Live

Rio dag 11 - Schippers als snelste naar de finale 200 meter sprint

Nederland beleeft een uiterst succesvolle dag op de Olympische Spelen: Zwemmer Ferry Weertman won de 10 kilometer in open water, zeilster Marit Bouwmeester won goud in het Laser Radial klassement, de handbalsters en volleybalsters bereikten de halve finale. Verder heeft Dafne Schippers zeer overtuigend de finale van de 200 meter gehaald. Maar er was ook teleurstelling. Epke Zonderland viel in de finale van de rekstok, Sifan Hassan pakte geen medaille op de 1500 meter en de hockeyers lopen de finale mis na verlies tegen België. Lees het terug in dit liveblog.

Schippers en Stevens na de halve finale van de 200 meter sprint Beeld anp
Schippers en Stevens na de halve finale van de 200 meter sprintBeeld anp

We sluiten dit liveblog af met de atletiekvrouwen. Sifan Hassan, die alles heeft gegeven op de 1500 meter maar net tekort kwam voor een medaille. En Dafne Schippers, die zeer overtuigend de finale haalde van de 200 meter. Woensdagnacht is die finale en daar gaan we nu dan maar van dromen.

Sifan Hassan na de finale 1500 meter. Beeld anp
Sifan Hassan na de finale 1500 meter.Beeld anp

Ross Tucker, een man met de veelzeggende twitternaam Science of Sport, berekende nog even hoe hard er werd gelopen in het tweede deel van de 1.500 meter. Om precies te zijn: de laatste 800 meter. Met zo’n tijd zou er net naast het podium zijn gegrepen tijdens de reguliere 800 meter. Dat is hard.

'Thank you Jesus, thank you Jesus', roept Omar McLeod nadat hij als eerste Jamaicaan ooit de 110 meter horde wint. De 22-jarige atleet pakte het goud in 13,05. Het zilver ging naar de Spanjaard Orlando Ortéga die 13,17 noteerde. De Fransman Dimitri Bascou eindigde als derde (13,24).

Net als gisteren Shaunae Miller op de 400 meter, kwam een atleet met een duik over de finish. Wel zijn er twee verschillen. Miller deed het expres en werd eerste, Ronnie Ash struikelde en werd laatste.

Omar McLeod Beeld epa
Omar McLeodBeeld epa

'Ik ben blij met vijfde plaats', zegt Sifan Hassan direct na de finale 1500 meter, maar zo lijkt het niet. Ze ziet er eerder teleurgesteld uit. 'Ik heb gedaan wat ik kon. Meer kon ik niet doen. Ik heb drie maanden training gemist.'

In de wedstrijd lette ze op Dibaba. 'Dat was het plan.' Maar voegt ze eraan toe: 'Ik mis snelheid, kracht, inhoud. Ik kan niks meer.' En dan nogmaals: 'Er zit niks meer in'.

Tot slot zegt ze nog een keer: 'Ik ben hartstikke blij', maar haar uitdrukking vertelt een ander verhaal. Het lijkt erop dat Hassan hier had gehoopt op een medaille.

Het goud ging naar de Keniaanse Faith Kipyegon, het zilver naar Genzebe Dibaba uit Ethiopië.

Sifan Hassan na de finale. Beeld anp
Sifan Hassan na de finale.Beeld anp
Sifan Hassan Beeld getty
Sifan HassanBeeld getty

Als altijd begint Hassan rustig, maar Dibaba zet aan. Hassan kan niet mee. Dibaba is weg met drie, Hassan moet nu het gat dichtlopen. Hassan op koers voor brons nu, nee, op het laatste stuk haalt ze het niet. Hassan vijfde. Geen medaille.

'Er zit niks meer in', zegt Sifan Hassan na de finale 1500 meter. Beeld anp
'Er zit niks meer in', zegt Sifan Hassan na de finale 1500 meter.Beeld anp

Sifan Hassan oogt zeer nerveus voor de finale van de 1500 meter. Als de camera op haar wordt gericht slaat ze de trillende handen voor de ogen.

Dafne Schippers heeft overtuigend de finale van de 200 meter op de Olympische Spelen gehaald. De Nederlandse atlete eindigde dinsdagavond in Rio de Janeiro in haar halve finale als eerste in een tijd van 21,96 seconden. De nummers een en twee plaatsen zich automatisch. Concurrent Elaine Thompson liep in de dezelfde halve finale in 22,13, in de andere halve finale was 22,28 de snelste tijd.

'Dit voelde lekker, dit had ik wel nodig', zei ze na afloop voor de camera van de NOS. 'Tegen Thompson, dat pept me een beetje op. Dat zorgt dat ik een goede race neerzet.' Woensdag is de finale.

Schippers, die dinsdag in baan drie liep, is regerend wereldkampioene op de 200 meter en favoriete voor het goud. Eerder lukte het de 24-jarige Utrechtse niet om een medaille op de 100 meter te pakken. Schippers kwam zaterdag in het Olympisch Stadion vier honderdsten van een seconde tekort voor brons en eindigde als vijfde. Na afloop vertelde ze dat ze een aantal dagen eerder tijdens een training in Rio een blessure aan haar lies had opgelopen. Daar heeft de atlete naar eigen zeggen inmiddels geen last meer van.

Schippers: 'Fysiek gaat het goed, verder heb ik er niet veel over te zeggen'.

Dafne Schippers (R) naast Elaine Thompson uit Jamaica. Beeld afp
Dafne Schippers (R) naast Elaine Thompson uit Jamaica.Beeld afp
Schippers in baan 3, waar ze woensdag de finale ook graag zou willen lopen. Beeld anp
Schippers in baan 3, waar ze woensdag de finale ook graag zou willen lopen.Beeld anp
Schippers komt als eerste over de streep in 21,96. Beeld photo_news
Schippers komt als eerste over de streep in 21,96.Beeld photo_news
Dafne Schippers Beeld anp
Dafne SchippersBeeld anp

De Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie is dinsdag opnieuw uitgejouwd door het Braziliaanse publiek in het olympisch stadion van Rio. Dat gebeurde tijdens de uitreiking van de medailles. Bij de Fransman, de dag ervoor onttroond als olympisch kampioen, biggelden de tranen over de wangen. Hij was er zichtbaar door ontdaan.

Maar er ging wel iets aan vooraf. Nadat de houder van het wereldrecord tijdens de finale op maandag het publiek tegen zich kreeg in de wedstrijd tegen de Braziliaan Thiago da Silva, sprak hij zijn ongenoegen uit over het onsportieve gedrag van de Brazilianen. Hij vergeleek de Braziliaanse supporters met hoe het Berlijnse publiek tijdens de Spelen van Adolf Hitler in 1936 tekeer was gegaan tegen de zwarte atleet Jesse Owens (die zelf zei een betere behandeling te hebben gekregen in Berlijn dan in de racistische VS, red.).

Dit leek in ieder geval reden voor het publiek om het uitfluiten en boegeroep nog eens dunnetjes over te doen dinsdag. Daarna volgde uitbundig applaus voor de Braziliaans kampioen Da Silva.

Op sociale media regende het klachten het over het respectloze gedrag van de toeschouwers. Lavillenie bood later zijn excuses aan voor zijn vergelijking.

Renaud Lavillenie Beeld afp
Renaud LavillenieBeeld afp

De coach van Epke Zonderland moest de Fries overtuigen zijn oefening af te maken. 'Er was wel even twijfel. Epke wilde eigenlijk niet, maar ik zei: als het kan, doe het. Je weet niet wat er gebeurt in zo'n finale. Als iedereen eruit valt, heb je alsnog een medaille', zegt Daniël Knibbeler tegen persbureau ANP.

Hij zegt het zwaarder te hebben dan zijn pupil met diens dramatisch val van de rekstok. Knibbeler: 'Epke is een veel betere winnaar, maar ook een veel betere verliezer dan ik. Ik heb daar meer tijd voor nodig', zei de coach die vier jaar geleden, nadat zijn pupil goud veroverd had aan de rekstok in Londen, tot coach van het jaar werd uitgeroepen.

In Rio geen goud voor Zonderland. 'Ik baal er echt van. Verder verwijt ik niemand iets: mezelf niet, Epke niet en de omgeving ook niet. We kwamen hier voor een medaille, ook al was de voorbereiding verre van optimaal.'

De problemen begonnen anderhalf jaar geleden en leidden er onder meer toe dat Zonderland al voor de WK van Glasgow eind 2015 volgens zijn coach een 'spoedcursus' moest volgen om enigszins fit te zijn. Richting Rio herhaalde zich dat met enkele gekneusde vingers als laatste tegenslag. 'Toch was-ie in vorm en hebben we de laatste tien dagen vertrouwen kunnen winnen. We stonden echt klaar om de strijd aan te gaan om de medailles.'

Over de val zegt hij nog: 'Ik schrok, het was een lelijke val. Ik kan me voorstellen dat Epke morgen op zijn minst een stijve rug heeft.' Inmiddels worden er al grappen over gemaakt:

null Beeld ap
Beeld ap
Epke Zonderland valt tijdens zijn oefening. Beeld ap
Epke Zonderland valt tijdens zijn oefening.Beeld ap

Het Russische vrouwenestafetteteam dat goud won in Peking (2008), is met terugwerkende kracht gediskwalificeerd. Een van de deelneemsters van de 4x100 meter, atlete Julia Chermoshanskaja, werd positief bevonden op het gebruik van een verboden middel anabole steroïde nadat haar stalen opnieuw waren getest. Ook de drie andere deelneemsters uit het Russische team raken hun medaille kwijt, laat het Internationaal Olympisch Comité weten. België werd in 2008 tweede op de 4x100 meter estafette, het brons was voor Nigeria.

Het IOC voert oude dopingtesten opnieuw uit nadat bekend werd dat Rusland op grote schaal doping heeft bevorderd onder haar sporters.

Julia Chermoshanskaja (R) is alsnog positief getest op doping. Het Russische estafetteteam moet de gouden medaille op de 4x100 meter uit 2008 inleveren. Beeld ap
Julia Chermoshanskaja (R) is alsnog positief getest op doping. Het Russische estafetteteam moet de gouden medaille op de 4x100 meter uit 2008 inleveren.Beeld ap

‘Ik dacht, gooi alles op die laatste bocht. Ik ben er vol kamikaze ingegaan. Het was gewoon: vol op mijn bek, of een medaille. En toen was het zilver’, zei Matthijs Büchli voor de camera’s van de NOS.

‘Ik ben gewoon de beste man op de keirin… na James Kenny dan’, was de analyse. Of Kenny van de baan had moeten worden gestuurd na de valse start? ‘Dit gebeurt op de Olympische Spelen. Ze konden de spanning niet aan. Iedereen mocht doorrijden. Bij de eerste valse start waren het er meerdere. Daarna was het er een. Toen besloot de jury denk ik om consequent te zijn. Maar het is twijfelachtig.’

‘Maar het maakt mij nu allemaal niks meer uit’.

Matthijs Buchli (l) wint zilver op de keilin. De Brit Jason Kenny (midden) heeft het goud om zijn nek, de Maleisiër Azizulhasni Awang brons. Beeld getty
Matthijs Buchli (l) wint zilver op de keilin. De Brit Jason Kenny (midden) heeft het goud om zijn nek, de Maleisiër Azizulhasni Awang brons.Beeld getty

Nog even terug naar de afgang van de Nederlandse hockeyers tegen België. Bondscoach Max Caldas van de Nederlandse hockeyers wist niet wat hij dinsdagavond in Rio de Janeiro zag. 'Ik herkende mijn eigen team niet', zei hij na de dramatische nederlaag (1-3) tegen België in de halve finales van het olympisch toernooi. 'We hebben van onszelf verloren. De spelers hebben zichzelf in de steek gelaten.'

Volgens Caldas was het een beetje sloom. 'De scherpte ontbrak in alle linies. Daardoor hebben we ook te weinig rendement gehaald uit onze kansen. We hebben deze wedstrijd terecht verloren. Dat zegt wat over België, maar ook over mijn eigen ploeg.'

Max Caldas (tweede van links). Beeld anp
Max Caldas (tweede van links).Beeld anp
Robbert Kemperman Beeld epa
Robbert KempermanBeeld epa

Dolle blijdschap bij Matthijs Büchli, de Nederlander heeft de zilveren medaille gewonnen op het onderdeel keirin. Dat is alweer het tweede succes voor Nederland op dit spectaculaire nummer uit Japan. Elis Ligtlee pakte eerder verrassend goud. Hier ging het goud naar de Brit Jason Kenny.

Binnenkort gaat diezelfde Kenny trouwen, met de baanwielrenster Laura Trott. Vandaag winnen ze binnen drie uur beiden een gouden medaille voor Groot-Brittannië in Rio.

Jeffrey Hoogland, Matthijs Büchli en Theo Bos, tijdens de kwalificatie teamsprint. Beeld anp
Jeffrey Hoogland, Matthijs Büchli en Theo Bos, tijdens de kwalificatie teamsprint.Beeld anp

Weer gaat iemand te snel langs de brommer op de keirinbaan. Wat gaat er nu gebeuren? De jury is bijeen. Nu is het wereldkampioen Eilrs die in de fout ging.

We gaan naar de keirinbaan. Er komt een herstart voor de mannen, nadat twee rijders te vroeg het brommetje dat gangmaakt inhaalden. Gek genoeg worden de twee hoofdrolspelers niet gediskalificeerd, onder wie favoriet Jason Kenny. Gisteren werd op de baan Mark Cavendish ook niet gediskwalificeerd na een dubieuze actie.

'Het was geen goede wedstrijd', zegt aanvoerder Robert van der Horst voor de camera's van NOS. 'Vanaf het begin zaten de Belgen er korter op, waardoor wij fouten maakten. We kregen ze niet onder druk. Dat was het plan. Na de achterstand werd het pompen. Complimenten voor de Belgen, ze hebben het goed verdedigd.'

Gevraagd naar zijn rol bij de derde goal van de Belgen, waar hij zich gemakkelijk laat uitspelen en feitelijk de beslissing inluidt van de wedstrijd, zegt Van der Horst: 'Bij de derde goal ging van alles fout, daar doen we met zijn allen wat fout.' Of hij zichzelf wat kan verwijten. 'Ik kan daar nog geen antwoord op geven, ik heb daar nog niet over nagedacht, ik kom net van het veld lopen.

Nu wacht de troostfinale. 'De knop zal om moeten. We kunnen nog een medaille winnen.'

Robert van Der Horst in duel met Florent Van Aubel. Beeld belga
Robert van Der Horst in duel met Florent Van Aubel.Beeld belga

De Nederlandse hockeyers hebben in de halve finale van België verloren. Het werd verrassend 3-1 voor België. Voor de Belgen is het meer dan zomaar een overwinning op de altijd zo succesvolle noorderbuur. Er zijn Belgische spelers die op het veld staan te huilen van vreugde. Het is voor het eerst dat de Belgen in de finale staan. Ze nemen het op tegen Argentinië.

De Belgen waren beter, en dat werd niet verwacht. Tegen Australië won Nederland nog zeer overtuigend met 4-0. Het lukte niet die lijn door te zetten.

België viert feest. Favoriet Nederland is verslagen. Beeld epa
België viert feest. Favoriet Nederland is verslagen.Beeld epa

Nederland speelt de laatste drie minuten tegen België zonder keeper. De hockeyers moeten een 1-3 achterstand zien om te buigen. Er is een klein wonder nodig.

Baanwielrenster Elis Ligtlee heeft niet nog een medaille kunnen pakken bij de Olympische Spelen. Ze is dinsdagavond als vierde geëindigd op de sprint. De olympisch kampioene op de keirin moest het in de strijd om het brons afleggen tegen de Britse Katy Marchant. De 22-jarige Nederlandse debutante op de Olympische Spelen werd in twee heats verslagen.

De sprint, het kat en muisspel tussen twee rensters op wielerbaan, was voor Ligtlee het afsluitende nummer op de Spelen. Ze heeft een lang baantoernooi achter de rug. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Rebecca James, de Britse waarvan ze dinsdagavond de halve finale verloor, kwam Ligtlee uit op drie onderdelen: de teamsprint, keirin en de sprint. Zo’n programma vraagt veel van een sporter.

Duitsland heeft zich als tweede land geplaatst voor de olympische vrouwenvoetbalfinale. De Duitse voetbalsters rekenden in de halve finale af met Canada, dat in de groepsfase nog had gewonnen van de nummer 2 van de wereld. Melanie Behringer uit een strafschop en Sara Daebritz waren trefzeker. In de finale ontmoet Duitsland het verrassende Zweden, dat na een 0-0 en een strafschoppenreeks (4-3) te sterk was voor gastland Brazilië.

De Belgische hockeyers lijken hun ticket voor de finale te hebben zekergesteld tegen Nederland. Het is 3-1 geworden door Van Aubel. Maar het kan nog. Nederland heeft nog 13 minuten te spelen. Vooralsnog zijn de Belgen sterker.

De beachvolleyballers redden het net niet tegen Brazilië. Brouwer en Meeuwsen verliezen in een spannende ontknoping met 14-16 in de beslissende derde set van Alison/Bruno. Aan een matchpoint hebben ze in de derde set is genoeg en winnen uiteindelijk met 16-14 en gaan naar de finale. In de tweede set overleefden de Nederlanders nog vier matchpoints door knap te verdedigen

De hockeyers zoeken na rust naar de gelijkmaker. De stand op het hockeyveld in Rio is 1-2 voor België. De zuiderburen krijgen direct een strafcorner, maar die wordt niet gemaakt. Even later is het aan Nederland: ook geen succes voor Mink van der Weerden.

Hockeymannen vieren een doelpunt tegen Australië Beeld ANP
Hockeymannen vieren een doelpunt tegen AustraliëBeeld ANP

We switchen naar de baan. Elis Ligtlee verliest de eerste heat in de sprint tegen Britse Katy Marchant. Ze maakt nog altijd kans op brons.

Ondertussen maken beachvolleyballers Brouwer en Meeuwsen gelijk tegen de Brazilianen in de halve finale. Het was een bloedstollend spannende tweede set. De Nederlanders overleven vier Braziliaanse matchpoints, door een aantal sterke blocks. De Brazilianen zijn duidelijk not amused aan hun eigen Copacabana.

Alexander Brouwer Beeld ap
Alexander BrouwerBeeld ap

In het tweede kwart wordt er ineens volop gescoord. Ook Nederland krijgt een strafcorner. Wie anders dan Mink van der Weerden sleept de bal achter de Belgische doelman. Het staat 1-2 bij de rust. Een fijne opsteker voor Nederland, maar in de rust zal zeker worden gesproken over hoe de gevaarlijke uitbraken van de Belgen te pareren.

En daar is zelfs ook de 2-0. Het is ditmaal de Belg John-John Dohmen die Nederland pijn doet.

Nederland kreeg een strafcorner tegen. De bal werd gestopt door doelman Stockmann, maar in de rebound maakte België alsnog 1-0. Jérôme Truyens scoorde.

Zeilers Afrodite Zegers en Anneloes van Veen hebben zich nog enig uitzicht verschaft op een olympische medaille in de 470-klasse. De Nederlandse zeilsters gingen driemaal het water op in de baai van Rio en finishten als tweede, derde en zevende.

Ze gaan woensdag weliswaar als zevende de medalrace in maar het verschil Jo Aleh/Polly Powrie en Tina Mrak/Veronika Macarol, de nummers twee en drie uit respectievelijk Nieuw-Zeeland en Slovenië, is in principe goed te maken. Dat geldt echter ook voor zeker nog drie concurrenten. Het goud kan het Britse tweetal Hanna Mills en Saskia Clark niet meer ontgaan.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz mogen donderdag terugkomen voor de medaillestrijd in de 49er FX. Een podiumplaats zit er niet meer in, wel een betere eindklassering dan achtste.

Het eerste kwart eindigt doelpuntloos. Nederland en België kijken de kat nog uit de boom. Het was niet bepaald een kansenfestijn. De inzet is natuurlijk ook hoog: een plek in de finale.

Mink van Weerden in duel met Tom Boon Beeld BELGA
Mink van Weerden in duel met Tom BoonBeeld BELGA

De Olympische Spelen in Rio. Het is voor de Nederlander een mooie reden om ongegeneerd te transformeren in nachtbraker. En ook vannacht is daar weer alle reden toe. Goed, de wedstrijd is waarschijnlijk nog op dinsdag afgelopen, dus echt opblijven hoeft u niet. Maar we willen u een burenruzie in het hockey natuurlijk niet onthouden in dit overzicht. Vanavond spelen de hockeyers tegen België in de halve finale.

Als een iemand gebrand is op revanche deze Spelen, dan is het Dafne Schippers. De Nederlandse eindigde als vijfde op het koningsnummer, de 100 meter. Na de wedstrijd bleek dat ze last had van een liesblessure. Iedere andere atleet had niet eens kunnen starten en het was dan ook bijna einde Spelen, zei Schippers' coach Bart Bennema. Maar nu is ze weer fit en op de 200 meter, haar favoriete nummer, moet het gebeuren: goud.

Lees hier waarvoor u nog meer op moet blijven.

De hockeymannen zijn begonnen aan hun halve finalewedstrijd tegen België.

Hij zit bij de eerste drie. Matthijs Büchli plaatst zich voor de finale. En in de kerinfinale is alles mogelijk, was getekend NOS-commentator Jeroen Koster.

Matthijs Buchli voor zijn concurrenten uit Beeld Getty Images
Matthijs Buchli voor zijn concurrenten uitBeeld Getty Images

Ook de tweede heat is een prooi voor de Britse Rebecca James. Ligtlee kwam er niet aan te pas. Het leek wel alsof de energie uit haar benen is verdwenen na haar machtige sprint op de keirin waarmee de 22-jarige sprintster goud won.

Ligtlee heeft nog wel een mogelijkheid op brons.

Ligtlee kan James niet bijhouden Beeld AFP
Ligtlee kan James niet bijhoudenBeeld AFP
Ligtlee komt er niet aan tegen James Beeld EPA
Ligtlee komt er niet aan tegen JamesBeeld EPA

'Heel jammer.' Dat was de eerste reactie van turner Epke Zonderland, kort nadat hij door een val zijn kansen op een medaille in de finale van de rekstok verspeelde. 'Ik dacht dat ik kansen had. Met mijn eerdere optreden in de kwalificatie was ik heel blij. Ik had een goed gevoel. Dan gebeurt dit. Dat wil je natuurlijk niet.'

Kort voor de eindstrijd in de training ging het ook al mis. Zonderland: 'Natuurlijk heeft dat effect. Het is niet goed voor het vertrouwen. Na mijn val in de eindstrijd twijfelde ik even of ik door moest gaan. Ik heb toch geprobeerd er nog iets van te maken. Maar dat viel niet mee.'

Epke Zonderland valt tijdens de finale rekstok Beeld ANP
Epke Zonderland valt tijdens de finale rekstokBeeld ANP

De Duitse turner Fabian Hambüchen begon als eerste en blijft op de hoogste tree staan met zijn score van 15.766 punten. Goud. Het lukt hem in de allerlaatste wedstrijd van zijn turncarrière. Het was alweer zijn vierde olympische rekstokfinale.

Het zilver was voor de Amerikaan Danell Leyva met 15,500. De bronzen plak ging naar de Brit Nile Wilson: 15,466. Zonderland werd zevende, net als acht jaar geleden in Peking toen hij ook ten val kwam.

Hambüchen won in 2008 de bronzen medaille en in 2012 de zilveren, achter Epke Zonderland.

In de halve finale van het sprinttoernooi heeft baanwielrenster Elis Ligtlee de eerste heat verloren. Ze kwam net te kort tegen de Britse Becky James. Ligtlee zal de tweede heat moeten winnen om kans te blijven maken op de finale.

Brazilië rouwt. De Braziliaanse voetbalsters zijn uitgeschakeld na strafschoppen. Marta scoorde nog wel de eerste elfmeter , maar de Zweedse doelvrouw Lindhal groeit uit tot heldin door de penalty's van Cristiane en Andressinha te stoppen. De Zweden winnen de stafschoppenreeks met 4-3 nadat de wedstrijd na 120 minuten in 0-0 was geëindigd. Later vandaag volgt de tweede halve finale tussen Duitsland en Canada.

Epke Zonderland valt ook tijdens zijn olympische rekstokoefening. Titelprolongatie is verkeken. Hij turnt de oefening nog wel uit en krijgt een score van 14.033. De val kost hem een hele punt. Ook liet hij een vluchtelement weg.

De Fries won vier jaar geleden goud op de Spelen van Londen. Daarna werd hij twee keer wereldkampioen, maar sinds het voorjaar van 2015 kreeg Zonderland te maken met fysieke tegenslag. Dat ging door tot aan Rio zelf. De laatste kwetsuur, enkele gekneusde vingers aan zijn rechterhand, hield hem van optredens op brug en voltige. Aan de rekstok zou hij er geen last van hebben, maar een uur voor de finale volgde nieuwe tegenslag met een val tijdens de laatste training.

'Een voortreffelijke uitvoering' van Fabian Hambüchen, aldus commentator Hans van Zetten. Hij krijgt ondanks een nahup bij de afsprong een score van 15.766.

undefined

Daar zijn ze. De rekstokturners. Het moet meteen gebeuren. De Duitse turner Fabian Hambüchen, misschien wel de belangrijkste concurrent voor Zonderland, begint.

Epke Zonderland Beeld ANP
Epke ZonderlandBeeld ANP

Lukt het Epke Zonderland ondanks de val tijdens de laatste training zijn gouden medaille op de rekstok in Londen te verdedigen? NOS-commentator Hans van Zetten stelde de vraag der vragen.

Simone Biles, de Amerikaanse turnster, wint haar vierde gouden medaille in Rio door een score van 15.966 punten te turnen op de vloer. Ze sprak de wens uit met vijfmaal goud te eindigen, maar de 19-jarige turnster werd gisteren derde op de balk. Ze verloor haar evenwicht en viel bijna van het toestel. Wat er daarna gebeurde weten we allemaal inmiddels: Sanne Wevers won het goud.

Het formaat van Biles' prestaties kondigt zich al jaren aan. Biles was er direct, als de inslag van een meteoriet was de bijzin die erbij hoorde. Maar ze was in 2012 te jong voor de Spelen van Londen.

Het vaatje dynamiet was daar ook nog niet klaar voor. Een jaar later verknalde ze haar eerste seniorenwedstrijd. Ze moest na een bijna-val van balk en een dreun op de vloer door coach Aimee Boorman uit de strijd worden genomen.

Simone Biles keek zo tegen de senioren op dat ze zichzelf niet was. Haar ouders brachten haar naar een sportpsycholoog, in de Amerikaanse verhoudingen niet zo'n rare stap. Drie weken later werd hun dochter van 16 Amerikaans kampioen allround, de meerkamp over de vier klassieke toestellen (vloer, brug, balk en sprongtafel).

Lees hier het verhaal verder.

Op een haar na maakte de Oekraïner op de individuele meerkamp een einde aan de heerschappij van Kohei Uchimura. Hij miste de titel op 0,099 punt. Sommigen vonden de score van Uchimura te hoog uitgevallen. Maar nu heeft Oleg Verniajev dan toch zijn felbegeerde gouden turnmedaille binnen, die op brug. Hij kreeg in de toestelfinale 16,041 punten voor zijn brugoefening.

Verniajev bleef met zijn totaal de Amerikaan Danell Leyva (15,90) en de Rus David Beljavski (15,783) voor. Dit resultaat betekende tevens dat de Chinese mannenploeg zonder medaille vertrekt uit Rio. Wereldkampioen You Hao en Deng Shudi kwamen tekort op dit toestel.

Intussen maken de voetbalsters van Brazilië en Zweden zich op voor de verlenging. Na negentig minuten is er niet gescoord. De Brazilianen met wereldster Marta - die in eigen land tegenwoordig luider wordt toegejuichd dan Neymar - heeft het beste van het spel. Maar liefst 28 keer namen de Braziliaannse speelsters het Zweedse doel onder vuur, maar de Zweden houden knap stand.

De Zweedse vrouwen hebben zich, net als in de kwartfinales tegen wereld- en olympisch kampioen de Verenigde Staten, keurig ingegraven. Voorlopig heeft de tactiek succes. Houden ze het vol tot de strafschoppenreeks? Stunten ze opnieuw en halen ze de finale?

Epke Zonderland is bij de laatste training voor zijn olympische finale van de rekstok gevallen. Hij werd daarna behandeld met ijs. Hoe ernstig de blessure is, moet nog blijken.

Het incident speelde zich ongeveer een uur voor de finale af. Zonderland kneusde twee maanden geleden een vinger. In Rio bij de kwalificatie kreeg hij daar weer last van.

Zonderland verdedigt dinsdag zijn olympische titel van Londen 2012.

null Beeld epa
Beeld epa

Ranomi Kromowidjojo hoeft vanavond (lokale tijd) toch niet met de ‘loservlucht’ terug naar Nederland. Ze mag in Rio de Janeiro blijven om de gouden medaille van haar vriend langeafstandzwemmer Ferry Weertman te vieren. Dat bevestigt het NOC*NSF tegenover het AD.

Zelf won de drievoudig olympisch kampioene geen medailles, daarom stond haar vertrek eigenlijk voor vandaag gepland. Met vlucht KL 706, die bekendstaat als de ‘loservlucht’ gaan de sporters naar huis die klaar zijn en geen eremetaal hebben gepakt. Sportkoepel NOC*NSF kent geen pardon: atleten die geen medaille hebben gewonnen, dienen Rio te verlaten 48 uur nadat hun tak van sport is beëindigd.

Kromowidjodjo vroeg toestemming om een dag later te vertrekken en daarvoor kreeg zij al voor de wedstrijd van Weertman toestemming van de organisatie. Dinsdagmiddag (Nederlandse tijd) steunde ze haar vriend vanaf de kant.

Olympisch kampioene Marit Bouwmeester tegen NOS: 'Dit is geen wind waar je de medalrace in wil varen. De wind kwam van all over the place. Dit is een tricky race. Ik ben blij, echt super blij. Ik ben vaak op lullige wijze op gelijke hoogte geëindigd. Deze keer had ik geluk. Ik wist het niet precies of ik had gewonnen. Ik was super zenuwachtig. Ik ben blij dat ik hier nooit meer over het water hoef.'

Het interview werd onderbroken door een telefoontje van premier Mark Rutte.

Marit Bouwmeester Beeld EPA
Marit BouwmeesterBeeld EPA

Alles hadden ze mee de Duitse marathontweeling Lisa en Anna Hahner. Mediageniek in eigen land, een populaire site, een goed verkopend boek met voeding- en hardlooptips. De Spelen in Rio lijken de boel echter verpest te hebben. De deelname van de tweeling Hahner op de 42 kilometer en 195 meter was al overschaduwd door het meelopen van drieling Liina, Lily en Leila Luik uit Estland.

De Duitse marathonloopsters konden in elk geval zeggen dat ze beter hadden gelopen dan de Este atletes. Liina haalde de finish niet, Lily werd 97-ste en Leila 114-de, terwijl Lisa en Anna Hahner hand in hand als 80-ste en 81-ste over de eindstreep kwamen.

Maar vooral dat hand in hand lopen is in Duitsland niet goed gevallen. De Duitse atletiekbond verwijt de tweeling de wedstrijd niet serieus te hebben genomen en de olympische marathon louter als publiciteitsstunt te hebben gezien.

Lisa en Anna Hahner zijn diep teleurgesteld over de kritiek die ze hebben gekregen en ook op social media zijn weerklank heeft gekregen. Al zijn ze misschien bedroefder om het feit dat ze niet langer als ‘de snelste tweeling op een marathon ter wereld’ door het leven kunnen gaan. Die officieuze titel is opgeëist door de Noord-Koreaanse zussen Kim Hye Song en Kim Hye Gong die in Rio tiende en elfde zijn geworden.

Door de twee gouden medailles van vandaag van zwemmer Ferry Weertman en zeilster Marit Bouwmeester staat Nederland op een totaal van achtmaal goud in Rio. Daarmee stijgt TeamNL flink in het medailleklassement, naar de zevende plaats. Boven landen als Frankrijk, Japan en Australië.

Maar dat niet alleen. De Nederlandse sporters hebben in Rio nu al meer gouden medailles veroverd dan vier jaar geleden in Londen en in Peking in 2008.

In 2012 stond de eindscore van Oranje op zes keer goud. Met acht olympische titels is nu ook al het aantal van Peking 2008 (zeven keer goud) overtroffen.

De 'gouddelvers' in de Braziliaanse stad zijn wielrenster Anna van der Breggen (wegwedstrijd), de roeisters Maaike Head en Ilse Paulis (lichte dubbeltwee), baanwielrenster Elis Ligtlee (keirin), windsurfer Dorian van Rijsselberghe (RS:X), turnster Sanne Wevers (balk), zwemmers Sharon van Rouwendaal en Weertman (open water) en Bouwmeester (Laser Radial).

De recordscore aan gouden medailles voor de Nederlandse sportploeg bedraagt twaalf en werd in 2000 in Sydney neergezet.

En daarmee schrijft Marit Bouwmeester historie. Ze is de eerste Nederlandse zeiler in tachtig jaar die een gouden zeilmedaille wint op de Spelen. Natuurlijk won Nederland in de tussentijd goud op het water.

Neem windsurfer Stephan van den Berg tijdens Barcelona’92 of Dorian van Rijsselberghe in Londen en eerder deze week in Rio. Maar in een boot was Daan Kagchelland tijdens de Spelen van Berlijn in 1936 de laatste die dat voor elkaar kreeg. De Rotterdammer presteerde dat destijds in de boottype Olympiajol.

Zeilster Marit Bouwmeester heeft de gouden medaille in de Laser Radial veiliggesteld. De tweevoudige wereldkampioene eindigde in de afsluitende medalrace in milde omstandigheden op de zevende plaats. Dat was mede dankzij de resultaten van de concurrentie voldoende voor de titel.

Bouwmeester was vooraf al zeker van brons. Ze begon met een voorsprong van acht punten op nummer twee Anne-Marie Rindom uit Denemarken aan de finale, die de organisatie maandag moest schrappen door de grillige wind (eerst te weinig, daarna te veel). De 28-jarige Friezin wist dat ze op eigen kracht goud kon veiligstellen met een plaats bij de eerste vier in de medalrace. Daar slaagde ze niet in, maar ook de zevende plek bleek genoeg, door de late, vijfde doorkomst van de Ierse Annalise Murphy.

Bouwmeester behaalde in Londen 2012 olympisch zilver in deze zeilklasse.

Bouwmeester zakt bij de derde boei ver terug in de race en ligt zevende. Ze zal een aantal boten moeten inhalen, maar het gat lijkt te groot.

Zeilster Marit Bouwmeester koerst op de vierde plaats naar de finish. Met deze stand van zaken lijkt ze naar het goud te zeilen. Bij een klassering in de top vier is Bouwmeester veilig.

Zeilster Marit Bouwmeester is begonnen aan de Laser Radial medalrace. De wedstrijd zou eigenlijk gisteren eigenlijk al gevaren worden, maar de wind speelde parten. Eerst was er geen enkele wind, daarna maakte een te forse wind de race onmogelijk. Bouwmeester staat eerste in het puntenklassement en is door haar voorsprong al zeker van brons. Maar de zeilster neemt geen genoegen met brons of zilver. Ze wil goud. Zilver won ze vier jaar geleden al, in Londen. Mag ze nu wel op de hoogste tree stappen?

null Beeld epa
Beeld epa

Voor de tweede dag op rij rende Marcel Wouda juichend over het strand van de Copacabana. Gisteren pakte Sharon van Rouwendaal goud in het open water over 10 kilometer, nu trad Ferry Weertman in haar voetsporen. Voor coach en oud-zwemmer Wouda, altijd getooid met een pet en bril op zijn kale hoofd, betekende dat zijn derde 'gouden' succes als coach van de openwaterzwemmers. In 2008 leidde hij Maarten van der Weijden al naar olympisch goud.

‘Dit is een droom’, zei Wouda, schor van het schreeuwen langs de kust van Rio de Janeiro. ‘Mijn visie is heel simpel. Zo'n race duurt bijna 2 uur, dat betekent dat je 1 uur en drie kwartier zo makkelijk mogelijk moet doorkomen. Alles om snelheid te behouden om het op het einde af te maken. Ik maak het niet te ingewikkeld voor de zwemmers. 'Ik kan nu lekker mijn pet en bril afzetten en genieten van wat we de afgelopen jaren hebben gedaan en bereikt.'

Voor de olympische race, waar Wouda en Weertman jaren naartoe hadden gewerkt, mijmerden ze wat over de aanloopperiode. 'Ik zei tegen Ferry: jouw leven zit vol met kleine avontuurtjes. Vorige week waren we samen met Marcel Schouten in Portugal om te trainen. Dan zei ik tegen de jongens: ga maar daar en daar heen, ik wacht jullie daar op met jullie bidons. En daarna: ga maar tussen die boten door, dat is ook een mooi stukje. Zo hebben we honderden van zulke kleine avontuurtjes gehad. En vandaag is het laatste hoofdstuk geschreven. Die schrijf je letter voor letter.'

Het geheim achter de gouden race van Ferry Weertman blijkt even simpel als mooi. Een week of zes geleden timmerde zijn coach Marcel Wouda eigenhandig een finishplaatje in elkaar, die hij tijdens trainingen met de zogeheten voedingshengels boven het water hing. 'Daar hebben we de laatste weken mee geoefend. Nou, dat kwam dus wel van pas', zei Wouda op het strand van de Copacabana.

Weertman troefde de Griek Spiros Gianniotis af bij het aantikken in de olympische openwaterwedstrijd over 10 kilometer. Gianniotis lag iets voor de Nederlander, maar die drukte zijn hand eerder tegen de finishplaat die boven het water hangt. 'Het eerst waar ik toen aan dacht, was dat bordje dat we zelf hadden gemaakt', aldus Wouda. 'Wat het kostte? Ik denk nog geen 100 euro.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ap
Beeld ap

Bolt wint uiteraard zijn serie van de 200 meter. Al op 40 meter voor de streep bolde hij uit. In dezelfde serie liep Salomon Bockarie. Hij werd op het nippertje uitgeschakeld. Hij werd derde terwijl de tweede plaats nodig was.

Churandy Martina is door naar de halve finale op de 200 meter. Hij finishte zijn serie als tweede in een tijd van 20.29.

null Beeld anp
Beeld anp

Baanwielrenner Matthijs Büchli heeft zich op de keirin geplaatst voor de tweede ronde. Büchli werd in zijn heat nipt tweede en plaatste zich daarmee direct voor de volgende ronde. Theo Bos haalde de tweede ronde niet. Hij werd in zijn race derde en eindigde daarna in de herkansingen opnieuw als derde in zijn rit terwijl alleen de winnaar verder ging.

Alleen de nummers twee van de vier heats met zes of zeven deelnemers plaatsten zich rechtstreeks voor de tweede ronde. De tweede ronde wordt later op dinsdag verreden, de finale volgt daarna.

null Beeld getty
Beeld getty
Theo Bos in actie in Rio. Beeld photo_news
Theo Bos in actie in Rio.Beeld photo_news

Nadine Visser heeft nipt de halve finale misgelopen op de 100 meter hordelopen. De Nederlandse atlete eindigde in de series in haar heat als vierde op drie honderdsten achter de nummer drie. De beste drie per heat gaan direct door, aangevuld met de zes beste tijden. Met haar 13,07 seconden kwam de 21-jarige atlete uit Hoorn echter niet verder dan de elfde tijd.

De beste tijd werd neergezet in de heat van Visser door de Amerikaanse Brianna Rollins. Zij liep 12,54.

Visser werd eerder op de zevenkamp negentiende. In aanloop naar de Spelen was ze lang uit de roulatie door een kuitblessure. In Rio deed ze haar eerste zevenkamp van het jaar.

'Zelfs na de finish kon ik het niet geloven. Van mijn vrienden hoorde ik dat ik écht eerder had aangetikt. Dit is een droom. Het is onbeschrijflijk dat dit lukt.

'De Australiër ging lang vooruit, dat gebeurt bijna nooit. Zijn gat mocht niet te groot worden, want dan zou goud niet meer lukken. Daarom zwom ik iets verder voorin dan normaal. Ik wilde controleren of het allemaal goed zou gaan, de snelheid moest hoog genoeg blijven.

'Pas in het laatste rondje komen we langs de Australiër. Opeens lag Giannotis alleen vooraan, dus toen moest ik gaan. Toen ik aantikte wist ik het niet helemaal zeker. Hij lag eigenlijk voor, maar ik had een veel betere finish.'

Femke Pluim is al vroeg uitgeschakeld in het polsstokhoogspringen. De 22-jarige atlete uit Gouda kwam nog wel over de lat op 4,15 meter, maar slaagde er daarna tot drie keer toe niet in om over 4,30 meter te springen. Daarmee was een plaats bij de beste twaalf die nodig is voor de finale direct uit beeld.

Pluim kwam in Rio niet in de buurt van haar persoonlijk en tevens nationaal record van 4,55 meter, gesprongen vorig jaar op het NK. Op het EK vorige maand in Amsterdam werd ze nog zesde met 4,45 meter.
’Dit had de kers op de taart moeten worden, maar het is wel een heel klein kersje', zei Pluim met tranen in de ogen. ‘Het is super gaaf om hier te zijn en alles leek goed te gaan. Tot ik twee dagen geleden last van mijn keel kreeg, terwijl ik toch écht niet in het Holland Heineken House ben geweest. Het heerst gewoon ook in het atletendorp. Ik heb eerder met gezondheidsklachten wél goed gesprongen. Maar ik was niet fit, dat is wel duidelijk.’

Pluim: ‘Ik had nog liever helemaal geen hoogte achter mijn naam gehad dan die 4,15. Ik sprong de afgelopen tijd bij vrijwel iedere wedstrijd minimaal 4,40. Voor de finale hier was 4,60 de eis en een paar dagen geleden vond ik dat echt niet onmogelijk voor mezelf.'

Nog meer goed nieuws voor de Nederlandse sport. De volleybalsters verslaan topland Zuid-Korea in 4 sets. In de volgende ronde treffen ze gastland Brazilië of China.

Volleybalsters geven high fives aan de coaches Beeld ANP
Volleybalsters geven high fives aan de coachesBeeld ANP

Vanaf het strand van de Copacabana zag Ranomi Kromowidjojo haar vriend Ferry Weertman in een , zinderende finale een gouden medaille winnen op de 10 kilometer open water. Maar is de onttroonde zwemkoningin van de Spelen van Londen er ook bij als Weertman wordt gehuldigd voor zijn schitterende overwinning?

Kromowidjojo moet vandaag samen met andere Nederlandse sporters die geen eremetaal hebben gewonnen in Rio van de NOC*NSF op de zogenoemde 'losersvlucht' terug naar Nederland.

Benieuwd of de Nederlandse chef de mission Maurits Hendriks een uitzondering maakt voor Kromowidjojo, die Weertman leerde kennen tijdens een trainingsstage in Turkije en direct verliefd werd op de openwaterzwemmer.

Het wordt zo een succesvolle dag voor de Nederlandse ploeg in Rio. In de vierde set staat Nederland met 17-11 voor tegen Zuid Korea. Dat lijkt een comfortabele voorsprong op weg naar de halve finale.

Ondertussen zijn de Nederlandse volleybalsters begonnen aan set vier tegen Zuid-Korea. De tegenstander kwam terug naar 2-1. Maar in de vierde set leidt de ploeg van Giovanni Guidetti met 6-4.

De Nederlandse handbalsters verpletteren Brazilië met grote cijfers: 32-23. De ploeg van Henk Groener gaat naar de halve finale.

Het kan bijna niet meer mis. De Nederlandse handbalsters staan met 27-22 voor tegen Brazilië, met nog minder dan 3 minuten te spelen. De halve finale lonkt voor de ploeg van Henk Groener.

Angela Malestein Beeld ANP
Angela MalesteinBeeld ANP
Angela Malestein Beeld ANP
Angela MalesteinBeeld ANP

Elis Ligtlee stevent af op een nieuwe medaille in het baanwielrennen. De kersvers olympisch kampioene keirin haalde de halve finale op de sprint door in de kwartfinale te winnen van de Russin Anastasija Vojnova. Ligtlee won beide races, waardoor een beslissende derde rit niet nodig was.

Ligtlee haalde in 2015 nog WK-zilver op de sprint, maar de concurrentie om daar een olympische medaille aan toe te voegen is sterk. Olympisch recordhoudster Rebecca James, Katy Marchant (beiden uit Groot-Brittannië) en de Duitse wereldrecordhoudster Kristina Vogel zijn de andere halve finalisten. Alle drie hadden ook aan twee races genoeg.

De halve finales zijn later op dinsdag vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd (16.00 uur lokale tijd). De finale en troostfinale om brons staan vervolgens gepland vanaf 22.44 uur Nederlandse tijd.

Weertman tikte overduidelijk sneller het bord aan dan zijn Griekse concurrent Spyridon Gianniotis. Toch duurde het bijna 20 minuten voor er echt zekerheid was. Lang liet de fotofinish op zich wachten. Maar Weertman heeft de prestatie van Sharon van Rouwendaal geëvenaard. Ook hij wint goud op de 10 kilometer open water, aan de Copacabana. Gianniotis pakt dus zilver en de Fransman Olivier Marc-Antoine het brons. Weertman en Gianniotis krijgen dezelfde tijd 1:52.59.8.

undefined

Ferry Weertman Beeld Getty Images
Ferry WeertmanBeeld Getty Images

De Griek Spyridon Gianniotis of Weertman pakt het goud. Het duurt nu wel heel lang. Het is nog altijd wachten op de definitieve uitslag. De fotofinish moet het vertellen.

In de absolute slotfase ging Gianniotis vol aan, voor het goud. Maar vlak voor de finish kwam dan toch Weertman langszij. Samen zwommen ze naar het aantikbord.

Het is loeispannend. Ferry Weertman in de verdrukking, moet daar proberen uit te komen.

Bij het open water zwemmen komt het aan op de laatste 300 meter. Een groep van zo'n zes zwemmers, waaronder Ferry Weertman, gaat strijden om de medailles, in een volle sprint.

Tussendoor hebben de Nederlandse volleybalsters ook de tweede set tegen Zuid-Korea gewonnen: 25-14. Nederland lijkt op weg naar de halve finales

Na het goudensucces van Elis Ligtlee op de keirin, probeert baanrenner Matthijs Büchli ook eremetaal op het baanonderdeel te halen. Hij heeft zich in elk geval geplaatst voor de tweede ronde. De 23-jarige Haarlemmer werd in zijn heat nipt tweede en plaatste zich daarmee direct voor de volgende ronde.

Theo Bos werd in zijn race derde en moet via de herkansingen proberen de tweede ronde te halen.

Alleen de nummers twee van de vier heats met zes of zeven deelnemers plaatsten zich rechtstreeks voor de tweede ronde. De tweede ronde wordt later op dinsdag verreden, de finale volgt daarna.

Warempel. De 10 kilometer is in de beslissende fase beland. En met nog 1500 meter te gaan stoomt Ferry Weertman flink op naar voren. Lang lag Poort op kop, maar Weertman ging erop en erover en leidt nu de race. De Nederlander trekt de groep uit elkaar. Slechts vier zwemmers kunnen hem volgen.

Ferry Weertman zal moeten opschuiven om kans te maken op de medailles. Zijn tactiek is overduidelijk anders dan die van Sharon van Rouwendaal, die na 6 kilometer aan kop ging en niet meer te achterhalen viel. Met nog één kwart van de race te gaan staat hij zestiende. Jarrod Poort uit Australië ligt nog altijd ver voor de groep waarin de Nederlander zich bevindt.

Ook de Nederlandse handbalsters beginnen dus goed. De ploeg van Henk Groener gaat de rust in met een 12-11 voorsprong tegen thuisland Brazilië.

Twee prachtige kwartfinales tegelijk. De handbalsters spelen de eerste helft tegen de Brazilianen. De ploeg van coach Henk Groener leidt met 11-9. Ondertussen gaat het ook goed bij het volleybal. De Nederlandse volleybalsters sleepten zojuist de eerste set binnen tegen Zuid-Korea, met 25-19.

Elis Ligtlee zet de Russin Anastasia Voinova op 1-0 in de kwartfinale. De olympische kampioene op de keirin won de eerste sprint. Als ze nog één wint, ongeveer over 40 minuten, is Ligtlee door naar de halve finale.

Elis Ligtlee Beeld AFP
Elis LigtleeBeeld AFP

Susan Kuijken heeft zich met een persoonlijk seizoensrecord geplaatst voor de finale van de 5000 meter. De 30-jarige atlete uit Nijmegen klokte een tijd van 15.19,96 minuten en eindigde daarmee als vijfde in de halve finale. De beste vijf van beide halve finales plus de vijf loopsters met de beste tijd plaatsen zich voor de eindstrijd. De Keniaanse Hellen Onsando Obiri won de race in 15.19,38.

Kuijken eindigde vrijdag tot haar teleurstelling als veertiende op de 10.000 meter, waar ze had gehoopt op de top-tien. Begin juli werd ze op het EK in Amsterdam vierde op de 5000 meter in 15.23,87. Haar persoonlijk record op die afstand is 15.04,36, gelopen in 2013.

Tijd voor twee spannende kwartfinales met Nederlandse inbreng. Om 15.00 uur beginnen zowel de volleybalsters als de handbalsters aan hun wedstrijd.

De volleybalsters maakten tijdens de groepsfase indruk in Rio. Nu moet de ploeg van coach Giovanni Guidetti laten zien dat zij ook met de druk kan omgaan die komt kijken bij een kwartfinale op de Olympische Spelen. Tegenstander is Zuid-Korea.

Underdog
Iets verderop binden de handbalsters de strijd aan met het gastland Brazilië. De handbalsters werden eerder dit jaar tweede op het WK, maar lijken hun draai nog te moeten vinden in Rio. De favorietenrol hebben de Nederlanders nog niet kunnen waarmaken.

Brazilië eindigde als eerste in hun poule en begint vandaag als de favoriet aan het duel. Wellicht kan Nederland als underdog verrassend uit de hoek komen in het stadion dat met 12.000 Braziliaanse supporters afgeladen vol zal zitten.

De openwaterzwemmers hebben hun eerste rondje van 2,5 kilometer afgelegd. Nog drie te gaan. Ferry Weertman is als twintigste doorgekomen na een ronde. Dat zegt nog weinig. De groep is nog intact, op Jarrod Poort na. De Australiër ging er in het begin direct vandoor. hij heeft een voorsprong van ongeveer een minuut.

Ferry Weertman is de eerste Nederlander die vandaag op jacht gaat naar een medaille. De zwemmer maakt om 14.00 uur in het open water bij Fort Copacabana zijn olympische debuut.

Ruim een maand geleden prolongeerde der 24-jarige Weertman zijn Europese titel voor eigen publiek. Met familie en vrienden op de wal tikte hij na tien kilometer in het open Nederlandse water in Hoorn als eerste aan.

Het was dus niet het eerste succes van Weertman. Ook in 2014 was hij na tien kilometer zwemmen in Berlijn de beste van Europa. Vorig jaar veroverde de Nederlander een zilveren medaille op het WK in Rusland.

Ferry Weertman Beeld ANP
Ferry WeertmanBeeld ANP

De Cubaanse volleybalploeg presteerde uiterst teleurstellend op de Olympische Spelen. Alle vijf de wedstrijden gingen verloren. Al was dat niet helemaal verrassend: Het team moest het doen zonder zes van zijn spelers.

De reden van hun afwezigheid is nu bekend: zij zitten in Finland achter de tralies op verdenking van verkrachting. De vermeende verkrachting vond plaats in juli in Tampere, in een hotel waar het team verbleef rond de uitwedstrijd tegen Finland in de World League, ter voorbereiding op de Spelen.

De Finse politie hield in eerste instantie acht spelers aan, maar liet er al snel twee vrij omdat zij geen verdachten bleken te zijn. De andere zes ontkennen, maar blijven wel vastzitten gedurende het onderzoek. De aanklager maakte de zaak pas dinsdag bekend in een verklaring.

Hij mag dan zijn weggestuurd van de Olympische Spelen. Meeleven doet Yuri van Gelder wel, getuige zijn tweet. Zojuist. De ringenspecialist feliciteert Sanne Wevers met haar gouden plak en zal vanavond voor de tv zitten als Epke Zonderland zijn oefening aan de rekstok turnt.

De Nederlandse tafeltennisters Li Jiao, Li Jie en Britt Eerland zijn al lang uitgespeeld. Toch valt er nog veel moois te beleven aan de pingpongtafels. Neem de halve finales bij de heren tussen Japan en Duitsland. De Japanner Maharu Yoshimura toverde een bal achter zijn rug langs die zelfs niet-liefhebbers van het snelle spelletje met batje en bal met open mond doet staan.

Het kunststukje mocht Yoshimura trouwens niet baten. Hij verloor zijn partij tegen de Duitser Dimitrij Ovtcharov. Toch bereikte Yoshimura uiteindelijk met zijn ploeggenoten wel de olympische finale. Daarin wacht later deze week, hoe kan het ook anders, China.

We zeiden het net al. Winst en verlies horen bij topsport. En iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om. Wanneer iets niet lukt, hoeft dat niet altijd tot een teleurgestelde reactie te leiden, bewijst David Katoatau. Voor de gewichtsheffer uit Kiribati, een eilandrepubliek in Oceanië, lijkt de olympische gedachte 'meedoen is belangrijker dan winnen' van toepassing.

Winst en verlies. Ze horen bij topsport. Als twee kanten van de olympische medaille. Elke sporter gaat er op zijn eigen manier mee om. Toch heeft de Australische badmintonner Sawan Serasinghe zelfs ons weten te verrassen met de manier waarop hij zijn teleurstelling heeft verwerkt.

Serasinghe verloor met zijn maatje Matthew Chau alle drie de groepswedstrijden van de badmintondubbels tegen koppels uit Rusland, Zuid-Korea en China. En waar de ene sporter gevloekt, gehuild of getwijfeld aan het nut van vier jaar opoffering voor de Spelen, trakteerde Serasinghe zich op een megamaaltijd junkfood van McDonald’s.

Voor wie graag calorieën telt: de hamburgers, frietjes, kipnuggets en sausjes zijn goed voor ruim 8000 calorieën.

De Egyptische judoka Islam El Shehaby, die weigerde om zijn Israëlische opponent de hand te schudden na zijn verloren partij, is door het Internationaal Olympisch Comité naar huis geschuurd. Ook heeft hij, in de woorden van het IOC, een zware waarschuwing gekregen.

Na de wedstrijd stak de Israëliër Or Sasson zijn hand uit naar de Egyptenaar, maar EL Shehaby weigerde. Voor de wedstrijd was El Shehaby (34) onder druk gezet door conservatieve Egyptische landgenoten om helemaal niet te vechten met Sasson (25), meldde persbureau AP vorige week. Hij hield het na de wedstrijd bij een schuddend hoofd en een bungelende hand van de Israëliër, nadat die hem had verslagen voor een plek in de halve finale in de categorie +100 kilo.

Toen El Shehaby vervolgens ook nog zonder buigen naar zijn tegenstander de mat wilde verlaten, greep de scheidsrechter in. De judoregels schrijven voor dat tegenstanders na afloop uit respect naar elkaar buigen. Hij gaf een zuinig knikje, wat El Shehaby op boegeroep kwam te staan van het publiek.

Het Egyptisch olympisch comité heeft afstand genomen van El Shehaby's gedrag.

Islam El Shebaby (rechts) weigert de hand van Or Sasson. Beeld epa
Islam El Shebaby (rechts) weigert de hand van Or Sasson.Beeld epa

Door met zijn polsstok over 6,03 meter heen te vliegen, veroverde de Braziliaan Thiago Braz da Silva gisterenavond verrassend het goud. Het zorgde voor een groot feest in het Olympisch stadion en een uitzinnige reactie bij de Braziliaanse fans op de tribune.

Die fans lieten gedurende de wedstrijd duidelijk blijken voor wie zij waren. Topfavoriet en titelverdediger Renaud Lavillenie werd continu uitgefloten. Tot ontsteltenis van de atleet zelf. ‘Je kan Rio niet met een glimlach verlaten nadat je werd uitgejouwd omdat je je sport beoefent’, aldus de Fransman.

‘Het publiek heeft de ervaring van veel deelnemers verpest. Ik ben echt gefrustreerd en teleurgesteld dat er op de Spelen geen sprake is van respect en fair play. Dit is echt jammer. Ik begrijp niet waarom atleten uitgefloten worden. Die mensen zouden beter thuis voor de tv blijven en hun plaats afstaan aan mensen die zin hebben om sport te bekijken.’

Lavillenie kon begrip opbrengen voor het feit dat de fans in het stadion op de hand van de Braziliaan waren, maar maakte het nooit eerder mee dat hij werd uitgefloten. ‘Het is geen voetbal. Het gebrek aan respect is niet normaal.’

De Fransman moest in de finale van het polsstokhoogspringen genoegen nemen met een zilveren medaille.

Joelia Stepanova, de klokkenluidster in het omvangrijke dopingschandaal in de Russische atletiek, vreest voor haar leven. De Russische atlete is doodsbang dat haar wat overkomt nadat hackers geprobeerd hebben haar verblijfplaats te achterhalen. ‘Als er iets gebeurt met mij, dan moeten jullie weten dat het geen ongeval was.’

Stepanova en haar man Vitali zijn na hun onthullingen ondergedoken. Hun verblijfplaats is wel bekend bij het WADA, omdat de Russin beschikbaar moet blijven voor dopingcontroles. De instantie werd afgelopen week het doelwit van hackers. Zij probeerden waarschijnlijk het adres van Stepanova te achterhalen.

Joelia Stepanova Beeld Jiri Buller
Joelia StepanovaBeeld Jiri Buller

Alle jaren van voorbereiding betaalden zich maandag uit in Sanne Wevers' sierlijke en bijna perfecte balkoefening. Fouten van de favorieten maakten de sensatie mogelijk: een gouden turnmedaille. Ze was daarmee de eerste Nederlandse turnster die een medaille won op de Spelen. Hier is haar gouden oefening in tien beelden gevat.

De hockeysters versloegen vannacht in een zinderende kwartfinalewedstrijd aartsrivaal Argentinië met 3-2. Om haar speelsters op scherp te zetten liet bondscoach Alyson Annan in aanloop naar het duel een film zien waarin de ouders en vrienden van de hockeysters voorbij kwamen. ‘Zij verwoordden heel mooi hoe speciaal het is om hier op de Olympische Spelen te mogen zijn. Het was een emotionele film die heel hard binnen kwam’, aldus Annan.

‘Binnen tien seconden zat iedereen te janken. Het was een topfilm van tien tot twaalf minuten’, zei aanvoerder Maartje Paumen.

De Hockeysters nemen het morgen in de halve finale op tegen Duitsland. Paumen: 'Nog twee wedstrijden winnen en ons doel is bereikt.’

Het duurt nog wel even voordat Epke Zonderland aan de rekstok zijn olympische titel gaat verdedigen. Daarom doen we nog even de oefening waarmee Zonderland goud haalde tijdens de Spelen in Londen van 2012. Met, mogen we dat zeggen?, legendarisch commentaar van commentator Hans 'Hij staat!' van Zetten.

Voor sommige atleten is Rio niet alleen vanwege de Spelen een speciale blek. Snelwandelaar Tom Bosworth vroeg zijn partner Harry Dineley op het strand van Copacaba om zijn hand. En hij zei gelukkig ja.

De prijs voor het aanzoek met het meeste televisiepubliek gaat overigens naar Qin Kai. Terwijl zijn vriendin, zwemster He Zi, van het podium weg liep met haar pas gewonnen zilveren medaille om haar nek, ging Kai op zijn knieën. Voor het oog van de televisiecamera's zei Zi eveneens ja.

Zwemster He Zi werd na het behalen van haar zilveren medaille verrast door haar vriend Beeld EPA
Zwemster He Zi werd na het behalen van haar zilveren medaille verrast door haar vriendBeeld EPA

In gedachten is Sifan Hassan liever in Portland, Amerika dan in Rio de Janeiro, Brazilië. Daar, afgelopen maart, werd ze wereldkampioen indoor op de 1.500 meter. Ze voelde zich zo sterk en ongenaakbaar dat ze zich afvroeg of ze niet te vroeg in olympische vorm verkeerde. Die luxe heeft ze niet meer.

Vanavond staat ze in de finale van de 1.500 meter, maar ze mist het gevoel van macht uit Portland. Ze is in Rio gearriveerd met een trainingsachterstand van drie maanden. Bij een toeristisch uitstapje in de Grand Canyon, tijdens een trainingsstage in Arizona, raakt ze geblesseerd aan een hamstring. Vallen vanavond alle puzzelstukjes op zijn plaats? Lees hier het verhaal van onze verslaggever Mark van Driel. (+)

Terwijl het voor sommige Nederlandse atleten vandaag een gouden dag moet worden, landen andere sporters alweer op Schiphol. Sportkoepel NOC*NSF kent geen pardon: atleten die geen medaille hebben gewonnen, dienen Rio te verlaten 48 uur nadat hun tak van sport is beëindigd. Sporters die al klaar zijn zetten vandaag met de zo genoemde 'losersvlucht' KL 706 (+) voet op Nederlandse bodem.

Tom Dumoulin Beeld ANP
Tom DumoulinBeeld ANP

Nog even over het hockey van gisteravond. Net als de mannen (Australië) moesten de vrouwen in de kwartfinale al afrekenen met dé ploeg, die ene andere ploeg die zo vaak van ze wist te winnen in eindrondes. Het vrouwenteam deed het met moeite door Argentinië na een flitsende start (3-0) tot 3-2 te laten terugkomen. Maar na drie gele kaarten met zeven veldspeelsters en een keepster overleven, voelde voor de hockeysters als een dubbele overwinning.

Lees hier het hele verslag van onze verslaggever Robèrt Misset vanuit Rio de Janeiro.

Alvast een overzicht van de Nederlanders die vandaag in actie komen:

- Voor Epke Zonderland is het dinsdag in Rio een grote dag. Op de slotdag van het turntoernooi verdedigt de Fries aan de rekstok zijn olympische titel van Londen 2012.

- Op de atletiekbaan loopt Sifan Hassan de finale op de 1500 meter.

- Voor Dafne Schippers staan de halve finales op de 200 meter op het programma.

- Ferry Weertman zwemt aan de Copacabana de 10 kilometer open water.

- De hockeyers spelen in de halve finales tegen België.

- De volleybalsters treffen in de kwartfinales Zuid-Korea.

- Het beachvolleybalduo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen speelt tegen de Braziliaanse wereldkampioenen Alison Cerutti en Bruno Schmidt om een plaats in de finale.

- Op de baan vervolgt Elis Ligtlee haar jacht op een tweede medaille. De winnares van het goud op keirin staat in de kwartfinales van het sprinttoernooi. Theo Bos en Matthijs Büchli komen uit op keirin, Kirsten Wild op het omnium.

Bob de Voogd heeft de stand op 2-0 gebracht tijdens de kwartfinale hockey heren Nederland-Australië. Beeld anp
Bob de Voogd heeft de stand op 2-0 gebracht tijdens de kwartfinale hockey heren Nederland-Australië.Beeld anp

Wij snappen ook dat u niet elke nacht opblijft om naar de Spelen te kunnen kijken. Voor wie sliep en toch niets wil missen hebben we een overzicht gemaakt van wat er zich vannacht in Rio voltrok. Lees het hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden