Rinus Spruit

Opnieuw slaagt Rinus Spruit erin poëzie te maken van het gewone.

EDITH KOENDERS

Rinus Spruit: Een dag om aan de balk te spijkeren

****

Cossee; 208 pagina's; euro 18,90.

'Maarten Rietgans, rondtrekkend verpleegkundige, reiziger in angst, handelaar in ongenoegen', zo typeert Rinus Spruit zijn hoofdpersoon in de roman Een dag om aan de balk te spijkeren. Spruit maakte vier jaar geleden indruk met De rietdekker, waarin hij een liefdevol portret van zijn vader schilderde.

Ook in deze fraaie roman komt zo'n hardwerkende vader voor, landbouwer dit keer. Zoon Maarten is enig kind, een stille jongen die na de vroege plotselinge dood van zijn moeder de verpleegopleiding in Rotterdam gaat volgen. Daar is hij te bang om met de meisjes in zijn klas te praten, maar 'diep in gedachten voelt hij zich een god in wording'. Die twee uitersten in zijn karakter, extreme verlegenheid tegenover een vorm van grootheidswaanzin, zullen hem zijn leven lang parten spelen. Twaalf ambachten, dertien ongelukken, van verpleger tot meteropnemer, van een lange relatie met ene Aagje tot een in de kiem gesmoorde liefde voor een Kameroense prostituee - vroeg of laat loopt hij vast en keert hij zonder werk terug naar het ouderlijk huis. Daar zit zijn vader, en die schudt zijn hoofd en zegt 'jongen, jongen'.

De kracht van dit verhaal schuilt opnieuw in de sobere, sensitieve stijl, en in de zelfspot van antiheld Maarten. Spruit maakt poëzie van het gewone. 'Noten openen is schedellichten' , denkt Maarten als hij een walnoot opraapt onder de boom die hij met zijn vader heeft geplant.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden