RIJST EN KIP IN KABUL

BINNENKORT KRIJGT NEDERLAND DE LEIDING OVER DE VN-TROEPEN DIE IN KABUL DE ORDE HANDHAVEN. MARTIN ROEMERS FOTOGRAFEERDE DE MANSCHAPPEN IN AFGHANISTAN MET EEN ANTIEKE PLATENCAMERA....

Het is Kabul 2003, maar het zou net zo goed Verdun 1916 kunnen zijn. Op de foto's van Martin Roemers kijken soldaten met strijdlustige, opengesperde ogen in de camera. De beelden zijn gemaakt met een platencamera die Roemers leende van een Afghaanse straatfotograaf. 'Het is een primitieve techniek die in Nederland al heel lang niet meer wordt gebruikt. Het historische effect komt door de vele kleine foutjes die in zo'n camera zitten - rand-onscherpte in het objectief, krasjes op de foto's - en het feit dat een foto 15 seconden wordt belicht. De geportretteerden moeten dus ook 15 seconden dood stil zitten', zegt Roemers.

Roemers is twee weken bij de Nederlandse militairen in Af ghani stan geweest om in opdracht van het Legermuseum in Delft een fotoverslag te maken van de Nederlandse missie. Sinds begin december levert Nederland een bijdrage aan de International Security Assis tan ce Force (isaf) met een infanteriecompagnie van tweehonderd man. Daarnaast is er een klein contingent dat een bijdrage levert om het werk van de compagnie mogelijk te maken.

Turkije draagt binnenkort de leiding van isaf over aan Nederland en Duitsland, dan breidt de troepenmacht uit tot 640 Nederlandse soldaten. De militairen bivakkeren in tenten op een kamp (Camp Warehouse) ongeveer acht kilometer ten oosten van de stad Kabul. Voor het opzetten van een groter kamp zijn de laatste weken ruim tachtig Antonov-legertoestellen ingevlogen met onder meer prefab kantoortjes en legervoertuigen.

De isaf-militairen patrouilleren dagelijks in de omgeving van Kabul met als doel spanningen tussen bevolkingsgroepen te voorkomen. Verder helpen militairen onder meer bij het weer opbouwen van scholen en wordt medische hulp verleend.

isaf-woordvoerder luitenant Juul Platenburg: 'Overal zie je nog de littekens van de oorlogen in het land. Kapotte gebouwen, kapotgeschoten tanks en pantservoertuigen die staan te verroesten. Verder liggen her en der heel veel uxo's - Unexploded Ordnance - munitie die niet ontploft is.'

In december probeerde een Afghaan een aanslag te plegen op het isaf-kamp. Deze man en twee Afghaanse tolken kwamen om het leven toen bij de poort van het complex een handgranaat in de hand van de dader ontplofte. Enkele uren later werd een camerateam van de Arabische zender Al Jazeera opgepakt die de poort wilde filmen.

Volgens Platenburg zijn er daarna geen grote incidenten geweest: '90 Procent van de bevolking is blij met onze komst. Er zijn nog wel lokale warlords (krijgsheren, red.) actief die onze aanwezigheid zien als een westerse inmenging in Afghaanse aangelegenheden.

Verschillende militairen onder wie de Turkse generaal Zorlu, deskundigen en de militaire vakbond afmp waarschuwden deze maand dat de Nederlanders en Duitsers zichzelf vanwege een gebrek aan materieel onvoldoende kunnen beschermen als het tot een gedwongen aftocht uit Kabul komt, bijvoorbeeld omdat de spanningen tot uitbarsting komen als de vs besluiten Irak aan te vallen. Platenburg: 'Wij maken ons daar niet al te veel zorgen over, gezien de overwegend positieve reacties die we tot nu toe vanuit de bevolking krijgen. Een oorlog in Irak zal daar, denk ik, weinig aan veranderen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden