Rijnaak toneel voor Wagner-opera

Deze zomer is er een 'natte editie' van Wagners opera Das Rheingold te zien: op een Rijnschip - op de Rijn.

De 'Rijndochters' uit Wagners opera Das Rheingold zijn deze zomer te zien in hun oorspronkelijke woonplaats: de rivier de Rijn. Op zes plaatsen tussen Koblenz en Rotterdam zullen opvoeringen worden gegeven in een scheepsruim dat dezer dagen nog is gevuld met een vracht raapzaad.

Voor de bijzondere productie zal de aak Oriana van schipper Cor Klein uit Hendrik-Ido-Ambacht worden omgebouwd tot schouwburg. In het 6 meter hoge ruim van 135 bij 14 meter wordt een podium geplaatst, een orkestbak, een projectiescherm, er komt een foyer en een tribune voor 500 mensen.

Het idee voor de 'natte' editie van het eerste deel uit Wagner's operacyclus Der Ring des Nibelungen wordt uitgevoerd door de Stichting Lustrum Opera. De stichting is voor de gelegenheid opgericht door zeven jonge ondernemers in de cultuursector. Het Utrechtsch Studenten Concert, Nederlands oudste symfonieorkest bestaande uit muzikale studenten en conservatoriumstudenten, zal de opera opvoeren. De drie operahuizen in Nederland ondersteunen de varende voorstelling, evenals enkele universiteiten, overheden, de binnenvaart- en de havensector.

Twee jaar geleden zijn de voorbereidingen begonnen, volgens Yourai Mol van Lustrum Opera. 'Het Utrechts Studenten Concert bestaat 190 jaar in 2013. Dat valt samen met het Wagnerjaar.' Het idee om een Rijnschip te charteren voor Das Rheingold is ouder: 'Twintig jaar geleden werd het plan geopperd door drie orkestleden. Eén van hen was de zoon van een binnenvaartschipper. Die drie zijn indertijd een cursus lassen gaan volgen, maar het is er nooit van gekomen een hele aak om te bouwen.'

Dat gaat nu gebeuren in juni met financiële steun uit vooral de private hoek. Het benodigde bedrag, dat volgens Mol tussen de half miljoen en de miljoen euro ligt, wordt voor 80 procent bijeengebracht door sponsoring, crowdfunding en kaartverkoop. De keuze viel op de vijf jaar oude Oriana vanwege de afmetingen en het overdekte ruim. Eigenaar en schipper Klein zal het spektakel langs de plaatsen Koblenz, Duisburg, Arnhem, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam varen waar in totaal zestien opvoeringen worden gehouden.

Behalve Das Rheingold zal in het scheepsruim The Wagner Experience te zien zijn, een symfonische show. Hieraan werken musici mee die Wagner zien als inspiratiebron, onder wie Geoff Gallegos en Florian Magnus Maier die Wagners muziek vermengen met respectievelijk hiphop en heavy metal. Ook zal verband worden gelegd tussen Wagners Ring en Tolkiens Lord of the Rings, waarbij het orkest Wagnermuziek zal spelen onder scènes uit Peter Jacksons Tolkienverfilming.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden