Rio dag 10 - Snoekduik goed voor goud op 400 meter

Een vruchtvolle dag. Zwemster Sharon van Rouwendaal pakte als eerste Nederlandse vrouw goud op de 10 kilometer open water, turnster Sanne Wevers leverde die prestatie op de balk. Dafne Schippers won eenvoudig haar serie op de 200 meter sprint, de hockeysters versloegen topland Argentinië met 3-2 in de kwartfinale en een snoekduik leverde een atlete van de Bahama's goud op bij de 400 meter. Lees hieronder het liveblog van dag 10 van de Olympische Spelen terug.

Finishfoto van de 400 meter, waarop de snoekduik van Miller goed zichtbaar is. Beeld Twitter CBS
Finishfoto van de 400 meter, waarop de snoekduik van Miller goed zichtbaar is.Beeld Twitter CBS

Het lukt Lavillenie niet om de 6.03 meter van Thiago Braz te overtreffen. De Fransman ging voor 6.08 meter. Daarmee is het tweede goud voor Brazilië binnen. Braz zwaait met de Braziliaanse vlag, het publiek joelt.

Met dit mooie goud én olympisch record besluiten we dit liveblog. Morgen weer veel meer sport vanuit Rio, met onder meer Epke Zonderland, Dafne Schippers en Sifan Hassan op medaillejacht.

null Beeld getty
Beeld getty

De Brazilianen zijn nog niet getrakteerd wat betreft gouden medailles op de eigen Spelen. Maar als een Braziliaan goud pakt, dan is het speciaal. Judoka Rafaela Silva, afkomstig uit de gevaarlijkste favela van Rio, greep goud. En nu is Thiago Braz op weg naar de olympische titel bij het poolstokhoogspringen. Hij sprong een olympisch record: 6.03 meter.

Dat is knap, want wereldrecordhouder Lavillenie is topfavoriet. De Fransman heeft nog een sprong. Hij wordt uitgefloten door het publiek.

null Beeld afp
Beeld afp

Het zijn enerverende dagen voor Michael Johnson. Gisteren raakte de atletieklegende zijn zeventien jaar oude wereldrecord op de 400 meter kwijt aan de Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk. Vanavond mocht hij live zien hoe bij de vrouwen op diezelfde afstand een snoekduik goed was voor goud. Johnson, commentator voor de BBC, geloofde niet wat hij zag:

Bondscoach Alyson Annan van de hockeysters heeft tegen Argentinië meteen haar troefkaart gespeeld. Ze confronteerde haar spelers een aantal uren voor de wedstrijd met persoonlijke boodschappen van familieleden en vrienden op film. 'Zij verwoordden heel mooi hoe speciaal het is om hier op de Olympische Spelen te mogen zijn. Het was een emotionele film die heel hard binnen kwam', zei Annan. Nederland won met 3-2 van de Argentijnse hockeysters. De film was in aanloop naar de Spelen gemaakt.

Annan had de tape ook kunnen bewaren tot later in het toernooi. 'Maar Argentinië is een team dat met heel veel passie speelt. Ik vond het het beste om het nu te doen. Ik ben trots dat we Argentinië hebben weerstaan.' Aanvoerster Maartje Paumen was onder de indruk. 'Binnen tien seconden was iedereen aan het snikken. Het was een topfilm van tien tot twaalf minuten. De manier waarop we vandaag speelden, was overtuigend. Nog twee wedstrijden winnen en ons doel is bereikt.'

Binnen tien seconden was iedereen aan het snikken.

Aanvoerster Maartje Paumen
null Beeld getty
Beeld getty

Sensatie op de 400 meter bij de vrouwen, waar de laatste meters van de afstand een spectaculaire ontknoping krijgt. Met een snoekduik vliegt Shaunae Miller over de streep. Daarmee verslaat de atlete van de Bahama's topfavoriete Allyson Felix. Ze drukt haar borst net iets eerder over de streep dan de Amerikaanse dankzij haar opmerkelijke finish. Het verschil op de streep is zeven honderdste van een seconde.

De Jamaicaanse Jackson pakt brons.

null Beeld getty
Beeld getty

Het is David Rudisha weer gelukt. De Keniaan was oppermachtig op de 800 meter. Met een tijd van 1.42,16 prolongeert hij zijn olympische titel, hij finisht meters voor de rest. Trots toont hij de Keniaanse vlag aan het publiek, met een brede glimlach.

Het zilver is voor is voor de Algerijn Makhloufi, het brons gaat naar de Amerikaan Murphy.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Het is droog in het olympisch stadion, en dat betekent dat er dus weer volop gesport wordt op het atletiektoernooi. De 800 meter bij de mannen is zojuist begonnen. David Rudisha, olympisch kampioen en wereldrecordhouder, is de grote favoriet.

Regen heeft maandag (lokale tijd) het atletiekprogramma bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro enige tijd verstoord. Een zware regenbui maakte de baan in het olympisch stadion kletsnat. Onder meer de finale van het polsstokhoogspringen en de series van de 110 meter horden moesten worden stilgelegd.

De atleten wachtten in de catacomben tot het weer droog werd. Na een klein half uur konden de deelnemers de baan weer op.

Op de mountainbikebaan van Rio ontstond een bosbrand bij een afvalverwerkingsbedrijf. Het vuur is onder controle, meldt de internationale wielerunie. Morgen wordt gekeken of de baan bruikbaar is.

Dat was nog een spannende tweede helft. Het leek lange tijd een gemakkelijike overwinning te worden op de Argentijnen. Maar een doelpunt was genoeg om het geloof terug te brengen bij de Argentijnse 'Leonas'.

De blijdschap is dan ook groot bij de Nederlandse hockeysters als de laatste zoemer klinkt.

Lidewij Welten viert haar goal met de andere Nederlandse hockeysters Beeld anp
Lidewij Welten viert haar goal met de andere Nederlandse hockeystersBeeld anp

Doelpunt afgekeurd: even leek Nederland te kunnen profiteren van de vliegende keeper. De Waard krijgt de bal al volleyend knap op goal, maar uit de herhaling blijkt inderdaad: buiten de cirkel geschoten.

Daar was dan de strafcorner om de wedstrijd op slot te gooien. Maar de bal gaat in drie instanties mis. Ondertussen gaan de Argentijnen met een vliegende keeper spelen.

Het was erop wachten: Argentinië komt terug naar 3-2. De bal wordt opnieuw uit een strafcorner binnen getikt door Merino. Dan worden nog hele spannende 8 minuten.

We schreven het al: een doelpunt is voldoende om het Argentijnse vuurtje op te stoken. Tel daar nog drie gele kaarten bij op en het geloof is helemaal terug.

Wat Nederland nodig heeft: een doelpunt natuurlijk. Vooral om dat vuurtje weer wat te temperen.

Op naar het derde kwart. Dat belooft nog een kwart vechten. Even stond Nederland zelfs acht man in het veld, toen tot ongeloof van Nederland Van Geffen ook nog op de bank werd gezet.

3-1, nog een kwartier.

De marge is terug naar twee doelpunten: tip-in uit een strafcorner. De bal wordt binnen getikt voor Habif. Zoals we eerder ook schreven: het is nu oppassen dat de Argentijnen de wedstrijd niet overnemen.

Met de marge terug naar één doelpunt is er nog alles mogelijk met nog meer dan een kwart te gaan. Vanaf de tribune zingen de Argentijnse fans hun land terug in de wedstrijd.

Ondertussen zitten Van As, Van Geffen en De Goede op de bank met gele kaarten.

De strafcorner wordt niet gestopt, maar de knal van Paumen komt via een Argentijnse stok voor de voeten van Kelly Jonker te liggen. Jonker, die al vaker trefzeker was dit toernooi, twijfelt geen moment. Met de backhand gaat de bal van dichtbij het dak van het doel in.

Als Nederland nu het hoofd koel houdt kunnen ze de wedstrijd zonder al te veel moeite uithockeyen. Of worden de temperamentvolle Argentijnen nog gevaarlijk met hun fysieke spel.

Er zullen wat harde woorden zijn gevallen in de kleedkamer van de Argentijnen. Ze beginnen feller aan de tweede helft en het Nederlandse doel met twee strafcorners ook flink onder druk.

Kan Nederland onder de druk uithockeyen en het eigen spel blijven spelen?

Met een 2-0 voorsprong gaan de hockeysters de kleedkamer in. Het is opgehouden met regenen. Het spelbeeld is eenzijdig: Nederland krijgt tijd om op te bouwen, de Argentijnen komen er zo nu en dan uit.

Strafcorners lopen aan beide kanten nog niet.

Aanvoerster Maartje Paumen Beeld anp
Aanvoerster Maartje PaumenBeeld anp

En daar is de 2-0 voor de hockeysters. Een knappe veldgoal van Laurien Leurink. Met een loopactie verrast ze haar tegenstander. Ze loopt naar buiten en schiet een harde forehand in de verre hoek.

Het regent hard op het hockeyveld, waar de hockeysters weer begonnen zijn in het tweede kwart. Het veld wordt traag, maar er kan prima gespeeld worden.

Ook in het olympische stadion in Rio komt het dus met bakken naar beneden. Het atletiekprogramma is voorlopig uitgesteld.

Met een strafcorner in de laatste minuut van het eerste kwart had Paumen nog de 2-0 op de stick, maar de bal werd knap op met de hand van de lijn gehaald door de keeper van Argentinië.

Lidewij Welten zet de Nederlandse hockeysters al vroeg op een 1-0 voorsprong. Ze loopt zelf knap door en kan één op één tegen de keeper met haar backhand binnen slaan.

De openingsfase is duidelijk voor Nederland, dat er al een paar keer goed uit mag komen. De Argentijnen lijken de lijn door te zetten van de poulefase, waar ze ook al ondermaats presteerden.

De hockeysters zijn begonnen aan het topduel in de kwartfinale tegen Argentinië. Net als bij de hockeyers gisteren, die wereldkampioen Australië met 4-0 uit het toernooi kegelden, is het scenario vooraf al bekend: een van de twee topfavorieten zal zonder medaille uit Rio moeten vertrekken.

Baanwielrenster Kirsten Wild staat na de eerste drie onderdelen van het omnium bij de Olympische Spelen zesde in de tussenstand. De 33-jarige eindigde als vierde bij de afvalkoers. Ze kwam hiermee tot een totaal van 90 punten. Ze heeft evenveel punten als de nummer vijf, de Wit-Russische Tatsiania Sjarakova.

De zege op de afvalkoers ging naar de Britse Laura Trott, die haar leidende positie verstevigde. Trott won ook al de achtervolging. Ze gaat aan de leiding met 118 punten voor de Belgische Jolien D'Hoore (110) en de Amerikaanse Sarah Hammer (108).

Dinsdag staan nog de onderdelen tijdrit, vliegende start en de puntenkoers op het programma.

Kirsten Wild Beeld ANP
Kirsten WildBeeld ANP

Dat juist zij een einde maakten aan de beachvolleybalcarrière van Reinder Nummerdor, deed best een beetje pijn bij Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. De wereldkampioenen van 2013 schakelden de 39-jarige Nummerdor en diens kompaan Christiaan Varenhorst maandag uit in de kwartfinale van de Olympische Spelen.

'We hebben ontzettend veel aan hem te danken, Reinder heeft samen met Richard Schuil de weg voor ons geplaveid', zei Brouwer. 'Zij hebben beachvolleybal groot gemaakt in Nederland en daar hebben wij de vruchten van geplukt. Ik weet nog dat ze ons een keer hebben meegenomen op trainingsstage naar Gran Canaria. We hebben toen zóveel van hen geleerd.'

Reinder Nummerdor (r) en Christiaan Varenhorst Beeld anp
Reinder Nummerdor (r) en Christiaan VarenhorstBeeld anp

We hebben ontzettend veel aan hem te danken, Reinder heeft samen met Richard Schuil de weg voor ons geplaveid

Alexander Brouwer

De hockeysters treffen straks Argentinië in de kwartfinale hockey. In de buurt van het stadion woedt een bosbrand, as dwarrelt neer op het veld.

Goud voor de Italiaanse wielrenner Elia Viviani, die het omnium wint. Het zilver is voor Mark Cavendish, nummer drie wordt de Deen Hansen. Of Cavendish zijn medaille mag houden moet nog blijken, hij reed de Koreaan Park van de weg.

Even ging een tweet rond over de diskwalificatie van Cavendish, maar die bleek nep. AD-journalist Thijs Zonneveld vertelt op Twitter wat er gebeurde toen hij de Brit vroeg naar de rare actie tijdens de race.

Zes minuten schelen ze slechts. De 24-jarige tweelingszussen Lieke en Sanne Wevers. De oudste, Sanne, won vanavond als eerste Nederlandse turnster ooit een gouden olympische medaille. Zusje Lieke was er uiteraard bij om haar te feliciteren. Heerlijke foto.

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst stonden gelaten voor de camera van de NOS. 'We hebben een paar kansen gehad in die eerste set, maar zij speelden gewoon erg goed, maakten weinig fouten', zei Nummerdor berustend. Ook Varenhorst vond dat Brouwer/Meeuwsen verdienden om te winnen. 'Ze speelden netter, waren ijzersterk. We hebben ons spel niet goed aangepast aan de wind. Natuurlijk is het pijnlijk. Allereerst omdat je je doelstelling - een medaille - niet gaat halen. En dat zij straks waarschijnlijk wel een medaille winnen maakt het helemaal kut.'

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen waren uiteraard blij na hun zege. Of winnen van een Nederlands duo extra leuk is? Meeuwsen: 'Ja, het is een beetje dubbel. Als je verliest is het twee keer zo erg, als je wint is het twee keer zo leuk. We willen allebei beter zijn dan elkaar, vooral omdat je trainingsmaatjes bent. Dat houdt ons scherp.' In de halve finale wacht nu Bruno/Alison, de wereldkampioenen uit Brazilië.

Voor de 39-jarige Nummerdor eindigde zojuist waarschijnlijk een lange sportloopbaan, die begon in de zaal en eindigde in het zand. Na de wedstrijd wilde hij niet 'in de emotie van het moment' ingaan op zijn mogelijke pensioen, maar hij zei al wel dat dit zijn laatste Spelen waren. 'Het is zoals het is. Ik vind dit wel heel jammer, we waren goed dit toernooi. Maar zij waren vandaag beter. En het veld verandert: de jongens worden langer en sterker. Dat breekt met toch soms wat op. Dat is geen excuus, maar een beperking van mij die dan aan het licht komt.'

Alexander Brouwer (L)en Robert Meeuwsen vieren hun punt Beeld anp
Alexander Brouwer (L)en Robert Meeuwsen vieren hun puntBeeld anp

We hebben een paar kansen gehad in die eerste set, maar zij speelden gewoon erg goed, maakten weinig fouten

Reinder Nummerdor

Tot nu toe zijn 3.188 dopingtests uitgevoerd tijdens de Spelen in Rio. Het IOC voert de dopingtests uit in samenwerking met het Wereldantidopingagentschap (WADA) en de internationale sportverenigingen. Het overgrote deel van de 3.188 dopingtests - 2.701 om precies te zijn - waren urinetesten. Daarnaast zijn er ook 296 controles van het biologisch paspoort uitgevoerd en 191 bloedstalen genomen.

Drie sporters zijn daarbij tegen de lamp gelopen. De Poolse gewichtheffer Tomasz Zielinski en de Bulgaarse hardloopster Silvia Danekova werden direct geschorst. Over het lot van de Chinese zwemster Chen Xinyi is nog geen beslissing gevallen.

We hebben Mark Cavendish wel vaker rare streken zien uithalen in de sprint. De renners zijn nog bezig met de puntenkoers, daar reed Cav net zijn concurrenten van de fiets. De Koreaan Park is met een bancard van de baan gedragen.

Moet hij gediskwalificeerd worden? Oordeelt u zelf.

Mark Cavendish op de baan Beeld anp
Mark Cavendish op de baanBeeld anp

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben maandag de Nederlandse 'broederstrijd' met Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst op de Olympische Spelen gewonnen. De wereldkampioenen van 2013 versloegen de WK-finalisten van vorig jaar op de stormachtige Copacabana in de kwartfinale met 2-0 (25-23 21-17).

Pikant detail: straks zitten de beachvolleyballers met z'n vieren weer in hetzelfde appartement in het olympisch dorp. Benieuwd naar de sfeer in het appartement naar deze Nederlandse broedermoord.

Brouwer en Meeuwsen strijden dinsdag in de halve finale met de Braziliaanse wereldkampioenen Alison Cerutti en Bruno Schmidt om een plek in de olympische finale.

De Brazilianen, die vorig jaar op de Hofvijver de WK-finale tegen Nummerdor en Varenhorst wonnen, versloegen het Amerikaanse duo Phil Dalhausser/Nicholas Lucena in drie sets. Voor Nummerdor betekende de nederlaag in Rio dat hij ook op zijn vijfde en laatste Spelen zonder medaille naar huis moet. Vier jaar geleden verloor de nu bijna veertigjarige beachvolleyballer met Richard Schuil in Londen de wedstrijd om het brons.

De Egyptische judoka Islam El Shehaby die vrijdag de hand weigerde van zijn Israëlische tegenstander Or Sasson is naar huis gestuurd. Het Egyptische olympische comité heeft hem op het vliegtuig naar Egypte gezet. Eerder veroordeelde het IOC het gedrag van de Egyptenaar in scherpe bewoordingen. 'Dit gaat in tegen de olympische waarden van fair play en vriendschappelijkheid.'

Ook het publiek in de judohal keerde zich tegen El Shehaby met boegeroep. Toen de Egyptenaar niet alleen het gebruikelijke sportieve gebaar weigerde, maar ook de traditionele slotbuiging aan zich voorbij liet gaan.

Een heel spannende en gelijkopgaande eerste set in het beachvolleybal wordt gewonnen door Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen (25-23), nadat Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst drie setpoints onbenut lieten. Brouwer/Meeuwsen leiden nu 1-0 in sets. De winnaar van deze partij wacht in de halve finale een confrontatie met de Braziliaanse wereldkampioenen Alison Cerutti en Bruno Schmidt.

null Beeld epa
Beeld epa

Intussen, op de wielerbaan, is Kirsten Wild vijfde geworden bij de individuele achtervolging, het tweede onderdeel van het omnium. Daarmee komt ze op een achtste plaats in klassement te staan. In totaal telt het omnium zes onderdelen.

Stefan Henze, de coach van het Duitse kanoteam, is overleden aan de verwondingen die hij vorige week opliep bij een ongeluk met een taxi in Rio de Janeiro. Dat heeft het Duitse olympisch team laten weten. De 35-jarige Henze was bij het ongeval zwaar gewond aan zijn hoofd geraakt. De taxi waarin hij met een teamgenoot op weg was naar het olympisch dorp reed tegen een betonnen muur.

Sanne Wevers kan nog nauwelijks bevatten dat ze als eerste Nederlandse turnster een gouden medaille heeft gewonnen op de Spelen. Ze noemde haar overwinning op de bal tegenover de NOS 'bizar'.

'Ik heb er gewoon geen woorden voor. Dat dit gebeurt, op dit moment, is fantastisch. Ik kan bijna niet uitleggen hoe blij ik hiermee ben. We hebben zoveel grote hobbels moeten nemen, en dat dit uiteindelijk resulteert in een gouden olympische medaille is bizar. Echt bizar.'

Wevers heeft op het laatste moment haar plan nog iets aangepast, nadat topfavoriet Simone Biles een foutje had gemaakt op de balk. 'Ik heb iets minder risico genomen', zei ze achteraf. 'Het was belangrijk om zeker geen fout te maken. Dan moest het wel goed zitten. Ik wist dat ik met een score van 15,4 moeilijk te verslaan was.'

Sanne Wevers na het behalen van de gouden medaille. Beeld anp
Sanne Wevers na het behalen van de gouden medaille.Beeld anp
null Beeld getty
Beeld getty

Een Nederlands onderonsje in de kwartfinale van het beachvolleybaltoernooi bij de mannen. Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst spelen tegen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Ze kennen elkaars spel door en door, de bondscoach zit er bij voor spek en bonen.

De toegenomen wind, die zo nodig werd gemist door de zeilers eerder vandaag, lijkt een belangrijke factor te worden in de wedstrijd. Zeven keer stonden ze tegenover elkaar. Viermaal wonnen Brouwer/Meeuwsen en drie keer Nummerdor/Varenhorst.

Elk nadeel heb z'n voordeel, zei wijlen Johan Cruijff eens. Twee Nederlanders gaan vanavond naar huis, maar Nederland is ook verzekerd van een plaatsje bij de laatste vier.

'In onze sport gaat het altijd maar om die ene kans', zei Sanne Wevers in gesprek met de Volkskrant, in aantocht van de Spelen. Profetische woorden. Die ene kans die Wevers kreeg, pakte ze vanavond: goud op de balk.

Lees hier het interview met Sanne én tweelingzus Lieke Wevers.

Al het gemok over matige prestaties van Nederland in Rio lijkt verstomd. Met het goud van Sanne Wevers telt TeamNL inmiddels zes gouden medailles, waarmee het op een elfde plek in het klassement komt te staan. Het is dat de zeilrace van Marit Bouwmeester is afgelast, anders had Nederland – bij winst van een gouden plak – nóg twee plekjes kunnen stijgen, de top-tien in.

Intussen werd er ook gefietst op de baan. Tim Veldt kwam in actie op het vijfde onderdeel van de omnium. Niet zonder succes: Veldt is van zijn twaalfde plaats losgekomen en staat nu tiende in het klassement. Straks mag Kirsten Wild beginnen aan het tweede onderdeel van haar omnium.

De allesbeslissende medalrace in de Laser Radial, met zeilster Marit Bouwmeester als belangrijkste kandidaat voor de olympische titel, is uitgesteld naar morgen. De hele middag is in de baai van Guanabara tevergeefs gewacht op goede wind.

De deelneemsters werden op het laatste moment nog wel het water opgestuurd. De tien boten werden naar de startlijn gesleept en lagen daarna aanvankelijk te dobberen. Een wanhoopsoffensief. Bouwmeester kon de humor er nog wel van inzien en lag languit in haar vaartuig, glimlachend, als een vakantieganger. Even stak alsnog een flinke bries op, maar de wedstrijdleiding zag er geen heil meer in.

Wat een prestatie. Sanne Wevers pakt goud op de balk. Met haar prachtige oefening liet ze de concurrentie achter zich. Daarmee is ze eerste Nederlandse turnster die goud wint op de Olympische Spelen.

Wevers troeft met haar score van 15,466 twee Amerikaanse turnsters af.
Het zilver was voor Lauren Hernandez, het brons voor haar landgenote Simone Biles. Biles maakte een fout, een zeldzaamheid voor haar, en kwam uit op 14,733.

Ook de Franse Marine Boyer streeft Sanne Wevers niet voorbij. Met haar score staat komt ze op een vierde plek. Wevers is zeker van zilver, nog één turnster die haar van het goud kan afhouden.

Sanne Wevers heeft in elk geval brons. Met nog twee turnsters te gaan heeft ze minimaal een medaille. Ze staat nog altijd eerste.

Prachtige oefening voor Sanne Wevers. Misschien wel een medaille. Wevers nam direct grote risico's bij haar oefening. Ze deed de Wevers-pirouette, diverse radslagen. Ze excelleerde op de balk in een oefening met een moeilijkheidsgraad die door geen enkele turnster vooraf was opgegeven. Een 15,466 was haar score. Een persoonlijk record.

Wevers staat daarmee boven de Amerikaanse Simone Biles, als eerste geplaatst in deze finale en regerend wereldkampioen op dit onderdeel. Bij turnkoningin Biles, die al drie keer goud won op deze Spelen, was er onverwachts grote onzekerheid en grote wankeling waardoor ze bijna van de balk viel. Biles kwam uit op 14,733.

En het is tijd voor turnster Sanne Wevers. De finale op haar favoriete turnonderdeel: de balk. De 24-jarige, vorig jaar tweede op de balk bij de WK in Glasgow. neemt het op tegen Yilin Yan (China), Isabela Onisjhko (Canada), Catalina Ponor (Roemenië), Lauren Hernandez (VS), Marine Boyer en (Frankrijk). Grootse concurrenten worden echter turnkoningin Simone Biles (VS) en de Braziliaanse publieksfavoriete Flavia Saraiva, met haar 1,35 de kleinste deelnemer aan deze Olympische Spelen.

Wevers kwalificeerde zich met een score van 15,066 als vierde voor de finale op balk. Aan de kant haar vader en coach Vincent. Op de tribune haar grootste supporter, tweelingzus Lieke, die vorige week twintigste werd in de meerkampfinale.

En de vraag is doet ze de 'Sanne Wevers'? In 2010 werd een pirouette naar Wevers vernoemd in de Code of Points (een boek met regels die het aantal punten per turnoefening beschrijft): de dubbele pirouette met één been horizontaal.

Wevers doet de 'Sanne Wevers'. Beeld getty
Wevers doet de 'Sanne Wevers'.Beeld getty

De wind lijkt roet in het eten te gooien van de medalrace bij de zeilers. De Laser Radial bij de mannen is al afgelast, bij de vrouwen houden ze de hoop op een zuchtje wind er nog even in. Tevergeefs waarschijnlijk, want meer dan een licht briesje waait er niet in de baai van de Copacabana.

Zet de wind de komende veertig minuten niet op, dan wordt de race uitgesteld naar morgen. Dat zou jammer voor Marit Bouwmeester zijn, die leidt in het klassement en al verzekerd is van brons. Tegelijkertijd is het ook een buitenkansje: wordt de medalrace morgen óók uitgesteld, dan wint Bouwmeester automatisch goud.

Bouwmeester staat eerste in het klassement. Beeld epa
Bouwmeester staat eerste in het klassement.Beeld epa

Over een half uur komt ze in actie. Dan verschijnt turnster Sanne Wevers in de finale op de balk. Medaillekansen zijn lastig in te schatten, maar waarom niet? Bij de WK afgelopen november won Wevers verrassend zilver.

Zo denkt de 24-jarige turnster er zelf ook over. 'Op de balk kan alles', zei ze zaterdag tegen de NOS. Ze gaat voor de moeilijkst mogelijke oefening. 'Alles of niets.' We hopen dat het alles wordt.

Het blijft huwelijksaanzoeken regenen in Rio. Na de Braziliaanse rugbyster Isadora Cerullo en de Chinese zwemster Shi Tingmaowas was het vandaag de beurt aan de Britse amazone Charlotte Dujardin. Dujardin die haar olympische dressuurtitel prolongeerde met haar in Nederland gekochte paard Valegro, kreeg na afloop een mooie boodschap van haar vriend op de tribune; 'Wil je nu met mij trouwen?'

Marit Bouwmeester moet nog wat langer wachten voordat ze het water op kan. De medalrace van het zeilen is wederom uitgesteld. Tot 20:00 uur ditmaal, maar de vraag is er of er dan wél genoeg wind in de baai van Rio staat om de zeilers te laten zeilen. Als na half tien het startsein nog niet heeft geklonken, wordt de race verplaatst naar morgen.

Als Bouwmeester zich maar niet van de wijs laat brengen, want een gouden medaille lonkt. Ze is al zeker van het brons. Een plek bij de eerste vier is een garantie van goud.

Gouden medailles, wereldrecords, persoonlijke sporttriomfen, maar ook schietpartijen, gestolen smartphones en brute overvallen domineren het nieuws uit Rio. Soms komen die twee werelden samen, zo blijkt uit het Twitterbericht van de Britse verspringer Gre Rutherford.

De gouden medaillewinnaar van Londen en brons in Rio treurde online om de roof van zijn mobiele telefoon. 'De ultieme teleurstelling van deze kampioenschappen is dat mijn telefoon is gestolen. Alleen al vanwege de foto's en video's van Milo'. Milo is de tien maanden oude zoon van Rutherford.

Al snel na zijn bericht kreeg Rutherford een reactie van de Belgische tienkamper Thomas Van der Plaetsen. 'Join the club!' Ook zijn telefoon werd enkele dagen geleden tijdens de training gestolen.

Het dopingschandaal heeft niet alleen Russische atleten uitgesloten van de Olympische Spelen. Ook op de Paralympische Spelen zijn ze niet welkom. Sterker nog, Rusland is als geheel uitgesloten van deelname.

De Russen zijn tegen die beslissing in beroep gegaan. Het sporttribunaal CAS heeft zojuist te kennen gegeven dat het de zaak gaat behandelen. Volgende week maandag mogen we een uitspraak verwachten.

Handhaaft het CAS de schorsing, dan kan de Nederlandse ploeg nog een aantal sporters oproepen. Zo komen de Nederlandse zitvolleybalsters in aanmerking voor Rio als Rusland definitief niet meedoet. 7 september beginnen de Paralympische Spelen.

Russische paralympiërs niet welkom

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) doet wat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet durfde: een ban uitroepen over de Russische sport. Waarom?

De ringfinale is begonnen, de wedstrijd waar het Yuri van Gelder allemaal om te doen was toen hij een kort geding aanspande tegen NOC*NSF. Zonder succes, dus zal hij de finale meemaken thuis vanaf de bank. Schrale troost: hij mag zijn finalenummer opvoeren op Lowlands komend weekend.

De ene Muhammad Ali is de andere niet. Eerder dit jaar huilden boksfans, sportliefhebbers en anderen wereldwijd om de dood van de Amerikaanse bokslegende en mensenrechtenactivist. Ali, bijgenaamd The Greatest, was naast meermaals wereldkampioen ook olympisch kampioen tijdens de Spelen van 1960 in Rome.

In Rio deed een Britse Muhammad Ali mee aan het olympisch bokstoernooi. Een 20-jarige lichtgewicht die vorig jaar nog zilver won op het EK. Deze Ali was kansloos in de tweede ronde van het bokstoernooi tegen Yoel SegundoFinol. De Venezolaan won unaniem van Ali op punten 3-0.

Het groengekleurde water in de olympische bassins van het waterpolo en het schoonspringen was de afgelopen dagen het gesprek in het zwembad en op social media. Sommige sporters kregen er ook jeuk van in de ogen.

Een aannemer bleek 80 liter waterstofperoxide aan het water te hebben toegevoegd met de bedoeling de zwembaden te reinigen, maar even vergeten dat het goedje niet werkt als er chloor in het water zit. Hierdoor konden algen groeien, werd het water groengekleurd en moest de in verlegenheid gebrachte organisatie al het water in de olympische bassins vervangen.

Het water is weer helderblauw. En dat is goed nieuws voor de schoonspringsters die straks aan hun finale vanaf de drie meterplank beginnen.

De medailles zijn verkeken voor Nederland bij de dressuurfinale. Op het onderdeel freestyle zijn Hans Peter Minderhoud en Diederik van Silfhout inmiddels ingehaald. De Duitse Kristina Broring-Sprehe zegt een monsterscore neer van 87.142. Daarmee valt Minderhoud buiten de top-drie.

De allesbeslissende medalrace in de Laser Radial, met zeilster Marit Bouwmeester als stevige leidster in het klassement, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Er staat vooralsnog in de baai van Guanabara te weinig wind. De olympische finale zou om 18.05 uur Nederlandse tijd beginnen.

Bouwmeester is vooraf al zeker van brons. De tweevoudige wereldkampioene en zilveren medaillewinnares in Londen vier jaar geleden heeft een voorsprong van acht punten op nummer twee Anne-Marie Rindom uit Denemarken. Met een finish bij de eerste vier verzekert de 28-jarige Friezin zich op eigen kracht van olympisch goud.

Zeiler Pieter-Jan Postma vloog als eerste Nederlandse olympiër naar Rio. Drie weken later weet de Fries dat hij een medaille in de Finn-klasse kan vergeten. Hij is gediskwalificeerd na een aanvaring vlak voor de start van de tiende race. Hierdoor is de achterstand van Postma op de podiumplaatsen zo groot geworden, dat hij die morgen niet meer goed kan maken in de medalrace.

Wij genieten nog na van de gouden medaille van openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal. In Frankrijk heerst vooral de woede over de diskwalificatie van Aurélie Muller. De Française, wereldkampioene en trainingsmaatje van Van Rouwendaal, dacht het zilver te hebben gewonnen, maar werd uit de einduitslag geschrapt omdat ze in de laatste meters de Italiaanse Rachele Bruni zou hebben gehinderd.

Muller, vorige maand nog winnaar van het EK in Hoorn door diskwalificatie van Van Rouwendaal, krijgt op social media veel steun. De een vermoed dat ze is gediskwalificeerd om de Braziliaanse Poliana Okimoto op het podium te krijgen – die krijgt nu brons. De Franse staatssecretaris van Sport Thierry Braillard noemt de diskwalificatie van Muller 'vooral een grote onrechtvaardigheid'.

Kirsten Wild en Tim Veldt kunnen nog niet uitblinken bij het omnium (baanwielrennen). Vanmiddag eindigde Wild op het eerste onderdeel, scratch genaamd, als negende. En dat terwijl het een van haar favoriete onderdelen is.

Veldt staat na vier van de zes onderdelen op een twaalfde plaats. Vanmiddag op de kilometer tijdrit eindigde hij als zevende. Dat was onvoldoende om te stijgen in het klassement.

Wild tijdens de scratch. Beeld epa
Wild tijdens de scratch.Beeld epa

Ook Diederik van Silfhout heeft zijn kür bij de dressuur-freestyle uitgevoerd. Met zijn paard Arlando behaalde hij zojuist een score van 79.535. Niet helemaal bevredigend. Een voorlopige vierde plaats. Hans Peter Minderhoud kreeg een half uur eerder een jurybeoordeling van 80.553.

'Zo geweldig.' Aldus een geëmotioneerde Sharon van Rouwendaal voor de camera's van de NOS, na de winst van het goud op de 10 kilometer open water. 'Dit was zo'n slecht jaar voor mij, het ging steeds moeilijker met het zelfvertrouwen.'

Ze heeft zich dit jaar door 'een soort depressie' moeten knokken in Frankrijk, waar ze keihard trainde aan haar zwemprestaties. Vandaag, in de finale van de 10 kilometer, betaalde dat zich uit. 'Tijdens de race dacht ik: dit gaat zo langzaam, ik ben zo goed aan het zwemmen. Ik ga gewoon sprinten en dan aan kop zwemmen.' Ze pakte de leiding en gaf die niet meer weg. 'De laatste kilometer dacht ik: Ik heb 'm.' En ze had 'm.

Van Rouwendaal na de race. Beeld ap
Van Rouwendaal na de race.Beeld ap
Van Rouwendaal viert haar medaillewinst. Beeld ap
Van Rouwendaal viert haar medaillewinst.Beeld ap

Vooraf gold Anita Wlodarczyk al als de absolute favoriete voor goud. In de finale toont de Poolse dat ze echt de allerbeste is bij het kogelslingeren. Wlodarczyk heeft voor een nieuw wereldrecord gezorgd: 82,29 meter. Haar geheim? Pure kracht? Fijne techniek? Of toch die negen gekookte eieren die ze 's ochtends als ontbijt eet?

Yuri van Gelder ontbreekt straks bij de toestelfinale op de Spelen. Waar hij komend weekend wel te zien is: Biddinghuizen, Flevoland. De organisatie van Lowlands heeft zojuist verkondigd dat de omstreden turner 'zijn glorieuze ringenfinale' alsnog ten tonele zal brengen, op het 'LLowlympisch erepodium' in de Alpha-tent. We zijn benieuwd.

Hinkstapspringer Fabian Florant is er niet in geslaagd de finale te halen. De 33-jarige Nederlander kwam maandag tijdens de kwalificaties tot een afstand van 16,51 meter. Daarmee eindigde Florant als 22ste. Florant had 16,95 meter ver moeten springen of bij de beste twaalf moeten eindigen om zich voor de eindstrijd te plaatsen.

Het was voor het eerst in de historie dat er een Nederlandse hinkstapspringer meedeed aan de Spelen. Florant kwalificeerde zich begin mei in het Amerikaanse Clermont, waar hij zijn eigen Nederlandse record aanscherpte tot 16,92 meter.

Dressuur dan. Daar wordt de finale op het freestyle-onderdeel gereden. Hans Peter Minderhoud te paard. Onder begeleiding van melodramatische muziek zetten de Nederlandse ruiter en zijn paard Johnson een mooie kür neer. Ook een degelijke jurybeoordeling: 80.553. Daarmee gaat hij voorlopig aan de leiding. Goed genoeg voor een medaille? Het wordt afwachten, de grote jongens komen nog aan de beurt.

Ze kan weer lachen. Na de teleurstelling van de 100 meter won ze haar serie voor de 200 meter met gemak. 'Ik voelde me weer goed, eindelijk. Het was een lekkere, ontspannen race.'

Schippers was in de eerste heat ingedeeld en eindigde daarin als eerste in een tijd van 22,51 seconden. Last van haar lies heeft ze niet meer. 'Ik hoop niet dat het nog gaat opspelen.' De atlete liep het kwetsuur maandag op. 'Het is je grootste nachtmerrie.'

Achteraf bezien is het een klein wonder dat ze kon meedoen aan de finale van de 100 meter sprint. 'De kans dat ik op de 100 meter kon starten was woensdag 10 procent en donderdag ongeveer 30 tot 40. En vrijdag, tijdens de series, was het zoiets van: we gaan naar de baan en zien het wel.'

Schippers staat maandag opgelucht de pers te woord. Beeld anp
Schippers staat maandag opgelucht de pers te woord.Beeld anp

Ze doet het. Sharon van Rouwendaal, de 22-jarige zwemster uit Baarn, pakt het goud op de 10 kilometer open water. Als eerste Nederlandse vrouw ooit.

Van Rouwendaal bezorgt Nederland de tiende medaille bij de Spelen in Rio, waarvan de vijfde gouden.

Vorig jaar won ze zilver op de WK achter de Française Aurélie Muller. Een jaar eerder werd ze Europees kampioen. Vorige maand was ze goed op weg die titel te prolongeren, totdat ze een boei langs de verkeerde kant passeerde en zo een stuk terug moest zwemmen. Nu heeft ze haar prijs, en wat een mooie is het. Goud op de Olympische Spelen.

Gaat Nederland dan toch nog een gouden medaille winnen bij het zwemmen? Het begint er steeds meer op te lijken, al moet Sharon van Rouwendaal nog een stukje door ploeteren. Ze gaat aan kop in de finale op de slopende 10 kilometer open water. Soeverein, zo oogt ze.

Zoveel manieren om een olympische medaille te winnen, zoveel manieren om het te vieren. Onnavolgbaar, af en toe, zoals deze Chinese dame. Een eigenaardig overwinningsdansje, maar ze lijkt blij met haar plak.

Goed nieuws voor Dafne Schippers. Veronica Campbell-Brown, tweevoudig olympisch kampioene op de 200 meter en vooraf gezien als een van de belangrijke concurrentes van Schippers, overleeft de series niet. De Jamaicaanse is derde geworden in haar serie en ook haar tijd (22"97) volstaat niet voor een plaats in de halve finales.

Campbell-Brown na haar uitschakeling. Beeld reuters
Campbell-Brown na haar uitschakeling.Beeld reuters

Vrijdag kreeg enfant terrible Yuri van Gelder nul op het rekest bij de rechtbank van Arnhem. Hij had een kort geding aangespannen tegen NOC*NSF, nadat hij naar huis was gestuurd, weg van de Spelen. De Rechter stelde de sportorganisatie in het gelijk. Uitleg bij die keuze gaf de rechtbank niet.

Die is er nu wel. De rechtbank oordeelt dat de beslissing 'niet lichtvaardig of onzorgvuldig' door de leiding. Met zijn gedrag is Van Gelder ondermijnend geweest voor het Nederlands olympisch team. Zijn vertrek was rechtvaardig, aldus de rechter. Lees hier het nieuwsbericht.

Intussen is zwemster Sharon van Rouwendaal goed onderweg in de finale van de 10 kilometer open water. Langs de stranden van de Copacabana zwemt de Nederlandse aan kop. Een vroege aanval van Van Rouwendaal, maar het ziet er goed uit. Bijna anderhalf uur zijn de zwemsters nu onderweg, nog zo'n 2,5 kilometer te gaan.

Van Rouwendaal stelde eerder op deze Spelen teleur op de 400 meter vrije slag, waar ze ruim drie à vier seconden finishte boven de tijd die we van haar werd verwacht. Met een medaille in het open water kan ze alle sores van het binnenzwembad doen vergeten.

Baanrenster Elis Ligtlee heeft ook het sprintduel in de tweede ronde gewonnen. Op de laatste meters haalde ze haar Litouwse opponent Simona Krupeckaite in. Ze kan zich opmaken voor de kwartfinale tegen de Russin Anastasia Vojnova.

Gisteren kwalificeerde ze zich voor het sprinttoernooi. Het eerste duel won ze probleemloos van de Chinese baanrenster Jinjie Gong. Vojnova is een geduchtere tegenstander.

De Spelen zitten erop voor badmintonsters Piek en Muskens. De derde game was er één van groot belang. Inzet: een plek in de halve finale dubbelspel. Wederom ging het in de beginfase gelijk op tussen de Nederlandse en Zuid-Koreaanse badmintonduo’s.

Maar daarna liepen Jung en Shin uit en konden Piek en Muskens niet meer aanklampen. De beslissende derde game werd verloren met 21-14. In game twee kwamen de Nederlanders nog knap terug met 22-20. De eerste verloren ze met 21-13.

Selena Piek en Eefje Muskens Beeld AFP
Selena Piek en Eefje MuskensBeeld AFP

De eerste 2,5 kilometers zijn achter de rug voor Sharon van Rouwendaal en ze ligt op een knappe tweede plek. Vlak achter de Brazilaanse Ana Marcela Cunha.

Dafne Schippers heeft de serie van de 200 meter gewonnen. De atlete liep een tijd 22.51 van en plaatst zich daarmee voor de halve finale.

Schippers zal er op gebrand zijn een goed resultaat te halen op 'haar' 200 meter, de afstand waarop ze wereldkampioen is. In de finale van de 100 meter kwam ze dit weekend niet verder dan de vijfde plek, dat kwam door een blessure aan haar lies, bleek later. Ze kon pas vlak voor de finale weer pijnvrij lopen.

Na een spannende rally leven de Nederlandse badmintonsters Piek en Muskens nog. Game twee werd nipt gewonnen met 22-20. De vrouwen verweerden zich kranig en vochten zich terug na meerdere matchpoints van de Zuid-Koreanen. Jung en Shin wonnen de eerste game met 21-13, waardoor er een derde game aan te pas moet komen.

Normaal gesproken zou de 10 kilometer in open water starten vanaf een ponton in de zee. Maar die is een paar dagen geleden weggespoeld. Zwemster van Rouwendaal liep dus samen met haar vele concurrenten het Copacabanawater in. Ze maken zich op om van start te gaan. Van Rouwendaal zwemt met nummer 23.

Het lijkt een zware dobber te worden voor badmintonsters Piek en Muskens. Het Zuid-Koreaanse duo Jung/Shin heeft vrijwel op alle Nederlandse slagen wel een antwoord. De eerste game gaat dan ook overtuigend naar de nummer vier van de wereldranglijst: 21-13.

Om 14.00 begint zwemster Sharon van Rouwendaal aan de 10 kilometer in het open water.

De Nederlandse badmintonsters Selena Piek en Eefje Muskens beginnen momenteel aan hun kwartfinale dubbelspel tegen Zuid-Korea. Het duo Jung/Shin staat vierde op de wereldranglijst. De Nederlanders bezetten de elfde plek.

Olympisch goud is mooi, twee keer olympisch goud is nog mooier, maar het eerste drolletje van je jonge dochter Lise op de po, dát is het mooiste dat er is. Tenminste, als we windsurfer Dorian van Rijsselberghe moeten geloven. In het weekeinde dat hij uitgebreid zijn glorieuze titelprolongatie in Rio de Janeiro vierde, beleefde zijn vrouw Sasha klein geluk thuis in Los Angeles.

'Sas vertelde me dat Lise vrijdag voor het eerst op de pot had gepoept. Haha, ik deed mijn ding op het water, die kleine op de plee. Het relativeert ook weer. Gouden medaille? Me reet. Een foto van een dampende drol op de WhatsApp, dát is pas belangrijk!', liet Van Rijsselberghe met een knipoog weten.

'DVR' vierde zijn tweede olympische titel zondagavond in het Holland Heineken House in het bijzijn van ruim 2000 bezoekers plus zijn broer en beste vriend. Twee sponsors hadden het duo speciaal voor de ceremonie vanuit Nederland overgevlogen. Van Rijsselberghe reageerde aangenaam verrast.

'Ik zag mijn broer en beste vriend supergroot op de 360 gradencamera staan en dat ik die knuffel dan in het echt krijg, dat had ik totaal niet verwacht. Dit was echt de slagroom, of eigenlijk de twee kersen op de taart. Het was top en dat mijn vrienden erbij waren, maakte het extra bijzonder.'

Dorian van Rijsselberghe op het podium met goud. Beeld Klaas Jan van der Weij
Dorian van Rijsselberghe op het podium met goud.Beeld Klaas Jan van der Weij

Over pakweg een uur komen de Nederlandse badmintonsters Selena Piek en Eefje Muskens uit in de kwartfinales dubbelspel. Tegenstander: Zuid-Korea. Het duo trapt voor TeamNL dag 10 in Rio af.

De Spelen in Rio door de lens van Volkskrant-fotograaf Klaas Jan van der Weij. Bekijk hier de gehele fotoserie.

Dorian van Rijsselberge komt na de Medal Race met zijn plank lachend het water uit. Van Rijsselberge wint het Goud net als 4 jaar geleden op de Olympische Spelen. Beeld Klaas Jan van der Weij
Dorian van Rijsselberge komt na de Medal Race met zijn plank lachend het water uit. Van Rijsselberge wint het Goud net als 4 jaar geleden op de Olympische Spelen.Beeld Klaas Jan van der Weij

Ondertussen stoomt Groot-Brittannië op in het medailleklassement naar plaats twee. Boven grootmachten China en Rusland. Het zou kunnen dat de vijf (!) gouden medailles van de olympische dag 9 daar iets mee te maken hebben. Turner Max Whitlock won twee keer goud, op de vloer en het voltige paard. Andy Murray versloeg de Argentijnse tennisser Del Potro in de tennisfinale. Jason Kenny pakte de individuele sprinttitel op de baan en Justin Rose de eerste olympische golftitel sinds 1904.

Bolt kijkt en ziet dat het goed is. Lees hier het verslag van de 100 meter sprint voor mannen.

Usain Bolt snelt voor de concurrentie uit. Beeld Getty Images
Usain Bolt snelt voor de concurrentie uit.Beeld Getty Images

'Ze hebben waarschijnlijk de beste volleybalsters ter wereld in hun ploeg', concludeerde Giovanni Guidetti zonder daarbij namen te noemen. De bondscoach van de Nederlandse volleybalsters wil niet spreken van een gelukkige loting met Zuid-Korea als tegenstander in de kwart finale.

Toch ontloopt Nederland daardoor sterke tegenstanders als de Verenigde Staten en Brazilië voorlopig, maar Zuid-Korea is ook lastig om tegen te spelen, zei Guidetti. Het land is de nummer negen van de wereld, Nederland staat twee plekken lager. Het duel in de kwartfinales staat voor dinsdag op het programma.

In de andere kwartfinales treffen Japan en de VS elkaar, staat Rusland tegenover Servië en moet Brazilië het opnemen tegen China. Mocht Nederland van de Zuid-Koreaanse vrouwen winnen, dan wacht de winnaar van dat laatste duel in de halve finales. Die wedstrijden worden donderdag gespeeld.

De ploeg van Guidetti speelde eind juli in de aanloop naar de Spelen twee oefenwedstrijden tegen Zuid-Korea. Het eerste duel in Rotterdam werd met 1-3 verloren, maar een dag later werd in Apeldoorn met 3-1 revanche genomen. Ook op het olympisch kwalificatietoernooi in mei ontmoetten beide landen elkaar. Toen ging Oranje met 3-0 hard onderuit.

De Russische verspringster Darja Klisjina mag toch meedoen aan de Spelen. De atlete werd zaterdag uitgesloten door de internationale atletiekunie IAAF, omdat er nieuw bewijs zou zijn in het onderzoek naar het Russische dopingprogramma. Klisjina stapte daarop naar het sporttribunaal CAS en die instantie heeft haar gelijk gegeven. De IAAF heeft maandag in een korte reactie laten weten het besluit van het CAS te respecteren

De 25-jarige verspringster is de enige Russische atlete die mee mocht doen aan het atletiektoernooi. Ze staat ingeschreven als neutrale atlete. De IAAF had Klisjina eerder toestemming gegeven om mee te doen, omdat de inwoonster van de Verenigde Staten voldoende getest is buiten Rusland, maar trok dat zaterdag dus in.

Volgens een anonieme bron van persbureau Reuters was er nieuw bewijs in het onderzoek naar het Russische dopingprogramma aanleiding voor de schorsing van Klisjina. Het internationale sporttribunaal CAS maakte vrijwel tegelijk bekend dat er een beroep was ontvangen van de verspringster tegen de beslissing.

Klisjina liet zaterdag in een bericht op Facebook weten dat ze schoon is. 'Ik heb dat al heel vaak bewezen. Ik ben vrijwel uitsluitend gecontroleerd buiten het Russische systeem om', schrijft de atlete die al drie jaar in de Verenigde Staten woont. 'Ik word het slachtoffer van een systeem dat is opgezet om onze mooie sport te manipuleren en te gebruiken voor politieke doeleinden. Ik zal alles doen om mijn schone imago beschermen. Ik voel me verraden door een systeem dat buiten de arena op zoek is naar overwinningen.'

Darya Klishina Beeld REUTERS
Darya KlishinaBeeld REUTERS
Darya Klishina Beeld EPA
Darya KlishinaBeeld EPA

Bolt had op de warme winteravond in Rio weinig gevaar te duchten van Justin Gatlin en de jonge generatie sprinters. De 34-jarige Amerikaan, die vanwege zijn dopingverleden luid werd uitgejouwd door het Braziliaanse publiek, moest genoegen nemen met zilver, in 9,89. Olympisch debutant Andre De Grasse, uit Canada, pakte het brons in een persoonlijk record, 9,91. In de aanloop naar de Spelen waren er twijfels over de vorm van Bolt, die zijn gouden medailletotaal in Rio op negen hoopt te brengen via winst op de 200 meter en estafette.

Net als vorig jaar, toen hij Gatlin in Peking versloeg bij de WK atletiek, deed hij vanwege blessures nauwelijks mee aan wedstrijden. Hij arriveerde in het olympisch dorp met slechts zes wedstrijden op zijn conto. Zijn beste tijd (9,86) stak schamel af bij het verbluffende wereldrecord dat hij in 2009 vestigde bij de WK atletiek in Berlijn: 9,58.

Gatlin kwam daarentegen naar Rio met de snelste sprint van het seizoen achter zijn naam: 9,80. De grijzende olympisch kampioen van 2004 bleek in direct duel met Bolt niet in staat die tijd te benaderen. Hoewel de Amerikaan niet zichtbaar bezweek onder de spanning, zoals bij de WK in Peking, snelde de 29-jarige vedette hem in de laatste veertig meter voorbij.

Lees hier het gehele verhaal.

Usain Bolt Beeld Getty Images
Usain BoltBeeld Getty Images

De beachvolleybalteams Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en Reinder Nummerdor/Christiaan Varenhorst trainen samen en delen in Rio een appartement. Ze arriveren vannacht zelfs op dezelfde tijd in het stadion aan de Copacabana. Dan treffen de duo's elkaar in de kwartfinales. 'Doen we alsnog de NK-finale in Rio', grapt Meeuwsen.

Ze kunnen er de humor van inzien. Het NK paste in juli niet in de voorbereiding op de Spelen, nu treffen de beste teams van Nederland elkaar op het olympische podium. 'Ach, we zijn het wel gewend', zegt Brouwer zaterdagavond na de soepele 2-0-zege op de Canadese 'lucky losers' Chaim Schalk en Ben Saxton. 'In de World Tour komen we elkaar geregeld tegen.'

De Nederlandse teams zullen elkaar in de aanloop niet negeren. Brouwer: 'We kijken in ons appartement samen naar andere sporten op de Spelen.' Meeuwsen: 'Ik denk dat wij de enige beachvolleyballers zijn die er zo ontspannen mee omgaan. Bij buitenlandse team zie je dat niet.'

Lees hier het hele verhaal.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen Beeld EPA
Alexander Brouwer en Robert MeeuwsenBeeld EPA

Niet Schippers, maar zij is de snelste vrouw van de wereld.

Met haar strakke, zwarte kapsel viel ze nauwelijks op tussen de sprintsters met groen, geel, rood en blond haar. Maar na 100 meter in 10,71 seconden wist Elaine Thompson vele ogen op zich gericht. De verlegen vrouw uit Banana Ground, Jamaica, won zaterdagnacht olympisch goud in de op een na snelste sprintfinale ooit gelopen.

Lees hier het gehele verhaal.

De Jamaicaan Usain Bolt kwam voor goud en pakte goud. Na een op het oog slechte start sprintte Bolt met overmacht alsnog naar het goud. Hij klopt twee meter voor de streep al op zijn borst. Het had misschien nog sneller gekund, maar dat interesseert Bolt niet.

De Nederlandse hockeyers bereikten de halve finale door op overtuigende wijze van topfavoriet Australië te winnen. De Australiërs werden met 4-0 overrompeld.

Andy Murray heeft met succes zijn olympische titel verdedigd en de droom van Juan Martín del Potro aan diggelen geslagen. In een ongemeen spannende vierde set trok de Schot na ruim vier uur aan het langste eind en won hij als eerste tennisser twee keer olympisch goud in het enkelspel.

En lees hier nog meer over wat zich allemaal vannacht afspeelde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden