Rimbaud

Sinds een paar maanden volg ik met groeiende nieuwsgierigheid de artikelen van de schrijver Mohammed Benzakour, die onder andere in uw krant publiceert over de meest uiteenlopende onderwerpen en ook het zogenoemde 'allochtonendebat' niet schuwt, in het leven geroepen door een kleine groep gearriveerde blanke mannen van rond de vijftig...

Het getuigt van veel moed dat hij gehoor heeft durven geven aan de oproep van dit grijzende grachtengordelcorps zich in de discussie te mengen, het getuigt van een scherpzinnige geest, inzicht in en kennis van deze intellectuele voorhoede dat hij met veel overtuiging in hetzelfde artikel de onmogelijkheid van deze oproep aantoont.

Hij laat zien hoe de jongere generatie, die anders dan haar ouders wel de kans heeft gekregen te gaan studeren, hard aan de weg timmert, maar eenvoudigweg nog niet zover is (lees: de 50 nog niet is gepasseerd) om toe te treden tot dat felbegeerde clubje der Nederlandse intelligentsia, maar de titel van het artikel had mijns insziens ook mogen luiden: autochtonen vragen om geruststelling.

Zolang een krant als de Volkskrant ruimte laat aan jonge talentvolle schrijvers als Mohammed Benzakour, naast de al jaren van zich af schrijvende voorhoede-journalisten die de volgende generatie nauwelijks weet te bereiken, is er wellicht een mogelijkheid voor een gelijkwaardig debat waarin deze Rimbaud van de Lage Landen zelf allang een volwaardige partij is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden