we alles aan gedaan.'

In december is het EK in Zweden, op papier de laatste klus van Groener nu zijn contract aan het einde van dit jaar afloopt – er wordt gesproken over verlengen. ‘We hebben een jonge ploeg, ik verwacht dat alle speelsters doorgaan. We hebben de afgelopen periode, met het WK en de Spelen, een heel land blij gemaakt met handbal. Dat hadden we nog niet eerder meegemaakt.'

Henk Groener tijdens de wedstrijd tegen Noorwegen.Beeld afp

Ergens deze week stond Nederland zevende in het medailleklassement, als kleintje, tussen al die grootmachten. We telden mee, totdat het succes opdroogde. Geen brons voor de handbalsters, de volleybalsters, hockeyers en Churandy Martina. Geen medaille voor Jeroen Dubbeldam en Ranomi Kromowidjojo. Zilver (geen goud) voor de hockeysters en Dafne Schippers. Een BMX- en beachvolleybalmedaille, geweldig, maar dat was het de afgelopen dagen.

Nederland valt buiten de top-10 en moet het voorlopig doen met de elfde plaats. Nog steeds, mocht het zo blijven, beter dan de afgelopen drie Spelen: 2012 (13de), 2008 (12de) en 2004 (18de).

Dafne Schippers na haar zilveren finale over 200 meter.Beeld anp
Beeld Screenshot Google medailleklassement

Taekwondoka Reshmie Oogink verliest de strijd om de halve finale. Er is nog een kans om de herkansing. Dat is afhankelijk van het resultaat van de Amerikaanse. Haalt zij de finale, dan komt Oogink terug op de mat. Anders niet. Die halve finale van Galloway is vanavond om 22.00 uur.

Reshmie Oogink (rood) tegen de Amerikaanse Jackie Galloway.Beeld reuters

In de laatste seconde van de derde periode scoort de Amerikaanse op het pantser van taekwondoka Resmie Oogink. De Nederlandse was heel dichtbij een plaats in de halve finale, nu moet ze weer opnieuw beginnen en staat het 1-1. Het draait om golden score.

In de zeven keer dat de Amerikaanse om een golden point vocht, won ze ze allemaal. Voor Oogink geldt dit niet.

Taekwondoka Reshmie Oogink heeft een minimale voorsprong in haar strijd om de halve finale. 1-0 staat het, na een trap van Oogink op het pantser van haar Amerikaanse opponente. Ze gaat zo de derde periode in.

Voor wie nu thuis zit te sippen vanwege het verlies van de volleybalsters en de handbalsters: Hieronder een beeld dat wellicht wat opvrolijkt:

Amerika wint de strijd om het brons van Nederland. In de vierde en laatste set was Amerika duidelijk sterker dan Nederland. Zoals oud-international Manon Flier op de bank bij de NOS zegt: 'Hier zie je het verschil tussen beide landen op de wereldranglijst.' Amerika staat bij de top drie, Nederland niet eens bij de top tien.

Desondanks waren de volleybalsters dichtbij brons. De tweede set werd gewonnen door Nederland, elke set was spannend tot het einde. Op de vierde set na, waar Nederland de regie uit handen gaf.

En dan te bedenken dat Nederland vier jaar geleden niet eens de Spelen wist te halen.

De strijd om het brons tussen Nederland en Amerika.Beeld anp

En ondertussen bij de Nederlandse volleybalsters staat het 13-18 in het voordeel van Amerika. Nederland verliest grip en Guidetti heeft zijn time-outs al verbruikt. Het is de vierde set, Amerika leidt met 2-1 in sets.

De Nederlandse volleybalsters na het verlies van de derde set.Beeld reuters

Eerder in dit blog berichtten we al dat triatlete Rachel Klamer vandaag wat tijd verloor in haar niet vlekkeloos verlopende wissels. Nu blijkt waarom: er zat iets in haar schoen, zo beweert ze.

Wat het precies was, dat weet ze niet. Ze gooide het zo snel mogelijk aan de kant en ging door met haar wedstrijd. Hoe het erin kan zijn gekomen vraagt ze zich ook af. Naar eigen zeggen controleert Klamer haar schoenen altijd.

Dat niemand anders in Rio kon vertellen wat er precies in de schoen van Klamer had gezeten vond ze opvallend. Want aan controles geen gebrek. 'Je wordt hier continu gecontroleerd, ook je materiaal. Ik dacht wel eens: jongens, wat is het nut hiervan?', zei Klamer. De 'indringer' werd echter door niemand opgemerkt, inclusief Klamer. Ze verwacht dat het haar wel een paar plekken gekost heeft.

Even stipte de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, de problemen rond de Olympische Spelen in Rio de Janeiro aan. Maar niet te lang, hij wilde het in zijn slottoespraak, een dag voor het einde van de Spelen, vooral hebben over de sportieve prestaties. In dit opzicht zijn we volgens Bach getuige van ‘iconische’ Spelen.

‘De concurrentie was bij alle sporten extreem hoog. We hebben atleten gezien die iconen werden, maar ook iconen die hun status hebben waargemaakt, zoals Michael Phelps en Usain Bolt.'

Toen Brazilië in 2009 economisch floreerde, werden de Spelen aan het land toegekend. Een economische crisis en de ergste recessie sinds de jaren ’30 die het land hierdoor trof, veranderde veel voor het organiserende land. Te midden van ook nog een politieke crisis wist Brazilië zaken als transport, veiligheid, kaartverkoop en de boekhouding niet goed te regelen. Bachs eigen IOC moest geld voorschieten om de laatste zaken op orde te krijgen in Rio.

De problemen negeren, of bagatelliseren, is niet het enige verwijt dat Bach krijgt. Nog steeds speelt de kwestie rond de Russische klokkenluidster Stepanova, die het Russische dopingschandaal aan het licht bracht.

Sportjournalist Rob Harris schrijft op Twitter dat Bach heeft gezegd dat het IOC ‘niet verantwoordelijk is voor de gevaren waaraan de atlete kan worden blootgesteld’. Tijdens zijn openingsspeech van de Olympische Spelen in Rio kreeg Bach al het verwijt dat hij Stepanova had moeten belonen voor haar moed en haar niet had moeten schorsen zoals de overig Russische atleten.

En met 22-25 winnen de Amerikanen de derde set. Zij staan nu met 2-1 voor op Nederland. Aan vechtlust geen gebrek bij de Nederlandse vrouwen, die in de derde set regelmatig rollend over de grond gingen in een poging ballen te redden.

In de derde set ging Nederland lange tijd aan de leiding, terwijl dit bij de eerste twee sets juist andersom was. Tot de laatste punt blijft het spannend in deze confrontatie om het brons.

En terwijl de volleybalsters weer gelijk staan met Amerika in de derde set (19-19), is mountainbikester Anne Terpstra ondertussen als vijftiende geëindigd in haar olympische wedstrijd in een tijd van 1.36.33.

De olympische titel was voor Jenny Rissveds. De Zweedse had voor de 29,7 kilometer op veeleisend terrein iets meer dan anderhalf uur nodig: 1.30.15.

En de rollen zijn voor het eerst deze wedstrijd écht omgedraaid. Nederland leidt met 15-12 in de derde set. Terwijl het de eerste twee sets juist Amerika was dat lange tijd leidde.

Serveert Amerika, dan wordt er in het stadion in Brazilië gefloten. Het publiek is duidelijk op de hand van de vrouwen in het oranje.

Het staat 9-9, in de derde set gaan de volleybalsters van Amerika en Nederland gelijk op.

'Het liefst had coach Guidetti die bal nog zelf verdedigd. Zijn passie is zo inspirerend', zegt Volkskrantverslaggever Robèrt Misset op Twitter. De Italiaanse coach in Nederlandse dienst wordt door meer mensen geroemd. Passie schept bewondering.

Giovanni Guidetti.Beeld photo_news

Het publiek in het volleybalstadion in Rio staat aan Nederlandse zijde, zoveel is duidelijk met het gefluit en gejoel. En wellicht helpt het. De winst van de tweede set is voor Nederland.

Robin de Kruijf en Celeste Plak (rechts) tijdens de strijd om het brons tegen Amerika.Beeld anp

Het is spannend in de tweede set tussen Amerika en Nederland. Het staat nu 24-24.

'Het zou heel goed een vijfsetter kunnen worden', zei de inmiddels gestopte volleybalster Manon Flier zojuist op de bank bij de NOS. Dat was na de eerste set die met twee punten verloren werd door Nederland.

Maar feit is wel dat, net zoals in de eerste set, de Nederlandse volleybalsters de hele wedstrijd op achterstand staan. Al is het verschil niet groot. Momenteel staat het 17-19 in het voordeel van de Amerikanen.

Het Amerikaanse team is ook geen simpele tegenstander. Ze werden in 2014 wereldkampioen en gingen in Rio voor het goud. Bovendien is het lang geleden dat Nederland van Amerika wist te winnen. Maar de Nederlandse vrouwen lieten tijdens de Spelen al vaker zien: niets is onmogelijk.

Celeste Plak in actie tegen China, eerder in het olympisch toernooi.Beeld ap

De vierde plaats komt hard aan bij handbalkeepster Tess Wester, zo laat ze in de mixed zone weten. Nycke Groot was aan de kant van Nederland met zes doelpunten het meest trefzeker. Laura van der Heijden scoorde vijf keer.

Met 23-25 verliezen de volleybalsters de eerste set om het brons van Amerika.

Het verschil tussen Amerika en Nederland kwam in de eerste fase van de wedstrijd tot vier punten in het voordeel van Amerika, maar dat het Nederlands team over veerkracht beschikt lieten de volleybalsters eerder dit toernooi ook al zien. Het staat inmiddels gelijk tussen de landen: 19-19. We zitten in de slotfase van de eerste set.

En ondertussen twittert iemand met de inloggegevens van het account van Anne Terpstra over haar olympische race. De mountainbikester rijdt momenteel rond de achttiende plaats.

Triatlete Rachel Klamer is zojuist als tiende over de finish gekomen.

De triatlon gaat niet alleen om fietsen, lopen en zwemmen, het gaat ook om wisselen. En daar ging het bij de 25-jarige Klamer mis vandaag.

'Mijn racetactiek: de dood of de gladiolen', schreef Klamer een dag eerder op Twitter. Het werd dat eerste. Een mislukte wissel verpestte haar kansen. Na 38,5 kilometer fietsen kwam ze als tweede binnen voor de laatste wissel, maar ze verloor de nodige tijd bij het aantrekken van haar schoenen.

Zo begon ze als laatste van de voorste groep aan de afsluitende 10 kilometer hardlopen. Na de eerste ronde van 2,5 kilometer lag ze al bijna 50 seconden achter op de Amerikaanse favoriete en uiteindelijke winnares Gwen Jorgensen.

Rachel Klamer in de olympische triatlon.Beeld photo_news

En we gaan meteen door naar die andere strijd om het brons: de Nederlandse volleybalsters staan klaar voor hun wedstrijd tegen Amerika.

In 1992 was er Nederlands volleybalzilver, in 1996 wonnen de mannen goud in Atlanta, dat betekent dat brons heel goed in dit rijtje past.

Celeste Plak staat in de basis. Anne Buijs blijft vooralsnog langs de kant.

Het is over en uit. De Nederlandse handbalsters wilden graag met brons naar huis, maar hun handen blijven leeg. De Noorse ploeg is een maatje te groot voor de Nederlandse equipe, die ver wist te komen in dit olympische toernooi. Ze eindigen als vierde, de Noorse vrouwen -titelfavorieten op voorhand- wonnen met 26-36. Met afstand de slechtste uitslag voor het Nederlands team.

Keepster Tess Wester.Beeld ap

Voor wie de langgekoesterde wens heeft om de tanden eens lekker in het gebruinde en gespierde bovenlijf van tweevoudig olympisch windsurfkampioen Dorian van Rijsselberghe te zetten: dit kan!

En nee, u hoeft er niet voor naar Rio, of naar de thuisbasis in Laguna Beach (LA), die hij samen met zijn vrouw en dochter Lise heeft. Een tochtje per boot is voldoende, zo blijkt uit onderstaande tweet.

De Texelse bakker heeft namelijk gouden tompoucen gemaakt en de opbrengst van dit gebak gaat naar de Dorian Foundation, die sporters op het Noord-Hollandse waddeneiland ondersteunt.

Het is momenteel druk in Rio, waar het de Nederlanders betreft. Triatlete Rachel Klamer is bezig aan haar laatste onderdeel, het hardlopen. De handbalsters strijden nog steeds om het brons tegen Noorwegen - al staan ze zes punten achter en zojuist is ook Anne Terpstra gestart met haar olympische debuut.

De mountainbikester was de laatst geselecteerde olympiër in het Nederlands team. Haar verhaal is bijzonder. Drie weken geleden wist ze nog niet eens dat ze in Rio uit zou mogen komen. Vlak daarna hoorde ze dat ze de plaats van een door doping geschorste Russische sporter mocht innemen.

Anne Terpstra.Beeld PRO SHOTS

De Nederlandse handbalsters hebben inmiddels alweer tien minuten gespeeld in de tweede helft. Het verschil voor rust was zes punten, in het voordeel van topfavoriet Noorwegen. Inmiddels is het verschil zelfs groter, het staat 16-23 voor Noorwegen.

Keepster Tess Wester in de wedstrijd tegen Frankrijk.Beeld ap

Maar nu moet triatlete Rachel Klamer de kopgroep laten gaan. Er is een gaatje na het fietsen en met die kleine achterstand begint zij lopend aan haar laatste tien kilometer van deze triatlon. Ze ligt achttiende.

En ondertussen is natuurlijk ook de triatlon nog aan de gang, met daarin Rachel Klamer, de nummer twee op de Europese Spelen.

Klamer zit in de kopgroep van 18 vrouwen. Zij hebben ruim drie minuten voorsprong op het peloton en maken zich nu op voor het lopen. Van Klamer weten wij dat zij niet per se een specialisme heeft. In alle drie de onderdelen is ze even goed. Het zou dus mooi zijn als de andere 17 vrouwen vooral uitblinken in het zwemmen of het fietsen.

Links Rachel Klamer tijdens de olympische triatlon in Rio.Beeld afp

De berichten over de Paralympische Spelen, die 7 september in Rio beginnen, zijn de laatste dagen al niet positief. Zo zijn vooralsnog erg weinig kaarten verkocht en is het nog maar de vraag hoeveel landen naar Brazilië afreizen met hun paarden gezien de kosten die dit speciale vervoer met zich meebrengt.

Maar voor de Nederlandse para-dressuuramazone Estée Gerritsen is dit allemaal niet meer belangrijk. Was zij een paar weken geleden nog verheugd om haar selectie voor het nationale team, nu blijkt dat haar paard hartritmestoornissen heeft.

Na overleg met de teamveterinair heeft bondscoach Joyce Heuitink ervoor gekozen Gerritsen en haar paard Onassis terug te trekken, ondanks dat het dier nu fit is. Sanne Voets wordt de vervangster van de amazone.

De eerste helft is gespeeld, het is rust in Rio. Vooralsnog gaan de Noorse handbalsters overtuigend aan de leiding met 13-19.

Al werden de Noorse vrouwen in de laatste fase van de eerste helft slordiger. Het verschil was, zoals hieronder in het blog te lezen is, soms zelfs negen punten in het voordeel van de Noren, maar werd later kleiner. Willen de Nederlandse vrouwen met brons naar huis dan moeten ze straks minimaal zes punten verschil overbruggen.

Estavana Polman in actie tegen de Noorse Veronica Kristiansen.Beeld afp

Noorwegen dendert over Nederland heen. Twintig minuten gespeeld inmiddels en het staat 6-15. Een extra stunt van de Nederlandse handbalsters lijkt er zo niet van te komen. Veel ballen gaan er niet in. Noorwegen heeft duidelijk de controle.

Het is de kans van Nederland om revanche te nemen op de verloren WK-finale van vorig jaar december, waar Nederland zo wist te verrassen in de rondes voor de finale. Maar in de wedstrijd om het goud was Noorwegen destijds ook duidelijk het sterkste team.

Er is ruim tien minuten gespeeld in de wedstrijd om het brons en Noorwegen overvleugeld Nederland vooralsnog. De Noren leiden momenteel met zes punten verschil. De huidige stand: 3-9.

Is dat een grote verrassing? Nee, eigenlijk niet. Op voorhand was Noorwegen de grote favoriet voor de olympische titel, maar ze verloren tegen alle verwachting in van de Russen.

Sommige mensen zijn rond hun 58ste bezig met het verven van hun haar, het kopen van een glanzende sportwagen of het laten behandelen van een scala lichamelijke kwaaltjes. Nick Skelton niet. De Britse springruiter die gisteravond olympisch kampioen werd is 58 jaar en deed mee aan zijn zevende Olympische Spelen. Ga er maar aanstaan!

Veel aandacht voor grote namen als Usain Bolt en Michael Phelps vanwege drie of meer gouden medailles die ze in Rio wonnen, maar Danuta Kozák, daar had u vast nog niet van gehoord. Deze kanoster heeft zaterdag haar derde gouden medaille van deze Olympische Spelen gewonnen. Dat deed de Hongaarse op de 500 meter bij de landenwedstrijd K4.

‘Ik heb nog wat tijd nodig voordat ik het geloof', zei ze na de wedstrijd. Kozák is de eerste vrouw die erin slaagt op het olympische kanotoernooi drie onderdelen te winnen. Bij de mannen lukte Vladimir Parfenovitsj (Sovjetunie) dit in 1980 en in 1984 de Nieuw-Zeelander Ian Ferguson.

Kozák won in Rio ook goud op de K2 500 meter en de 500 meter individueel. In 2012 in Londen won ze tweemaal goud, vier jaar eerder in Peking eenmaal zilver.

Ondertussen maken de Nederlandse handbalsters zich op voor hun wedstrijd om het brons. Ze nemen het op tegen Noorwegen, en dat is niet de minste tegenstander: Noorwegen is de regerend Europees, olympisch en wereldkampioen.

Handbal is een van de belangrijkste sporten in Noorwegen, wat maakt dat de jeugdopleidingen goed zijn en de competitie is van hoog niveau. In tegenstelling tot Nederland. De meeste Nederlandse speelsters wijken namelijk uit naar het buitenland, zoals Jessy Kramer, die als geen ander weet hoe het er aan toegaat in Noorwegen. Zij woonde er de laatste jaren namelijk.

Jessy Kramer (rechts) samen met Yvette Broch.Beeld ap

Voor wie zich afvraagt wat zo'n 1,5 kilometer zwemmen, 38,5 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen nou precies met een mens doet: onderstaand beeld van Rachel Klamer tijdens de Europese Spelen is redelijk veelzeggend.

Rachel Klamer uitgeput op de grond na de Europese Spelen in Baku.Beeld reuters

Rachel Klamer, geboren in Zimbabwe waar haar ouders als arts werkten, is in alle onderdelen van de triatlon gemiddeld goed.

Ideaal, lijkt ons. Dan zijn er tenslotte ook geen zwakke onderdelen. Op dit moment ligt de Nederlandse in het Braziliaanse water. Ze draagt nummer 4 op de badmuts, maar vooralsnog heeft de camera ter plekke haar nog niet in een close-up kunnen vinden.

Beeld pro shots
De start van de olympische triatlon met achteraan met nummer vier op haar badmuts Rachel Klamer.Beeld getty

Voor uw overzicht nog even snel de belangrijkste onderdelen van vandaag, voor Nederland althans, op een rijtje:


16.00 - 18.30 uur: triatlon, vrouwen met Rachel Klamer
16.30 - 18.30 uur: handbal, vrouwen Nederland - Noorwegen
17.30 - 19.30 uur: mountainbike, vrouwen met Anne Terpstra
18.00 - 20.00 uur: volleybal, vrouwen Nederland - VS
20.00 - 23.00 uur: taekwondo, vrouwen kwartfinales / halve finales +67 kg met Reshmie Oogink
03.00 - 03.45 uur: taekwondo, vrouwen finale +67 kg

Ook staat zaterdag de triatlon voor vrouwen op het programma. Namens Nederland staat Rachel Klamer om 16.00 uur aan de start. De 25-jarige Nederlandse kan zich opmaken voor 1,5 kilometer zwemmen, 38,5 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen.

Reshmie Oogink is uitstekend begonnen aan haar olympische toernooi. De Nederlandse taekwondoka wint met 7-1 van Sorn Seavmey, de Combojaanse vlaggendrager. Oogink mag haar olympische debuut een vervolg geven in de kwartfinale. Daarin treft ze Jackie Galloway, een taaie Amerikaanse. Rond 20.00 uur begint die wedstrijd.

Reshmie Oogink in de achtste finale.Beeld afp

Welke Nederlandse atleet zien we vandaag als eerste in actie? Dat is Reshmie Oogink. Wie? Zal u misschien zeggen. De 26-jarige taekwondoka maakt haar debuut op de Olympische Spelen. Ze komt uit in de klasse boven de 67 kg.

In eerste instantie leek het erop dat Oogink de Spelen mis zou lopen. In januari ging het fout tijdens een kwalificatietoernooi. Acht seconden voor het einde van haar partij werd ze verrast en verloor ze de beslissende wedstrijd. Eén kans restte een maand later: het OKT in Turkije. Daar greep ze haar allerlaatste kans en verzekerde ze zich van een ticket naar Rio.

Opvallend: haar broer Michael is haar coach. Oogink komt vanmiddag om 14.30 uur voor het eerst in actie.

Reshmie Oogink.Beeld epa
Reshmie Oogink.Beeld anp

Zijn olympische medailles te koop? Het is een discussie die elke Spelen weer terugkeert. Nu eens als het gaat om geld dat nationale overheden uittrekken om sporters – en de eigen natie - te helpen bij hun jacht naar succes. Dan weer eens als overheden buitenlandse talentvolle sporters een smak geld en een paspoort aanbieden om van nationaliteit te wisselen en onder een vreemde vlag uit te komen.

Ook in Rio is dat weer het geval. Neem handballer Marko Bagaric, een Kroaat, die voor Qatar speelde. En enthousiast de 30-23 overwinning van de Qatari op zijn voormalige vaderland vierde. Of de Keniaanse atlete Vivian Jemutai die niet alleen voor Turkije op de 5.000 en 10.000 meter uitkwam, maar bij haar nationaliteitswissel zelfs een andere naam aannam: Yasemin Can.

Niemand heeft het in Rio zo bont gemaakt als Bahrein. Van de 35 sporters die het golfstaatje naar de Spelen heeft gestuurd zijn er exact zes Bahreini. De rest van de delegatie uit Bahrein bestaat uit een bont gezelschap van tien Kenianen, zeven Ethiopiërs, zes Nigerianen, drie Marokkanen, twee Jamaicanen en een Rus. Allemaal voor veel oliedollars naar Bahrein gehaald in de hoop het golfstaatje sportief op de kaart te zetten.

Heeft dat beleid van bahrein ook zijn vruchten afgeworpen? Jazeker, de Keniaanse Ruth Jebet won goud voor Bahrein op de 3.000 meter steeple en de eveneens Keniaanse Eunice Jepkirui Kirwa zilver op de marathon voor vrouwen. En vannacht kunnen de Bahreini opnieuw hopen op een medaille: dan start Birhanu Balew op de 5.000 meter voor mannen. Balew, een Keniaan, kwalificeerde zich met 13:19,83 als vierde voor de eindstrijd. Dus dat wordt nog knap spannend achter de televisie in de hoofdstad Manama.

Marko Bagaric.Beeld afp

Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekunie IAAF, heeft bevestigd dat hij doodsbedreigingen heeft gekregen na de uitsluiting van de Russische atleten voor de Olympische Spelen in Rio.

De IAAF sloot alle Russen uit, nadat bekend werd dat in het land systematisch doping werd gebruikt. In de media verschenen eerder al berichten dat Coe met de dood was bedreigd. Hij bevestigde dit in een gesprek met de New York Times. Hij wilde er verder niet op ingaan.

Volgens de New York Times waren de bedreigingen die Coe kreeg in het Russisch. De Russen hadden bij het sporttribunaal CAS beroep aangetekend tegen de schorsing, maar dat hield de uitsluiting in stand.

Sebastian Coe.Beeld getty

Met de verloren finale van gisteravond is een einde gekomen aan de interlandloopbaan van Naomi van As. De 33-jarige hockeyster kan terugkijken op een indrukwekkende erelijst in het shirt van Nederland. Hoogtepunten waren de gouden medaille op de Spelen van 2008 en 2012. Nu kan daar dus een zilveren medaille aan worden toegevoegd. Al kan het wat tijd kosten voordat ze die op waarde weet te schatten.

'Soms kan sport echt klote zijn', zei Van As na de verloren shoot-outs. 'We hebben waanzinnig gespeeld en tikten ze gewoon weg. Maar dit is de realiteit, het moet echt nog even bezinken.'

'Ik heb nu een beetje een tweestrijd. Aan de ene kant ben ik trots op twaalf mooie jaren bij het Nederlands team, maar ik heb ook te maken met het moment van nu. Het wordt tijd voor een ander leven voor me, al moet ik daar nu nog even niet aan denken.'

In het Holland Heineken House leek Van As zich al geen zorgen meer te maken. De speelster van Laren nam het voortouw in het feestgedruis en ging crowdsurfend door de zaal.

Naomi van As in haar laatste interland.Beeld afp

Aan de olympische avonturen van Usain Bolt is nu echt een einde gekomen. De Jamaicaanse atleet heeft na zijn gouden medaille op de 4x100 meter maar liefst negen gouden medailles in zijn prijzenkast hangen. Hij blijft benadrukken dat het zijn laatste Spelen zijn en dat hij volgend jaar stopt. De sprinter kuste de olympische baan afgelopen nacht vaarwel.

'Ik ga de sport zeker missen en ook de Olympische Spelen, want dit is het hoogste podium waarop je kunt schitteren', aldus de sprinter in Rio. 'Het was geweldig en ik heb alles gegeven. Ik heb de wereld laten zien dat ik de beste ben, dus mijn missie is zeker geslaagd.'

Toch ziet Bolt ook een pluspunt van zijn laatste Olympische Spelen. 'De interviews ga ik zeker niet missen, ik heb er geloof ik wel 500 gedaan sinds ik hier ben', zegt de immens populaire atleet. 'Maar ik ga het publiek en de competitie wel missen. Ik hou ervan om de strijd aan te gaan.'

Usain Bolt kust de olympische baan in Rio.Beeld afp

Dat de ene zilveren medaille de andere niet is, werd gisteren maar weer bewezen. Terwijl BMX’er Jelle van Gorkom zijn geluk niet op kon na het behalen van de zilveren plak, waren de hockeysters ontroostbaar nadat Groot-Brittannië te sterk bleek in de finale: goud verloren.

Zo liet TeamNL een gouden medaille mis, waar stiekem al een beetje rekening mee gehouden was. Daardoor blijft de Nederlandse equipe vooralsnog op acht gouden medailles staan. Wel kwamen er dus twee zilveren plakken bij, waardoor in totaal nu zes zilveren medailles werden verzameld. Brons was er vier keer voor een Nederlandse sporter of sportploeg.

De doelstelling van chef de mission Maurits Hendriks was een plek in de top-10 van het medailleklassement. Hoewel Nederland een plekje zakte, voldoet het met een tiende plek nog steeds aan die doelstelling.

De hockeysters vergaten het goud mee te nemen uit RioBeeld ANP

Nog twee dagen te gaan, maar nu al kan worden gezegd dat de Olympische Spelen voor Nederland succesvol zijn verlopen. Al waren er minder medailles dan gehoopt. 'We' moeten het hebben van een gezond verenigingsleven en uniek talent.

Het succes van Nederland in Rio is een optelsom van zaken als traditie of uniek talent. Jammer dat de rol van de nieuwe Nederlander zo klein is, schrijft Willem Vissers.

Nog heel even terug naar Usain Bolt, de atleet die onverslaanbaar bleek op drie Olympische Spelen. Op Twitter heeft hij een overzicht van zijn erelijst gemaakt.

Voor wie graag weet wat er vandaag op het programma staat en hoe laat dit is, hebben wij onderstaand overzicht van de Nederlandse deelnemers.

14.30 - 14.40 uur: taekwondo, vrouwen eerste ronde +67 kg met Reshmie Oogink
16.00 - 18.30 uur: triatlon, vrouwen met Rachel Klamer
16.30 - 18.30 uur: handbal, vrouwen Nederland - Noorwegen
17.30 - 19.30 uur: mountainbike, vrouwen met Anne Terpstra
18.00 - 20.00 uur: volleybal, vrouwen Nederland - VS
20.00 - 23.00 uur: taekwondo, vrouwen kwartfinales / halve finales +67 kg
03.00 - 03.45 uur: taekwondo, vrouwen finale +67 kg

Usain Bolt heeft zijn olympische loopbaan afgesloten met een perfecte score. Hij won met de Jamaicaanse estafetteploeg voor de derde maal goud op de 4x100 meter, in drie pogingen. Eerder won hij al voor de derde maal goud op de 100 meter en 200 meter. Alleen bij zijn olympische debuut in 2004, als 17-jarig talent, veroverde hij geen prijs.

Lees hier het stuk dat Volkskrantverslaggever Mark van Driel schreef over de onverslaanbare kampioen.

Usain BoltBeeld EPA

In de halve finale tegen Duitsland waren de shoot-outs nog de reddingsboei voor de Nederlandse hockeysters. In de finale tegen Groot-Brittannië moest het vrouwenteam door zwak verdedigen op herhaling. De shoot-outs verliepen net zo dramatisch als vorig jaar in de EK-finale. Bos, Hoog, Leurink en Van Geffen wisten niet te scoren. Keepster Sombroek was niet tot een tweede mirakel in staat, waardoor de Britse vrouwen met 2-0 wonnen.

Lees hier het artikel van Volkskrantverslaggever Robèrt Misset.

Hockeysters zijn ontroostbaar na de verloren finaleBeeld ANP

Door het tijdsverschil kunt u waarschijnlijk niet alle wedstrijden volgen tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste sportmomenten uit de nacht.

Bolt pakte zijn negende gouden olympische medailleBeeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden