RECEPT

Rijst met bataat, macadamia en gorgonzola

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vanavond: rijst met bataat, macadamia en gorgonzola, hoofdgerecht voor 4 personen.

Beeld Onno Kleyn

Kippenlevers op deze plek, twee weken geleden. Met zeven eetlepels ketjap manis en mijn opmerking dat er waarschijnlijk geen zout bij hoefde, 'want ketjap is al brem'. Het leverde me flink wat lezerspost op. 'Bedoelde u niet ketjap asin? Want manis is zoet!', klepperde mijn mailbox binnen.

Nee. Iets zoet noemen betekent niet dat er geen zout in zit. Kijk vooral op de etiketjes, ook al heb je daar een leesbril voor nodig. Er zijn ketjapsoorten die slechts 5,5 gram per 100 ml aan boord hebben, maar mijn ketjap manis bevat 9,1 gram zout op die hoeveelheid.

Proeven moeten we, lezers, proeven. En etiketten lezen. Zure augurken en zure haringen zijn eerst en vooral zout. Ketchup is galmend zoet en zuur en zout. Mayonaise blijkt pulserend zoet achter het zuur. Aziatisch eten snorkt van de suiker; een portie babi pangang van de buurtchinees bevat er meer van dan een stuk appeltaart. En is daarbij zinderend zout. Je krijgt niet voor niets zo'n dorst.

Wij houden niet van monosmaken maar van duo of triplo of quattro. Cola is zoet maar tegelijk onwaarschijnlijk zuur. Witlof zomaar is alleen maar bitter en dus veel minder lekker dan die met kaas, omdat kaas lekker zout en zuur is. En als we dat ook nog eens combineren met verschillende texturen en lekkere geurtjes, worden we hitsig.

Ingrediënten
250 g basmatirijst
500 g zoete aardappelen (bataten)
2 rode uien, in halve plakken
5 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook, gehakt
100 g macadamianoten, grof gehakt
Optioneel: handje groen, zoals koriander
150 g gorgonzola, in kleine blokjes

Bereiden

Kook de rijst krap gaar volgens de aanwijzingen op het pak - 8 à 10 minuten koken in ruim water met zout. Giet af.

Boen de bataten schoon of schil ze. Snijd ze in echt kleine blokjes, een centimeter in het vierkant. Bak die samen met de ui op halfhoog vuur met de olijfolie en wat zout in een koekenpan, afgedekt. In circa 7 minuten zijn ze gaar. Bak de laatste minuut de knoflook mee.

Doe de rijst bij de bataat, meng met de macadamia's en warm door. Ik deed er op het allerlaatst (anders verwelkt het) nog verse koriander bij, maar niet iedereen lust dat. En dan de kaas. Nodig is het niet, maar ik vond het een fantastische toevoeging: gorgonzola in kleine blokjes bovenop leggen. Hij smelt half op de hete rijst en maakt de smaak- en textuurparade compleet.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden