Rij

In de rij staan om een boek te laten signeren, heb ik nooit een aantrekkelijke bezigheid gevonden, maar voor Alberto Manguel, de auteur van 'Een geschiedenis van het lezen', heb ik indertijd, het zal begin 2000 geweest zijn, graag een uitzondering gemaakt....

Ed Schilders

Na afloop bleek het niet alleen mij opgevallen te zijn: zeker gewaardeerd lid van de stichting had in de rij gestaan met niet één exemplaar van het boek, maar met een stapel. Desbetreffend medelid, zo werd me verzekerd, handelt in oude boeken. De boeiende vraag was: is dat 'done'?

Ik herinnerde me dit voorval tijdens het lezen van John Maxwell Hamiltons 'Casanova Was a Book Lover' (Louisiana State University Press; fl 89,30), waarin 'A Guide to Good Book Behavior' is opgenomen. Je mag van Hamilton vooral bij lange rijen de auteur niet vragen om handtekeningen op foto's of T-shirts, niet lastigvallen met uitgebreide opdrachtverzoeken, en evenmin proberen tot een uitgebreid gesprek te komen of telefoonnummers uit te wisselen.

Signaturen als handelswaar: Hamilton keurt het niet af, zelfs niet als de bewondering enigszins vervalst wordt. Zoals in het geval van de boekhandelaar die in 1929 aanwezig was bij een signeersessie van president Calvin Coolidge.

De handelaar verscheen meer dan eens voor de signerende auteur, en gaf steeds een andere naam op: Mijn naam is John Steinbeck. Ik heet Robert Frost. Ik ben John Dos Passos. Hij sloot wel steeds weer netjes achteraan aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden