Rillingen

De meningen van Máxima en Willem-Alexander bezorgen mij koude rillingen. In de Volkskrant van zaterdag verwachtte ik een pittig commentaar op het televisie-interview met Willem-Alexander en Máxima van de dag ervoor, maar nee....

Een vriendelijk stukje, waarin alleen in de laatste alinea even de gewraakte uitlatingen worden aangestipt. De tv-recensie en het commentaar maken het nog bonter: alles rozengeur en maneschijn, hooguit een koningin die enkele vragen wat kritisch zou kunnen vinden, maar daar vanwege het geslaagde charme-offensief wel geen punt van maken zal.

Niets over de verbijsterende stellingname van Willem-Alexander. Dat de kroonprins het Baud-rapport wegwuift en samen met zijn aanstaande zijn oren laat hangen naar vader Zorreguieta: de Volkskrant vindt het geen nieuws. Als een parlementariër daarentegen weigert zich door de 'spontaniteit' en 'koninklijke status' van het paar in de luren te laten leggen, dan vindt de Volkskrant dat wel nieuws: 'Kroonprins dom en onvolledig' citeert de krant D66'er Thom de Graaf maandags. Het lijkt wel of De Graaf het is die een schokkende uitlating heeft gedaan.

Ik weet niet of ik meer geschrokken ben van de uitlatingen van de prins en Máxima of van de opstelling van de Volkskrant. Pas dinsdag werd ik een beetje gerustgesteld door het stuk van historicus Edmond Hofland 'Kroonprins vormt een risicofactor', op de Forumpagina weliswaar.

Een gelukkig huwelijk wens ik de prins toe, maar de troon heeft hij wat mij betreft verspeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.