Live

Rio dag 12 - Schippers: 'Ben het kwijtgeraakt sinds mijn blessure'

Het moest de grote dag van Dafne Schippers worden. Ze rende diep in de Nederlandse nacht naar zilver op de 200 meter en daar was ze absoluut niet tevreden mee. Daarvoor kregen we bokster Nouchka Fontijn te zien. Zij won haar wedstrijd in de kwartfinale en is zeker van brons. De Nederlandse hockeysters stelden tegen Duitsland na shoot-outs een plaats in de finale veilig. Lees hieronder alles terug over Rio, dag 12.

Schippers baalt na de 200 meter-finale. Beeld ap
Schippers baalt na de 200 meter-finale.Beeld ap

De soap rond de 'beroving' van vier Amerikaanse zwemmers heeft weer een nieuw hoofdstuk. Zojuist werden twee van de betrokken zwemmers uit een vliegtuig gehaald door de politie, terwijl ze op het punt stonden om te vertrekken richting de VS. De Braziliaanse rechter vertrouwt het verhaal van de beroving niet. De mannen zouden zondagnacht na een avond stappen zijn beroofd door een groep gewapende mannen die zich voordeden als agenten. Maar de zwemmers zouden elkaar op essentiële punten, onafhankelijk van elkaar, hebben tegengesproken.

Grootste naam is Ryan Lochte, die deze Spelen goud won op de 4x200 meter vrij en van andere Spelen nog vier gouden medailles op de kast heeft liggen. Lochte zou maandag al naar huis zijn gevlogen. Het Amerikaans NOC bevestigt tegenover persbureau AP dat Jack Conger en Gunnar Bentz uit het vliegtuig zijn gehaald. Ze worden vastgehouden op het vliegveld, waar ze nieuwe verklaringen moeten afleggen. De vierde zwemmer, James Feigen, was al eerder aangehouden. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

En daarmee sluiten wij dit liveblog.

Ryan Lochte. Beeld afp
Ryan Lochte.Beeld afp

Goed, in Nederland draait nu alles even om Schippers en Martina. Maar er wordt ook nog gewoon gesport in het olympisch stadion. De Verenigde Staten hebben het goud, zilver én het brons gepakt op de 100 meter horden voor vrouwen. De favoriete Brianna Rollins veroverde de olympische titel overtuigend in 12,48 en ze bleef haar landgenotes Nia Ali (tweede) en Kristi Castlin (derde) voor. Rollins neemt de titel over van de Australische Sally Pearson die in Rio ontbrak wegens een zware dijbeenblessure.

Schippers meldde zich zwaar teleurgesteld in de mixed zone bij de schrijvende pers. Bij de NOS wilde ze nog niet ingaan op de vraag of haar blessure haar zwakker heeft gemaakt op de Spelen. 'Ik voelde me supergoed.' Maar tegenover persbureau ANP zei ze zojuist: 'Ik ben het kwijtgeraakt sinds mijn blessure. Daarvoor had ik zo'n goede vorm.'

Schippers liep twee dagen voor haar eerste optreden op de 100 meter een liesblessure op. Mede daardoor liep de finale op het koningsnummer uit op een tegenvaller: ze werd vijfde. Op de 200 meter, de afstand waarop ze regerend wereldkampioene is, moest de revanche komen. 'Ik kwam op het laatste stuk steeds dichterbij, maar ik was toch niet sterk genoeg. We gaan dit nu eerst analyseren. Ik baal. Ik kwam hier om te winnen en dat heb ik niet gedaan. Ik ging stuk op de laatste meters.'

Quote

Ik ben het kwijtgeraakt sinds mijn blessure. Daarvoor had ik zo'n goede vorm.

Dafne Schippers
Schippers ligt uitgeteld op het tartan na de finale van de 200 meter. Beeld photo_news
Schippers ligt uitgeteld op het tartan na de finale van de 200 meter.Beeld photo_news
Thompson (links) finisht net voor Schippers. Beeld afp
Thompson (links) finisht net voor Schippers.Beeld afp

We zullen het bijna vergeten na de hectische zilveren race van Schippers, maar Churandy Martina plaatste zich drie kwartier geleden knap voor de finale van de 200 meter. Ook hij stond voor de camera van de NOS, kort voor de finale van Schippers.

'Het ging heel goed', zei hij met zijn kenmerkende glimlach. Met tape op zijn been rende hij zijn race, maar volgens Martina hoeft niemand zich zorgen om zijn gesteldheid te maken. 'Ik sta in die finale. Alles kan morgen gebeuren. Nu moet ik rustig aan doen om heel snel te lopen. Ik wil heel Curacao bedanken, en Nederland ook, voor iedereen die zijn wekker heeft gezet', zegt Martina.

Martina knielt van blijdschap na zijn tweede plek in de halve finale op de 200 meter. Beeld afp
Martina knielt van blijdschap na zijn tweede plek in de halve finale op de 200 meter.Beeld afp

Woest is ze, Dafne Schippers. Ze heeft goud verloren, en niet zilver gewonnen. Kort na haar race smijt ze haar schoenen op de baan. Daarnaa staat ze al snel voor de camera van de NOS. Ze kon moeilijk haar woorden vinden. 'Ik weet het gewoon even niet. Ik kwam hier voor goud en dat heb ik niet gedaan. Ik kan hier niet van genieten.'

null Beeld ap
Beeld ap

Het lachje was al ontspannen bij de aankondiging. Een goed teken. En tijdens haar race op de 200 meter was Dafne Schippers soeverein, maar Elaine Thompson was net iets beter. Ze snelt naar zilver, waarmee ze de eerste atletiekmedaille pakt voor Nederland sinds 1992.

Schippers geeft alles, blijkt wel uit haar finish. Ze kan niet meer op haar benen blijven en valt. Daarna blijft ze nog even liggen op het tartan. Ze lijkt niet tevreden. Haar tijd: 21,88. Die van Thompson: 21,78.

Er klinkt gejuich in het olympisch stadion als Dafne Schippers het tartan opwandelt. Ze is populair bij de Brazilianen, blijkt. En nog populairder bij de Nederlanders. Gaat ze in de voetsporen treden van Fanny Blankers-Koen?

Dafne Schippers Beeld afp
Dafne SchippersBeeld afp

Churandy Martina snelde zich in de derde halve finale naar een tweede tijd. Het optreden van de Nederlander was goed met een tijd van 20,10 en zelfs goed genoeg voor een finaleplek: alleen de eerste twee plaatsen zich namelijk rechtstreeks voor de finale. Martina haalde met een aantal fabelachtige laatste meters topfavoriet Justin Gatlin in, die nu uitgeschakeld is. De man die nog zilver won op de 100 meter noteerde 20,13.

Martina kan zijn geluk niet op na zijn race. Hij slaat zijn handen voor zijn hoofd, alsof hij niet kan geloven dat hij morgen in de finale naast Usain Bolt staat. Die Bolt plaatst zich als snelde voor de finale. Martina noteert de 'langzaamste' tijd, maar dat zal de Curacaoenaar niet veel kunnen schelen.

De sprinter stond in 2008 en 2012 ook tussen de snelste acht mannen in de olympische finale van de 200 meter. Martina snelde in Peking namens de Antillen achter Bolt als tweede over de finish, maar hij werd gediskwalificeerd omdat hij buiten zijn baan had gelopen. Bij Londen 2012, toen Martina voor Nederland uitkwam, eindigde hij als vijfde.

undefined

Martina. Beeld afp
Martina.Beeld afp

Usain Bolt plaatst zich met speels gemakt voor de finale van de 200 meter, in een tijd van 19,78. In de laatste meters komt zijn atletiekmaatje Andre De Grasse nog akelig dichtbij. Daar kan de Jamaicaan wel om lachen tijdens de race. Hij kijkt naar rechts en ziet dan ook het lachende gezicht van De Grasse. Bolt moest in de laatste vijftig meter nog even aanzetten om te winnen en De Grasse krijgt een vingertje van de kersverse kampioen op de 100 meter. Zo ga je niet om met mannen die sinds zondag onsterfelijk zijn.

Bolt tijdens de halve finale van de 200 meter. Beeld afp
Bolt tijdens de halve finale van de 200 meter.Beeld afp

Voordat Schippers aan de bak mag, over een klein half uur, komt de beste sprinter bij de mannen op baan. Churandy Martina gaat proberen de finale te halen bij de 200 meter. En dat is een flinke klus met mannen als Usain Bolt, Yohan Blake en Andre De Grasse als grootste concurrenten.

Churandy Martina tijdens de series van de 200 meter. Beeld epa
Churandy Martina tijdens de series van de 200 meter.Beeld epa

Dat hordelopen soms een gevaarlijke bezigheid kan zijn, is evident. Een atleet hoeft zich maar een beetje te verkijken op een hindernis, en hij smakt tegen het tartan. Zojuist overkwam dat liefst twee atleten in de derde halve finale van de 100 meter horden (v). In dit geval zegt onderstaande beeld meer dan duizend woorden.

Bij de BBC is atletieklegende Michael Johnson analist. Op de vraag of meer hordelopers dan normaal onderuit gaan, antwoordde hij: 'Ik denk het. Het kan te maken hebben met de snelheid van de baan, die voor allerlei problemen zorgt bij de hordelopers.' Goed nieuws dus voor Dafne Schippers, straks, die het zonder horden mag doen bij haar 200 meter. Voor haar telt alleen snelheid.

Valpartij van de Canadese Nikkita Holder in de halve finale van de 100 meter horden. Beeld epa
Valpartij van de Canadese Nikkita Holder in de halve finale van de 100 meter horden.Beeld epa

Nog ruim een uur, en dan is het zover. Het moment waar atletiekminnend Nederland al jaren naartoe leeft: de 200 meter, het favoriete onderdeel van Dafne Schippers. Kan Nederland voor het eerst sinds 1992 (Ellen van Langen, goud 800 meter, Barcelona) weer eens een atletiekmedaille vieren? Schippers start in de voor haar gunstige baan vier, vanwege haar snelle halve finale.

Maar de druk is groot, zeker na de mislukte 100 meter. Schippers geeft niet om sportpsychologen. Toch zijn de innerlijke demonen die kunnen opduiken in de finale van de 200 meter in een model gevat: de zes cirkels van aandacht. Wat mag ze absoluut niet denken? En wat wel? Lees hier een artikel (+).

En tot slot nog de baanindeling:
1 Deajah Stevens
2 Dina Asher-Smith
3 Marie-Josee Ta Lou
4 Dafne Schippers
5 Tori Bowie
6 Elaine Thompson
7 Michelle-Lee Ahye
8 Ivet Lalova-Collio

Pat Hickey, de voorzitter van het Ierse olympisch comité, werd vandaag van zijn bed gelicht door Braziliaanse politie wegens vermeende ticketfraude. Het Iers NOC heeft zojuist gereageerd op de affaire bij monde van waarnemend voorzitter William O'Brien. 'We hebben zeer beperkte toegang tot hem', zei O'Brien.

Hickey werd na zijn arrestatie met pijn in zijn borst opgenomen in het ziekenhuis. Om die reden heeft hij ook nog geen verklaring afgelegd, aldus de waarnemend voorzitter. Maar, zegt O'Brien, 'we zullen ons tot het uiterste verdedigen'.

Pat Hickey. Beeld photo_news
Pat Hickey.Beeld photo_news

In de tweede helft kwamen de Amerikaanse basketballers geen moment meer in de problemen tegen Argentinië. En de Argentijnse fans hadden zich ook al redelijk snel verzoend met de nederlaag. Vanaf het einde van het derde kwart ging er een wave door het stadion en werd er voortdurend gejoeld, als saluut aan hun team. De eindstand? 105-78. Amerika gaat naar de halve finale.

Bij Argentinië stapt vedette Manu Ginobili met tranen in zijn ogen van het veld. De 39-jarige basketballer was jarenlang een grote ster in de NBA, won vier titels met San Antonio Spurs en veroverde in 2004 olympisch goud in Athene. Nu eindigt zijn interlandloopbaan, met een nederlaag. En daarmee neemt Argentinië afscheid van het icoon van de gouden generatie.

Manu Ginobili tijdens de wedstrijd tegen Amerika. Beeld reuters
Manu Ginobili tijdens de wedstrijd tegen Amerika.Beeld reuters

Correspondente Marjolein van de Water verslaat samen met drie sportcollega's de Spelen vanuit Rio, en kijkt met frisse ogen naar de sportjournalistiek. Wat valt haar op? Sportverslaggeving is doorspekt van seksisme. Lees hier haar blog.

Het ging in het eerste kwart stroef, maar inmiddels zijn de Amerikaanse basketballers op stoom tegen Argentinië. Het gat bij de rust is zestien punten in het voordeel van het Dream Team.

Durant (links) discussieert met de Argentijnse basketballer Nocioni. Beeld reuters
Durant (links) discussieert met de Argentijnse basketballer Nocioni.Beeld reuters

Nog meer slecht nieuws op tienkampgebied. Na Eelco Sintnicolaas heeft ook Pieter Braun voortijdig het olympische onderdeel beëindigd. De Brabander stopte na het vierde onderdeel, het hoogspringen, vanwege een liesblessure.

Na zijn sprong van 1.95 meter ging het twee keer mis bij 1,98. Zijn derde poging liet hij lopen. Braun, die na drie onderdelen dertiende stond, meldde zich af voor de 400 meter.

De 22-jarige meerkamper uit Terheijden kreeg al bij het tweede onderdeel, het verspringen, last van zijn lies. Hij kon nog wel kogelstoten, maar de pijn werd steeds erger. ‘Ik kon niet eens meer pijnvrij dribbelen', zei hij tegen de NOS.

Eelco Sintnicolaas gaf al op na de 100 meter, het eerste onderdeel. Hij liep een blessure in zijn bovenbeen op.

Pieter Braun tijdens het hoogspringen. Beeld photo_news
Pieter Braun tijdens het hoogspringen.Beeld photo_news
Pieter Braun. Beeld afp
Pieter Braun.Beeld afp

Het eerste Amerikaanse basketbal ‘Dream Team’ stond 24 jaar gelden ook tegenover Argentinië in de kwartfinale in de Tournament of the America's, een toernooi voorafgaand aan de Spelen. Maar - we doen een greep - Michael Jordan, Charles Barkley, Karl Malone en Magic Johnson ging het een stuk gemakkelijker af dan nu. Met 41 punten verschil werd gewonnen: 128-87.

Hoe anders loopt het nu, in Rio. Na het eerste kwart staan de Argentijnen voor tegen de NBA-sterren, waar, toegegeven, in tegenstelling tot 1992 wel een aantal grote namen als LeBron James en Stephen Curry ontbreken. Neemt niet weg dat de Amerikanen geen problemen zouden moeten hebben met de brutale Argentijnen, die in het eerste kwart lang voorstonden en nu met slechts vier punten achterstand pauzeren: 25-21.

null Beeld afp
Beeld afp

De Argentijnse kranten krijgen geen genoeg van hun zilverenmedaillewinnaar Juan Martín del Potro, die in zijn geboortedorp Tandil werd onthaald door ‘tienduizend’ fans alsof hij niets dan goud had gewonnen. Del Potro bedankte zijn land en in het bijzonder de mensen van Tandil voor de steun, zonder wie hij ‘het niet had kunnen doen’.

Zijn verrassende zegereeks leverde Del Potro een wildcard op om op Flushing Meadows te mogen spelen, de banen van de Amerikaanse grand slam de US Open. Het toernooi waar hij zeven jaar geleden voor het eerst echt aan de wereld toonde waartoe hij als 20-jarige met zijn harde service en forehand in staat was. Hij won in de halve finale van Rafael Nadal en in de finale van Roger Federer, toen de nummer een van de wereld.

Op de Olympische Spelen in Rio zette ‘Delpo’ een vergelijkbaar lijstje grootheden aan de kant. Weer Nadal en de huidige nummer een van de wereld, Novak Djokovic ditmaal. Niemand die het had voorzien, na een vierde polsoperatie, elf maanden geen tennis en drie jaar geen grand slams. Maar hij deed het en durfde voorzichtig tegen Argentijnse journalisten te zeggen dat hij misschien wel net zo goed tennist als in 2009, toen hij zijn inmiddels uit het slop getrokken carrière zo groots aankondigde op de US Open.

Lees hier over de lange weg van Del Potro naar de olympische finale.
Lees hier hoe die verliep.

Juan Martin Del Potro. Beeld photo_news
Juan Martin Del Potro.Beeld photo_news

De tegenstander van de Nederlandse hockeysters in de olympische finale is bekend: Groot-Brittannië. De Britse vrouwen versloegen in hun halve finale Nieuw-Zeeland met 3-0. Nederland versloeg eerder vanavon Duitsland na shoot-outs.

De Britse hockeysters zijn nog ongeslagen dit hockeytoernooi en staan voor de eerste keer in de olympische finale. Wel kwam het Britse team al zes keer uit op de Spelen en haalde twee keer brons: in 1992 in Barcelona en in 2012 in Londen.

Overtuigend goud voor de Keniaan Conseslus Kipruto op de 3.000 meter steeplechase. Daarmee hield hij een mooie reeks in stand voor zijn land: sinds 1984 won een Keniaan goud op dit atletieknummer.

De 21-jarige Kipruto had zo veel voorsprong dat hij aan het begin van het laatste rechte eind al begon met zwaaien en feestvieren. Hij finishte in een nieuw olympisch record van 8.03,28.
De Amerikaan Evan Jager won het zilver. Tweevoudig olympisch kampioen Ezekiel Kemboi die in Rio de laatste race uit zijn loopbaan liep, eindigde als derde maar werd gediskwalificeerd omdat hij buiten zijn baan was gekomen. Het brons werd daarom toegekend aan de Fransman Mahiedine Mekhissi.

null Beeld getty
Beeld getty

De finale van het voetbaltoernooi krijgt een saillant onderonsje. Brazilië strijdt met Duitsland om het goud. De Duitsers versloegen zojuist Nigeria met 2-0 in de halve finale. Brazilië verpulverde Honduras met 6-0. De Brazilianen zijn op stoom met als uitblinker sterspeler Neymar, die de vroegste goal ooit maakte in de olympische historie (na vijftien seconden). Toch zal er met enige vrees naar het duel tegen de Duitsers worden uitgekeken. Twee jaar geleden werd het op het WK in Brazilië nog 7-1 voor de 'Mannschaft'.

Op het olympisch toernooi zijn het weliswaar verkapte jeugdteams met een aantal dispensatiespelers die tegenover elkaar staan, maar mentaal staan de Brazilianen met 1-0 achter.

null Beeld afp
Beeld afp
Neymar. Beeld photo_news
Neymar.Beeld photo_news

Voor Eelco Sintnicolaas draaide de Olympische Spelen uit op een drama. Voor de Nederlander zat de tienkamp er naar honderd meter al op. Een bovenbeenblessure dwarsboomde zijn ambities. 'Ik heb tien weken met tape getraind en diclofenac geslikt. Al dat werk voor slechts 100 meter. Het besef komt nu pas dat het over en uit is', zei Sintnicolaas tegen de NOS.

Het was sowieso geen gelukkig jaar voor de tienkamper. Hij had al blessures aan zijn enkel en achilleshiel en een gekneusde ribspier. 'Als het geen olympisch seizoen was had ik nu mijn rust al gepakt. Maar dit is maar eens in de vier jaar. Ik voel me ook goed en sterk, dat zie je ook op de 100 meter, dus het is zuur. Maar het is nu tijd voor herstel, fysiek en mentaal. Dat heb ik hard nodig en dan maar eerst zien dat ik weer fit word.'

Eelco Sintnicolaas. Beeld getty
Eelco Sintnicolaas.Beeld getty

Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië zijn begonnen aan de andere halve finale in het hockeytoernooi bij de vrouwen. De winnaar van deze partij zal olympisch kampioen Nederland treffen in de eindstrijd. Tegen Nieuw-Zeeland zal het voor de hockeysters een conditionele strijd worden, terwijl Groot-Brittannië vooral fysiek een sterke tegenstander is.

Anouchka Fontijn bereikte eerder vanavond de halve finale van het bokstoernooi, maar ze stond strak van de spanning. 'Het is allemaal zo groot op de Spelen, daardoor was ik vooraf superzenuwachtig', zegt de bokser uit Schiedam 'Ik dacht: dit doe ik nooit meer.'

Nu ze gewonnen heeft, kijkt ze uit naar de halve finale op vrijdag. Ze verzekerde zich al van een medaille. Welke kleur het gaat worden, zal vrijdag of mogelijk zondag in de finale blijken. 'Dit was de eerste stap. Ik heb nu ervaren hoe het is om hier te staan, de tweede keer stap ik heel anders de ring in.'

Nouchka Fontijn in haar kwartfinale. Beeld afp
Nouchka Fontijn in haar kwartfinale.Beeld afp
Nouchka Fontijn wint van Savannah Marshall. Beeld anp
Nouchka Fontijn wint van Savannah Marshall.Beeld anp

'Een vrouwenploeg met minder ervaring was onder de regie van een coach in verwarring uit de rails gelopen. In tegenstelling tot het mannenteam stonden bij de vrouwen de grote speelsters wel op, toen het nodig was', schrijft onze hockeyverslaggever Robèrt Misset over de halve finale van de hockeysters.

Het Nederlandse zeilduo Afrodite Zegers/Anneloes van Veen komt vandaag niet meer in actie. De afsluitende medalrace bij de 470-vrouwen is uitgesteld naar morgen. De nummers zes van het klassement dobberden uren in de hete middag op het vlakke water in de baai van Guanabara rond. De langverwachte wind kwam niet.

De twee debutanten maken minimaal nog kans op brons, al moet de uitslag in de finale dan wel heel gunstig uitvallen.

Het Nederlandse zeilduo Afrodite Zegers/Anneloes van Veen. Beeld photo_news
Het Nederlandse zeilduo Afrodite Zegers/Anneloes van Veen.Beeld photo_news

De komende uren staat er weer veel moois op het programma in Rio. Nederland heeft medaillekansen. Een overzicht voor komende nacht.

Ondertussen wachten de zeilsters in de baai van Rio nog altijd op wind. De medalrace in de 470-klasse is uitgesteld tot 21.00 uur. Als er om 21.30 nog niet genoeg wind staat, dan gaan we morgen weer verder.

Het Nederlandse zeilduo Afrodite Zegers en Anneloes van Veen maakt kans op een medaille. Annemiek Bekkering en Annette Duetz komen donderdag nog uit in de finale van de 49erFX. Als nummers acht van het klassement kunnen ze echter niet meer op het podium eindigen.

De BMX'ers hebben hun tijdrit erop zitten. Twan van Gendt was de snelste Nederlander. Hij wordt zesde, terwijl Nick Kimmann op de achtste plek eindigt. De derde Nederlander, Jelle van Gorkom, zet de zeventiende tijd neer.

Heel veel zegt deze uitslag nog niet. Alle rijders plaatsen zich voor de kwartfinales van morgen. De tijd van vandaag is bepalend voor de baanindeling van morgen.

Het spande erom, maar Nouchka Fontijn is door naar de halve finale. Ze is al verzekerd van het brons. De 28-jarige Schiedamse won haar gevecht met de Britse Savannah Marshall in de kwartfinale van de klasse tot 75 kilogram op punten: 2-0 (40-36 38-38 39-37). Als halvefinaliste is de als tweede geplaatste Fontijn, die de eerste ronde mocht overslaan, nu al verzekerd van een medaille.

De tweevoudig Europees kampioene strijdt vrijdag met Li Qian uit China om een plek in de olympische finale. Bij winst mag Fontijn op de slotdag van de Spelen om het goud boksen, bij verlies krijgt ze een bronzen medaille.

Nouchka Fontijn in Rio. Beeld anp
Nouchka Fontijn in Rio.Beeld anp

Nouchka Fontijn is begonnen aan haar bokswedstrijd in de kwartfinale. De Schiedamse treft in de Britse Savannah Marshall een taaie tegenstander.

Jur Vrieling had zich van de Spelen voorgesteld. Hij was als eerste springruiter zeker van deelname in Rio en met zijn paard Zirocco Blue een belangrijke waarde in de landenploeg. Maar terwijl Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders met Oranje woensdag in Rio op een tegenvallende gedeelde zevende plaats eindigden, keek Vrieling toe.

Zirocco Blue was niet klaar voor een nieuw optreden, nadat het paard zondag na twee weigeringen al uit de individuele competitie was gezet. 'Zirocco was fit, maar het ging niet', vertelde de ruiter uit Holwierde, die dinsdag zijn paard in het eerste deel van de landenwedstrijd opnieuw twee keer zag weigeren. 'In overleg met de eigenaar en de bondscoach is besloten niet meer te starten. We weten niet wat het is, helaas kun je niet in zijn hoofd kijken. Hij gaat nu even twee maanden de wei in.'

Jur Vreiling op Zirocco Blue. Beeld epa
Jur Vreiling op Zirocco Blue.Beeld epa

Een opmerkelijk moment na het eindsignaal van de hockeywedstrijd tussen Nederland en Duitsland. Bondscoach Alyson Annan was zo opgegaan in de wedstrijd dat ze dacht dat er nog een kwart te spelen was, terwijl haar speelsters zich al opmaakten voor de beslissende shoot-out.

'Ik was even weg', zei Annan na afloop. 'In mijn hoofd was ik bezig met doorgaan, de volgende stap in de wedstrijd. De speelsters keken naar mij. Zij waren al bezig met de de shoot-outs. Ik heb mijn excuses aangeboden.'

Ondanks de verwarring van de bondscoach wisten de hockeysters de shoot-out te winnen. Vrijdag wacht Nieuw-Zeeland of Groot-Brittannië in de finale.

Ellen Hoog schiet Nederland naar olympische finale Beeld REUTERS
Ellen Hoog schiet Nederland naar olympische finaleBeeld REUTERS
Hockeybondscoach Alyson Annan. Beeld anp
Hockeybondscoach Alyson Annan.Beeld anp

Ondertussen zijn de Olympische Spelen ook voor de BMX’ers begonnen. Te beginnen met de plaatsingsruns. Dat wil zeggen dat elke rijder het parcours in zijn eentje aflegt, zo snel mogelijk wel te verstaan. De plaatsingsrun bepaalt de indeling van de halve finale.

Lange tijd had Laura Smulders de snelste tijd, maar uiteindelijk wordt ze derde. De andere Nederlandse, Merle van Benthem, zet de negende tijd neer. Daarmee zijn beiden geplaatst voor de halve finales die vrijdag worden gereden.

Later vanavond komen de mannen in actie. Dan drie Nederlanders: Twan van Gendt, Jelle van Gorkom, Niek Kimmann

De hockeysters hebben zich geplaatst voor de olympische finale, maar vraag niet hoe. Na veertien bloedstollende shoot-outs schiet Ellen Hoog Nederland uiteindelijk naar de eindstrijd, waar om goud gestreden gaat worden.

Speciale dank mag uitgaan naar keep Joyce Sombroek. De keepster stopte maar liefst vier shoot-outs.

Een uur hockeyen heeft geen winnaar gebracht in de halve finale tussen Nederland en Duitsland. De 1-1 betekent dat we direct naar de shoot out gaan. Vier jaar geleden moest Nederland ook via shoot-outs een finaleplek veiligstellen. Toen werd Nieuw-Zeeland verslagen.

Pech voor Nederland. Een doelpunt van Ellen Hoog wordt afgekeurd. De hockeysters zetten flink aan met nog vijf minuten te spelen. Gelijkspel betekent direct een shoot out.

De Nederlandse zeilsters Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen moeten nog even geduld hebben. De medalrace in de 470-klasse van het zeilen is uitgesteld tot 18.45 uur.

Zegers en Van Veen werden dinsdag tweede, derde en zevende in de laatste drie reguliere races. Het duo maakt nog altijd kans op een medaille.

Zegers en Van Veen moeten nog even geduld hebben Beeld ANP
Zegers en Van Veen moeten nog even geduld hebbenBeeld ANP

Nog geen verandering in de score na driekwart van de wedstrijd. De Nederlandse hockeysters misten een strafcorner, maar hielden er zelf ook een tegen. Duitsland komt wel steeds beter in de wedstrijd.

Een betere tweede worp bij het kogelstoten voor tienkamper Pieter Braun. De Nederlander stoot de kogel 13.90 meter. Dat zijn 722 punten. Braun neemt momenteel plek tien in het klassement in.

We gaan bij het hockey rusten met een tussenstand van 1-1. Nederland maakt het spel. Ondanks een tweede strafcorner van Paumen heeft de ploeg de voorsprong nog niet weten te pakken. Het blijft echter oppassen voor de verdedigende Duitsers.

Worstelaarster Jessica Blaszka verloor vanmiddag in de achtste finale kansloos van de Amerikaanse Augello. De Nederlandse maakte nog een kans op de herkansingsronde, maar dan moest Augello winnen van de Japanse wereldkampioene Eri Tosaka. Dat lukte niet, dus zit het olympische toernooi er alweer op voor Blaszka.

Jessica Blaszka (links) Beeld ANP
Jessica Blaszka (links)Beeld ANP

Tienkamper Pieter Braun is in zijn eerste poging bij het kogelstoten tot een afstand van 13.77 meter. Braun staat nu op een zevende plek.

Maartje Paumen brengt Nederland vroeg in het tweede kwart weer op gelijke hoogte met Duitsland. De aanvoerster schiet een strafcorner snoeihard raak.

De Duitsers openen de score. Schutze maakt de rebound uit een gestopte strafcorner van Muller. Wat de tegentreffer extra zuur maakt, is dat Nederland zelf een halve minuut eerder een strafcorner verprutst. De hockeysters zijn nog zoekende in het eerste kwart.

Nederland in halve finale tegen Duitsland Beeld AFP
Nederland in halve finale tegen DuitslandBeeld AFP

Geen medaille voor de Nederlandse springruiters. Harrie Smolders is klaar, hij haalde meerdere strafpunten.

De finale is nog niet afgelopen, maar Nederland, de regerend wereld en Europees kampioen weet nu al dat ze geen medaille zullen halen. Enige voordeel: voor de individuele finale van vrijdag worden alle resultaten geschrapt en begint iedereen met een schone lei.

Na een korte pauze begint nu het laatste deel van de springfinale in Rio. Een gouden medaille voor Nederland lijkt erg lastig te worden, na twee ruiters is het aantal strafpunten zes. Alleen Harrie Smolders en zijn paard Emerald komen nog in actie. Een interessant weetje voor hij de arena betreedt:

Zenith, het paard van Dubbeldam dat twee wereldtitels en meerdere Europese titels achter zijn naam heeft, wordt over een maand geveild. Tot de Spelen was het paard beschermd tegen een verkoop door zijn opname in het Springpaarden Fonds Nederland. Het startbedrag bij de veiling is 500.000 euro, biedingen gaan vervolgens met 50.000 euro per keer omhoog.

De Nederlandse hockeysters treden om 17.00 uur in de halve finale aan tegen Duitsland. De ploeg van bondscoach Alyson Annan trof de oosterburen eerder dit toernooi in de groepsfase. Toen werd het 2-0 voor Nederland. De hockeysters schakelden eerder deze week aartsrivaal Argentinië uit in de kwartfinale. Het team wil in Rio voor de derde opeenvolgende keer olympisch kampioen worden.

Hockeysters nemen het in de halve finale op tegen Duitsland Beeld ANP
Hockeysters nemen het in de halve finale op tegen DuitslandBeeld ANP

Maikel van der Vleuten en Verdi hebben een foutloze ronde, maar een punt door tijdsoverschrijding. Een gouden medaille wordt erg lastig voor Nederland.

Desondanks niet onmogelijk, Van der Vleuten was nummer 32 op de startlijst, wat betekent dat er nog 18 combinaties volgen.

Nu Maikel van der Vleuten met Verdi. Als Nederland goud wil winnen, moet deze ronde strafloos zijn.

Verdi heeft overigens net nog even een hoop mest achtergelaten in het parcours, vlak voor hij begon.

Helaas, er zijn nu al negen atletes sneller dan Sifan Hassan. Dat betekent dat de Nederlandse niet door de series komt op de 800 meter.

Vandaag is de afsluitende manche. In tegenstelling tot Duitsland kan Nederland geen aanspraak maken op het wegstreepresultaat. De vierde ruiter, Jur Vrieling, heeft zich teruggetrokken nadat zijn paard Zirocco Blue eerder deze week twee keer weigerde.

Dubbeldam won in zijn carrière alles wat er te winnen valt, op een prijs na: teamgoud op de Olympische Spelen. Later vandaag komen Harrie Smolders en Maikel van der Vleuten nog in actie.

Nederland is de regerend Europees kampioen en wereldkampioen.

Springruiter Jeroen Dubbeldam heeft zojuist gereden. Maar de Nederlander, regelmatig wordt hij de beste ruiter ter wereld genoemd, stelde enigszins teleur. Al bij de tweede hindernis liep hij met zijn paard Zenith tegen een zogenaamde 'pechfout' aan: vier strafpunten.

Ook de tijd, die erg scherp staat vandaag, leverde een probleem op. Dubbeldam overschreed deze met 43 honderdste van een seconde en heeft daardoor nog een strafpunt extra.

Na de eerste manche van dinsdag stonden de Nederlanders op een gedeeld eerste plaats met Brazilië, Duitsland en Amerika.

Sifan Hassan is op de 800 meter als vijfde geëindigd in de series. Dat is niet voldoende. De Nederlandse atlete moet afwachten.

Na het binnenhalen van haar gouden plak kan Marit Bouwmeester eindelijk verloren tijd inhalen. De zeilster zit in Rio gezellig aan de ontbijttafel met haar familie. Ze ziet er nog fris uit na de huldiging in het Holland Heineken Huis en het bijbehorende feest. Wat eet olympisch kampioen? Het lijkt op een simpel Hollands ontbijt. Witte bolletjes met kaas en jus d'orange. Maar ook kwark en yakult staan op de tafel.

De tienkamp heeft maar kort geduurd voor Eelco Sintnicolaas. De Nederlander is geblesseerd en geeft op. Hij heeft last van een bovenbeenblessure.

Worstelaarster Jessica Blaszka heeft haar eerste partij op de Spelen verloren van de Amerikaanse Haley Augello. De Nederlandse die vergezeld werd door haar vader en haar oom, beide oude-worstelaars, stond direct onder druk. Een tijdstraf wegens passiviteit leidde al snel tot een achterstand. Vervolgens wist de Amerikaanse Blaszka van de mat te krijgen.

Na een korte rust ging het in de tweede periode van drie minuten niet veel beter. Blaszka kreeg geen grip op de Amerikaanse die tweemaal de Nederlandse van de mat kreeg. Het resultaat was een 7-0 achterstand die ze niet meer goed kon maken.

Blaszka maakt nog een kans op een herkansing. Dan moet de Amerikaanse Augello in de volgende ronde wel winnen van de Japanse wereldkampioene Eri Tosaka en vervolgens de finale halen. Over een uur is meer duidelijkheid.

Jessica Blaszka is de eerste Nederlandse worstelaarster ooit die zich wist te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Blaska lukte het door vorig jaar de bronzen medaille in de klasse tot 48 kilogram te winnen tijdens de WK worstelen in Las Vegas. De 23-jarige Limburgse komt nu in de zogenoemde ‘vlieg en smijt-klasse’ op de mat tegen de Amerikaanse Haley Augello.

De Nederlandse springruiters zijn begonnen aan de tweede dag van de landenwedstrijd. Gisteren leverden Jeroen Dubbeldam (Zenith), Maikel van der Vleuten (Verdi) en Harrie Smolders (Emerald) een foutloze ronde af.

De vierde ruiter van de equipe van bondscoach Rob Ehrens, Jur Vrieling, beleefde gisteren weer een deceptie met zijn paard Zirocco Blue. Net als afgelopen weekeinde weigerde de schimmelhengst opnieuw. Omdat de resultaten van de beste drie ruiters tellen, had dat geen consequenties voor het resultaat van de Nederlandse equipe.

Behalve Nederland zijn ook Brazilië, Duitsland en de Verenigde Staten nog foutloos. Frankrijk, Canada, Zweden en Zwitserland zijn de andere vier opponenten van de equipe van bondscoach Rob Ehrens in de beslissende manche, waarin opnieuw de beste drie resultaten per land tellen.

De landenwedstrijd is de eerste kans op een olympische medaille voor Jeroen Dubbeldam in zestien jaar. De Nederlandse vlaggendrager greep met zijn paard De Sjiem in 2000 de olympische titel. In 2004 was zijn schimmel niet fit en ontbrak hij op de Spelen. In 2008 (beenbreuk) en 2012 (paard niet in vorm) maakte Dubbeldam evenmin zijn opwachting op de Spelen.

Snelste tijd van de tienkampers op de 100 meter komt van de Canadees Damian Warner: 10.30, een olympisch record. Dat levert hem 1023 punten op.

Olympisch kampioen en grote favoriet Ashton Eaton komt uit op 11.46 en 985 punten. Na het eerste nummer staat Sintnicolaas op plek 16, Braun op plek 21.

Sintnicolaas heeft met zijn tijd van 10,87 seconden op de 100 meter 890 punten verdiend. Braun liep iets langzamer (11,03) en krijgt dus wat minder punten. Braun staat na het eerste onderdeel op 854 punten. Straks volgt voor Sintnicolaas, Braun en de andere dertig tienkampers het tweede onderdeel: verspringen.

Ook een sterk begin voor Eelco Sintnicolaas. Hij loopt een tijd van 10.87. Dat is knap gezien al zijn blessures. Tijdens de EK in Amsterdam liep hij nog boven de 11 seconden.

Een sterk begin van Pieter Braun. In zijn serie van de 100 meter wordt de Nederlander tweede in een tijd van 11.03. Dat is zijn beste seizoensprestatie.

null Beeld anp
Beeld anp

De live sport van vandaag gaat van start met atletiek. Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun beginnen met de 100 meter.

null Beeld anp
Beeld anp

‘I’m lovin’it’. U kent hem wel de bekende slogan van fastfoodketen McDonald’s. Hamburgertje, frietje, kip nuggets, de sporters in het olympisch dorp zijn er dol op. Iets te, zo blijkt uit de onophoudelijke rijen van olympische sporters die er een gratis Mac-snack willen pakken.

Volgens The Washimgton Post staan de hele dag door –ook om vijf uur ’s morgens – rijen bij de McDonald’s die nooit korter lijken te zijn dan een voetbalveld. Daarom heeft de fastfoodketen besloten sporters voortaan een maximum van 20 artikelen per bestelling toe te staan. In een poging iets te doen aan de lange rijen. Maar misschien ook wel om de sporters, die vier jaar lang zich alles hebben ontzegd en klaar zijn met hun toernooi, niet langer foto’s op social media plaatsen van hun bevrijdende vreetfestijn.

Intussen is ook de eerste zogenoemde ‘losersvlucht’ uit Rio aangekomen op Schiphol. Aan boord zaten zo'n 50 Nederlandse sporters die op de Spelen in Brazilië buiten de medailles zijn gevallen en het olympisch dorp van NOC*NSF moesten verlaten.

Familie, vrienden en andere belangstellenden hebben sporters als golfer Joost Luiten, judoka Henk Grol, schoonspringster Uschi Freitag en zwemster Femke Heemskerk met een warm applaus welkom geheten.

De vlucht heet officieel 'terugvlucht 1'. Zullen de passagiers dat ook zo neutraal ervaren, vroeg Volkskrant-sportverslaggver Robèrt Misset zich in Rio af voor het vertrek van het vliegtuig.

Ferry Weertman, Elis Ligtlee, Matthijs Büchli en Marit Bouwmeester vierden met de Nederlandse supporters hun olympische medailles. Bouwmeester, die de eerste Nederlandse gouden zeilmedaille won in tachtig jaar, heeft enorm genoten in in het Holland Heineken House zo blijkt uit haar jubelende tweet.

Natuurlijk genieten wij nog na van de kamikazesprint van Matthijs Büchli, waardoor hij zilver pakte op de keirin. Maar het opvallendste moment op de slotdag van het olympische baanwielrennen was toch wel voor de Duitse Kristina Vogel. Tijdens haar sprint om het goud tegen de Britse Rebecca James brak plots vlak voor de streep haar zadel af.

Hoe dat kon, weet Vogel nog altijd niet. Wel dat ze doodsangsten kende om bij een snelheid van ruim 60 kilometer per uur op haar frame te vallen, vertelde ze tegenover de Duitse media. Vogel won ondanks haar technische ongemak met 0,004 seconden verschil het goud. ‘Ik ben geloof ik de eerste olympische wielerkampioen zonder zadel’, glunderde Vogel.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

We zien hier twee toppers: één in het oplossen een Rubiks kubus en één die de 100 meter rent in 9.58 seconden. Wie wint?

Op deze Spelen hebben we ons al kunnen laven aan de buitengewone talenten van tieners Simone Biles en Katie Ledecky. Beide 19-jarige Amerikaansen zijn in Rio uitgegroeid tot de turnkoningin en zwemkoningin.

Zo dadelijk start nog zo’n 19-jarig supertalent aan haar olympische deelname: de in Zuid-Korea geboren Nieuw-Zeelandse golfster Lydia Ko. De nummer 1 van de wereld en jongste winnares van een majortoernooi ooit geldt als de topfavoriete op de olympische golfbaan.

Het atletiektoernooi is langzamerhand een hoofdpijndossiertje aan het worden voor de organisatie in Rio. Neem de vele lege plekken in stadion Joao Havelange of het luide en onsportieve boegeroep van het wel aanwezige publiek voor de Amerikaanse sprinter en met name de Franse polstokhoogspringer Renaud Lavillenie.

Het jongste incident was een zelfgemaakte ballon, waar zeker een dozijn glazen onder waren gehangen, die het stadion kwam binnenvliegen waardoor het atletiekprogramma even moest worden stilgelegd. Een olympische schelmenstreek.

De Ierse bokser Michael Conlan is het op zijn zachtst gezegd niet helemaal eens met de beslissing van de jury om hem niet als winnaar aan te wijzen. Zijn woede richt zich op de AIBA, de bond waar olympische boksers onder vechten. Ze zijn corrupt, vindt hij. En het maakt hem helemaal niks uit dat hij scheldt op televisie. Eerder werd zijn landgenoot Katie Taylor uitgeschakeld en ook dat vond Conlan onterecht. Bekijk hieronder het interview.

Eerder berichten wij al over het schandaal rond de Braziliaanse schoonspringster Ingrid de Oliveira, die vlak voor de wedstrijd haar maatje Giovanna Pedrosa uit hun appartement in het olympisch dorp werkte. De reden? ‘Een lange en gepassioneerde nacht seks met de Braziliaanse kanoër Pedro Gonçalves’, aldus de Braziliaanse media. Oliveira’s wilde nachtje leidde tot grote sociale media ophef, en een onderzoek van de Braziliaanse sportautoriteiten na een klacht van Pedrosa. Ook sportief pakte een en ander dramatisch uit: Oliveira en Pedrosa werden achtste en laatste op het onderdeel synchroonduiken vanaf de tien meter-toren.

Oliveira betuigde spijt en uitgesloten van verdere deelname aan de Spelen. Pedrosa kondigde een goed gesprek aan. Dat is er nu gekomen. De schoonspringsters hebben besloten om niet langer met elkaar een team te vormen. En de Braziliaanse kanoër Pedro Gonçalves? Die weigert nog altijd iets te zeggen over die bewuste nacht.

Ingrid Oliveira en Giovanna Pedroso. Beeld photo_news
Ingrid Oliveira en Giovanna Pedroso.Beeld photo_news

De leiding van de Braziliaanse strijdkrachten moet dezer dagen wel in opperbeste stemming zijn. De 22 duizend militairen die de straten van Rio veilig moeten houden tijdens de Spelen hebben nagenoeg geen problemen, terwijl de sportende collega’s geregeld het erepodium halen. Turner Arthur Zanetti was maandag de jongste Braziliaanse militair om een medaille te winnen voor Brazilië. Zanetti pakte zilver bij de ringen en vierde zijn overwinning door de militaire groet te brengen op het schavot.

Overdreven? Zanetti was bepaald niet de eerste. Tenslotte staan negen van de elf Braziliaanse medaillewinnaars op deze Spelen onder contract bij de strijdkrachten van Brazilië. In de legerbarakken kijken ze alvast reikhalzend uit naar nieuw olympisch succes.

null Beeld epa
Beeld epa

Na de gouden medailles van Ferry Weertman en Marit Bouwmeester en het zilver van Mathijs Büchli staat Nederland zevende in het medailleklassement. De Amerikanen staan nog altijd ruim bovenaan. Ook de Britten doen het uitstekend.

Vaak wordt er gesproken over de vele offers die sporters moeten brengen om op de Spelen te komen. Over hun doorzettingsvermogen om die ene droom van een olympische medaille te kunnen vervullen. De Argentijnse zeiler Santiago Lange kan er over meepraten. Vorig jaar werd bij de man die in zijn Tornado brons won op de Spelen van 2004 en 2008 longkanker geconstateerd. Een deel van zijn linkerlong moest worden verwijderd en Lange leek een zesde deelname aan de Spelen te kunnen vergeten.

De 54-jarige Argentijn gaf echter niet op. Al eerder leek hij uitgeteld, zoals bij de scheiding van zijn vrouw waardoor hij berooid achterbleef maar dankzij een vriend vier jaar lang op een geleende boot kon wonen. Lange wilde niks anders dan weer zeilen in olympische wateren, net als zijn vader dat ook had gedaan bij de Spelen van Helsinki in 1952. Langzaam herstelde Lange van zijn kanker. Hij overtuigde zeilster Carranza Saroli om met hem plaats te nemen in een Lacra 17. Op het water van de Marina da Gloria in Guanabara Bay kwam de bekroning voor Langes doorzettingsvermogen: goud.

Simone Biles was met haar vier gouden en één bronzen medaille –op de balk, u weet wel, waarop Sanne Wevers goud won – de onbetwiste turnkoningin van de Spelen. De 19-jarige Amerikaanse turnster kon uiteraard haar geluk niet op met zo’n schitterende prestatie. Al kwam haar grootste blijdschap in Rio buiten de turnhal. Biles had een ontmoeting met haar grote idool Zac Efron, ster uit de succesvolle tienerfilmserie High School Musical.

Biles heeft nooit een geheim ervan gemaakt gek te zijn op Efron. Ze heeft zelfs een levensgrote kartonnen beeld van de acteur bij haar thuis. Dus toen Efron onverwachts een bezoek aan de Amerikaanse turnploeg in Rio bracht, twijfelde ze geen moment om de ene na de andere selfie te maken met haar held. Verguld zette Biles de beelden op social media. Een meisjesdroom vervuld. ‘Noem mij maar Mevrouw Efron!’.

We zijn nog aan het bijkomen van de teleurstellende uitschakeling van de hockeyheren. Nederland verloor in de halve finale kansloos van België (1-3) en kan nog maximaal brons halen. De Belgen zijn uiteraard in de wolken met de prestatie van hun Red Lions.

Helemaal omdat de overwinning ten koste is gegaan van de noorderbuur. ‘Dit is waar sport om draait , huilende Nederlanders’, jubelde VRT-commentator Eddy Demarez al direct na het laatste fluitsignaal op Sporza. Ook collega VRT-journalist Riadh Bahri kon op social media zijn leedvermaak niet verbergen: ‘Beter in voetbal dan NL. En nu ook al beter in hockey. Aauw aauw auw.’

Voetballer Karel Geraerts, middenvelder bij Racing Charleroi, parafraseerde de legendarische zin uit de Nederlandse film Flodder om de spot met de Nederlanders te drijven: ‘Nou nou nou , oh buurman wat doe je nou.’

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

De Chinese tafeltennissters hebben zoals verwacht hun olympische titel in de landenwedstrijd geprolongeerd. In de finale was China veel te sterk voor Duitsland: 3-0. Leuker was de strijd om het brons waar Japan, vier jaar geleden nog goed voor zilver, Singapore klopte mede dankzij de pas 15-jarige Mima Ito. De nummer 9 van de wereld won haar partij tegen Feng Tianwei, bezorgde de Japanners de derde plek en werd en passant de jongste pingpongster in de geschiedenis die een olympische medaille weet te winnen.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Ilja Zakharov is de olympisch kampioen van Londen op de 3-meter plank. In Rio gaat het helemaal mis.

Maar ook bij de Russische Nadezhda Bazhina gaat het niet helemaal goed. Ze glijdt uit op de duikplank en landt dan op haar rug. De score? Nul punten.

Afgelopen weekeinde was het nog de vraag of ze mee mocht doen aan de Olympische Spelen, maar na een geslaagd beroep bij het sporttribunaal CAS heeft de Russische Daria Klisjina zich geplaatst voor de finale van het verspringtoernooi. Klisjina is als enige Russische atlete een attractie in het atletiekstadion in Rio. Ze kreeg toestemming om deel te nemen terwijl de voltallige Russische atletiekploeg werd geschorst wegens een dopingschandaal omdat ze in de Verenigde Staten woont en dus vooral buiten Rusland werd gecontroleerd.

De 25-jarige Russische plaatste zich met 6,64 meter in haar enige geldige poging als achtste voor de verspringfinale. De beste sprong was voor de Servische Ivana Spanovic: 6,87 meter.

Darja Klisjina. Beeld photo_news
Darja Klisjina.Beeld photo_news

De Nederlandse volleybalsters nemen het donderdag op tegen China voor een plek in de finale op de Olympische Spelen. De Chinese volleybalsters verrasten in de kwartfinale titelverdediger en topfavoriet Brazilië in vijf zinderende sets: 15-25 25-23 25-22 22-25 15-13.

De Chinese ploeg moest afrekenen met het gastland maar ook met het dolenthousiaste publiek. Na de ruime nederlaag in de eerste set knokten de Chinezen zich knap naar een verdiende overwinning. De nederlaag van de Braziliaanse vrouwen veroorzaakte emotionele taferelen op het veld en op de tribunes.

Oranje speelde in de groepsfase ook al tegen China, nummer drie van de wereld. De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti wist toen te stunten en te winnen in vijf sets.

Van sportende vrouwen moest de grondlegger van de olympische beweging weinig hebben. Ruim een eeuw geleden zei baron Pierre de Coubertin dat de Olympische Spelen een mannenaangelegenheid dienden te zijn, voor de 'plechtige en periodieke verheerlijking van mannelijke atletische vaardigheid'. Hun beloning: 'Vrouwelijk applaus.' Voor Nederland lijken de rollen omgedraaid. De Olympische Spelen zijn het vierjaarlijkse moment ter viering van de vrouwelijke sportvaardigheid.

De mannen, enkele uitzonderingen daargelaten, zijn in de rol van bewonderaars gedrongen. Als Nederland voor de tweede maal in de geschiedenis een plaats in de toptien van het medailleklassement bemachtigt (tussenstand: positie zeven), dan is dat vooral aan de vrouwen te danken. Zes kampioenes telt de ploeg, tegen twee kampioenen. Alleen de Amerikaanse en Chinese vrouwen hebben vaker goud veroverd dan de Nederlandse. Het goud komt van de vrouwen.

Sharon van Rouwendaal. Beeld epa
Sharon van Rouwendaal.Beeld epa

Gisteren was een gouden dag voor de Nederlandse equipe. Als sluitstuk won baanwielrenner Mathijs Büchli in de nacht een zilveren medaille op de keirin.

Verder zagen we hoe Dafne Schippers naar de finale van de 200 meter snelde. SIfan Hassan kwam tekort op de 1500 meter. De Nederlandse hockeyers leden een dramatische nederlaag. Lees hier wat u vannacht heeft gemist.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Dafne Schippers start woensdag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro als favoriete aan de 200 meter. De regerend wereldkampioene uit Utrecht bleef dinsdag in de halve finales als enige deelneemster onder de 22 seconden: 21,96. Daarna volgden de Amerikaanse Tori Bowie en haar Jamaicaanse rivale Elaine Thompson met allebei 22,13 seconden. De finale is donderdagochtend om 3.30 uur Nederlandse tijd.

Eerder op de dag beginnen op de atletiekbaan Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun aan de tienkamp en loopt Sifan Hassan in de series van de 800 meter. Hassan kwam dinsdag in de finale van de 1500 meter niet verder dan de vijfde plaats.

De Nederlandse hockeysters strijden woensdag voor een plek in de finale. Het team van bondscoach Alyson Annan neemt het om 17.00 uur Nederlandse tijd op tegen Duitsland. Beide landen speelden zaterdag in de groepsfase ook al tegenover elkaar. Nederland won toen met 2-0. Oranje, dat in de kwartfinale rivaal Argentinië aan de kant zette, wil in Rio de Janeiro voor de derde keer op rij het olympische toernooi winnen.

De Nederlandse springruiters Jeroen Dubbeldam (Zenith), Maikel van der Vleuten (Verdi) en Harrie Smolders (Emerald) komen in actie in de medaillestrijd. De equipe van bondscoach Rob Ehrens werkte dinsdag foutloze rondes af.

Jessica Blaszka begint aan het worsteltoernooi en boksster Nouchka Fontijn moet de ring in. De Olympische Spelen gaan woensdag ook van start voor de fietscrossers (BMX) Laura Smulders, Merle van Benthem, Niek Kimmann, Jelle van Gorkom en Twan van Gendt.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden