Rijst afmeten met maatbeker, bril én sterke lamp

LOETHE OLTHUIS

Product

Eetmaatje

Prijs

Gratis

Verkrijgbaar

Alleen nog via voedingscentrum.nl

Oordeel

JJJJJ

Het was gratis bij Albert Heijn- nou ja, bij aankoop van een pak huismerkrijst of -pasta: een doorzichtig maatbekertje waarop je kunt afmeten hoeveel couscous, rijst, macaroni of andere pastasoorten je nodig hebt voor een één- tot vierpersoonsportie. Handig, omdat het bij pasta en rijst lastig is om te beoordelen hoeveel 'rauw' je nodig hebt. Daardoor koken we er vaak te veel van en gooien we volgens Milieu Centraal eenvijfde (pasta) tot eenderde (rijst) weg. Afmeten zorgt voor minder verspilling, zegt het Voedingscentrum, de bedenker van dit 'Eetmaatje'.

Werkt het Eetmaatje? Mijn wederhelft had eergisteren een bril, tien minuten én een sterke lamp nodig om te kunnen zien hoeveel penne hij moest afmeten, dus 'handig' is relatief. Een éénpersoonsportie bleek 100 gram, voor 200 gram gekookte pasta. Dat is veel. Er bleef genoeg over voor mijn lunch, lekker maar niet de bedoeling.

Gisteren aten we samen twee porties Eetmaatjes-rijst. Bijna de helft bleef over; gelukkig ben ik creatief met restjes, want anders had ik alsnog bijgedragen aan de voedselverspilling. Morgen ga ik maar weer mijn eigen, beproefde 'rijstmaat' pakken: een koffiekopje, precies genoeg voor ons tweeën.

Die portiegroottes zijn een benadering, zegt het Voedingscentrum. Dat staat niet op de verpakking van het Eetmaatje: je moet er speciaal voor naar de site. 'De porties op het Eetmaatje vormen een indicatie. Je kunt op basis van je eigen ervaring met de beker de perfecte hoeveelheid voor jezelf vaststellen.'

Dûh. Je moet dus tóch zelf uitvogelen hoeveel je nodig hebt. Wat is er dan mis met mijn koffiekopje? Had mijn moeder niet al een prima Blokker-maatbeker met léésbare streepjes voor grammen macaroni en rijst erop? En hoeveel moeilijker en tijdrovender is het dan om een portie pasta af te wegen? Bovendien kan het Voedingscentrum wel willen dat we 150 tot 200 gram gare rijst of pasta eten, maar in de praktijk varieert de hoeveelheid per gerecht en per eter. Eet je nasi, met rijst als hoofdbestanddeel, of kerriekip met een schep rijst erbij? Eet je altijd groenten met een beetje pasta of ben je een macaroni-met-tomatensaus-tiepje?

Maar eerlijk is eerlijk: áls het Eetmaatje ook mensen die daar nooit mee bezig waren, laat nadenken over hoeveel ze koken en weggooien, heeft het ding nut gehad. Zelfs als het daarna in het keukenkastje verstoft.

Meten is helaas nog steeds verspillen met het Eetmaatje van het Voedingscentrum.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden