Rijn zakt naar laagste waterpeil ooit gemeten

Het waterpeil in de Rijn bij Lobith is zondagmorgen om 8.40 uur uitgekomen op 7,17 meter boven NAP. Dat is 3 centimeter lager dan de verwachte waterstand en 5 centimeter lager dan de laagste waterstand ooit: 7,22 meter boven NAP op 13 september 1991.

ANP

Dit meldt het Informatiecentrum Binnenwateren in Lelystad.

Zondag om 6.00 uur was het peil in de Rijn al gezakt naar 7,19 meter boven NAP. Het bord met de waterstand bij Lobith gaf zondag incidenteel nog lagere waarden aan, tot 7,15 meter boven NAP. Het informatiecentrum in Lelystad krijgt elke tien minuten automatisch de waterstand door. Tussen die meetmomenten door kan de waterstand wel eens anders zijn, aldus een woordvoerder.

Het informatiecentrum verwacht vandaag een lichte stijging naar 7,25 meter als gevolg van regenval in het zuiden van Duitsland.

Bij hoogheemraadschap Schieland in Rotterdam zijn zaterdag tientallen telefoontjes binnengekomen van tuinders naar aanleiding van uitlatingen van staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat dat bij Schieland en Delfland zout water wordt binnengelaten in verband met de droogte. Volgens een woordvoerder van Schieland is daarvan geen sprake. 'Wij betrekken zoet water uit het Amsterdam-Rijnkanaal en kopen bij verschillende zoetwaterbronnen water in. Wat dat betreft is er geen probleem.'

Hoogheemraadschap Delfland heeft vrijdag al laten weten nog geen zout water te hoeven inlaten, zoals afgelopen week bij het hoogheemraadschap Rijnland is gebeurd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden