Rijnboog naar de prullenbak?

Tot voor kort was het in Arnhem overzichtelijk: de coalitie was vóór de Rijnboog en de oppositie was tegen. Maar de panelen zijn aan het schuiven....

De Rijnboog is het plan van de Spaanse architect Manuel de Solà-Morales voor het gebied tussen het centrum en de Rijn. Hij tekende een haven en liet de Rijn tot aan de Eusebiuskerk de stad binnenkomen.

Het was een revolutionaire manier om in één keer af te komen van de naoorlogse nieuwbouw en de verrommeling bij de Rijn. Maar het idee spleet de stad. Vond de één het een geweldige vondst, de ander vreesde het zoveelste prestigeproject.

In een ‘preferendum’ mochten de inwoners in 2006 kiezen uit drie type havens: kort, lang of sluis. Een meerderheid koos voor een sluis. De opkomst was te laag, maar Arnhem ging toch aan de slag. Vier jaar later is het nog steeds de vraag hoe het water de kerk bereikt – zowel praktisch als financieel. De Spaanse architect is teleurgesteld afgehaakt.

In hun verkiezingsplannen reppen coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en CDA met geen woord over de boog. Toch is de uitslag allesbepalend. Dagblad De Gelderlander nam een voorschot en publiceerde interviews met alle hoofdrolspelers. Wat blijkt: Arnhem krijgt het niet voor elkaar grote meerjarenplannen te verwezenlijken. De oppositie is dan ook duidelijk: het plan moet de prullenbak in. Alleen de PvdA staat nog vierkant achter de haven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden